20 Mayıs 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türkiye, koloni sayısında ve bal üretiminde AB’de 1’inci sırada

Türkiye, koloni sayısında ve bal üretiminde AB’de 1’inci sırada

Haberton - Haberton
20 Mayıs 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye, koloni sayısında ve bal üretiminde AB'de 1'inci sırada
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye güçlü arıcılık potansiyeli ile koloni sayısında ve bal üretiminde dünyada ilk 3’te, AB’de ise 1’inci sırada yer alıyor. Arıcılığın daha da geliştirilmesi amacıyla üreticilere önemli destekler sağlanıyor. Bu kapsamda, kadın ve genç yetiştiricilerimize yüzde 40, planlama kapsamında gezginci arıcılara yüzde 30, 1’inci derece tarımsal amaçlı örgütlere yüzde 20 ilave destek sağlanmaktadır” dedi.

Bakan Yumaklı, ’20 Mayıs Dünya Arı Günü’ nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’deki arıcılık faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Yumaklı, arılar ve diğer tozlayıcıların ekosistem, biyolojik çeşitlilik ve gıda güvenliği açısından taşıdığı kritik önemi vurgulayarak, “Tozlaşmanın yaklaşık yüzde 75’inin arılar ve diğer polinatörler tarafından sağlandığı dikkate alındığında, arıcılık faaliyetleri yalnızca bal üretimi ile sınırlı olmayıp sürdürülebilir tarımın ve gıda arz güvenliğinin temel unsurlarından birini oluşturuyor. Türkiye, sahip olduğu zengin bitki örtüsü, farklı iklim bölgeleri ve yüksek genetik çeşitliliğe sahip arı varlığı ile dünya arıcılığında önemli bir potansiyele sahiptir. Bu kapsamda ülkemizde her yıl düzenlenen Dünya Arı Günü etkinlikleri ile arıların tarımsal üretimdeki kritik rolü, arı ürünlerinin ekonomik değeri, arıcılığın sürdürülebilirliği ve geliştirilmesi konularında toplumsal farkındalığın artırılması hedeflenmektedir” dedi.

‘2025’TE 97 BİN 253 TON BAL ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ’

Bakan Yumaklı, 2025 verilerine göre; Türkiye’de 96 bin 646 adet arıcılık işletmesi ve 8 milyon 817 bin 155 adet arılı kovan bulunduğunu belirterek, 97 bin 253 ton bal üretimi gerçekleştirildiğini bildirdi. Türkiye’nin, güçlü arıcılık potansiyeli ile koloni sayısında ve bal üretiminde dünyada ilk 3’te, AB’de ise 1’inci sırada yer aldığının altını çizen Yumaklı, “Ülkemizde 39 adet coğrafi işaretli bal çeşidi bulunmakta olup bunlardan Bingöl balı ve Yenice ıhlamur balı AB’den coğrafi işaret almış iki bal çeşidimizdir. Dünya çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı ülkemizde, bunun da yüzde 70-80’i Muğla ilimizde gerçekleştirilmektedir. Hayvancılık yol haritası kapsamında yeni destekleme modeli ile arıcılığa temel desteğe ilave olarak destekler verilmektedir. Bu kapsamda, kadın ve genç yetiştiricilerimize yüzde 40, planlama kapsamında gezginci arıcılara yüzde 30, 1’inci derece tarımsal amaçlı örgütlere yüzde 20 ilave destek sağlanmaktadır. Gen kaynaklarını koruma desteği başlığı altında, izole bölgelerde yerli arı ırklarını koruyan yetiştiricilere ilave destek verilmektedir. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında arıcılık yatırımları, ekipman temini ve işleme tesislerine yönelik hibe ve teşvikler sağlanmaktadır. Bununla birlikte propolis, polen, arı sütü, arı zehri gibi bal dışındaki arı ürünlerinin üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütmekteyiz. Organik tarım mevzuatı kapsamında faaliyet gösteren arıcılarımıza da sertifikalı üretim yapmaları şartıyla arılı kovan başına destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca, arıcılarımıza yönelik teknik eğitimler ve uygulamalı kurslar da düzenlenmektedir” açıklamasında bulundu.

‘TÜRKİYE, ARI GENETİK KAYNAKLARI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR MERKEZ’

Türkiye’nin, arı genetik kaynakları açısından önemli bir merkez olduğunu kaydeden Bakan Yumaklı, Anadolu ve Kafkas arısı gibi yerli arı ırk ve ekotiplerinin korunması ve geliştirilmesi amacıyla üniversiteler ve arı yetiştiricileri birlikleri iş birliği içinde ıslah çalışmaları yürütüldüğünü belirterek, “Ekonomik arı yetiştiriciliğinde damızlık materyalin niteliği önem arz ediyor. Bölgesel ekotiplerin kalıtsal düzeylerini korumak ve ıslah etmek amacıyla ülkemiz genelinde bölgesine adapte olmuş arı gen kaynaklarımızın tespit edilerek öncelikle bölgelerinde koruma altına alınması, yapılacak ıslah çalışmaları sonucunda ana arı üretiminde materyal olarak kullanılması ve arıcılığın hizmetine sunulması büyük önem arz etmektedir” dedi.

‘ARICILIKTA VERİM ARTIŞI SAĞLANACAK’

Yürütülen ıslah programları ile damızlık ana arı üretiminin artırıldığını, bölgelere uygun arı ırklarının yaygınlaştırıldığını, çiftleşme bölgeleri oluşturularak genetik saflığın korunduğunu, koloni kayıplarının azaltılmasının hedeflendiğini, bal verimi ve kalitenin artırıldığını belirten Yumaklı, şunları kaydetti: “Islah çalışmalarımızla arıcılarımızın en kaliteli arıyı en düşük maliyetle üretip kullanabilmeleri sağlanarak bunun üretime yansımasıyla arıcılıkta verim artışı sağlanacak, koloni kayıplarının azaltılmasıyla sektörün sürdürülebilirliği güçlendirilecektir. Bununla birlikte ülkemizin sertifikalı damızlık ana arı üretimi ve ihracatı yapabilen bir konuma ulaşması da sağlanacaktır. Ulusal Damızlık Sistemi’nin devreye alınmasıyla Bakanlığımız bünyesindeki Hayvancılık Genel Müdürlüğümüz, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve ilgili ıslah birimleri arasında kurulacak entegrasyon sayesinde ıslah programlarının izlenmesi ve yönlendirilmesi sağlanacak; böylece arı ıslah programlarının etkin ve işlevsel bir yapıya kavuşması mümkün olacaktır.”

Etiketler: KadınMuğlaOrmanTarımTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kadıköy’de uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı

Sonraki Haber

En küçük baykuş türü Kukumav, Erzincan’da görüntülendi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Politika

Daha güvenli bir gelecek inşa etmek adına İstanbul’da buluşuyoruz

20 Mayıs 2026
Bakan Uraloğlu: Ulaştırma alanı başta olmak üzere problem olmadığı tespit edildi
Politika

Ulaştırma alanı başta olmak üzere problem olmadığı tespit edildi

20 Mayıs 2026
Politika

Suç odaklarına karşı mücadelemiz kararlılıkla sürecektir

20 Mayıs 2026
“Memleket hasretine "Otoyol ve yakıt" prangası!”
Politika

“Memleket hasretine “Otoyol ve yakıt” prangası!”

20 Mayıs 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu konserine katıldı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu konserine katıldı

19 Mayıs 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gençlerimizle kol kola, omuz omuza yürümeyi sürdüreceğiz
Politika

Gençlerimizle kol kola, omuz omuza yürümeyi sürdüreceğiz

19 Mayıs 2026
Sonraki Haber
En küçük baykuş türü Kukumav, Erzincan’da görüntülendi

En küçük baykuş türü Kukumav, Erzincan’da görüntülendi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Öne Çıkan

Kemal Kılıçdaroğlu, Gürsel Tekin’in yardımcılarıyla görüştü

20 Mayıs 2026
Üsküdar’da 19 Mayıs coşkusu Pinhani konseriyle yaşandı
Kültür ve Sanat

Üsküdar’da 19 Mayıs coşkusu Pinhani konseriyle yaşandı

20 Mayıs 2026
Politika

Daha güvenli bir gelecek inşa etmek adına İstanbul’da buluşuyoruz

20 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da yıkımda yan bina hasar gördü; makineye bağlı hasta saatlerce oksijensiz kaldı

20 Mayıs 2026
Yaşam

Derede yaşam mücadelesi veren yunusu, polis kurtardı

20 Mayıs 2026
Yaşam

Vizesi reddedilen Hintli öğrencinin Türkçe eğitim ücreti, KDK kararıyla iade edildi

20 Mayıs 2026
Yaşam

Kayınpederinin vasiyetini yerine getiren damat, yaptığı uçurtmalarla çocukları sevindiriyor

20 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Milli İstihbarat Akademisi’nden ‘ABD/İsrail-İran Savaşı ve Türkiye’ raporu

- Haberton
20 Mayıs 2026

Milli İstihbarat Akademisi tarafından hazırlanan 'Askeri ve Jeopolitik Perspektiften ABD/İsrail-İran Savaşı ve Türkiye' başlıklı raporda, ABD ve İsrail ile İran...

Evde hızlı ve ekonomik yemek dönemi: İşte bütçe dostu 10 pratik tarif fikri

Gençler için staj bulma rehberi: İşte kariyer kapısını açan 7 kritik adım

Yaz yolculuğu öncesi kritik uyarı: Klima, lastik ve fren bakımı hayat kurtarıyor

YKS/LGS döneminde stres alarmı: Öğrenciler için başarıyı artıran günlük rutin rehberi

Güncel Haber

Kemal Kılıçdaroğlu, Gürsel Tekin’in yardımcılarıyla görüştü

20 Mayıs 2026
Üsküdar’da 19 Mayıs coşkusu Pinhani konseriyle yaşandı

Üsküdar’da 19 Mayıs coşkusu Pinhani konseriyle yaşandı

20 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton