25 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türkiye, 39 Avrupa ülkesi arasında en çok haneye fiber ulaştıran ilk 3 ülke arasında

Türkiye, 39 Avrupa ülkesi arasında en çok haneye fiber ulaştıran ilk 3 ülke arasında

Haberton - Haberton
13 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Telekom Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye, 39 Avrupa ülkesi arasında en çok haneye fiber altyapısı ulaştıran ilk 3 ülke arasında yer alıyor.

Fiber abone sayısında ise 4’üncü sıradayız" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk mühendisler tarafından geliştirilen milli teknolojilerin yer aldığı, akıllı üretim sistemleri, robotik uygulamalar, artırılmış gerçeklik çözümleri ve uzaktan kontrol senaryoları gibi yeni nesil teknolojilerin gerçek kullanım senaryolarıyla deneyimlenebileceği Türk Telekom Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nin açılış törenine katıldı. Törende Uraloğlu’nun yanı sıra Türk Telekom Ceo’su Ebubekir Şahin ile Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu da yer aldı.

Türkiye En Çok Haneye Fiber Altyapısı Ulaştıran İlk 3 Ülke Arasında

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu konuşmasında, “Cumhurbaşkanımızın vizyonu, Ak Parti hükümetlerimizin kararlılığı ve Türk Telekom gibi uzman kurumlarımızın çalışmalarıyla dijital dönüşümde küresel bir oyuncu olma yolunda ilerliyoruz. 2002 yılında genişbant internet abonemiz yoktu ve fiber optik kablo uzunluğumuz 81 bin 304 kilometreydi. Bugün fiber optik ağ altyapımız 657 bin kilometreye ulaştı. Genişbant internet abone sayımız 98,2 milyona, mobil abone sayımız ise 100 milyona yaklaştı.

Mobil ve sabit hatlardan yaklaşık 82 milyar dakika konuşma trafiği gerçekleştiriyoruz. Avrupa’da ortalama aylık 494 dakika mobil kullanım süresiyle lider konumdayız. Bu yıl sonuna kadar fiber uzunluğunu yaklaşık 100 bin kilometre artırarak 750 bin kilometreye, genişbant abone sayısını 106 milyonun üzerine, mobil abone sayısını ise yaklaşık 102 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. 2025 yıl sonu itibarıyla sadece Türk Telekom’un ülke çapındaki fiber ağ uzunluğu 535 bin kilometreye, fiber hane kapsaması ise 34,2 milyona yükseldi.

Bu istatistiklerle birlikte Türkiye, 39 Avrupa ülkesi arasında en çok haneye fiber altyapısı ulaştıran ilk 3 ülke arasında yer alıyor. Fiber abone sayısında ise 4’üncü sırada bulunuyor" dedi.

5G Birçok Sektörde Dönüşümü Hızlandıracak

Uraloğlu, “5G yalnızca bir haberleşme teknolojisi değil, aynı zamanda üretim gücümüzü, hizmet kalitemizi ve teknolojik rekabetçiliğimizi artıran bir kalkınma altyapısıdır. Endüstriyel robotlardan otonom sürüş teknolojilerine, kritik altyapı yönetiminden akıllı şehir uygulamalarına kadar birçok alanda dönüşümü hızlandıracak. Sanayide akıllı fabrikalarla verimliliği artıracak, tarımda akıllı tarım uygulamalarıyla sürdürülebilir ve yüksek verimli üretim sağlayacak, medya sektöründe ise 8K görüntü kalitesinde kesintisiz canlı yayınlara imkân verecek. Bu merkez, 5G’nin endüstriyel dönüşümden akıllı şehirlere, simülasyon teknolojilerinden ileri dijital deneyimlere kadar geniş bir yelpazede nasıl değer kattığını somut senaryolarla göstermeye imkân sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Yerli Ve Milli Türkiye İçin Çalışıyoruz

Uraloğlu, “Bakanlık olarak teknolojinin sadece tüketildiği değil, yerli ve milli imkânlarla üretildiği bir Türkiye için çalışıyoruz. 5G’de en büyük önceliklerimizden biri teknolojinin yerli ve milli olarak üretilmesidir. Bu merkez de bu anlayışın bir ürünüdür. 5G yetkilendirme ihalesinde işletmecilere, yıllara göre artan şekilde yüzde 60’a varan oranlarda yerli malı belgeli ürün ve yüzde 30’a varan oranlarda milli haberleşme ürünü kullanma yükümlülüğü getirdik.

Mobil özel şebekelerde de milli bileşenlerin kullanımına yönelik tedbirleri zorunlu kıldık. Bu adımlarla 5G’yi milli teknolojimizin gücüyle hayata geçiriyoruz. Bu merkezin katkısıyla sektörümüzün geleceğinin daha da parlak olacağını düşünüyorum" dedi.

Etiketler: Abdulkadir UraloğluAK PartiTarımTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Vagonda ölü bulundu

Sonraki Haber

Kuşadası Belediyesi’ne ‘yolsuzluk’ soruşturması; belediye başkanı dahil 6 gözaltı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kan tüccarları kaybedecek

25 Ağustos 2026
Özgür Özel, eylemdeki madencileri ziyaret etti
Politika

Özgür Özel’den iktidara sert çıkış: “Gücünüz bu holdinge niye yetmiyor?”

25 Ağustos 2026
Hava Kuvvetleri filosuna katılacak T-625 GÖKBEY için uçuş ekibi eğitimlerini tamamladı
Politika

Hava Kuvvetleri filosuna katılacak T-625 GÖKBEY için uçuş ekibi eğitimlerini tamamladı

25 Ağustos 2026
Alanya Otoyolu’nda fiziki gerçekleşme yüzde 30’a ulaştı
Politika

Antalya-Alanya arası 36 dakikaya düşecek! Dev projede yüzde 30 tamamlandı

25 Ağustos 2026
İletişim Başkanı Duran: Dezenformasyona karşı bilincimizi güçlendireceğiz
Politika

İletişim Başkanı Duran: Dezenformasyona karşı bilincimizi güçlendireceğiz

25 Ağustos 2026
Politika

11 ilde dev operasyon! 68 şüpheli gözaltında, milyarlarca liralık para trafiği mercek altında

25 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Kuşadası Belediyesi'ne 'yolsuzluk' soruşturması; belediye başkanı dahil 6 gözaltı

Kuşadası Belediyesi'ne 'yolsuzluk' soruşturması; belediye başkanı dahil 6 gözaltı

En Güncel Haberler

Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kan tüccarları kaybedecek

25 Ağustos 2026
Dış Haberler

Çin: İran ile iş birliğimiz uluslararası hukuk çerçevesinde yürütülüyor

25 Ağustos 2026
Magazin

Güller ve Günahlar’ın 2’nci sezonu 12 Eylül’de

25 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Motosikletin otomobile çarptığı kaza kamerada; 2 yaralı

25 Ağustos 2026
Yaşam

Akşehir’de Büyük Taarruz’un 104’üncü yılı anıldı

25 Ağustos 2026
Yaşam

Serdivan Tramvay Hattı’nda ihale süreci tamamlandı

25 Ağustos 2026
Yaşam

Eski eşini bıçakla ağır yaralayan şüpheli yakalandı

25 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Trump, Kanada sınırındaki Ontario Gölü'nün adını ‘Amerika Gölü’ yapmak istiyor

Trump, Kanada sınırındaki Ontario Gölü’nün adını ‘Amerika Gölü’ yapmak istiyor

- Haberton
25 Ağustos 2026

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada ile sınırda yer alan Ontario Gölü'nün ismini ‘Amerika Gölü’ olarak değiştirmeyi ‘ciddi şekilde’ değerlendirdiklerini bildirdi....

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

İnternetten alınan ürün kaç gün içinde iade edilir? 14 günlük süreyi kaçırmayın

Araba rölantide neden titrer? Motor çalışırken hissedilen sarsıntının nedeni bu parçalar olabilir

Telefonunuza gelen bu linklere sakın tıklamayın: Sahte bağlantı nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kan tüccarları kaybedecek

25 Ağustos 2026
Motosikletin otomobile çarptığı kaza kamerada; 2 yaralı

Motosikletin otomobile çarptığı kaza kamerada; 2 yaralı

25 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton