1 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türkiye ve Azerbaycan’dan Avrupa’ya enerji hamlesi: 3 dev hat geliyor

Türkiye ve Azerbaycan’dan Avrupa’ya enerji hamlesi: 3 dev hat geliyor

Haberton - Haberton
11 Eylül 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Bayraktar: Türkiye ve Azerbaycan üç önemli hatla dünyaya yeni şeyler öneriyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji iş birliğinde elektriğin öne çıktığını belirterek, Nahçıvan-Türkiye elektrik hattı, dörtlü yeşil enerji koridoru ve Karadeniz’in altından Avrupa’ya uzanacak üç önemli proje üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov’un ev sahipliğinde başkent Bakü’de gerçekleştirilen Türkiye-Azerbaycan 5’inci Enerji Forumu’nda ana gündem maddelerini elektrikleşme ve bağlantısallık oluşturdu. Forumun açılış oturumunda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, küresel ölçekte dünyada elektriğin ön plana çıktığı bir süreçten geçildiğini ve bu dönemde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerde de elektriğin daha fazla ağırlık kazanmaya başladığını kaydetti.

En somut alan enerji

Bakan Bayraktar; enerjinin, Türkiye-Azerbaycan arasındaki güçlü ilişkilerin en somut alanlarından biri olduğuna işaret ederek sadece petrol ve doğal gaz ile sınırlı kalmayan iş birliklerinin madencilikten yenilenebilir enerjiye, enerji verimliliğinden elektrik piyasalarına, iletim ve dağıtım altyapılarına kadar uzandığını ifade etti.

‘Elektrik sistemlerinin önemi her geçen gün artıyor’

Forumun iki ülke arasında elektrik ve enterkoneksiyonlar alanında, özellikle son dönemde artan diyalog ve iş birliği süreciyle örtüşmesinin önemine işaret eden Bayraktar, “Küresel enerji sektöründe artık enerji daha fazla elektrik merkezli hale gelmekte; sanayinin, ulaşımın, binaların ve günlük hayatın artan ölçüde elektrikle buluşması, elektrik sistemlerinin önemini her geçen gün artırmaktadır” diye konuştu.

Bakan Bayraktar, enterkoneksiyonları stratejik bir iş birliği alanı olarak gördüğünü ifade ederek “Azerbaycan’la yürüttüğümüz çalışmalar bu vizyonun önemli bir parçasını oluşturuyor. Türkiye-Azerbaycan Nahçıvan Enterkoneksiyon Projesi başta olmak üzere, iki ülke arasındaki elektrik bağlantılarının geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı büyük bir dikkatle takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Elektriğin Tanap’ı stratejik bir adımdır’

Türkiye ile Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan’ı bir araya getiren Yeşil Elektrik Üretimi ve Ticareti Projesi’ni, ‘elektriğin Tanap’ı’ olarak nitelendirdiğini hatırlatan Bakan Bayraktar, “Bunu yalnızca bir altyapı projesi olarak görmüyoruz. Karşılıklı faydaya dayalı ve uzun vadeli bölgesel enerji iş birliğinin temelini oluşturan stratejik bir adım olarak görüyoruz. Bu ivmenin korunmasını, projenin mümkün olan en kısa sürede bir sonraki aşamaya taşınmasını da arzu ediyoruz” diye konuştu.

Bakan Bayraktar, COP31’de bu projeyi atılacak imzalarla taçlandırmak istediklerini kaydederek “Türkiye olarak gerek altyapımız ve stratejik konumumuzla enerjide bölgemizin en önemli merkez ülkelerinden biriyiz. Bu enterkoneksiyon projelerini yeni projelerle destekleyerek bölgesel enerji altyapımızı çeşitlendirerek iki ülkenin, bölgenin ve Avrupa’nın arz güvenliğine katkı yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Katılımcıları Antalya’da 9-20 Kasım tarihleri arasında yapılacak COP31’e davet eden Bakan Bayraktar, “Türkiye olarak COP31’de, ‘Taahhütlerden eyleme geçilmesi’ mottosu ve 2035’te yüzde 35’lik elektrifikasyon hedefiyle ortak kararlar alınmasına gayret edeceğiz” diye konuştu.

‘Tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacak’

Forumun ardından iki bakan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Bayraktar, dünyanın elektrikleştiği bir dönemde Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde de elektriğin daha fazla öne çıkmaya başladığını bildirerek “Üç çok önemli proje hakkında çalışıyoruz. Nahçıvan üzerinden Türkiye’ye elektrik iletim hattının gelmesi, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Bulgaristan’ın dörtlü yeşil enerji koridoru ve belki bizim de parçası olacağımız Karadeniz’in altından yine Avrupa’ya gidecek, Romanya ve Macaristan’a ulaşacak elektrik iletim hattı. Bu üç hatla beraber aslında Türkiye ve Azerbaycan, dünyaya ve bölgeye yeni şeyler öneriyor” ifadelerini kullandı.

Elektriğin Tanap’ı ile ilgili bir soru üzerine Bakan Bayraktar, “Buradaki ana fikir yine 4 ülkeyi birbirine bağlamaktır. İlk adım olarak, var olan mevcut altyapıyı kullanarak başlamak istiyoruz. Amaç, mevcut altyapıyı kullanarak bu projeleri adım adım geliştirmek, büyütmek ve kapasiteyi artırmaktır. Ayrıca bunu Kazakistan ve Özbekistan ile imzaladığınız anlaşmayla birleştirdiğimizde, tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacağını düşünüyorum” yanıtını verdi.

Elektrifikasyon ve bağlantısallık protokolü

Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov ise petrol ve doğal gaz alanındaki başarılı ortaklığı elektrifikasyona doğru taşımak istediklerini ifade etti. Sadece elektrik enerjisinin üretimini değil, aynı zamanda iletim bağlantılarını da müzakere ettiklerini belirten Şahbazov, Azerbaycan ve Türkiye vasıtasıyla Avrasya coğrafyasını birbirine bağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Açıklamaların ardından Bakan Bayraktar ve Bakan Şahbazov, attıkları imzalarla forum protokolünü güncelledi. Alınan kararla ikili ve bölgesel projelerin bütüncül olarak ele alınması ve kurumsal takibi amacıyla ‘elektrikte bağlantısallık’ konusunun detaylı çalışılması kararlaştırıldı. Bundan sonraki forumlarda oluşturulacak çalışma gruplarından birinin doğrudan elektrikte bağlantısallık konusuna odaklanacağı bildirildi.

Etiketler: AntalyaAzerbaycanTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kayseri’de korkutan yangın: Kıraathâne kullanılamaz hâle geldi

Sonraki Haber

Sarıyer’de seyir halindeki otomobil alev alev yandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

AK Parti'li isim sert konuştu: Milletin iradesine sırtını dönenlerin, millet nezdinde hükmü kalmamıştır
Politika

AK Parti’li isim sert konuştu: Milletin iradesine sırtını dönenlerin, millet nezdinde hükmü kalmamıştır

1 Ekim 2026
Numan Kurtulmuş'tan yeni anayasa mesajı: "Milletimiz için ertelenemez bir sorumluluktur"
Politika

Numan Kurtulmuş’tan yeni anayasa mesajı: “Milletimiz için ertelenemez bir sorumluluktur”

1 Ekim 2026
Mehmet Şimşek’ten fon soruşturması açıklaması: “Yatırımcılara en kısa sürede ödeme için adımlar atılıyor”
Politika

Mehmet Şimşek’ten fon soruşturması açıklaması: “Yatırımcılara en kısa sürede ödeme için adımlar atılıyor”

1 Ekim 2026
Destici: Kim bu işe bulaştıysa hesap vermeli
Politika

Mustafa Destici’den fon soruşturmasına sert mesaj: “Bu bir soygundur”

1 Ekim 2026
Konyaaltı Belediye Başkanı, CHP’den istifa etti
Politika

Konyaaltı Belediye Başkanı, CHP’den istifa etti

1 Ekim 2026
Özgür Özel’den Erdoğan’a fon soruşturması ve İstanbul çıkışı: “Hesabı ilk seçimde görülecek”
Politika

Özgür Özel’den Erdoğan’a fon soruşturması ve İstanbul çıkışı: “Hesabı ilk seçimde görülecek”

1 Ekim 2026
Sonraki Haber
Sarıyer’de seyir halindeki otomobil alev alev yandı

Sarıyer’de seyir halindeki otomobil alev alev yandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Trump'tan ‘Netanyahu’ sorusuna yanıt: Siyasetle ilgilenmiyorum
Dış Haberler

Trump’tan ‘Netanyahu’ sorusuna yanıt: “Siyasetle ilgilenmiyorum”

1 Ekim 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cephe siyasetinin raf ömrü dolmuştur
Öne Çıkan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kurulunda konuştu: “Cephe siyasetinin raf ömrü dolmuştur”

1 Ekim 2026
AK Parti'li isim sert konuştu: Milletin iradesine sırtını dönenlerin, millet nezdinde hükmü kalmamıştır
Politika

AK Parti’li isim sert konuştu: Milletin iradesine sırtını dönenlerin, millet nezdinde hükmü kalmamıştır

1 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Minibüs şoförlerinden ‘Hattımızı iptal edin’ eylemi

1 Ekim 2026
Yaşam

Yüksekova’da okuldaki yangında köylüler, gönderdeki Türk bayrağını indirip muhafaza altına aldı

1 Ekim 2026
Yaşam

Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın teması ‘Cami ve sosyal hayat’ olarak belirlendi

1 Ekim 2026
Yaşam

Türkiye’de 17 milyon 704 bin 308 öğrenci örgün eğitim aldı

1 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ankara'da inşaat firmasına silahlı saldırı kamerada

Ankara’da inşaat firmasına silahlı saldırı: O kameralara yansıdı

- Haberton
1 Ekim 2026

Ankara’nın Çankaya ilçesinde yüzleri kar maskeli 2 kişinin inşaat firmasına düzenlediği silahlı saldırı kameraya yansıdı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada 6...

Türk kuru meyvesi dünyanın sofrasında: Kayısı, incir ve üzümde Türkiye’nin küresel liderliği

Türkiye’de kanser taraması: Erken tanı neden hayat kurtarıyor, kimler hangi testleri yaptırmalı?

Robot süpürgeniz eviniz hakkında ne biliyor? Haritadan kameraya topladığı veriler şaşırtıyor

Borç verirken havale açıklamasını boş bırakmayın: Paranızı geri alamayabilirsiniz

Güncel Haber

Trump'tan ‘Netanyahu’ sorusuna yanıt: Siyasetle ilgilenmiyorum

Trump’tan ‘Netanyahu’ sorusuna yanıt: “Siyasetle ilgilenmiyorum”

1 Ekim 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cephe siyasetinin raf ömrü dolmuştur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kurulunda konuştu: “Cephe siyasetinin raf ömrü dolmuştur”

1 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton