13 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Turkcell ve TÜBİTAK 6G’ye hazırlık kapsamında iş birliğine imza attı

Turkcell ve TÜBİTAK 6G’ye hazırlık kapsamında iş birliğine imza attı

Haberton - Haberton
13 Ekim 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Turkcell ve TÜBİTAK 6G’ye hazırlık kapsamında iş birliğine imza attı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Turkcell, TÜBİTAK ile 6G’ye hazırlık kapsamında iş birliğine imza attığını duyurdu. Her iki kurum, yerli ve milli imkanlarla 6G’nin temel yapı taşlarından olan yeni nesil şebeke çözümlerinin prototiplerini geliştirdi. Söz konusu çözümlerin, ilk kez ticari nitelikli test altyapısında sahada denendiği aktarıldı.

Turkcell ile TÜBİTAK, geleceğin bağlantı teknolojileri için iş birliği yaptı. İş birliği kapsamında, 6G haberleşme teknolojilerinin temel yapı taşlarından biri olan akıllı yüzey teknolojilerine dayalı yenilikçi şebeke ekipmanlarının, yerli ve milli kaynaklarla prototip düzeyinde geliştirildiği kaydedildi. Turkcell 6GEN.LAB yürütücülüğünde, TÜBİTAK MAM MİLTAL ve TÜBİTAK BİLGEM HİSAR Lab. ekiplerinin ortak çalışmalarıyla statik ve uyarlanabilir akıllı yüzey tasarımlarına yönelik ilk ticari testlerin tamamlandığı aktarıldı. Testlerde, geliştirilen tasarımların sinyal performansını önemli ölçüde artırdığının görüldüğü belirtildi.

AR-GE ÇALIŞMALARI İLK KEZ TİCARİ TEST ALTYAPISINDA SAHAYA TAŞINDI

Turkcell tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yeni nesil kablosuz şebekelerde kapsama ve sinyal yönlendirme kabiliyetlerini geliştirmeyi hedefleyen bu iş birliği kapsamında geliştirilen akıllı yüzey teknolojileri ilk kez ticari nitelikli altyapılara uygulandı. Bu sayede, özellikle kapsamanın sınırlı olduğu alanlarda daha güçlü ve sorunsuz bağlantı sağlanması hedefleniyor. Bu adım, 6G’nin standartlaşma süreci öncesinde Türkiye’nin rekabetçi konumunu daha da güçlendirecek.

“Günümüzde mobil veri kullanımının hızla artması, 5G ve ötesi teknolojilerle birlikte yüksek frekans bantlarının daha yaygın kullanılmasını gerektiriyor. Bu durum, özellikle yoğun nüfusa sahip şehir merkezlerinde ve kapalı alanlarda bağlantı kalitesinin sürekliliğini zorlaştırıyor. Geliştirilen akıllı yüzey prototip çözümleri, kablosuz ağların elektromanyetik yayılımını kontrol ederek özellikle kapsamanın sınırlı olduğu veya sağlanamadığı alanlarda sinyal kalitesini ve erişimi artırıyor.

“Yürütülen ortak Ar-Ge faaliyetleri kısa sürede ilk somut çıktılarını verdi. Çalışmalar laboratuvar ortamından çıkarak ilk kez ticari test altyapısında sahaya taşındı. Turkcell Kartal Plaza’daki ve TÜBİTAK Gebze Kampüsü’ndeki test altyapılarında gerçekleştirilen ölçümlerde, TÜBİTAK ekiplerince geliştirilen farklı akıllı yüzey teknolojilerine ait prototipler test edildi. 5G’nin en kritik ve yaygın olan 3.7 GHz ve 26 GHz frekanslarında gerçekleştirilen testlerde, sinyal kapsamasının artırılması amaçlandı. Bu frekanslar, yüksek bant genişliği sunmaları, yüksek veri hızlarını ve düşük gecikmeyi desteklemeleri ve kapasite artışı sağlamaları nedeniyle büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, söz konusu çözümler Türkiye’de ilk kez ticari nitelikli test ortamlarında incelendi. Sonuçlar, geliştirilen teknolojilerin yalnızca teorik değil, gerçek saha koşullarında da uygulanabildiğini gösterdi.”

‘GELECEK NESİL HABERLEŞME AĞLARINA ÖNCÜLÜK EDECEK TEKNOLOJİLER’

TÜBİTAK’ın 6G teknolojileri konusunda yürüttüğü çalışmalar ve elde edilen sonuçlara değinen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, şu ifadeleri kullandı:

“TÜBİTAK olarak, Türkiye’nin 6G teknolojilerinde yetkinlik kazanması ve küresel teknoloji ekosisteminde güçlü bir konuma ulaşması amacıyla, araştırma merkezlerimiz ve sanayi paydaşlarımızla iş birlikleri içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Turkcell ile TÜBİTAK BİLGEM HİSAR ve TÜBİTAK MAM Fonksiyonel Malzemeler Laboratuvarı ekiplerimizin iş birliğiyle, yüksek frekanslı haberleşme teknolojilerine yönelik Türkiye’nin ilk yerli SRS, STS ve RIS tasarımlarını geliştirmiş olmaktan memnuniyet duyuyoruz. N78 frekans bandında geliştirilen ilk yerli RIS prototipi, ülkemizin 6G vizyonu doğrultusunda önemli bir Ar-Ge kazanımı niteliğinde. Bu çalışmalar yalnızca yerli teknoloji geliştirme açısından değil, aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası standardizasyon süreçlerinde rekabetçi bir konuma ulaşması açısından da değer taşıyor. TÜBİTAK olarak, araştırma merkezlerimizde geliştirdiğimiz bilgi birikimini sanayiye aktararak gerçek kullanım ortamlarında doğrulanabilen ve ürünleşme potansiyeli taşıyan teknolojilere dönüştürmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde, farklı kullanım senaryolarına yönelik yeni nesil meta-yüzey ve RIS çözümlerinin geliştirilmesine ve bu teknolojilerin ürünleşme süreçlerine katkı sunmaya odaklanacağız.”

‘TURKCELL OLARAK, 6G’YE YÖNELİK YERLİ İNOVASYONLARDA ÖNCÜ KONUMDAYIZ’

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Vehbi Çağrı Güngör, “Türkiye’nin lider mobil operatörü olarak, bir yandan 5G konusundaki yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyor, bir yandan da 6G ile hayatımıza girecek geniş bant ve düşük gecikmeli haberleşme servislerini en verimli şekilde sunmayı hedefliyoruz. 6G’ye yönelik yerli inovasyonlarda öncü konumdayız. Özellikle cihaz yoğunluğu yüksek şehir merkezleri, finans ve ticaret merkezleri, büyük etkinlik alanları gibi bölgelerde kapsama ve verimliliği artıracak yeni nesil teknolojilere yatırım yapıyoruz. Bu doğrultuda, TÜBİTAK ekipleri ile yürüttüğümüz iş birliğiyle Türkiye’de ilk kez yerli prototiplerin geliştirilmesine katkı sağlamış olmaktan gurur duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde de ülkemizin teknoloji ekosistemini ve inovasyonları desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Etiketler: AydınTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Trafikte dikkatsizliğe emsal karar: Liseli gencin ölümüne neden olan sürücüye hapis

Sonraki Haber

Bahçeli’den Suudi Arabistan’a askerî destek çağrısı: Diplomasi yetmezse caydırıcı güç kullanılmalı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Akkuyu NGS’de tam kapsamlı tatbikat gerçekleştirildi
İş Dünyası

Akkuyu NGS’de tam kapsamlı tatbikat gerçekleştirildi

13 Ekim 2026
Dış ticaret haddinde düşüş! TÜİK ağustos ayı verilerini açıkladı
İş Dünyası

Dış ticaret haddinde düşüş! TÜİK ağustos ayı verilerini açıkladı

13 Ekim 2026
Merkez Bankası cari denge verileri açıklandı
İş Dünyası

Merkez Bankası cari denge verilerini açıkladı!

13 Ekim 2026
İŞKUR Gençlik Programı başvuruları başlıyor! 150 bin öğrenciye aylık 19 bin 250 TL destek
İş Dünyası

İŞKUR Gençlik Programı başvuruları başlıyor! 150 bin öğrenciye aylık 19 bin 250 TL destek

13 Ekim 2026
Turkcell'in ‘Shaq diye 5G’ reklam kampanyası iki ödül kazandı
İş Dünyası

Turkcell’in ‘Shaq diye 5G’ reklam kampanyası iki ödül kazandı

12 Ekim 2026
9 ayda havalimanlarında 193,1 milyon yolcuya hizmet verildi
İş Dünyası

Havacılıkta rekor üzerine rekor: İstanbul ve turizm havalimanlarında devasa yoğunluk

12 Ekim 2026
Sonraki Haber
Bahçeli'den belediyelerdeki yolsuzluk iddialarına ilişkin açıklama: Vatandaşların bilgisine sunulmalı

Bahçeli'den Suudi Arabistan'a askerî destek çağrısı: Diplomasi yetmezse caydırıcı güç kullanılmalı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Muğlaspor'da Yalçın Koşukavak'tan mesaj: "Birlikte inanacak, savaşacak ve başaracağız"
Spor Haberleri

Muğlaspor’da Yalçın Koşukavak’tan mesaj: “Birlikte inanacak, savaşacak ve başaracağız”

13 Ekim 2026
Ligde 7'nci sırada olan Aras Kargo'nun konuğu; Galatasaray
Spor Haberleri

Ligde 7’nci sırada olan Aras Kargo’nun konuğu; Galatasaray

13 Ekim 2026
Balıkesirspor eksiklerini kapatacak: "Daha iyisini yapabileceğimizin bilincindeyiz"
Spor Haberleri

Balıkesirspor eksiklerini kapatacak: “Daha iyisini yapabileceğimizin bilincindeyiz”

13 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kayra’nın ölümüne ilişkin soruşturmada eski kız arkadaş hakkında iddianame

13 Ekim 2026
Yaşam

Tavuk eti üretimi azaldı, yumurta ve içme sütü üretimi arttı

13 Ekim 2026
Yaşam

Hatay’da toz taşınımı

13 Ekim 2026
Yaşam

Ocak köyündeki 3 bin eserlik müze ziyaretçileri geçmişe götürüyor

13 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Trabzonspor'dan yetkililere çağrı: "Deplasman yasakları Türk futbolundan kaldırılmalı"

Trabzonspor’dan yetkililere çağrı: “Deplasman yasakları Türk futbolundan kaldırılmalı”

- Haberton
13 Ekim 2026

Trabonspor Kulübü, 19 Ekim Pazartesi günü sahasında oynayacağı Beşiktaş karşılaşması öncesinde deplasman yasağının kaldırılması yönünde çağrıda bulundu. Trabzonspor Kulübü, Beşiktaş...

Geçmeyen öksürük ve boğaz ağrısına dikkat! Grip, COVID-19 ve RSV nasıl ayırt edilir?

Doğal antibiyotik etkisiyle bilinen 12 besin: Sarımsak, zencefil, bal ve diğerleri gerçekten işe yarıyor mu?

İŞKUR Gençlik Programı 2026 başvuruları başladı! 19.250 TL destek için kimler başvurabilir, şartlar neler?

Ankara’nın başkent oluşunun 103. yılı! 13 Ekim 1923’te neler yaşandı?

Güncel Haber

Muğlaspor'da Yalçın Koşukavak'tan mesaj: "Birlikte inanacak, savaşacak ve başaracağız"

Muğlaspor’da Yalçın Koşukavak’tan mesaj: “Birlikte inanacak, savaşacak ve başaracağız”

13 Ekim 2026
Ligde 7'nci sırada olan Aras Kargo'nun konuğu; Galatasaray

Ligde 7’nci sırada olan Aras Kargo’nun konuğu; Galatasaray

13 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton