5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türkiye ile Suudi Arabistan’dan ortak bildiri

Türkiye ile Suudi Arabistan’dan ortak bildiri

Haberton - Haberton
23 Haziran 2022
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye ile Suudi Arabistan'dan ortak bildiri

Türkiye ile Suudi Arabistan'dan ortak bildiri

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliahtı ve Başbakan Yardımcısı Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz Al Saud arasında gerçekleşen görüşmenin ardından Türkiye ile Suudi Arabistan’dan ortak bildiri yayınlandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliahtı ve Başbakan Yardımcısı Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz Al Saud arasında gerçekleşen görüşmenin ardından iki ülke tarafından ortak bildiri yayımlandı. Yayımlanan ortak bildiride görüşmelerin samimiyet ve kardeşlik ortamında gerçekleştirildiği aktarıldı.

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin muhtelif yönleriyle ele alındığı, ikili ilişkilerde yeni bir iş birliği döneminin başlamasına yönelik ortak kararlılığın en güçlü şekilde vurgulandığı; bölgesel ve uluslararası alanda öne çıkan ve her iki tarafın da önem atfettiği gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi. 

‘İKİ ÜLKENİN KAMU VE ÖZEL SEKTÖRÜNDEKİ İLETİŞİMİN ARTIRILMASI ELE ALINMIŞTIR’

Açıklamada, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinildiği belirtilerek, “Karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi imkanlarını, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin kolaylaştırılmasını ve önündeki zorlukların üstesinden gelinmesini, yatırım fırsatlarının araştırılması ve çeşitli alanlarda somut ortaklıklara dönüştürülmesi için iki ülkenin kamu ve özel sektöründeki iletişimin artırılmasını ele almışlardır.

Taraflar G-20 üyeleri olarak, iki ülkenin büyük ekonomik potansiyelini ve Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu’nun yatırım, ticaret, turizm, kalkınma, sanayi, madencilik, inşaat projeleri, ulaşım-altyapı (müteahhitlik dahil), tarım, gıda güvenliği, sağlık, iletişim-bilgi teknolojisi alanları, medya ve spor alanlarında sunduğu fırsatları vurgulamışlar, Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi’nin çalışmalarını etkinleştirme, ortak ilgi alanlarında işbirliği ve koordinasyon seviyesini yükseltme ve iki ülke uzmanları arasında tecrübe paylaşımı konuları üzerinde çalışma hususunda mutabakata varmıştır” ifadeleri kaydedildi. 

Bildiride, tarafların enerji alanında özellikle petrol ve rafinesi, petrokimya, enerji verimliliği, elektrik, yenilenebilir enerji, inovasyon, hidrokarbon kaynakları için temiz teknolojiler, hidrojen de dahil olmak üzere düşük karbonlu yakıtlar alanlarında işbirliği beklentilerinin; enerji sektörü ve ilgili tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesi ve bu alanlarda ilgili projeler geliştirilmesi hususları üzerinde çalışılması arzusunun belirtildiği kaydedilirken, ‘yapay zekâ, dijital teknolojiler ve akıllı şehirler alanlarında üretim ve yatırım ortaklıklarının geliştirilmesi ve bu alanlarda faaliyet gösteren özel sektör aktörlerinin işbirliğine teşvik edilmeleri hususlarında görüş birliğine varıldığı’ ifadesi yer aldı. 

Türkiye ile Suudi Arabistan’dan ortak bildiri

‘TARAFLAR, İKİ GİRİŞİME DESTEKLERİNİ VURGULAMIŞLARDIR’

Türkiye’nin ‘Yeşil Suudi Arabistan’ ve ‘Yeşil Orta Doğu’ girişimlerini başlatmasının memnuniyetle karşılandığı vurgulanan bildiride, “Suudi Arabistan tarafından başlatılan ve G-20 ülkelerinin liderleri tarafından onaylanan Döngüsel Karbon Ekonomisi Platformu’nun hayata geçirilmesine dair Suudi Arabistan’ın iklim değişikliği alanındaki çabalarına desteğini belirtmiştir.

Taraflar, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşması ilkelerine bağlı kalmanın önemini ve kaynakları olmayan emisyonlara odaklanarak iklim anlaşmasının uygulanması gereğini yinelemişlerdir. İki taraf, Suudi Arabistan’ın 2020 yılındaki G-20 zirve toplantıları başkanlığı sırasında başlatılan ‘Arazi Bozunumunun Azaltılması ve Karasal Habitatların Korunmasını Geliştirmeye Yönelik Küresel Girişim’ ve ‘Küresel Mercan Resifleri AR-GE Hızlandırıcı Platformu’ başlıklı iki girişime desteklerini vurgulamışlardır” denildi. 

İki tarafın da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Şehri (KACST) arasında 2016 yılında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde bilim insanlarının karşılıklı ziyaretleri konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. 

‘SAVUNMA KONUSUNDA İMZALANAN ANLAŞMALARIN ETKİN HALE GETİRİLMESİNE MUTABIK KALINDI’

Tarafların, savunma konusunda iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacak şekilde savunma işbirliği alanlarında iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların etkin hale getirilmesi hususunda mutabık kaldıkları aktarıldı.

Turizm alanında işbirliğinin ve turizm sektörünün gelişimine fayda sağlayan ortak çalışmaların güçlendirilmesinin öneminin vurgulandığı ifade edildi. Sağlık alanında iki ülke arasındaki mevcut işbirliğin geliştirilmesi gerektiğinin vurgulandığı bildiride sağlık yatırımları alanında iş birliği fırsatlarının araştırılması hususunda mutabık kalındığı belirtildi.

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: 

“İki taraf, bölgedeki güvenlik ve istikrarın desteklenmesine ve güçlendirilmesine katkıda bulunacak şekilde, bölgesel ve uluslararası arenadaki önemli meselelere ilişkin işbirliğini, koordinasyonu ve görüş alışverişini yoğunlaştırma çabalarını teyit etmişlerdir.

Taraflar, bölge ülkelerinin egemenliğinin ihlal edilmemesini vurgulamışlar ve bölge ülkelerindeki tüm krizlere siyasi çözüm bulunmasına, bölgeyi gerilimden uzak tutacak ve bölgede güvenliği ve istikrarı sağlayacak çalışmalara desteklerini vurgulamışlardır. Taraflar, başta İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler olmak üzere bölgesel ve uluslararası kuruluşlar çerçevesinde aralarındaki işbirliğini ve etkin koordinasyonu artırma; bölgede barış, istikrar ve güvenliğin sağlanması için yakın işbirliği sürdürme konusundaki kararlılıklarını vurgulamışlardır. 

Görüşmenin sonunda taraflar, iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına katkıda bulunacak ve tüm kesimlere fayda sağlayacak şekilde, bölgenin geleceğine hizmet etmek için tarihi kardeşlik temelinde iş birliğini geliştirerek sürdürme kararlılıklarını vurgulamışlardır.” 

Etiketler: Recep Tayyip ErdoğanTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İstanbul Finans Merkezi Kanunu kabul edildi

Sonraki Haber

Dijital Adaptasyon Projesi’nde ikinci mezuniyet

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Gürlek, Nevşehir'de
Politika

Akın Gürlek, Nevşehir’de

5 Haziran 2026
Politika

HAYAT 112 Acil uygulamasını indiren vatandaş sayısı 552 bin 150’ye ulaştı

5 Haziran 2026
Politika

Dezenflasyon sürecini sürdürmeyi hedefliyoruz

5 Haziran 2026
Cevdet Yılmaz: Yapay Zeka Vizyonu ve Eylem Planı, Cumhurbaşkanımız tarafından paylaşılacak
Politika

Yapay Zeka Vizyonu ve Eylem Planı, Cumhurbaşkanımız tarafından paylaşılacak

5 Haziran 2026
Haziran ayı yaşlı ve engelli aylıkları yatırılıyor
Politika

Haziran ayı yaşlı ve engelli aylıkları yatırılıyor

5 Haziran 2026
Ali Babacan'dan iktidara sert eleştiri; Türkiye’nin sorunu kötü yönetim, düz yolda otobüs deviren ülke gibiyiz
Politika

Ali Babacan’dan iktidara sert eleştiri; Türkiye’nin sorunu kötü yönetim, düz yolda otobüs deviren ülke gibiyiz

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Dijital Adaptasyon Projesi'nde ikinci mezuniyet

Dijital Adaptasyon Projesi'nde ikinci mezuniyet

En Güncel Haberler

Sulama havuzunda bulunan 4 yaşındaki Alim Eray, öldü
Yerel Haberler

Sulama havuzunda bulunan 4 yaşındaki Alim Eray, öldü

5 Haziran 2026
Muğlaspor'da Sarıgül'ü Erzincanspor kaptı
Spor Haberleri

Muğlaspor’da Sarıgül’ü Erzincanspor kaptı

5 Haziran 2026
Dünya Motosurf Şampiyonası ikinci kez Çeşme'de yapılacak
Spor Haberleri

Dünya Motosurf Şampiyonası ikinci kez Çeşme’de yapılacak

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İletişim Başkanı Duran’dan ‘Dünya Çevre Günü’ mesajı

5 Haziran 2026
Yaşam

Alkışlarla uğurlanan 44 yıllık öğretmen, gözyaşlarına hakim olamadı

5 Haziran 2026
Yaşam

İki grup arasında sopa, tekme ve yumruklu kavga kamerada; 2 yaralı

5 Haziran 2026
Yaşam

3 katlı inşaatta harç dökerken başına demir isabet eden işçi, ağır yaralandı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

HAYAT 112 Acil uygulamasını indiren vatandaş sayısı 552 bin 150’ye ulaştı

- Haberton
5 Haziran 2026

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "HAYAT 112 Acil uygulamasını cep telefonu ve diğer mobil cihazlara indiren vatandaşımızın sayısı 522 bin 150'ye...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Sulama havuzunda bulunan 4 yaşındaki Alim Eray, öldü

Sulama havuzunda bulunan 4 yaşındaki Alim Eray, öldü

5 Haziran 2026
İletişim Başkanı Duran'dan 'Dünya Çevre Günü' mesajı

İletişim Başkanı Duran’dan ‘Dünya Çevre Günü’ mesajı

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton