26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türk tekstili daha çok başarı hikayesi yazacak

Türk tekstili daha çok başarı hikayesi yazacak

Haberton - Haberton
5 Şubat 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türk tekstili daha çok başarı hikayesi yazacak
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Ömer Bolat “İnanıyoruz ki güçlü tedarik ve üretim kapasitesi ve hızlı teslimatıyla çok iyi tasarımlarıyla Türk tekstili ve özellikle hazır giyim konfeksiyon sektörü daha çok başarı hikayeleri yazacak” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Yeşilköy’de İstanbul Fuar Merkezi’nde 7.’si düzenlenen İstanbul Fashion Connection (IFCO) hazır giyim ve moda fuarına katıldı. Fuara, İstanbul Valisi Davut Gül, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkan Mustafa Gültepe, İstanbul Hazır Giyim ve İhracatçılar Odası Başkanı (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan da fuardaydı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat fuarın açılış konuşmasını yaptı.

Bakan Bolat, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bizim etle tırnak gibi olduğumuz, çözüm ortağımız ve birlikte çalışıyoruz. Türkiye’nin ihracatını çok daha yukarılara taşımak için birlikte mal ihracatında 262 milyar dolar geçen yıl, hizmetler ihracatında da 115 milyar dolar tahminen yaparak 375 milyar dolarlık bir rakama ulaştık; hatta 377. Bu yıl da hep birlikte 280 milyar dolar mal ihracatında ve 120 milyar dolar da hizmet ihracatında, inşallah 400 milyar doları birlikte yakalayacağız.Net ihracatçı konumunu sağlayan bir sektör olduğu için, istihdam yoğun bir sektör olduğu için de gerçekten hükümet olarak adeta gözbebeği gibi koruduğumuz bir sektör. Dünyada hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe Türkiye dünyada 6. sırada tekstil ve hammaddelerinde de 6’ncı sıradayız. Avrupa’da ise tekstilde ikinci tedarikçi ülkeyiz. Hazır giyimde üçüncü tedarikçi ülke konumundayız” şeklinde konuştu.

‘GEÇEN YIL 20 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPTI’

Bolat, ” ‘İstanbul Connection Fashion’ 3 yıl önce dünyaya geldi ve bu kısa sürede Avrupa’nın en prestijli en büyük hazır giyim fuarı haline geldi. Emek veren İHKİB ve TİM yetkililerini ve İstanbul Ticaret Odası yetkililerini yürekten kutluyorum. Tekstil ve konfeksiyonda geçen yılı 32.1 milyar dolar ihracatla kapadık ve burada yüzde 2,4 lük bir azalış vardı. 2024 yılı dünya üretimi dünya ticareti için gerçekten zor bir yıldı. Ülkemiz ekonomisi içinde zor ama başarılı bir dengeleme yılı olarak geride kaldı. Ana makro göstergelerin hepsinde olumlu gidişat ortaya çıktı. 2025 ve 2026 ile beraber yine Türkiye ekonomisi olarak güçlü bir istikrar içinde sürdürülebilir yüksek oranlı büyüme rakamlarına sizlerle birlikte ulaşacağız. Hazır giyim konfeksiyon sektörümüz geçen yıl yaklaşık 20 milyar dolar, 19.7 milyar dolar bir ihracat yapmıştı. Tekstil sektörümüz de 9,4 milyar dolar bir ihracatla kapadı.

Biz Ticaret Bakanlığı olarak URGE Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında hazır giyim konfeksiyonda 7 adet aktif proje var. 31 adet de bugüne kadar tamamlanmış projeler olmuştu. Turquality kapsamında 13 firmanın 15 markası, programı kapsamında da 2 firmanın iki markası Ticaret Bakanlığınca desteklenmektedir. Burada 2028 ihracat tanıtım ve pazarlama vizyonu stratejimiz kapsamında 41 projeden 9’u tekstil ve konfeksiyon sektörüne, ikisi de hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne yöneliktir. IFCO’ da 8 salonda 500 katılımcı firma var. Bu verilerle Avrupa’nın en büyük ve en kaliteli, en çok iş yapılan hazır giyim fuarı konumuna ulaştı. Bu noktada biz Ticaret Bakanlığı olarak IFCO 2025’te de stant kurulum masraflarının yüzde 50’sini destekliyoruz. Bu anlamda tanıtım harcamalarının da yüzde 50’sini destekliyoruz. Alım heyetlerinin de desteğimiz kapsamında olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.

‘TÜRK TEKSTİLİ DAHA ÇOK BAŞARI HİKAYESİ YAZACAK’

Bakan Bolat, “Türkiye ekonomisi ilk dokuz ayda yüzde 3,2 büyümüştü. 20 gün kadar sonra biliyorsunuz 2024’ün tamamı için büyüme rakamları açıklanacak. Böylece 17 çeyrektir kesintisiz büyümeyi başardık. Ayrıca bu büyümenin yüzde 3,2’nin 1,9 puanlık katkısı net mal ve hizmet ihracatında sizlerin katkılarından gelmiştir. Bunun yanında 377 milyar dolar döviz gelirimiz ihracatımız mallarda ve hizmetlerde. Bu anlamda İstanbul ve Türkiye ihracatta fuarcılıkta, müteaahitlikte, turizmde parlayan bir yıldız konumunda. Fuarcılıkta iyi bir konuma geldik artık güçlü büyük dünya markaları çıkarmanın vakti geldi. Her alanda başarı hikayesi yazacağız. Konfeksiyon sektörü bir miktar zor bir yıl geçirdi. Bunun en önemli sebebi en önemli pazarımız Avupa’daki talep düşüklüğü oldu.

Avrupa’nın ithalatında yüzde 4 gerileme oldu. Almanya’nın ithalatında yüzde 10’a yakın gerileme vardı; buna rağmen ihracatçılarımız canla başla çalıştılar. Bir de trendler ortaya çıkıyor. Döngüsel ekonomi çevreci tekstil trendleri eski ürünleri kullanma trendi, eski ürünlerden yeni ürünler yapma trendi gibi. Bir miktar bu da genel talebi aşağı çekmiş olabilir. İnanıyoruz ki güçlü tedarik ve üretim kapasitesi ve hızlı teslimatıyla çok iyi tasarımlarıyla Türk tekstili ve özellikle hazır giyim konfeksiyon sektörü daha çok başarı hikayeleri yazacak. Türkiye’nin ilk göz ağrısı olan ve Türk sanayinin ilk bebeği olan hazır giyim konfeksiyon tekstil sanayini asla bırakmayacağız ve büyütmeye, güçlendirmeye, desteklemeye her alanda devam edeceğiz. Dijital dönüşüm, akıllı giyim, teknik tekstiller sürdürülebilirlik konularında, tasarımlar, seminerler, atölyeler ve defilelerin yer aldığı ve firmaların ürünlerini sergilediği fuar, 5-8 Şubat arasında ziyaret edilebilecek.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sergen Yalçın’ın acı günü

Sonraki Haber

Ege Denizi’nde yaşanan depremler volkanik patlamanın habercisi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Gıda fiyatlarındaki artışı DSİ tescilledi; DSİ yemekhanesi zamlandı
Politika

Gıda fiyatlarındaki artışı DSİ tescilledi; DSİ yemekhanesi zamlandı

26 Nisan 2026
Cezaevlerinde alarm! 414 bin mahpus, kapasite aşıldı
Politika

Cezaevlerinde alarm! 414 bin mahpus, kapasite aşıldı

26 Nisan 2026
"Varlık barışı" yine gündemde!
Politika

“Varlık barışı” yine gündemde!

26 Nisan 2026
Sivas YHT Hattı'nı 3 yılda 2 milyon 356 bin yolcu kullandı
Politika

Sivas YHT Hattı’nı 3 yılda 2 milyon 356 bin yolcu kullandı

26 Nisan 2026
Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı
Politika

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Ege Denizi'nde yaşanan depremler volkanik patlamanın habercisi

Ege Denizi'nde yaşanan depremler volkanik patlamanın habercisi

En Güncel Haberler

Göztepe nefes aldı
Spor Haberleri

Göztepe nefes aldı

26 Nisan 2026
Aliağa FK'da Çetin gitti, Çavuş geliyor
Spor Haberleri

Aliağa FK’da Çetin gitti, Çavuş geliyor

26 Nisan 2026
Karşıyaka'da Basatemür'ün güveni tam
Spor Haberleri

Karşıyaka’da Basatemür’ün güveni tam

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Yörükler 27’nci kez geleneklerini canlandırdı

26 Nisan 2026
Yaşam

Antalya’da sıcak havayı fırsat bilenler sahile akın etti

26 Nisan 2026
Yaşam

Didim 2. Ege Lezzetleri Festivali’ne 2’nci günde de yoğun ilgi

26 Nisan 2026
Yaşam

Doktordan hemşire annesine sürpriz

26 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 7 kişi hayatını kaybetti

İsrail’in Lübnan’a düzenlediği saldırılarda 7 kişi hayatını kaybetti

- Haberton
26 Nisan 2026

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in ülkenin güneyine düzenlediği saldırılarda 7 kişinin yaşamını yitirdiğini, 24 kişinin yaralandığını bildirdi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail...

Kadına şiddet vakalarında artış iddiası: Gerçek tablo ne?

Gençlerde anksiyete ve depresyon artıyor mu? Uzmanlar uyardı

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahte nasıl ayırt edilir?

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor: Türkiye nasıl etkilenecek?

Güncel Haber

Göztepe nefes aldı

Göztepe nefes aldı

26 Nisan 2026
Aliağa FK'da Çetin gitti, Çavuş geliyor

Aliağa FK’da Çetin gitti, Çavuş geliyor

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton