26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Türkiye’de 3 kişiden birinde hipertansiyon var

Türkiye’de 3 kişiden birinde hipertansiyon var

Haberton - Haberton
29 Mart 2022 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye'de 3 kişiden birinde hipertansiyon var

Türkiye'de 3 kişiden birinde hipertansiyon var

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Medical Park Tokat Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Arif Arısoy, “Türkiyede her 3 kişiden birinde hipertansiyon vardır. Sıklığı yaşla birlikte giderek artmaktadır” dedi.

Hipertansiyonun damar sistemi içerisindeki kanın damar duvarına uyguladığı basıncın normal sınırlara göre yüksek olması durumu olduğunu belirten Medical Park Tokat Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Arif Arısoy, “Hipertansiyon tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın görülen bir sağlık sorundur. Ülkemizde her 3 kişiden birinde hipertansiyon vardır. Sıklığı yaşla birlikte giderek artmaktadır” dedi.

Medical Park Tokat Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Arif Arısoy, tansiyon ve hipertansiyonun ne olduğu, vücutta hangi organlara zarar verdiği, korunmak için neler yapılabileceği ve tedavi yöntemleri hakkında uyarılarda bulundu.

Vücudumuzda kalp ve damar ağından oluşan bir dolaşım sisteminin bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Arif Arısoy, “Kalp, pompa görevi görerek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kanı aort damarı ile tüm vücuda dağıtır. Kalp pompa işlevini yaparken, kanı belli bir basınç altında aorta atar. Kan basıncının en yüksek olduğu zaman kanın kalpten çıktığı andır, atardamarlar inceldikçe kan basıncı giderek düşer. Toplardamarlardaki basınç ise, atardamarlardan çok daha düşüktür. Kan basıncı söylenirken toplardamarlardaki basınç değil, atardamarlardaki basınç kastedilir. Bu basıncın bir üst sınırı (büyük veya sistolik tansiyon), bir de alt sınırı (küçük veya diyastolik tansiyon) vardır” diye konuştu.

SAĞLIKLI BESLENME GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Yüksek tansiyon adıyla da bilinen hipertansiyonun, damar sistemi içerisindeki kanın damar duvarına uyguladığı basıncın normal sınırlara göre yüksek olması durumu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Arısoy, “Kan basıncı ne kadar yüksekse kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, göz ve böbrek hastalıkları gelişme riski de o kadar yüksektir. Erişkin bir bireyde uygun şartlarda ölçülen büyük tansiyonun 140 mmHg ve üzerinde ya da küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzerinde olmasına hipertansiyon (yüksek tansiyon) adı verilmektedir.

Büyük tansiyonu 130-139 mmHg, küçük tansiyonu 80-89 mmHg arasında ölçülen kişiler ise yüksek tansiyon gelişimi için adaydırlar. Bu bireylerin ileride yüksek tansiyon gelişmemesi için hekimleri tarafından önerilen sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma, egzersiz yapma, kilolu ise kilo verme gibi bazı tedbirleri almaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

YAŞLANDIKÇA RİSK ARTABİLİR

Hipertansiyonun tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın görülen bir sağlık sorunu olduğunu belirten Doç. Dr. Arısoy, “Ülkemizde her 3 kişiden birinde hipertansiyon vardır. Sıklığı yaşla birlikte giderek artmaktadır. Hipertansiyon dünyada tek başına inme, kalp krizi, böbrek hastalıkları ve diyabete neden olan en büyük ölüm sebebidir” dedi.

BAZI ORGANLARI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Hipertansiyonun hedef organlarının atardamarlar, kalp, böbrekler, göz ve beyin olduğunu altını çizen Doç. Dr. Arısoy, Damarlarda; damar sertliği ve harabiyete neden olup darlık ve tıkanıklıklara veya genişlemelere neden olurken, kalpte; kalp krızi, kalp kası kalınlaşması ve kalp yetmezliğine, böbreklerde; böbrek yetmezliğine kadar giden hasara, gözlerde; körlüğe kadar giden hipertansif retinopatiye, beyinde ise kanama ve inmeye (felç) neden olabilmektedir” açıklamasında bulundu.

Türkiye'de 3 kişiden birinde hipertansiyon var
Türkiye’de 3 kişiden birinde hipertansiyon var

FARKINDA OLMADAN OLUŞABİLİR

Hipertansiyon hastalarının büyük bir kısmının hastalıklarının farkında olmadığını dile getiren Doç. Dr. Arısoy, “Oluşturduğu şikâyetler çoğunlukla siliktir veya geç dönemde ortaya çıkmaktadır. Yani şikâyetler çıkmaya başladığında tansiyon çok yükselmiş veya organ hasarı gelişmiş olabilir. Bu yüzden “sessiz katil” olarak adlandırılır. Yalnız hastaların bir kısmı tansiyon yüksekliğine bağlı şikâyetler hissedebilmektedir” diye konuştu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİ

Doç. Dr. Arısoy, hipertansiyonda en sık görülen belirtileri şöyle sıraladı:

  • Enseden alın bölgesine doğru yayılan baş ağrısı,
  • Nefes darlığı,
  • Çarpıntı,
  • Kulak çınlaması,
  • Burun kanaması,
  • Görme bulanıklığı,
  • Şuur bulanıklığı,
  • Sık idrara çıkma.

DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE YAPILMALI

Hipertansiyon gelişimi için özellikle yüksek riskli bireylerin bazı hususlara dikkat ederek hastalığın gelişimini önleyebileceğini ve geciktirebileceğini belirten Doç. Dr. Arısoy, yine benzer şekilde hipertansiyon hastası bireylerin de bu önerilere dikkat ederek tansiyon kontrolünü daha kolay sağlayabileceklerini açıkladı.

Doç. Dr. Arısoy, hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken durumlarla ilgili şu önerilerde bulundu:

  • Kilo kontrolü
  • Düzenli fiziksel aktivite
  • Sağlıklı diyet ve tuz tüketiminin azaltılması
  • Sigaranın bırakılması
  • Alkolün sınırlandırılması
  • Stresten uzak kalma
  • Düzenli sağlık kontrolü.

HER BİREYE FARKLI TEDAVİ TERCİH EDİLEBİLİR

Hipertansiyon tedavisinin kişiye özel olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Arısoy, şu bilgileri paylaştı:

“Her hastanın kendine has özellikleri vardır, bu nedenle herkese aynı tedavi verilmez. Yeni tanı konulduktan sonra öncelikle hasta bir dizi test ve muayeneden geçirilir. Tansiyon yüksekliğine sebep olabilecek nedenler için araştırma yapılır. Bu testlerden sonra hekim, hasta özelliklerine göre uygun ilacı önerir.

İlaç tedavisinin yanında ilaç kadar önemli olan kilo kontrolü, egzersiz, diyet vb. yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Bu önerileri uygulayamayan hastalarda ilaç tedavisi de başarısız olmakta, daha ağır ve çoklu ilaçlar kullanmak zorunda kalınmaktadır. Tam tersine bu önerilere düzenli uyan hastalarda ise ilaç dozları azaltılabilmekte hatta bazen kesilebilmektedir. Tansiyon kontrolü sağlandıktan sonra ise hekimin önerdiği aralıklarla düzenli kontrol olmakta fayda vardır.

YILDA EN AZ BİR KEZ TANSİYON ÖLÇÜMÜ YAPTIRIN

Sonuç olarak, hipertansiyon tanı ve tedavisinin kolay bir hastalık olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Arısoy, “Yüksek tansiyonun yol açtığı birçok organ hasarı ve hayat kaybı erken tanı ve tedavi ile önlenebilmektedir. Bu nedenle şikâyetlerimizi dikkate almalı, şikâyet olmasa bile kontrol amaçlı en az yılda bir kez tansiyon ölçümü yaptırmalıyız. Hipertansiyon hastası olanların ise önerilere uyması, ilaçlarını düzenli alması ve kontrollerini aksatmaması önem arz etmektedir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Adnan Oktar’ın avukatlarına operasyon

Sonraki Haber

İğneadalı balıkçılar mayın mağduru

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler
Sağlık Haberleri

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler

26 Nisan 2026
Glütensiz beslenme herkes için sağlıklı bir tercih mi?
Sağlık Haberleri

Glütensiz beslenme herkes için sağlıklı bir tercih mi?

26 Nisan 2026
Diz kireçlenmesi nedeniyle ameliyat oldu, 4 saat sonra yürümeye başladı
Sağlık Haberleri

Diz kireçlenmesi nedeniyle ameliyat oldu, 4 saat sonra yürümeye başladı

26 Nisan 2026
SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar: Arkadaşlarım gibi koşup oynamak istiyorum
Sağlık Haberleri

SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar, Srkadaşları gibi koşup oynamak istiyor

25 Nisan 2026
‘Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart’
Sağlık Haberleri

Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart

25 Nisan 2026
Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi
Sağlık Haberleri

Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
İğneadalı balıkçılar mayın mağduru

İğneadalı balıkçılar mayın mağduru

En Güncel Haberler

Sakaryaspor – Çorum FK: 0-4
Spor Haberleri

Sakaryaspor – Çorum FK: 0-4

26 Nisan 2026
Huysuzlanan eşekten düştü; o anlar kamerada
Yerel Haberler

Huysuzlanan eşekten düştü; o anlar kamerada

26 Nisan 2026
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Katarlı mevkidaşı Al Sani ile telefonda görüştü
Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Katarlı mevkidaşı Al Sani ile telefonda görüştü

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Gaziantep’te dolu yağışı etkili oldu

26 Nisan 2026
Yaşam

Düzce’de plajda hafta sonu yoğunluğu

26 Nisan 2026
Yaşam

Demirci ikinci el oto pazarına kavuştu

26 Nisan 2026
Yaşam

Silopi’de yıldırım düşme anları kamerada

26 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Cemil Tugay şeflerle lezzet turuna çıktı

Cemil Tugay şeflerle lezzet turuna çıktı

- Haberton
26 Nisan 2026

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kültürpark’ta düzenlenen MasterChef Şeflerin Rotası İzmir ekinliğini ziyaret etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve...

Kadına şiddet vakalarında artış iddiası: Gerçek tablo ne?

Gençlerde anksiyete ve depresyon artıyor mu? Uzmanlar uyardı

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahte nasıl ayırt edilir?

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor: Türkiye nasıl etkilenecek?

Güncel Haber

Sakaryaspor – Çorum FK: 0-4

Sakaryaspor – Çorum FK: 0-4

26 Nisan 2026
Huysuzlanan eşekten düştü; o anlar kamerada

Huysuzlanan eşekten düştü; o anlar kamerada

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton