7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Türkiye dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke

Türkiye dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke

Haberton - Haberton
7 Mayıs 2024
- Dış Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke

Türkiye dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin 2014’ten bu yana dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu belirtti.

Türkiye’nin insani yardımlar konusunda, özellikle göçmenlerle ilgili alanda dünyada en büyük fedakarlığa katlanan ülkelerin başında geldiğini belirten Kurtulmuş, “Bu anlamda göç konusunda fevkalade büyük bir tecrübeye sahip olduğumuzu söyleyebilirim” diye konuştu. Kurtulmuş, Türkiye’nin tarihsel anlamda göç konusunda büyük bir tecrübeye sahip olduğunu ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

“Osmanlı Cihan Devleti yıkıldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun öncesi ve sonrasında Osmanlı Devleti’nin farklı bölgelerinden gelen çok sayıda Osmanlı vatandaşı Türkiye Cumhuriyeti’ne gelmiş ve Anadolu topraklarında kendilerine yeni bir anayurt elde etmişlerdir. Ayrıca yine tarih boyunca saldırılardan kaçanlara topraklarımızı açmış ve onlara ev sahipliği yapmışızdır. Örneğin 500 küsur yıl önce İspanya’da engizisyon mahkemelerinden kaçan Yahudilerin ve farklı etnik, dini kökenlere sahip insanların gelip sığındığı yer Türkiye olmuştur, Osmanlı toprakları olmuştur.

Yine İkinci Dünya Savaşında Almanya’da Nazilerin katliamlarından kaçan Yahudilerin sığındığı yer Türkiye olmuştur. Örnek olarak şunu söyleyebilirim. 1938 yılında Türkiye, Nazilerin katliamından kaçan, Avrupa’daki Yahudi bilim adamlarına kapılarını açmış İstanbul ve Ankara üniversitesinin çok sayıda fakültesi Alman kökenli Yahudi bilim adamlarının sayesinde önemli bilimsel araştırmaların merkezi olmuştur. Bugün de bu tarihi misyonumuzu sürdürüyoruz ve dünyanın dört bir tarafından gelen çaresiz insanlara ev sahipliğini gerçekleştiriyoruz”

Kurtulmuş, göçün küresel bir problem haline gelmesi ile ilgili olarak “Halbuki göç, bir sebep değil çok sayıda sebebin ortaya çıkardığı vahim, insanlığı tehdit altında bırakan bir sonuçtur. Dolayısıyla göçün bu farklı nedenlerini bulmak, göçü ortaya çıkaran ve göçü küresel bir tehdit haline getiren nedenlerle mücadele etmek, onları ortadan kaldırmak uluslararası camianın vazifesidir” dedi. Kurtulmuş, savaşlar, yoksulluklar ve yoksunluklar, işgaller, iç çatışmalar, iklim değişikliği ve özellikle iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık, çölleşme, kıtlık ve susuzluğun getirdiği yeni göç dalgaları, dünyanın birçok bölgesinde devam eden istikrarsızlıklar ortadan kaldırmadan göçmen meselesini çözebilmemizin mümkün olmadığının altını çizdi.

Türkiye dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke
Türkiye dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke

“SURİYELİLERİN HAYATTA KALMAK İÇİN TÜRKİYE’YE GÖÇ ETMELERİ GEREKİYORDU”

Kurtulmuş, Türkiye’nin göçmen politikasına ilişkin, “Göçmen meselesinin çözülmesi için bu sonuçların ortadan kaldırılmasını sağlamamız lazım. Çok açık söylemek istiyorum. Kontrol edilemeyen göç meselesi askeri tedbirlerle, güvenlik tedbirleriyle önlenemez. Eğer öyle olmuş olsaydı, örneğin Meksika’dayız, Meksika’dan bir tane insanın Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmek için yola çıkmaması gerekirdi. Eğer askeri tedbirlerle düzensiz göç önlenebilir olsaydı Akdeniz’de, Orta Akdeniz’de ve Doğu Akdeniz’de her gün onlarca göçmen gemisi soğuk denizin diplerinde kaybolup gitmezdi. Sadece şimdiye kadar Akdeniz’de ölen göçmenlerin sayısı 29 bini aşmıştır.

Afganistan’dan binlerce, on binlerce insanın göç etmesinden bahsediyoruz da Afganistan’ın önce Ruslar, ardından Amerikalılar tarafından on yıllar boyunca işgalinin nasıl Afgan halkını çaresizlik içerisinde bıraktığı üzerinde hiç konuşmuyoruz. Eğer Afgan halkı o çaresizliğin içerisinde olmasaydı Allah aşkına bir tanesi hayatını tehlikeye atarak başka ülkelere göç etmek ister miydi? Şimdi Türkiye’nin tecrübesinden bahsedelim. Yaklaşık 3 milyonu aşkın Suriyeli’den bahsediyoruz. Köylerinin yakıldığı, bombalarla şehirlerinin yok edildiği, ölümle burun burnunda kalan bu Suriyelilerin hayatta kalmaktan başka tek bir çaresi Türkiye’ye göç etmeleriydi” ifadelerini kullandı.

Göçün bugün bütün yükünün az gelişmiş ve gelişmiş ülkelerin üzerinde olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Dünyada nasıl siyasal sistem ve ekonomik sistem için yeni bir sisteme ihtiyacımız var diyorsak göç konusunda da yeni kurumlara, yeni yaklaşımlara ihtiyacımız vardır” dedi.

“ULUSLARARASI BİR FON KURULMALI”

Göç konusunda da önerisini dile getiren Kurtulmuş, “Göçün sonuçlarının ortadan kaldırılması için uluslararası bir fonun kurulması ve buraya da ülkelerin kendi zenginlik seviyelerine göre gayrisafi milli hasılalarının belli bir oranında destek olmaları insani bir vecibedir. Bunu sağlayabilmek ve böylece göç konusunda yeni yaklaşımları ortaya koymak durumundayız.” diye konuştu.

10. Parlamento Başkanları Toplantısı kapsamındaki oturumların ardından Meksika

Temsilciler Meclisi Başkanı Marcela Guerra Castillo, MIKTA’nın dönem başkanlığını Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Kim Jin-pyo devretti. Toplantı, aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

6 yaşındayken lösemiye yakalanan Elif Naz, LÖSEV’in gönüllü elçisi oldu

Sonraki Haber

2024’te 50 kruvaziyerle 61 bin yolcu geldi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bangladeş'te iki yolcu otobüsü çarpıştı: 8 ölü, 25 yaralı
Dış Haberler

Bangladeş’te iki yolcu otobüsü çarpıştı: 8 ölü, 25 yaralı

7 Ağustos 2026
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: BM'nin mayın temizleme önerisini Rum tarafı reddetti
Dış Haberler

Tufan Erhürman’dan Kıbrıs açıklaması! BM’nin önerisine Türk tarafından kabul, Rum kesiminden ret

7 Ağustos 2026
İran'dan ABD’ye çağrı: Taahhütlerinizi yerine getirin
Dış Haberler

İran’dan ABD’ye çağrı: Taahhütlerinizi yerine getirin

7 Ağustos 2026
Tayland'da okula silahlı saldırı: 6 ölü, 15 yaralı
Dış Haberler

Tayland’da okula silahlı saldırı: 6 ölü, 15 yaralı

7 Ağustos 2026
Trump'tan doğumla vatandaşlık hakkına kısıtlama
Dış Haberler

Trump’tan doğumla vatandaşlıkta yeni hamle! İki kararnameye birden imza attı

7 Ağustos 2026
Suriye'nin başkenti Şam’da meydana gelen patlamada 2 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı
Dış Haberler

Suriye’nin başkenti Şam’da meydana gelen patlamada 2 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı

7 Ağustos 2026
Sonraki Haber
2024'te 50 kruvaziyerle 61 bin yolcu geldi

2024'te 50 kruvaziyerle 61 bin yolcu geldi

En Güncel Haberler

Ahbap Derneği'nin faaliyetleri durduruldu, yönetimine kayyım atandı
Öne Çıkan

Ahbap Derneği’nin faaliyetleri durduruldu, yönetimine kayyım atandı

7 Ağustos 2026
Otluk alanda çıkan yangın barakaya sıçradı
Gündem

Otluk alanda çıkan yangın barakaya sıçradı

7 Ağustos 2026
6 metrelik kuyuya düşen 6 yaşındaki Yasin kurtarıldı
Yerel Haberler

6 metrelik kuyuya düşen 6 yaşındaki Yasin kurtarıldı

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

DMD’li Kerem, koşmak, oynamak, hayallerine kavuşmak istiyor

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Göztepe ile Trabzonspor, İsmail Köybaşı'nın jübilesi için sahada

Göztepe ile Trabzonspor, İsmail Köybaşı’nın jübilesi için sahada

- Haberton
7 Ağustos 2026

Trendyol Süper Lig'de sezonun başlamasına bir hafta kala yarın tüm gözler İzmir'de olacak. Ligin köklü ekipleri Göztepe ile Trabzonspor, her...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

Ahbap Derneği'nin faaliyetleri durduruldu, yönetimine kayyım atandı

Ahbap Derneği’nin faaliyetleri durduruldu, yönetimine kayyım atandı

7 Ağustos 2026
Otluk alanda çıkan yangın barakaya sıçradı

Otluk alanda çıkan yangın barakaya sıçradı

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton