16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Türk unu dünya pazarında ilgi görüyor

Türk unu dünya pazarında ilgi görüyor

Haberton - Haberton
14 Ocak 2023
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türk unu dünya pazarında ilgi görüyor

Türk unu dünya pazarında ilgi görüyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, Türk unu sektörünün 2023 yılı için öngörülerini paylaştı.

TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, Türk un sektörünün 2022 yılını değerlendirdi ve 2023 yılı için öngörülerini paylaştı. Türk un sanayicisinin, 2022 yılında tüm olumsuzluklara rağmen, 2021 rakamlarını yakaladığını belirten Tezcan, 3 milyon ton un ihracatı karşılığında 1 milyar 158 milyon dolar girdi sağlandığını söyledi. Buğday ekim alanlarında yüzde 20 artış yaşandığına dikkat çeken Tezcan, dünya pazarında Türk ununa büyük teveccüh duyulduğunu dile getirdi.

2023 yılında, un ihracatında son yılların en büyük rakamlarına ulaşabileceklerin sinyallerini aldıklarını vurgulayan Tezcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri ile açılan Tahıl Koridoru’nun büyük bir başarı olduğunu belirtip, “2022 yılı bizler açısından kritik bir yıldı. Ukrayna-Rusya Savaşı ile Tahıl Koridorumuz hepimiz adına kıymetli bir koridor. Yaşadığımız süreçte hem ülkemizi hem de dünya insanlığını ilgilendiren konulardan bir tanesi de buğday. Buğday stratejik bir ürün olmasından dolayı buna ulaşabilmek çok anlam ifade ediyor. Cumhurbaşkanımızın ilgisi ile gerek Rusya gerek Ukrayna tarafında ciddi emekler sarf ederek, ülkemiz adına büyük bir başarı sergiledi. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu olarak Cumhurbaşkanımıza bu girişimlerinden dolayı memnuniyetimizi ve teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum” açıklamasında bulundu.

Türk unu dünya pazarında ilgi görüyor

‘TÜRKİYE, DÜNYA UN İHRACATINDA BİRİNCİLİĞİNİ KORUDU’

Türk un sanayicisinin üzerine düşen görevleri tüm olumsuzluklara rağmen yerine getirdiğini belirten Tezcan, “Hem dünyadaki un ihtiyacına cevap verebilecek hem de Türk insanımıza sunabileceğimiz alt yapımız var. Geçtiğimiz yıl, 2021 yılında yaşadığımız süreci devam ettirdik. Tonaj ve miktarsal anlamda 2021 yılıyla 2022 yılına baktığımızda aynı tonajı tutturduk. Birçok olumsuzluk, ekonomik krizlere rağmen ve enflasyon etkisiyle düşüş beklentisi varken tam tersine tonaj anlamında 2021’deki tonajımızı sürdürdük.

Yaklaşık 1 milyar 158 milyon dolarlık bir gelir elde edildi. Dünyanın dört bir yanını, Türk ununu en iyi şekilde sattık. Miktarsal ve gelir anlamında çok ciddi bir imkan ülkemize sunuldu. Türkiye, dünyada un ihracatında birinciliğini korudu. Dünya nüfusuna yetebilecek miktarda hala un verebileceğini gösteriyor. Unu 3 milyon ton civarında ihraç ediyoruz, karşılığında 1 milyar 158 milyon dolar girdi sağlamış oluyoruz” dedi.

‘BUĞDAY EKİM ALANLARINDA YÜZDE 20 ARTIŞ’

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, Türk unu sektörünün 2023 yılı için öngörülerini paylaştı.

Türkiye’nin kendini yetecek buğdayı ürettiğini vurgulayan Tezcan, buğday ekim alanlarında yüzde 20 artış yaşandığını dile getirip, “Türkiye kendini yetebilir bir ülke. Son yıllarda bu konuda kafa karışıklığı var. Ancak ihracat bağlamında yurt dışından ithal ediyor, karşılığında da dünya insanlığına un ihracatını gerçekleştiriyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu 2022 sezonunda, devletimizin alım politikasındaki fiyat imkanı, çiftçilerimize büyük bir avantaj ve onların teveccühü ile karşılandı. Bu teveccüh de 2022-2023 yılının buğday ekim alanlarının yüzde 20 gibi artışın sergilenmesini sağladı. Bu da bizi çok umutlandırdı.

Türkiye’nin tekrar buğday ekimine dönüyor olmasıyla un sanayicileri adına çok mutluyuz. Gönül istiyor ki Türk un sanayicisi, kendi Türk buğdayı ile dünyaya ihracatını sergileyebilsin. Ama toprak yapımız da maalesef kısıtlı. Ancak verimliliği artırarak kendi ürettiğimiz buğdayı dünya sofralarına sunuyor olabiliriz” ifadelerini kullandı.

UN İHRACATINDA, SON YILLARIN EN BÜYÜK İHRACAT RAKAMI BEKLENTİSİ

Türk un sektörünün 2023 yılı için öngörülerini paylaşan Tezcan, un ihracatında son yılların en büyük ihracat rakamlarına ulaşabileceklerinin sinyallerini aldıklarını belirtti. Tezcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu andaki durumda Ukrayna-Rusya Savaşı kaynaklı oradaki üretim alanlarında bir artış beklentisi içerisinde değiliz. Eğer bir aksilik olmazsa aynı miktarların üretebileceğini tahmin ediyoruz. 2023 yılında da ihracatımızın 2022 yılından bir miktar daha artacağı beklentisi içerisindeyiz. Çünkü pazarlarda Türk ununa olan teveccüh artıyor. Ocak ayında şu ana kadar ilk 10 günlük süreçte hissediyoruz. Bu artış 12 ay boyunca sürdürülebilir olursa, son yılların en büyük ihracat rakamına ulaşacağımızı ve tonaj anlamında da bu başarıyı sürdürülebileceğimiz bir yıl olacağını ümit ediyorum. Son 10 günlük süreçte bunun ayak seslerini duyuyoruz.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hatay’da yerleşim yerine yakın makilik yangını

Sonraki Haber

Maltepe’de kaza: 4 yaralı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

2'nci İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi, 22 Mayıs'ta düzenlenecek
İş Dünyası

2’nci İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi, 22 Mayıs’ta düzenlenecek

16 Mayıs 2026
'Yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunun pazar payı yüzde 15'lere çıktı'
İş Dünyası

Yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunun pazar payı yüzde 15’lere çıktı

15 Mayıs 2026
BtcTurk, A Milli Futbol Takımı'nın kupa yolculuğuna özel kampanya başlattı
İş Dünyası

BtcTurk, A Milli Futbol Takımı’nın kupa yolculuğuna özel kampanya başlattı

15 Mayıs 2026
Tera Bank ilk şubesini Bağdat Caddesi'nde hizmete açtı
İş Dünyası

Tera Bank ilk şubesini Bağdat Caddesi’nde hizmete açtı

15 Mayıs 2026
SuperFresh, yeni ürünü Pizza Napoliten'i tanıttı
İş Dünyası

SuperFresh, yeni ürünü Pizza Napoliten’i tanıttı

15 Mayıs 2026
Tera Portföy Proje GYF’sinin 631,6 milyon TL’ye ulaştığını duyurdu
İş Dünyası

Tera Portföy Proje GYF’sinin 631,6 milyon TL’ye ulaştığını duyurdu

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Maltepe'de kaza: 4 yaralı

Maltepe'de kaza: 4 yaralı

En Güncel Haberler

Maldivler'de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti
Dış Haberler

Maldivler’de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
İskoçya Ligi'nde şampiyon Celtic oldu
Spor Haberleri

İskoçya Ligi’nde şampiyon Celtic oldu

16 Mayıs 2026
Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan
Politika

Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Akın 1071 gençle Anıtkabir’i ziyaret etti

16 Mayıs 2026
Yaşam

Ankara’da zincirleme kaza: 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Diyarbakır’da tekme ve yumruklu kavga; 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Ankara’da 27 kilogram esrar ele geçirildi; 4 gözaltı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Başhekim, Gülistan’ın son görüldüğü bölgeden aracıyla geçmiş

- Haberton
16 Mayıs 2026

Tunceli'de 5 Ocak 2020'den bu yana kayıp olan, yıllar sonra cinayete kurban gittiği ortaya çıkan Gülistan Doku ile ilgili yürütülen...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Maldivler'de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti

Maldivler’de kurtarma operasyonuna katılan dalgıç da hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
İskoçya Ligi'nde şampiyon Celtic oldu

İskoçya Ligi’nde şampiyon Celtic oldu

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton