28 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Türk ve Suriyeli hekimler, Şam’daki kalp hastanesini ayağa kaldırdı

Türk ve Suriyeli hekimler, Şam’daki kalp hastanesini ayağa kaldırdı

Haberton - Haberton
13 Aralık 2025
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türk ve Suriyeli hekimler, Şam'daki kalp hastanesini ayağa kaldırdı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda Suriye’de 12 yıldır kapalı olan Şam Kalp Hastalıkları ve Cerrahi Hastanesi’ni yeniden faaliyete geçirdi.

Türk ve Suriyeli hekimlerin birlikte görev yaptığı 300 yataklı ve 9 ameliyathaneli hastane, kısa sürede bölgenin en kapsamlı kalp hastanelerinden biri haline geldi.

Suriye’de bulunan ve 12 yıldır kapalı olan Şam Kalp Hastalıkları ve Cerrahi Hastanesi, Türkiye ile Suriye arasında imzalanan protokol kapsamında Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda yeniden faaliyete geçirildi. Türk sağlık ekibinin 5 Ağustos’ta göreve başladığı hastanenin teknik altyapısı, tıbbi cihazları, yoğun bakımları, ameliyathaneleri ve tüm ilaç sistemi yenilendi. Hastane, toplam 300 yatak, 74 yoğun bakım yatağı ve 9 ameliyathaneyle bölgenin en büyük kalp hastanelerinden biri olarak 24 Ağustos’tan itibaren hasta kabulüne başladı.

Türk ve Suriyeli hekimlerin birlikte görev yaptığı merkezde, kısa sürede yaklaşık 150 kardiyak girişim gerçekleştirildi; acil kalp krizleri, ritim bozuklukları, kalıcı pil uygulamaları ve periferik kateter işlemleri dahil olmak üzere yoğun hasta trafiği yönetildi. Türkiye’den gönderilen ekokardiyografi, tomografi, anjiyografi, ECMO ve intraaortik balon pompası gibi son teknoloji cihazlarla donatılan hastane, baypas cerrahilerinin yapılabildiği tam teşekküllü bir kalp merkezi haline getirildi.

‘SURİYE’DE BULUNMAYAN SİSTEMLERİ GETİRDİK’

Şam Kalp Hastalıkları ve Cerrahi Hastanesi İdari İşler Müdür Yardımcısı Dr. Osman Cenk Taşan, Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle çalıştıklarını söyleyerek, “Geldiğimizde hastanenin teknik altyapısı, tıbbi cihazları, ilaç alımlarını hızlı bir şekilde temin ederek, merkezi sağlık hizmeti sunumuna hazır hale getirdik. Şu anda hekimlerimiz ve sağlık profesyonellerimizle birlikte Suriye’deki kardeşlerimize sağlık hizmeti sunumunda mükemmeliyetçi bir yaklaşımla hizmet veriyoruz. Türk hekimlerimiz ve Suriyeli hekimlerimiz ortaklaşa çalışıyoruz. Türk hekimlerimizin deneyimlerinden Suriyeli ekip yararlanmakta ve daha profesyonel hale gelmektedir. Burada tecrübe paylaşımı yapıyoruz” dedi.

‘TÜM BÖLGEYE HİZMET VERİYORUZ’

Taşan, 150 yatak eski hastane, 150 yatak yeni hastane olmak üzere kampüs şeklinde bir alanda hizmet verdiklerini söyleyerek, “Eski hastaneyi Suriye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı işletiyor. 150 yataklı yeni hastaneyi ise Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak tüm tıbbi cihaz, altyapı, jeneratör, UPS sistemleri dahil olmak üzere ayağa kaldırdık ve 2 hastaneyi birlikte 300 yataklı kapasiteye çıkardık. En üst düzey anestezi cihazları, kalp akciğer pompası, Suriye’de hiç olmayan ileri yaşam desteğini sağlayan ECMO cihazı, intraaortik balon pompası gibi Suriye’de hiç bulunmayan sistemleri buraya getirdik. Tüm Suriye’den, Halep, İdlib dahil olmak üzere tüm bölgelerden hasta kabul ediyoruz. Son olarak, savaş nedeniyle Türkiye’ye gitmiş olan vatandaşların geri dönüp minnetle teşekkür etmeleri bizi gururlandırıyor” ifadelerini kullandı.

‘SIFIRDAN DEVRALIP YENİLEDİK’

Hastanenin başhekim yardımcısı Doç. Dr. Bülent Dereci ise Türkiye’den getirilen malzemelerle 24 saat acil vakalara, ihtiyaç duyan hastalara ücretsiz destek sağladıklarını aktararak, “Yaklaşık 150 tane koroner girişimimiz oldu, kalp krizlerine müdahale ettik. Kalıcı pil vakalarımız var, periferik arter vakalarımız var. Yaklaşık 12 yıldır açamadıkları büyük bir hastaneyi biz sıfırdan devraldık. Sadece bina vardı. Her türlü teknik altyapıyı yeniledik. Ameliyathaneleri, yoğun bakımları çalışır hale getirdik. Bölge, 12 yıldır ağır bir ambargo altındaydı, birçok cihazları yenileyememişlerdi. Biz Türkiye’nin imkanlarıyla son dönem cihazlarımızı buraya getirdik. Şu anda ekokardiyografi, tomografi, anjiyografi dahil olmak üzere en son teknoloji cihazlara sahibiz. Bu kapsamda hastanemizde kalp damar cerrahisi ve baypas cerrahisi yapılabilir konuma geldi. Sıfırdan aldığımız bir binayı oturmuş bir sistem haline getirdik” diye konuştu.

‘ÜCRETSİZ HİZMET SAĞLIYORUZ’

Doç. Dr. Dereci, Türk doktorların dönüşümlü şekilde 3 aylık periyotlarla görev yaptığını anlatarak, “Doktorlar hem görevlendirme ile geliyor, hem de isteyen hekimler başvuru yapıyor. Suriye Sağlık Bakanlığı özellikle Türk hastanelerinin disiplinini buraya oturtma niyetiyle hareket ediyor. Ücretli olduğu ifade edildiği halde, ödeme yapamayan, kalp krizi geçiren veya acil hastaların büyük kısmına ücretsiz hizmet veriyoruz. Bölgenin büyük kısmı yoksul durumda. İlk 2 yıl yoğun şekilde destek vermeyi planlıyoruz. Yaklaşık 150 vakanın yüzde 95’ine ücretsiz hizmet sağladık. Eğitimlerine de destek oluyoruz. Burada insanların büyük ilgisiyle karşılaştık. Yoksul halk daha önce giremedikleri bir hastaneye artık güvenle geliyor ve tedavi oluyor. Geleceğe yönelik projelerimiz arasında büyük bir eğitim araştırma hastanesi oluşturma hedefimiz var. Nöroloji ile birlikte inme merkezi planlamamız mevcut” dedi.

Kocaeli Şehir Hastanesi’nden 15 Kasım’da Şam Kalp Hastalıkları ve Cerrahi Hastanesi’ne görevlendirilen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Aydın Kahraman ise kısa sürede 5 ciddi ameliyat gerçekleştirdiğini belirtti.

Etiketler: Suriye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Doktor olup, hemşire annesinin yanına atandı

Sonraki Haber

Güven Hastanesi, sağlık kategorisinde iki ayrı ödüle layık görüldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Okullar açılmadan önce çocukların bağırsak sağlığına dikkat!
Sağlık Haberleri

Okullar açılmadan önce çocukların bağırsak sağlığına dikkat!

27 Ağustos 2026
Uzmanlar uyarıyor: Bağırsak enfeksiyonuna karşı 'marul' ve 'buz' uyarısı
Sağlık Haberleri

Uzmanlar uyarıyor: Bağırsak enfeksiyonuna karşı ‘marul’ ve ‘buz’ uyarısı

26 Ağustos 2026
Hemşire Burcu, 9 ayda 42 kilo verip 72 kiloya düştü
Sağlık Haberleri

Hemşire Burcu, 9 ayda 42 kilo verip 72 kiloya düştü

26 Ağustos 2026
Okullar açılmadan önce bunlara dikkat! Uzmanlardan ailelere kritik uyarılar
Sağlık Haberleri

Okullar açılmadan önce bunlara dikkat! Uzmanlardan ailelere kritik uyarılar

26 Ağustos 2026
Pozitif psikoloji dünyası İstanbul'da buluşacak
Sağlık Haberleri

Pozitif psikoloji dünyası İstanbul’da buluşacak

26 Ağustos 2026
Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak
Sağlık Haberleri

Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak

25 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Güven Hastanesi, sağlık kategorisinde iki ayrı ödüle layık görüldü

Güven Hastanesi, sağlık kategorisinde iki ayrı ödüle layık görüldü

En Güncel Haberler

Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır
Politika

Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır

28 Ağustos 2026
Zeljko Sopic: Takımımla gurur duyuyorum
Spor Haberleri

Zeljko Sopic: Takımımla gurur duyuyorum

28 Ağustos 2026
Mustafa Er: Ligin açık ara en iyi futbol oynayan takımıyız
Spor Haberleri

Mustafa Er: Ligin açık ara en iyi futbol oynayan takımıyız

28 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de yol kenarında oluşan hortum kamerada

27 Ağustos 2026
Yaşam

Maltepe’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Yaşam

Döktüğü gibi topladı: Çevre katliamına hem ceza hem temizlik görevi

27 Ağustos 2026
Yaşam

Koruyucu Aile Festivali’nde çocuklar aileleriyle eğlendi

27 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Türkiye Hentbol Federasyonu ve TED arasında iş birliği protokolü imzalandı

Türkiye Hentbol Federasyonu ve TED arasında iş birliği protokolü imzalandı

- Haberton
27 Ağustos 2026

Türkiye Hentbol Federasyonu ile Türk Eğitim Derneği arasında, genç hentbolcuların eğitim ve sportif gelişimlerini birlikte sürdürmelerini amaçlayan ‘Hentbolun Meşaleleri İş...

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Facebook hesabınıza başkası girmiş olabilir! Hesabınıza giriş yapan cihazları böyle kontrol edebilirsiniz

ATM kartınızı yutarsa ne yapmalısınız? Kartı geri almak için yapılan bu hata risk oluşturabilir

Şifreniz çalınmış olabilir! Hesaplarınız ele geçirilmeden önce bu işaretlere dikkat

Güncel Haber

Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır

Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır

28 Ağustos 2026
Zeljko Sopic: Takımımla gurur duyuyorum

Zeljko Sopic: Takımımla gurur duyuyorum

28 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton