26 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Türkiye kamu dijitalleşmesinde önemli başarılara imza attı 

Türkiye kamu dijitalleşmesinde önemli başarılara imza attı 

Haberton - Haberton
26 Ekim 2023
- İş Dünyası
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye kamu dijitalleşmesinde önemli başarılara imza attı 

Türkiye kamu dijitalleşmesinde önemli başarılara imza attı 

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kamu Bilişim Derneği Başkanı Doç. Dr. Özbilgin, “Türkiye kamu dijitalleşmesinde önemli başarılara imza attı. Kamuda dijital dönüşümü başarılı uygulayan bir ülkeyiz” dedi.

10’uncu Uluslararası Yönetim Bilişim Sistemleri Konferansı’na katılan Kamu Bilişim Derneği Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, Türkiye’deki kamuda dijital dönüşüm çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye’nin kamu dijitalleşmesinde önemli başarılara imza attığını vurgulayan Doç. Dr. Özbilgin, “Avrupa Komisyonunun hazırladığı e-Devlet Raporu’nda Türkiye, kamuda dijital dönüşümü gerçekleştiren ülkeler arasında 10’uncu sırada. Kamuda dijital dönüşümü başarılı uygulayan bir ülkeyiz” dedi.   

“10. Uluslararası Yönetim Bilişim Sistemleri Konferansı”, 18-20 Ekim tarihleri arasında, Yeditepe Üniversitesi’nin Ataşehir’deki 26 Ağustos Yerleşimi’nde gerçekleştirildi. Yeditepe Üniversitesi Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özen’in başkanlığında düzenlenen konferansta, “Metaverse Temelleri: Blok-zincir, Kripto Paralar ve NFT’ler”, “Siber Güvenlik ve Bulut Bilişim”, “Veri Bilimi, Büyük Veri, Veri Analitiği ve Veri Yönetişimi”, “Nesnelerin İnterneti, Dijital İkizler ve Uygulamaları”, “Dijital Dönüşüm ve Endüstri 5.0”, “Yapay Zeka ve Uygulamaları”, “Toplum 5.0 ve E-adaptasyon” ve “Oyun Geliştirme, Oyunlaştırma, Sanal ve Artırılmış Gerçeklik” gibi dijital dünyaya dair çok sayıda konu ele alındı.

Konferansın ‘Dijital Çağda Sürdürülebilirlik’ temalı paneline Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Vahap Tecim, Araştırmacı Gazeteci, BT ve Telekom Uzmanı Füsun Sarp Nebil, Kamu Bilişim Derneği Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yönetim Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Sezayi Buğdaycı katıldı.  

Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özen’in moderatörlüğünü yaptığı panele katılan Kamu Bilişim Derneği Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, Avrupa Komisyonunun hazırladığı e-Devlet Raporu’na değinerek “Her sene 4-5 sıra yükseldik ve 10’uncu sıraya geldik. Kamuda dijital dönüşümü başarılı ülkeyiz” açıklamasını yaptı.   

RAPORDA 35 ÜLKE DEĞERLENDİRİLDİ 

27 Eylül 2023 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan rapor kapsamına, 27 Avrupa Birliği ülkesi ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri ve üyeliğe aday ülkeler olmak üzere toplam 35 ülke alındı. Avrupa Komisyonu e-Devlet Kıyaslaması 2023 Raporu sonuçlarına göre; Türkiye genel ortalamada 35 ülke arasında 10. sırada yer aldı. Genel ortalamada ilk 5 ülke Malta, Estonya, Lüksemburg, İzlanda ve Finlandiya olurken; Güney Kıbrıs, Romanya, Arnavutluk, Karadağ ve Kuzey Makedonya son 5 ülke arasında yer aldı. 

“TEKNOLOJİLERİ ÇEVREYE DUYARLI BİR ŞEKİLDE KULLANMAMIZ LAZIM” 

Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, “Dijital dönüşüm sayesinde sürdürülebilirliği gerçekleştirme imkânı bulabiliriz. Aslında sürdürülebilirlikten kasıt ne? Geleceğe kaynaklarımızı aktarabilmektir. Biz bunu kaçırdık. Nasıl kaçırdık? Ciddi bir şekilde tüketiyoruz, kirletiyoruz. Bunu kurtarmanın en önemli yönlerinden birisi de dijital unsurları kullanmak. Dolayısıyla teknolojik unsurları ne kadar çok kullanırsak bunu çözebiliriz. Fakat kullanırken aynı zamanda da kirletiyoruz.

Şu anda en çok kirleten ülkelerden Çin birinci sırada geliyor. İkinci sırada ise Amerika var. Aslında biz üçüncü, en çok kirleteniz. Elbette bu teknolojilerden vazgeçemeyeceğiz. Dolayısıyla kirletirken temizlenmeyi de öğrenmemiz lazım. Farkındalığımızı daha çok arttırmamız lazım. Teknolojileri daha düzgün, daha çevreye duyarlı bir şekilde kullanmamız lazım. Örnek vermek gerekirse veri merkezleri bu anlamda çok kritik bir unsurdur. Çünkü çok ciddi enerji tüketiliyor. Buralardaki kullanım kaynaklarını çok düzgün yapmamız lazım. Ama sadece bunlar kurumsal değil. Aynı zamanda kişisel önlemlerimizi de almamız lazım” uyarılarında bulundu.   

“TEKNOLOJİ İLERLERKEN İNSANIN EĞİTİLMESİ DE ÖNEMLİ” 

Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özen ise “Konferansta insanı konuştuk. Çünkü sürdürülebilirliğin merkezinde insan vardır. Teknoloji bu kadar ilerlerken insanımızın da bir şekilde eğitilmesi ve süper akıllı toplum bireyi olma yolunda akıllanması gerekiyor” dedi.   

“KAYNAK TÜKETİMİNİ OPTİMİZE ETMEK İÇİN TEKNOLOJİDEN FAYDALANMAMIZ LAZIM” 

“Dijital çağda sürdürülebilirliği teknoloji ve inovasyonun sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik kullanılması olarak düşünebiliriz” ifadelerini kullanan Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özen, “Yani karbon ayak izinin azaltılması için bilişim alanında çeşitli projeler yapılması örnek olabilir. Kaynaklarımız tükeniyor. Gelecek nesillere bırakmakla sorumlu olduğumuz bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla bu kaynak tüketimini optimize etmek için teknolojiden faydalanmamız lazım” diye konuştu.   

“SÜRDÜRÜLEBİLİR DİJİTAL ÇAĞDA ÇALIŞILMASI GEREKEN ÜÇ ÖNEMLİ KONU” 

Dijital çağda sürdürülebilirliğin çok önemli 3 ayağı olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bunlardan bir tanesi ‘siber güvenlik’. Çünkü dönüştürücü teknolojiler hızla hayatımıza girerken bu teknolojilerin güvenliğini sağlamak zorundayız. Bununla birlikte, bu teknolojilerin üretmiş olduğu bir veri var. ‘Büyük veri’. Ancak büyük veriyi toparlamak kadar önemli bir şey de onu analiz etmektir. Yani veri bilimi de çok son derece önemli ve önü açık bir konu. Son olarak da tabii ki topladığımız bu verileri depolamak. Bu yüzden de ‘bulut teknolojileri’ son derece önemli.” 

Etimaden Yönetim Bilişim Sistemleri Dairesi Başkanı Sezai Buğdaycı da “Günümüzün olmazsa olmazı dijital sistemler. Yani oyunda mutlaka olmalıyız. Dolayısıyla bundan sonra yapılan işlemlerin sürekliliğini, hayatın devamlılığını kolaylaştırmak ve zamandan kazanmak için dijital ortamlar en büyük yardımcımız olacaktır” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İstanbul Kent Üniversitesi’nin 2023/2024 Akademik Yılı başladı

Sonraki Haber

Gazze’de verilecek sağlık hizmetleri garanti altına alınsın

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Üretimden yapılan satışlar 24 trilyon 28 milyar 700 milyon TL oldu
İş Dünyası

Üretimden yapılan satışlar 24 trilyon 28 milyar 700 milyon TL oldu

26 Haziran 2026
Kayısı rekoltesi üreticinin yüzünü güldürdü
İş Dünyası

Kayısı rekoltesi üreticinin yüzünü güldürdü

26 Haziran 2026
Villa turizminde hareketlilik arttı, doluluğun yüzde 100’e ulaşması bekleniyor
İş Dünyası

Villa turizminde hareketlilik arttı, doluluğun yüzde 100’e ulaşması bekleniyor

26 Haziran 2026
İstanbul Akvaryum 15’inci yılında 15 milyon ziyaretçiye ulaştı
İş Dünyası

İstanbul Akvaryum 15’inci yılında 15 milyon ziyaretçiye ulaştı

26 Haziran 2026
Emlak Konut Anahtar Fikirler Zirvesi başladı
İş Dünyası

Emlak Konut Anahtar Fikirler Zirvesi başladı

25 Haziran 2026
5 metrekarelik iş yerinde tamircilik yapıyor
İş Dünyası

5 metrekarelik iş yerinde tamircilik yapıyor

25 Haziran 2026
Sonraki Haber
Gazze'de verilecek sağlık hizmetleri garanti altına alınsın

Gazze'de verilecek sağlık hizmetleri garanti altına alınsın

En Güncel Haberler

Antalya’da korkutan yangın! Uçak ve helikopterler bölgeye sevk edildi
Öne Çıkan

Antalya’da korkutan yangın! Uçak ve helikopterler bölgeye sevk edildi

26 Haziran 2026
EuroLeague açıkladı; Beşiktaş GAİN de katıldı, yeni sezonda 3 Türk takımı olacak
Spor Haberleri

EuroLeague açıkladı; Beşiktaş GAİN de katıldı, yeni sezonda 3 Türk takımı olacak

26 Haziran 2026
Erhan Karaal'ın aracına takip cihazının takıldığı anların görüntüleri ortaya çıktı
Gündem

Erhan Karaal’ın aracına takip cihazının takıldığı anların görüntüleri ortaya çıktı

26 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Suriye’de rahatsızlanıp şehit olan başçavuş toprağa verildi

26 Haziran 2026
Yaşam

Emekli olan 2 öğretmene duygusal veda töreni

26 Haziran 2026
Yaşam

TÜBİTAK Fen Lisesi, ilk mezunlarını verdi

26 Haziran 2026
Yaşam

Dedesinin hediye ettiği saat tutkuya dönüştü; 25 senede 500 saat biriktirdi

26 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kamyonetin çarptığı elektrikli bisikletin sürücüsü yaralandı; kaza kamerada

Kamyonetin çarptığı elektrikli bisikletin sürücüsü yaralandı; kaza kamerada

- Haberton
26 Haziran 2026

Sivas'ta, kamyonetin çarptığı elektrikli bisikletin sürücüsü N.B. (17), ağır yaralandı. Kaza, güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, saat 12.00 sıralarında Kılavuz Mahallesi...

Dil öğrenirken yapılan en büyük hatalar

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahtesi nasıl ayırt edilir?

Gece sık sık uyanmak hangi hastalığın habercisi olabilir?

Market fiyatları neden sürekli artıyor? Uzmanlar perde arkasını anlattı

Güncel Haber

Antalya’da korkutan yangın! Uçak ve helikopterler bölgeye sevk edildi

Antalya’da korkutan yangın! Uçak ve helikopterler bölgeye sevk edildi

26 Haziran 2026
EuroLeague açıkladı; Beşiktaş GAİN de katıldı, yeni sezonda 3 Türk takımı olacak

EuroLeague açıkladı; Beşiktaş GAİN de katıldı, yeni sezonda 3 Türk takımı olacak

26 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton