30 Temmuz 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Türkiye, dünyanın en kalabalık 18’inci ülkesi oldu! Doğurganlık dünya ortalamasının altında

Türkiye, dünyanın en kalabalık 18’inci ülkesi oldu! Doğurganlık dünya ortalamasının altında

Haberton - Haberton
9 Temmuz 2026
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye, dünyanın en kalabalık 18'inci ülkesi oldu! Doğurganlık dünya ortalamasının altında
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yıl ortası için dünya nüfusunun 8 milyar 231 milyon 613 bin 70 kişi olduğunu, Türkiye'nin nüfus büyüklüğüne göre 194 ülke arasında 18'inci sırada yer aldığını açıkladı.

TÜİK, Dünya Nüfus Günü bültenini yayımladı. Buna göre; Birleşmiş Milletler nüfus tahminlerine göre, 2025 yıl ortası için dünya nüfusunun 8 milyar 231 milyon 613 bin 70 kişi olduğu tahmin edildi. En fazla nüfusa sahip ülke, 1 milyar 463 milyon 865 bin 525 kişi ile Hindistan olurken, bu ülkeyi 1 milyar 416 milyon 96 bin 94 kişi ile Çin, 347 milyon 275 bin 808 kişi ile Amerika Birleşik Devletleri izledi. Bu 3 ülke dünya toplam nüfusunun yüzde 39,2'sini oluşturdu.

Türkiye, 86 milyon 92 bin 168 kişi ile 194 ülke arasında 18'inci sırada yer alırken, dünya toplam nüfusunun yüzde 1'ini oluşturdu.

Birleşmiş Milletler dünya nüfus tahminlerine göre ülkelerin toplam nüfusları içindeki 0-17 yaş grubu çocuk nüfus oranları incelendiğinde, 2025 yılında en yüksek çocuk nüfus oranına sahip olan ülke, yüzde 56,2 ile Orta Afrika Cumhuriyeti oldu. Bu ülkeyi yüzde 53,3 ile Nijer ve yüzde 53 ile Somali izledi. Çocuk nüfus oranının en düşük olduğu ülke, yüzde 12,9 ile Güney Kore oldu. Bu ülkeyi yüzde 14 ile Japonya, yüzde 14,4 ile Singapur izledi.

Çocuk nüfus oranı dünya ortalaması, 2025 yılında yüzde 29,3 oldu. Türkiye'deki çocuk nüfus oranının yüzde 24,8 ile dünya çocuk nüfus ortalamasının altında kaldığı görüldü.

Türkiye'nin Çocuk Nüfus Oranı AB Ülkelerinden Yüksek

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin çocuk nüfus oranları incelendiğinde, 2025 yılında en yüksek çocuk nüfus oranına sahip olan ülkelerin sırasıyla yüzde 22,3 ile İrlanda, yüzde 20,3 ile İsveç ve yüzde 19,9 ile Fransa olduğu görüldü. Çocuk nüfus oranının en düşük olduğu ülkeler ise sırasıyla yüzde 14,6 ile İtalya, yüzde 15,5 ile Malta ve yüzde 15,6 ile Portekiz oldu. Türkiye'nin çocuk nüfus oranının yüzde 24,8 ile AB üyesi 27 ülkenin çocuk nüfus oranlarından daha yüksek olduğu görüldü.

Genç Nüfus Oranının En Yüksek Olduğu Ülke Güney Sudan

Ülkelerin toplam nüfusları içindeki 15-24 yaş grubu genç nüfus oranları incelendiğinde, 2025 yılında en yüksek genç nüfus oranına sahip olan ülke, yüzde 23,3 ile Güney Sudan oldu. Bu ülkeyi yüzde 23,1 ile Suriye, yüzde 22,5 ile Orta Afrika Cumhuriyeti izledi. Genç nüfus oranının en düşük olduğu ülke, yüzde 8,8 ile Monako oldu. Bu ülkeyi yüzde 9,1 ile Malta, yüzde 9,5 ile Almanya izledi.

Genç nüfus oranı dünya ortalaması, 2025 yılında yüzde 15,6 oldu. Türkiye'nin genç nüfus oranının yüzde 14,8 ile dünya genç nüfus ortalamasının altında olduğu görüldü.

Türkiye'nin Genç Nüfus Oranı AB Ülkelerinden Yüksek

AB üyesi 27 ülkenin genç nüfus oranları incelendiğinde, 2025 yılında en yüksek genç nüfus oranına sahip olan ülkelerin sırasıyla yüzde 13,5 ile İrlanda, yüzde 12,5 ile Fransa, yüzde 12 ile Danimarka olduğu görüldü. En düşük genç nüfus oranına sahip olan ülkelerin ise sırasıyla yüzde 9,1 ile Malta, yüzde 9,5 ile Almanya, yüzde 9,9 ile Bulgaristan, Slovakya, Slovenya ve Avusturya olduğu görüldü. Türkiye'nin genç nüfus oranının yüzde 14,8 ile AB üyesi 27 ülkenin genç nüfus oranlarından daha yüksek olduğu görüldü.

Yaşlı Nüfus Oranının En Yüksek Olduğu Ülke Monako

Ülkelerin toplam nüfusları içindeki 65 ve daha yukarı yaştaki yaşlı nüfus oranları incelendiğinde, 2025 yılında en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip olan ülke, yüzde 36 ile Monako oldu. Bu ülkeyi yüzde 30 ile Japonya, yüzde 25,1 ile İtalya izledi. Yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu ülke, yüzde 1,7 ile Katar oldu. Bu ülkeyi yüzde 1,8 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 2 ile Zambiya izledi.

Yaşlı nüfus oranı dünya ortalaması 2025 yılında yüzde 10,4 oldu. Türkiye'nin yaşlı nüfus oranının yüzde 11,1 ile dünya yaşlı nüfus ortalamasının hemen üzerinde olduğu görüldü.

AB üyesi 27 ülkenin yaşlı nüfus oranları incelendiğinde, 2025 yılında en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip olan ülkelerin sırasıyla yüzde 25,1 ile İtalya, yüzde 24,9 ile Portekiz ve yüzde 24,4 ile Yunanistan olduğu görüldü. En düşük yaşlı nüfus oranına sahip olan ülkelerin ise sırasıyla yüzde 14,9 ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, yüzde 15,8 ile Lüksemburg, yüzde 16,2 ile İrlanda olduğu görüldü. Türkiye'nin yaşlı nüfus oranının yüzde 11,1 ile AB üyesi 27 ülkenin yaşlı nüfus oranlarından daha düşük olduğu görüldü.

Toplam Doğurganlık Hızının En Yüksek Olduğu Ülke Çad

Ülkelerin toplam doğurganlık hızları incelendiğinde, 2025 yılında en yüksek toplam doğurganlık hızına sahip olan ülke, 5,94 çocuk ile Çad oldu. Bu ülkeyi 5,91 çocuk ile Somali ve 5,90 çocuk ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti izledi. Toplam doğurganlık hızının en düşük olduğu ülke, 0,75 çocuk ile Güney Kore oldu. Bu ülkeyi 0,96 çocuk ile Singapur ve 1,00 çocuk ile Ukrayna izledi.

Toplam doğurganlık hızı dünya ortalaması, 2025 yılında 2,24 çocuk oldu. Türkiye'nin toplam doğurganlık hızının 1,42 çocuk ile dünya ortalamasının altında kaldığı görüldü.

Toplam Doğurganlık Hızının En Yüksek Olduğu AB Ülkesi Bulgaristan

AB üyesi 27 ülkenin toplam doğurganlık hızları incelendiğinde, 2025 yılında en yüksek toplam doğurganlık hızına sahip olan ülke, 1,74 çocuk ile Bulgaristan oldu. Bu ülkeyi 1,71 çocuk ile Romanya ve 1,64 çocuk ile Fransa izledi. Toplam doğurganlık hızının en düşük olduğu ülke, 1,11 çocuk ile Malta oldu. Bu ülkeyi 1,21 çocuk ile İtalya, 1,22 çocuk ile Litvanya izledi.

Etiketler: ÇinSuriyeTÜİKTürkiyeUkraynaYunanistan
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Malatya’da evde çıkan yangın ormana sıçradı; 2 ev zarar gördü

Sonraki Haber

Eşinin cesedini parçalayıp çöpe atan kadın: Aklıma iblis girmiş

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Yeni Parti'nin bağış kampanyası başlatıldı
Öne Çıkan

Yeni Parti’nin bağış kampanyası başlatıldı

29 Temmuz 2026
Ahmet Davutoğlu'ndan siyasi deprem! Gelecek Partisi faaliyetlerini sonlandırıyor
Öne Çıkan

Ahmet Davutoğlu’ndan siyasi deprem! Gelecek Partisi faaliyetlerini sonlandırıyor

29 Temmuz 2026
Ahmet Davutoğlu siyaseti bırakıyor mu?
Öne Çıkan

Ahmet Davutoğlu siyaseti bırakıyor mu?

29 Temmuz 2026
Kütahya'nın Domaniç ilçesinde tarım arazisinden ormana sıçrayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Fotoğraf: Kütahya,(DHA)
Öne Çıkan

Kütahya’nın Domaniç ilçesinde orman yangını

29 Temmuz 2026
Çanakkale'de arazi yangını
Öne Çıkan

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yangın çıktı

29 Temmuz 2026
Ahbap Derneği'ne soruşturmada 5 kişi daha ifadeye çağırıldı
Öne Çıkan

Ahbap Derneği’ne soruşturmada 5 kişi daha ifadeye çağırıldı

29 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Eşinin cesedini parçalayıp çöpe atan kadın: Aklıma iblis girmiş

Eşinin cesedini parçalayıp çöpe atan kadın: Aklıma iblis girmiş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Alanya'da orman yangını: 45 konut tahliye edildi -2 / Dron görüntüleriyle
Yerel Haberler

Alanya’da orman yangını: 45 konut tahliye edildi -2 / Dron görüntüleriyle

30 Temmuz 2026
Manavgat'ta orman yangını
Yerel Haberler

Manavgat’ta orman yangını

30 Temmuz 2026
Çanakkale Boğazı'nda karaya oturan gemi kurtarıldı
Yerel Haberler

Çanakkale Boğazı’nda karaya oturan gemi kurtarıldı

30 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

NATO’dan ‘Türk Yıldızları’ paylaşımı

29 Temmuz 2026
Yaşam

Hakkari’deki STK’lardan Berçelan yolu çağrısı; ‘Alternatif güzergah yatırım programına alınmalı’

29 Temmuz 2026
Yaşam

Çorum’da kadınların kavgası kamerada

29 Temmuz 2026
Yaşam

Kadıköy Rıhtım Camii için ilk kazma vuruldu

29 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Trabzonspor taktik çalıştı

Trabzonspor taktik çalıştı

- Haberton
30 Temmuz 2026

Trabzonspor, yeni sezon hazırlıklarının ikinci etabına Avusturya’nın Schladming kasabasında yaptığı antrenmanla devam etti. Teknik direktör Fatih Tekke yönetiminde yapılan antrenmanın...

Sabah yorgun uyanmak testosteron düşüklüğü belirtisi mi?

Çocuklarda ekran bağımlılığı nasıl önlenir? Uzmanlardan ailelere dikkat çeken uyarılar

Aracınız neden fazla yakıt tüketmeye başladı? Yakıt masrafını artıran 10 önemli neden

Yapay zekâ işinizi elinizden alabilir mi? Uzmanlar hangi mesleklerin risk altında olduğunu açıkladı

Güncel Haber

Alanya'da orman yangını: 45 konut tahliye edildi -2 / Dron görüntüleriyle

Alanya’da orman yangını: 45 konut tahliye edildi -2 / Dron görüntüleriyle

30 Temmuz 2026
Manavgat'ta orman yangını

Manavgat’ta orman yangını

30 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton