16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Türk-Rus ilişkileri

Türk-Rus ilişkileri

Teoman Toraman - Teoman Toraman
12 Aralık 2023
- Yazarlar
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Türk-Rus ilişkileri

Türk-Rus ilişkileri

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türk-Rus ilişkileri tarihsel olarak oldukça karmaşık ve çeşitli dönemlere yayılmıştır. İki ülke, tarih boyunca birçok kez karşı karşıya gelmiş ve birçok farklı bağlamda etkileşimde bulunmuşlardır. Türk ve Rus ilişkilerinin bazı önemli dönemlerine değinelim:

  1. Altay Kökeni ve Göçebe Dönemler (Orta Asya): Türkler ve Slavlar, tarih öncesi dönemlerde Orta Asya’da bir araya gelmişlerdir. Bu dönemde, her iki topluluk da göçebe yaşam tarzını benimsemiş ve bu nedenle etkileşim içinde olmuşlardır.
  2. Hazar Kağanlığı Dönemi (7-10. Yüzyıllar): Hazar Kağanlığı, Türkler ve Slavlar arasında bir etkileşim noktasıydı. Ancak, bu dönemdeki ilişkiler hakkında sınırlı bilgi bulunmaktadır.
  3. Rus İmparatorluğu ve Altın Orda: 13. yüzyılda Altın Orda İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla, Rus prenslikleri Orta Asya’dan bağımsızlıklarını kazandılar. Ancak, bu süreçte Türk ve Rus halkları arasındaki ilişkiler genellikle çatışmalıydı.
  4. Osmanlı-Rus Savaşları (17-18. Yüzyıllar): Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki çatışmalar, Osmanlı Devleti’ni destekleyen Kırım Hanlığı’nın da etkisiyle, Türk ve Rus halkları arasında karşıtlıklara yol açtı.
  5. Türk Kurtuluş Savaşı ve Sovyetler Birliği (20. Yüzyıl): Türk Kurtuluş Savaşı’nda, Sovyetler Birliği Türkiye’nin bağımsızlığını tanıyan ilk büyük devlet oldu. Bu, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha sıcak hale gelmesine katkı sağladı.
  6. Soğuk Savaş Dönemi (20. Yüzyıl): Türkiye ve Sovyetler Birliği, Soğuk Savaş döneminde karşıt bloklarda yer aldılar. Ancak, iki ülke arasında doğrudan bir çatışma olmamıştır.
  7. Son Dönemdeki İlişkiler (Son 30 Yıl): Sovyetler Birliği’nin çökmesiyle bağımsızlık kazanan Orta Asya Türk cumhuriyetleriyle birlikte, Türk-Rus ilişkileri daha karmaşık bir hale geldi. Ekonomik işbirliği ve siyasi diyalog gibi konularda çeşitli düzeylerde etkileşim yaşanmaktadır.
Türk-Rus ilişkileri
Türk-Rus ilişkileri

Her ne kadar tarih boyunca çeşitli dönemlerde çatışmalar yaşanmış olsa da, günümüzde Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin genel olarak olumlu bir denge üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu ilişkiler, diplomatik, ekonomik ve askeri alanlarda çeşitli boyutlarda devam etmektedir ve hızlı bir şekilde de daha olumlu hale gelmektedir.

Diğer yandan, çeşitli teoriler farklı zamanlarda dile getirilmiştir. Bunlardan bazıları Türklerin ve Slavların atalarının ortak olduğuna dayanmaktadır. Rusya coğrafyasında birçok Türk dili konuşan kavim yaşamaktadır. Gerek genetik olarak, gerek kültürel, gerek sosyolojik, gerekse de siyasi olarak birbirlerine çok yakın medeniyetler olduğu aşikardır. Her şey bir tarafa, coğrafi birliktelik ve kader birlikteliği de kaçınılmazdır.

Турецко-российские отношения

Отношения Турции и России исторически были довольно сложными и охватывали различные периоды. Две страны встречались друг с другом много раз на протяжении всей истории и взаимодействовали в самых разных контекстах. Коснемся некоторых важных периодов турецко-российских отношений:

Алтайское происхождение и периоды кочевничества (Центральная Азия): Тюрки и славяне встретились в Центральной Азии в доисторические времена. В этот период обе общины переняли кочевой образ жизни и поэтому взаимодействовали.

Период Хазарского каганата (7-10 вв.): Хазарский каганат был точкой взаимодействия между тюрками и славянами. Однако информация об отношениях в этот период ограничена.

Российская империя и Золотая Орда. С распадом Золотой Орды в 13 веке русские княжества получили независимость от Средней Азии. Однако в этот период отношения между турецким и русским народами часто были конфликтными.

Османско-российские войны (17-18 века): Конфликты между Османской империей и Россией привели к антагонизму между турецким и русским народами, при этом влияние Крымского ханства поддерживало Османскую империю.

Турецкая война за независимость и Советский Союз (20 век): В турецкой войне за независимость Советский Союз стал первым крупным государством, признавшим независимость Турции. Это способствовало более теплым отношениям между двумя странами.

Период холодной войны (20 век): Турция и Советский Союз находились в противоборствующих блоках во время холодной войны. Однако прямого конфликта между двумя странами не было.

Недавние отношения (последние 30 лет): Турецко-российские отношения стали более сложными с турецкими республиками Центральной Азии, получившими независимость после распада Советского Союза. Существует взаимодействие на различных уровнях по таким вопросам, как экономическое сотрудничество и политический диалог.

Хотя конфликты случались в разное время на протяжении всей истории, можно сказать, что сегодня отношения между Турцией и Россией в целом находятся в положительном балансе. Эти отношения продолжаются в различных измерениях в дипломатической, экономической и военной областях и быстро становятся все более позитивными.

С другой стороны, в разное время высказывались различные теории. Некоторые из них основаны на общих предках тюрков и славян. На территории России проживает множество тюркоязычных племен. Очевидно, что существуют цивилизации, очень близкие друг другу генетически, культурно, социологически и политически. Помимо всего прочего, географическое единство и единство судеб неизбежны.

Etiketler: Rusya
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Elizan Sağlam, karate kata dünya şampiyonluğunu kazandı

Sonraki Haber

Başkan Koca, Halil Umut Meler’e yumruk attı

Teoman Toraman

Teoman Toraman

Teoman Toraman, Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun; yüksek lisansına önce Bilkent Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri bölümünde başlamış, ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisansını Yazılım Mühendisliği bölümünde bitirmiştir. Doktora eğitimini yine Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü'nde sürdürmüştür. Çocukluğundan beri turizm ve otelcilik alanlarında gerek teorik, gerekse de uygulamalı bilgileri ve deneyimleri mevcuttur. Birçok mesleki ve mesleki olmayan alanlarda sertifikaları ve yetkinlikleri mevcuttur. Kıdemli otel genel müdürlüğü, uzman bilgisayar mühendisliği, eğitim teknolojileri uzmanı/eğitim teknoloğu, serbest çevirmen, sosyal medya uzmanı, insan kaynakları-işe alım uzmanı, dış ticaret uzmanı, genel iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, dijital pazarlama uzmanı, gazeteci, turist/otel rehberi, halkla ilişkiler uzmanı.

İlgili Haberler

Kardeşin yeri hep özeldir
Yazarlar

Kardeşin yeri hep özeldir

15 Mayıs 2026
Kalp risalesi
Yazarlar

Kalp risalesi

15 Mayıs 2026
Kötü kötüdür
Yazarlar

Kötü kötüdür

15 Mayıs 2026
Ruhsuz kalabalıklar
Yazarlar

Ruhsuz kalabalıklar

13 Mayıs 2026
Yazarlar

Ya sevdiğini al ya da aldığını sev!

11 Mayıs 2026
Yazarlar

Hayat bir imtihan ise sınavı beklememeyi öğrenmek

11 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Başkan Koca, Halil Umut Meler'e yumruk attı

Başkan Koca, Halil Umut Meler'e yumruk attı

En Güncel Haberler

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

16 Mayıs 2026
Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı
Yerel Haberler

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı
Yerel Haberler

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Erdemli Vadisi’nde selin zarar verdiği alanlara ‘imece’ usulü tadilat

15 Mayıs 2026
Yaşam

Tekirdağ’da 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla ‘Gençlik Yürüyüşü’

15 Mayıs 2026
Yaşam

Mehmetçikten, dost ve müttefik ülkelerle ortak eğitim

15 Mayıs 2026
Yaşam

Muğla’da engellilerin askerlik sevinci

15 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Samsunspor’da 1 antrenör ve 4 futbolcuyla yollar ayrılıyor

Samsunspor’da 1 antrenör ve 4 futbolcuyla yollar ayrılıyor

- Haberton
15 Mayıs 2026

Samsunspor, sanal medya hesaplarından 1 antrenör ve 4 futbolcu ile yollarını ayırdığını açıkladı. Samsunspor, antrenör Luis Boa Morte ile futbolcular...

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

İngilizce nasıl geliştirilir? Dizi izlemek gerçekten işe yarıyor mu?

Güncel Haber

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

16 Mayıs 2026
Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton