16 Eylül 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türk devletleri köklü bir mirasın taşıyıcısıdır

Türk devletleri köklü bir mirasın taşıyıcısıdır

Haberton - Haberton
21 Mayıs 2025
- Politika
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Türk devletleri köklü bir mirasın taşıyıcısıdır
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Macaristan’da Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türk devletleri köklü bir mirasın taşıyıcısıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’da Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi’ne katıldı. Konuşmasına, Türk Devletleri Teşkilatı’nın gayriresmi zirvesi vesilesiyle Macaristan’ı ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek başlayan Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a ‘nazik ev sahipliği nedeniyle’ teşekkür etti. Erdoğan, TDT dönem başkanlığını yürüten Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a da başarılarının devamını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ilk kez bir gözlemci ülkede düzenlenmesinin öneminin altını çizerek, “Teşkilatımızın bir zirvesini ilk defa gözlemci ülkede tertiplememiz Macaristan’a verdiğimiz önemin en açık göstergesidir” dedi.

Türk devletlerinin, ‘tarihin ve medeniyetin kesişim noktasında Doğu’nun bilgeliğiyle Batı’nın dinamizmini birleştiren köklü bir mirasın taşıyıcıları’ olduğunu söyleyen Erdoğan, “Teşkilatımızın Doğu ile Batı’yı buluşturan bu stratejik bağlantının asli mimarlarından biri olacağına yürekten inanıyorum. Temsilcilik ofisi ile kuraklığın önlenmesi enstitüsüne ev sahipliği yapan Macaristan’ın Teşkilatımız ile Avrupa kuruluşları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sağlayan rolüne büyük önem atfediyoruz. Macaristan temsilcilik ofisimizin icra direktörlüğüne de Macaristan’ın İstanbul eski Başkonsolosu Balazs Hendrich’in atanmasının ofisin etkinliğini artıracağı kanaatindeyiz. Bu vesileyle Macaristan’ın kültürel iş birliğimizin nişanesi Türk Kültürü Teşkilatı’na (TÜRKSOY) gözlemci üye olarak katılımını teşvik ettiğimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilat olarak nice zorluğun, ön yargının ve engelin üstesinden geldiklerini kaydederek, “Geriye doğru baktığımızda bugün parmakla gösterilen bir seviyedeyiz. Elbette önümüzde daha gidilecek çok mesafe var ama siz kardeşlerimle hedefe varacağımızdan hiçbir şüphe duymuyorum. İdare, personel ve bütçe başlıklarında sekretaryamızın ilave imkanlarla mücehhez kılınması, teşkilatımızı çok daha etkin hale getirecektir. İlk aşamada sekretaryamızın bütçesinin iki katına çıkarılmasının faydalı ve gerekli olduğu kanaatindeyiz. Geçtiğimiz aylarda kutladığımız Nevruz Bayramı, bin yılı aşan ortak kültür ve tarihimizin, kader ve gönül birliğimizin en önemli kültürel mirasıdır. 21 Mart’ın bundan böyle Türk Devletleri Teşkilatı Nevruz Anma ve Kutlama Günü olarak ilan edilmesinden memnuniyet duyacağız. Keza Semerkant’ta bu yıl düzenlenecek olan UNESCO 43’üncü Genel Konferansı’nda 15 Aralık gününün Dünya Türk Dili Günü olarak ilan edilmesinin çok anlamlı olacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda yürütülen çalışmaların konferans tarihine kadar neticelenmesini temenni ediyorum. Özbek kardeşlerimize başarıyla icra edeceklerine samimiyetle inandığım genel konferansta şimdiden üstün muvaffakiyetler diliyorum. Bu vesileyle Özbekistan’ın Türk Kültür ve Miras Vakfı’na üye olarak kabul edilmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

‘ORTA KORİDOR PROJESİ STRATEJİK ÖNEMDEDİR’

Doğu ile Batı arasında güvenli ve kesintisiz ulaşım hattını teşkil eden ortak koridorun, stratejik bir güzergah olarak öne çıktığını vurgulayan Erdoğan, “Orta koridorun başarısı için teşkilat bünyesinde iş birliğine büyük önem veriyor, üye devletlerin desteğini bekliyoruz. Geçmişte Kıbrıs’ta, Karabağ’da, Bosna’da ve bugün de Gazze’de yaşanan trajediler, bizlere sınırlarımızın ötesini de düşünmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Sesimizi duyuracağımız her vesile, insanlığın ihtiyaç duyduğu adil düzen, hakça paylaşım ve hukuk temelli sistem arayışlarına cevap verecektir” diye konuştu.

‘KKTC’SİZ BİR TÜRK DÜNYASI EKSİKTİR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bulunmadığı bir Türk dünyası aile fotoğrafının her zaman eksik kalacağını düşündüğünü belirterek, “Kardeşlik hukukumuzun gereği olarak birbirimizi kollarken aramızdaki dayanışmayı çok daha görünür kılmamız gerekiyor. Aile meclisimizin, Türk dünyasının ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türk halkıyla dayanışmasını artırmasının önemini vurgulamak istiyorum. Türk dünyasının doğru bildiği yoldan şaşmadan, gönülden bağlı olduğu Kıbrıs Türklerinin hak, özgürlük ve adalet mücadelesine çok daha fazla omuz vermesini bekliyoruz. Bu minvalde Aksakallar Konseyimizin mayıs ayı başında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdiği toplantıyı çok anlamlı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bulunmadığı bir Türk dünyası aile fotoğrafının her zaman eksik kalacağını düşünüyoruz. Bu nedenle bugün zirvemizde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Akademisi’ne gözlemci üyeliğine ilişkin aldığımız kararı çok önemli bir ilave adım olarak görüyoruz. İnşallah uzak olmayan bir gelecekte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni teşkilatımıza tam üye olarak kabul edeceğimiz günleri hep birlikte görmeyi ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Türk dünyası için stratejik önemi olan Kafkaslar’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini aktaran Erdoğan, “Can Azerbaycan’ın Ermenistan’la barış anlaşması üzerinde mutabık kalmasından memnunuz. İki ülke arasında kalıcı barış tesis edilebildiği takdirde bu durum şüphesiz Türk dünyamız için birçok fırsatı da beraberinde getirecektir. Bu noktada Muzaffer Cumhurbaşkanı Aziz Kardeşim Aliyev’in bölgeye barışı getirecek lider olarak tarihe geçeceğinden eminim” dedi.

‘GAZZE’DE SİVİL HALK CEHENNEMİ YAŞIYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’ye ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Modern zamanların en şiddetli insani felaketinin yaşandığı Gazze’de ise sivil halk adeta cehennemi yaşıyor. Birleşmiş Milletler dün yaptığı bir açıklamayla, şayet yardım ulaşmazsa 14 bin bebeğin ölebileceğine dair vahim bir uyarıda bulundu. Türk dünyası olarak ateşkesin tesisi, insani yardımların kesintisiz sevkiyatı, Gazze’nin yeniden imarı ile adil ve kalıcı bir barış sürecinin başlatılması yönündeki çabalara katkılarımız önemlidir. Bölgemizdeki istikrar ve sükunet arayışları çerçevesinde İsrail’in sınır tanımayan yayılmacılığına karşı durulması ve Filistin’in yanı sıra Lübnan ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün desteklenmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

‘RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI’NIN KÜRESEL ETKİLERİNİ HEPİMİZ DERİNDEN HİSSEDİYORUZ’

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel etkileri olduğunu bildiren Erdoğan, “Güvenliğimize yönelik sınamaların en önemlilerinden biri olan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel etkilerini hepimiz derinden hissediyoruz. Taraflar 2022 yılından bu yana ilk kez geçtiğimiz günlerde yeniden İstanbul’da bir araya geldi. Kapsamlı ateşkese ve adil bir barışa ulaşılması yönünde her iki ülkeyle yoğun temaslarımızı sürdüreceğiz. Keza 14 yıl süren ihtilafın ardından Suriye’nin istikrara kavuşmasına yönelik yoğun çabalarımız devam ediyor. Bu fırsatın etkin ve doğru şekilde kullanılması sadece Suriye’de değil, bölge ve ötesinde istikrarın sağlanması açısından önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Profesör Doktor Sayın Aziz Sancar’ı aralarında görmekten memnuniyet duyduğunu kaydederek, “Türk dünyası kültür elçisi Nobel ödüllü bilim insanımız Profesör Doktor Sayın Aziz Sancar’ı bugün özellikle aramızda görmekten memnuniyet duyuyorum. Kendisine Bişkek zirvesinde almış olduğumuz kararla Türk dünyasında bilimsel çalışmalara üstün katkılarından dolayı Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülü’nü birazdan takdim edeceğiz. İstikbalimizin teminatı olan gençlerimizin Sayın Sancar’ın izinden giderek bilimde, teknolojide, ilimde ve diğer alanlarda Türk milletine daha nice başarılar yaşatacaklarını düşünüyoruz” diye konuştu.

‘TÜRK DÜNYASI OLARAK DAYANIŞMA İÇİNDE KARŞILIKLI SAYGI VE KARDEŞLİK İÇİNDE YÜRÜYECEĞİMİZE İNANIYORUM’

Türk dünyası olarak tam bir dayanışma içinde, karşılıklı saygı ve kardeşlik içinde geleceğe hep beraber yürüyeceklerine inandığını belirten Erdoğan, “Bu düşüncelerle zirve kapsamında bugün imzalayacağımız Budapeşte Deklarasyonu ve alacağımız kararların Türk dünyası başta olmak üzere tüm dost ve kardeş ülkelere hayırlı olmasını temenni ediyorum. Rabbim yol arkadaşlığımızı ve muhabbetimizi daim eylesin diyorum. Bugün aile meclisimizde siz kardeşlerimle ve gönül dostlarımla birlikte olmaktan büyük bahtiyarlık duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Macaristan’a ve kıymetli dostum Başbakan Sayın Viktor Orban’a fevkalade ev sahipliği için şükranlarımı sunuyor, teşkilat üyesi dost ve kardeş ülke halklarına en kalbi muhabbetlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Şehirler yalnızca binalardan ibaret değildir

Sonraki Haber

Ahmet Mekin taburcu edildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Yeni Parti'li isimden seçim mesajı: "Ülke her koşulda seçim sürecine girmiştir, seçim bir zorunluluk"
Politika

Yeni Parti’li isimden seçim mesajı: “Ülke her koşulda seçim sürecine girmiştir, seçim bir zorunluluk”

16 Eylül 2026
Ümit Özdağ’dan erken seçim ve “Çerçeve Yasa” çıkışı: “Acaba baskın seçimi gizlemek için yapılan bir girişim mi?”
Politika

Ümit Özdağ’dan erken seçim ve “Çerçeve Yasa” çıkışı: “Acaba baskın seçimi gizlemek için yapılan bir girişim mi?”

16 Eylül 2026
Bakan Ersoy açıkladı: Deprem bölgesindeki kültür yatırımı 34 milyar liraya ulaşacak
Politika

Bakan Ersoy açıkladı: Deprem bölgesindeki kültür yatırımı 34 milyar liraya ulaşacak

16 Eylül 2026
Dışişleri Bakanı Fidan'dan Azerbaycan ziyaretine ilişkin paylaşım
Politika

Dışişleri Bakanı Fidan’dan Azerbaycan ziyaretine ilişkin paylaşım

16 Eylül 2026
Bakan Uraloğlu: 2030 yılı hedefimiz karbondioksit emisyonunu yüzde 5 oranında azaltmaktır
Politika

Havacılıkta yeni dönem: 2030’a kadar karbon emisyonunda yüzde 5 azaltım hedefi

16 Eylül 2026
Bakan Güler, Afyonkarahisar'da birlikleri denetledi
Politika

Bakan Yaşar Güler’den Afyonkarahisar’da hava ve füze savunma üssüne ziyaret

16 Eylül 2026
Sonraki Haber
Ahmet Mekin taburcu edildi

Ahmet Mekin taburcu edildi

En Güncel Haberler

Oğullarının katiline 26 yıl hapis kararı çıktı: 'Yaşasın adalet' diyerek alkışladılar
Gündem

Oğullarının katiline 26 yıl hapis kararı çıktı: ‘Yaşasın adalet’ diyerek alkışladılar

16 Eylül 2026
Çağla Öz'ün gözaltına alınmadan önceki son görüntüleri ortaya çıktı
Gündem

Çağla Öz’ün gözaltına alınmadan önceki son görüntüleri ortaya çıktı

16 Eylül 2026
Yeni Parti'li isimden seçim mesajı: "Ülke her koşulda seçim sürecine girmiştir, seçim bir zorunluluk"
Politika

Yeni Parti’li isimden seçim mesajı: “Ülke her koşulda seçim sürecine girmiştir, seçim bir zorunluluk”

16 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

‘Türkiye Oyun Politika Belgesi ve Eylem Planı’ yayımlandı: Ulusal oyun envanteri oluşturulacak

16 Eylül 2026
Yaşam

Tekirdağ’da İlköğretim Haftası törenle kutlandı

16 Eylül 2026
Yaşam

Erciş’te bağ bozumu başladı

16 Eylül 2026
Yaşam

Batman’da kaçakçılık operasyonu: 524 kilo tütün ve 800 bin makaron ele geçirildi

16 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ukrayna’da yolcu minibüsüne dron saldırısı: 5 ölü, 7 yaralı

Ukrayna’da yolcu minibüsüne dron saldırısı: 5 ölü, 7 yaralı

- Haberton
16 Eylül 2026

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın bir minibüsüne düzenlediği dron saldırısında 5 sivilin hayatını kaybettiğini, 7 kişinin de yaralandığını bildirdi....

Türk alüminyum folyo sektörü: Ambalaj sanayinin temel taşı

Ankara’nın bilinmeyen 10 durağı: Başkentin keşfedilmeyi bekleyen köşeleri

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark

Araçlarda kış bakımı zamanı: Lastik, silecek ve antifriz ihmali yolda bırakabilir

Güncel Haber

Oğullarının katiline 26 yıl hapis kararı çıktı: 'Yaşasın adalet' diyerek alkışladılar

Oğullarının katiline 26 yıl hapis kararı çıktı: ‘Yaşasın adalet’ diyerek alkışladılar

16 Eylül 2026
Çağla Öz'ün gözaltına alınmadan önceki son görüntüleri ortaya çıktı

Çağla Öz’ün gözaltına alınmadan önceki son görüntüleri ortaya çıktı

16 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton