5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türk Devletleri Dışişleri Komisyonları İstanbul’da toplandı

Türk Devletleri Dışişleri Komisyonları İstanbul’da toplandı

Haberton - Haberton
18 Şubat 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türk Devletleri Dışişleri Komisyonları İstanbul'da toplandı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türk Devletleri Dışişleri Komisyonları Toplantısı, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay başkanlığında İstanbul’da başladı.

Toplantıda, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve KKTC’den komisyon başkanları yer alırken, ülkelerin milletvekilleri, büyükelçileri ve Türk Dünyasından birçok kuruluş temsilcisi de hazır bulundu. İki oturumun gerçekleşeceği programda; Rusya-Ukrayna Savaşı, Filistin ve Suriye’de yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere, Küresel ve Bölgesel konularla beraber Türk Dünyasında atılacak iş birliği adımları da ele alınacak.

‘TÜRK DÜNYASI OLARAK ARAMIZDAKİ BAĞLARI PERÇİNLEYECEK SOMUT ADIMLAR ATMAYA DEVAM EDİYORUZ’

Açılış konuşmasını gerçekleştiren TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, “Aile meclisimizin mensuplarını bir araya getiren bu tür anlamlı platformlarda, her şeyden önce geçtiğimiz 34 yılda kat ettiğimiz mesafeyi bir kez daha idrak etme ve muhasebesini yapma fırsatı buluyoruz. Küresel ekonomik ağırlık merkezlerinin değiştiği ve coğrafyamızın öneminin arttığı günümüzde, Türk Dünyası olarak aramızdaki bağları daha da perçinleyecek somut adımlar atmaya devam ediyoruz.

Türk Dünyası olarak büyük çabalarla inşa ettiğimiz iş birliği mekanizmalarımız, bugün her alanda kurumsallaşmakta ve sağlam temellere kavuşmaktadır. Mevcut iki iş birliği süreç ve mekanizmalarına ilaveten, Türk Devletleri şemsiyesi altında TÜRKPA, TÜRKSOY, Türk Yatırım Fonu, Türk Kültür ve Miras Vakfı, Türk Akademisi ve Türk ticaret ve Sanayi Odaları Birliği vasıtasıyla, ilişkilerimizi çok taraflı düzeyde de geliştirmekte ve derinleştirmekteyiz. Bu alanlar her geçen gün genişleyerek devam etmekte ve derinleşerek devam etmektedir” dedi.

‘1,3 TRİLYON DOLARLIK BİR POTANSİYELİN ANCAK 42 MİLYAR DOLARINI KULLANABİLMİŞİZ’

TDT üyeleri arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğine vurgu yapan Oktay, “Bugün mevcut Türk iş birliği teşkilatları çerçevesinde oluşturulan iş birliği platformları uluslararası arenada dikkatle takip edilir hale gelmiş, üçüncü ülkelerin iş birliği yapmak istediği prestijli bir konuma yükselmiştir. Sayın Cumhurbaşkanlarımızın liderliğinde ülkelerimiz arasındaki kapsamlı iş birliğini daha da pekiştirmek suretiyle, Türk dünyasının bütünleşmesine ve iş birliğimizin kurumsallaşmasına büyük önem göstermekteyiz.

Bu yıl içinde Macaristan’da düzenlenecek gayri resmi zirve ve Azerbaycan’da düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı 12. Zirvesi’nde çok taraflı iş birliğimizi güçlendirecek kararlar alacağımıza eminim. Toplamda 175 milyonu aşan genç ve dinamik nüfusumuz, 1,3 trilyon doları aşan ticaret hacmimiz ve müşterek zengin kültür mirasımız, büyük atılımlarımızı gerçekleştirmek için sağlam bir temel teşkil ediyor. Ancak 2023 yılı verilerine göre; Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin kendi aralarındaki ticaret hacmi, 42 milyar dolarda kalmıştır. Yani 1,3 trilyon dolarlık bir potansiyelin ancak 42 milyar dolarını kullanabilmişiz. Bu da toplam ticaret hacmimizin yüzde 3’üne tekabül ediyor.

Bu oranı artırmamız şart. Enerji ve Orta Koridor bağlamında, ulaştırma alanlarında da iş birliğimizi artırma yönünde muazzam potansiyelimiz bulunuyor. Ortak kalkınmamızı sürdürmek için Türk Devletleri Teşkilatı bağlamında karşılıklı yatırımların artırılması, bağlantısallığın geliştirilmesi, bölgemizin enerji ve ulaştırma koridorları üzerindeki kilit konumunun güçlendirilmesi için hep birlikte yoğun çalışmalar sürdürüyoruz” diye konuştu.

‘ULUSLARARASI ADALET DİVANI KARARLARINA TAM RİAYET EDİLMESİ ELZEMDİR’

Oktay, küresel ve bölgesel konularda çağrıda bulunarak, “Bu vesileyle bölgesel ve küresel bazı hususlara ilişkin görüşlerimizi de belirtmek isterim. Gazze’de ateşkesin kalıcı olarak sağlanması, varılan ateşkes anlaşmasının tüm boyutlarıyla uygulanması ve insani yardımların engelsiz bir şekilde bölgeye ulaştırılması, uluslararası hukuka ve Uluslararası Adalet Divanı kararlarına tam riayet edilmesi elzemdir.

Suriye’nin yeniden barışa, istikrar ve refaha kavuşması ve ülkenin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün temini için Şam’daki yeni yönetimin uluslararası toplum tarafından desteklenmesi ve Suriye’ye yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılması gerekmektedir. Rusya- Ukrayna Savaşı’nın her iki tarafının da masada olduğu diyalog ve diplomatik mekanizmalarla adil ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması noktasında Türkiye olarak daha önce gösterdiğimiz çabalara yenilerini eklemeye hazırız” açıklamasında bulundu.

Etiketler: İstanbul
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Uyuşturucu etkisindeyken dövdükleri arkadaşlarını camdan attılar

Sonraki Haber

Bahçelievler’de iki aile arasında çıkan döner bıçaklı kavga kamerada

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Politika

Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır
Politika

Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Özgür Özel'den CHP'lilere çağrı; "Öfke yerine iktidar diye bağırın"
Politika

Özgür Özel’den CHP’lilere çağrı; “Öfke yerine iktidar diye bağırın”

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Politika

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir / Geniş haber
Politika

Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir

5 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Bahçelievler'de iki aile arasında çıkan döner bıçaklı kavga kamerada

Bahçelievler'de iki aile arasında çıkan döner bıçaklı kavga kamerada

En Güncel Haberler

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı
Yerel Haberler

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

5 Haziran 2026
Devrilen kamyonun şoförü yaralandı
Yerel Haberler

Devrilen kamyonun şoförü yaralandı

5 Haziran 2026
Bodrum’da otomobil ile minibüs çarpıştı: 6 yaralı
Yerel Haberler

Bodrum’da otomobil ile minibüs çarpıştı: 6 yaralı

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Kralı Gustaf tarafından kabul edildi

Numan Kurtulmuş, İsveç Kralı tarafından kabul edildi

- Haberton
5 Haziran 2026

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi ziyaret için bulunduğu İsveç’in başkenti Stockholm’de, İsveç Kralı Carl 16'ncı Gustaf ile...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

5 Haziran 2026
Devrilen kamyonun şoförü yaralandı

Devrilen kamyonun şoförü yaralandı

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton