18 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Türk bilim insanları, Antarktika’daki mikroorganizmaları tarıma kazandırmayı hedefliyor

Türk bilim insanları, Antarktika’daki mikroorganizmaları tarıma kazandırmayı hedefliyor

Haberton - Haberton
1 Mart 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
https://haberton.com/anka-haber-ajansi-genel-yayin-yonetmeni-kenan-sener-gozaltina-alindi/
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden (OMÜ) Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Kaya, Antarktika’dan alınan mikroorganizmaları tarıma kazandırabilmek için araştırmalar yapacaklarını belirterek, “Bölgedeki bazı faydalı mikroorganizmalar, OMÜ bünyesindeki laboratuvarlarda izole edilecektir. Ardından moleküler olarak tanımlama çalışmaları yapılacaktır.

Sonraki aşamada ise bu bakterilerin tarımsal biyoteknolojide kullanılıp kullanılamayacağı araştırılacaktır” dedi. TÜBİTAK desteğiyle yürütülen proje kapsamında, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Kaya koordinesinde, Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğr.

Üyesi Ayşe Feyza Tufan Dülger ve Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Aksoy’un yer aldığı araştırma grubu tarafından Antarktika’dan alınan mikroorganizma örnekleri, tarımda kullanılma potansiyellerinin belirlenmesi amacıyla laboratuvarda incelenecek. Bu kapsamda mikroorganizmalar izole edilerek moleküler olarak tanımlanacak ve bitkiler üzerinde olası patojen etkilerinin bulunup bulunmadığı araştırılacak.

OMÜ koordinasyonunda yürütülen çalışmada, Marmara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim İlker Özyiğit ile Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nden Doç. Dr. Roswanira Abd Wahab da ortak araştırmacı olarak yer alıyor. Antarktika’da yüksek toleranslı bitkiler ve mikroorganizmalar olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Kaya, “Şu an kabul edilen projemiz, TÜBİTAK kapsamında, kutuplarda Antarktika bölgesinde bulunan mikroorganizmaların izolasyonu ve bunların tarımsal biyoteknolojide kullanımıyla ilgili bir projedir. Antarktika doğal bir ekosistemdir, adeta doğal bir laboratuvardır” diye konuştu.

‘İZİLE EDİLEN BAKTERİLER, LABORATUVARDA İNCELEMEDEN GEÇECEK’

Alınan mikroorganizma örneklerinin detaylı şekilde incelemeden geçeceğini belirten Dr. Yılmaz Kaya, “Proje kapsamında bölgedeki bazı faydalı mikroorganizmalar, OMÜ bünyesindeki laboratuvarlarda izole edilecektir. Ardından moleküler olarak tanımlama çalışmaları yapılacaktır. Sonraki aşamada ise bu bakterilerin tarımsal biyoteknolojide kullanılıp kullanılamayacağı araştırılacaktır.

Günümüzde yoğun modern tarım uygulamalarında kimyasal gübreler ve çeşitli kimyasal girdiler kullanılmaktadır. Bu mikroorganizmaların bu girdilere alternatif olup olamayacağı değerlendirilecektir. Özellikle soğuk atmosfer koşullarında yaşayabilir mi, azot fiks edebilir mi, fosfor fiks edebilir mi sorularına yanıt aranacaktır. Türkiye’de soğuk iklim bitkilerinde yürütülen çalışmalarda yaygın olarak kimyasal gübreler kullanılmakta ve bu gübrelerin bazı yan etkileri ortaya çıkabilmektedir.

Bu nedenle alternatif bir yöntem geliştirilmesi hedeflenmektedir. Antarktika’dan izole edilen bakteriler, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Laboratuvarı’nda tanılama ve moleküler karakterizasyon süreçlerinden geçirilecektir. Bitki koruma bölümünde ise bu mikroorganizmaların bitkiler üzerinde doğal bir düşmanlık oluşturup oluşturmadığı, patojen etkilerinin bulunup bulunmadığı araştırılacaktır. Ayrıca tütün bitkisi ve geleneksel olarak yetiştirilen diğer bitkiler üzerinde herhangi bir yan etki oluşturup oluşturmadıkları incelenecektir” ifadelerini kullandı.

‘BİBOKONTROL AJANI OLARAK KULLANILIP KULLANILAMAYACAĞI DEĞERLENDİRİLECEK’

Projenin araştırma sürecinden bahseden Dr. Kaya, şöyle konuştu:

“Patojen olmadıkları tespit edilirse bir sonraki aşamaya geçilecektir. Bu aşamada söz konusu bakterilerin biyokontrol ajanı olarak kullanılıp kullanılamayacağı değerlendirilecektir. Örneğin elde edilen bir bakterinin fusaryum patojenine karşı antagonistik etki gösterip göstermediği araştırılacaktır. Laboratuvar şartlarında elde edilmiş ve belirli özellikleri kanıtlanmış mikroorganizmalar bulunmaktadır.

Bu mikroorganizmaların doğal ortam koşullarında bitkiler üzerinde gerçekten etkili olup olmadıkları da araştırılacaktır. Bu çalışmalar Marmara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde yürütülecektir. Bunun yanı sıra bazı genler incelenecek, genom düzeyinde araştırmalar gerçekleştirilecektir. Bu düzeydeki çalışmalar ise Malezya Teknoloji Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nde yapılacaktır.”

Faydalı bakterilerin, bitki gelişimini teşvik eden bakteriler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Murat Aksoy da “Toprakta bitkiler tarafından doğrudan kullanılamayan besin elementlerini ayrıştırarak bitkilerin alabileceği forma dönüştürürler. Bu özellikleri nedeniyle bizim için önem taşırlar.

Bu grupta ayrıca biyolojik mücadelede kullanılan bakteriler de vardır. Bunlar, hastalık ve zararlıları engelleyen ya da ortadan kaldıran bakterilerdir. Kutup projesi kapsamında elde edeceğimiz izolatların hem bitki gelişimini teşvik edip etmediğini hem de biyolojik mücadele ajanı olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştıracağız. Bu çalışmaları biyoteknoloji laboratuvarı ile bitki koruma bakterioloji laboratuvarında yürüteceğiz” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu

Sonraki Haber

Pakistan’daki ABD büyükelçiliği önünde protesto

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İş Dünyası

Müşteri deneyiminde yeni yaklaşım: Çözüm Gücü

18 Ağustos 2026
İş Dünyası

İş Bankası yeni kartı MaxSticker’ı müşterileriyle buluşturdu

18 Ağustos 2026
İş Dünyası

38 yıllık otomotiv deneyimi Kolumana taşındı

18 Ağustos 2026
İş Dünyası

Avustralya uçuşlarında yeni dönem: Direkt uçuşlar ve yeni kabin sınıfı geliyor

18 Ağustos 2026
İş Dünyası

ŞOK Marketler, 2026 yılı ilk yarı finansal sonuçlarını açıkladı

18 Ağustos 2026
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yolcu rekoru
İş Dünyası

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yolcu rekoru kırıldı

17 Ağustos 2026
Sonraki Haber

Pakistan'daki ABD büyükelçiliği önünde protesto

En Güncel Haberler

Öne Çıkan

CHP İzmit İlçe Başkanı ve meclis üyesinin uyuşturucu testleri pozitif çıktı

18 Ağustos 2026
Yunanistan'da helikopter düştü: 3 ölü
Dış Haberler

Yunanistan’da helikopter düştü: 3 ölü

18 Ağustos 2026
Ataşehir’de 2 otomobilin karıştığı kazada 1 kişi yaralandı
Yerel Haberler

Ataşehir’de 2 otomobilin karıştığı kazada 1 kişi yaralandı

18 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakan Kurum, Malatya’da sosyal konutlarına yerleşen Başar çiftinin görüntülerini paylaştı

18 Ağustos 2026
Yaşam

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk bypass ameliyatları başarıyla gerçekleştirildi

18 Ağustos 2026
Yaşam

Başkan Doğan: Ulaşım konusunda sorunlu iller arasında değiliz

18 Ağustos 2026
Yaşam

Alevlerle mücadelede, üniversiteli gençlerden hızlı müdahale projesi

18 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Başkan Doğan: Ulaşım konusunda sorunlu iller arasında değiliz

Başkan Doğan: Ulaşım konusunda sorunlu iller arasında değiliz

- Haberton
18 Ağustos 2026

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Büyükşehirler arasında ulaşımda sorunlu illerden değiliz. Samsun’da sokağa çıksak, insanlara mikrofon uzatsak trafik sorunu...

İlişkilerde iletişim neden bozuluyor? Çiftleri birbirinden uzaklaştıran davranışlara dikkat

Küçük yatırımcı için en az riskli yatırım araçları hangileri? Parayı korumak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Sosyal medya hesabınız çalındıysa ne yapmalısınız? İlk dakikalarda bu adımlara dikkat

Kilo verememenizin nedeni yavaş metabolizma olabilir mi? İşte metabolizma hızını etkileyen faktörler

Güncel Haber

CHP İzmit İlçe Başkanı ve meclis üyesinin uyuşturucu testleri pozitif çıktı

18 Ağustos 2026
Yunanistan'da helikopter düştü: 3 ölü

Yunanistan’da helikopter düştü: 3 ölü

18 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton