5 Mayıs 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Turizmde 9 gün tatil ve iki bayram sevinci

Turizmde 9 gün tatil ve iki bayram sevinci

Haberton - Haberton
5 Mayıs 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkartılması ve bu yıl Avrupa’daki yortu olarak da bilinen mayıs ayının ikinci haftasındaki Pfingsten Bayramı’na denk gelmesi dolayısıyla turizmde yüksek sezon açılışı iki bayramla yapılacak. Otellerde bayram döneminde dolulukların yüzde 100 olması bekleniyor.

Bu yıl 26-30 Mayıs tarihleri arasındaki Kurban Bayramı tatilinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 9 gün olarak açıklanması turizm sektöründe sevinçle karşılandı. Bu dönemin Avrupalı Hristiyanların mayıs ayının ikinci yarısındaki Pfingsten Bayramı ile de birleşmesi, otellerde yoğun hareketlilik beklentisine yol açtı.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (Aktob) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, bayram tatilinin erken açıklanması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok müteşekkir olduklarını belirterek, insanların daha rahat tatil programı yapabileceklerini söyledi. Bu yıl sezonu Ramazan Bayramı ve Paskalya tatiliyle birlikte açmayı beklerken, savaş nedeniyle bunun aksadığını belirten Kavaloğlu, “Kurban Bayramı tatilinin uzamasıyla birlikte, özellikle Almanya’da Pfingsten tatili, Hristiyanların yortu bayramıyla bir araya gelmesi, Avrupa’da yaşayan Türklerin de ana vatanlarında tatil yapma isteklerinin devam ediyor olması dolayısıyla, 9 günlük tatil periyodunun haziranın birinci haftasına kadar çok yoğun doluluk yaratacağını düşünüyorum” dedi.

Savaşların Olumsuz Etkisi

15 Haziran sonrasında yüksek sezonun başlamış olacağını söyleyen Kavaloğlu, “Bu dönem Rusya-Ukrayna savaşı, İran’la İsrail ve ABD arasındaki gerilimin devam ediyor olması çok olumsuz turizm anlamında. Çünkü turizm savaşı sevmez, refahın, barışın dilidir. Psikolojik ve sosyolojik etkisi dışında bir de finansal etkisini değerlendirmek zorundayız. Çünkü Avrupa’daki refah seviyesini tehdit edecek boyutlara geldi savaşın etkileri.

Rezervasyonlardaki düşüş ve yavaşlamanın da sebebinin bu olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bekle-gör politikasına geçti Avrupalı turist profili. Ramazan Bayramımıza denk gelen Paskalya’da bu yoğunluğu alamadık ama Kurban Bayramı’na denk gelen Pfingsten tatili itibarıyla bu yoğunluğu alacağımızı düşünüyorum. Sezonu da açmış olacağız inşallah” diye konuştu.

İki Bayramla Yüksek Sezon Açılışı

Kavaloğlu, “Turizm sektörünün açılış dönemi Kurban Bayramı’yla Pfingsten’in bir arada olmasına denk düştü bu sefer. Bu an itibarıyla yüksek sezonun da başlayacağını düşünüyorum. Tabii rezervasyonlarda yavaşlama eğilimi olduğu doğru ama iç pazarda çok ciddi yoğunluk var. Özellikle Avrupa’da yaşayan Türklerin bu dönemde tatil ihtiyaçları var ve çok yoğun rezervasyon akışı olduğunu görüyoruz Avrupa’da yaşayan Türklerden.

Mayıs’ın başında Rusya’nın tatil dönemi vardı. Bunun çok yoğun geçtiğini söyleyemem. Ama ondan önceki Hollanda bayramı tatili, Kral Günü’nün olduğu dönem ve arkasından Rus bayramı yoğunluk yaşattı. Ama doluluklar orada yüzde 70’ler seviyesinde kaldı.

Kurban Bayramı ve Pfingsten itibarıyla dolulukların yüzde 100’ü bulacağını düşünüyorum” dedi.

Erken Açıklanması Avantajı

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (Poyd) Başkanı Hakan Saatçioğlu, her sene Antalya’da sezon 15 Nisan’dan itibaren açılırken, bu yıl İran-ABD savaşının bölgede ciddi rezervasyon iptallerine yol açtığını kaydetti. O yüzden mart ve nisan ayları ve mayısın ilk haftasında dolulukların geçen seneyi yakalayamadığını anlatan Saatçioğlu, “Genelde yüzde 90-95 dolulukları yakalarken bu savaştan dolayı yüzde 65-70 seviyesinde otellerimizi doldurabildik. Şu anda Rusların bayramı var. Bir hareketlik yaşıyoruz ama eski hareketliği maalesef göremedik.

Dün Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklamayı çok olumlu karşılıyoruz. Öncelikle, daha evvelki bayram açıklamaları hep böyle bir hafta, iki hafta kala açıklanıyordu. Ve otellerimizi biz zaten doldurmuş oluyorduk. O yüzden bu sene Cumhurbaşkanımızın neredeyse 1 ay önce açıklamayı yapmış olması sevindirici” diye konuştu.

Rezervasyon Uyarısı

Kurban Bayramı ve Pfingsten’in aynı döneme denk gelmesiyle bölgede hem yurt dışı hem iç pazardan ciddi hareketlilik beklediklerini kaydeden Saatçioğlu, “9 günlük tatilin açıklanmasından dolayı arama motorlarında şu anda Antalya bölgesindeki tatil imkanları araştırılıyor. Özellikle aileler araştırıyor, çünkü otellerimizin yüzde 90’ında her şey dahil sistemi uygulanmaktadır. O yüzden aileler özellikle tercih ediyor. Artık insanlar kısa tatilleri de çok tercih ediyor.

3, 4 ve 5 gün. O yüzden önü ve arkasını rahatlıkla doldurabileceğimizi düşünüyorum. Bölgede de çok ciddi bir aktivite olacaktır. Sanatçı organizasyonları birçok otel organize edecektir.

Doluluklarla ilgili beklenti yüzde 95, yüzde 100’ü bulabiliriz. Çünkü Hristiyanların en önemli bayramıyla beraber çakıştığı için tatil çok yoğun ve hızlı geçecek. O yüzden tatil rezervasyonlarının hızlı gerçekleşmesinde fayda vardır” dedi.

Kişi Başı 5 Bin TL’den 50 Bin TL’ye Fiyat

Bu dönemde Antalya’da Rusların bayramı nedeniyle hareketlilik yaşandığına dikkate çeken Poyd Başkan Yardımcısı Ercan Çek, Orta Doğu’daki savaş nedeniyle bu sezonun çok kötü başladığını hatırlatarak, turizmciler olarak sıkıntılı dönemlerde güzel sonuçlar çıkartabildiklerini ve bugünlerde havalimanı inişlerde geçen yıla yakın sayılar oluştuğunu anlattı. Rusların bayramı sonrasında Kurban Bayramı tatili için beklentileri olduğunu dile getiren Çek, “Şimdiden dolu periyotlar var ama dolulukları tam olmayan otellerin de ciddi talep alacağından eminim. Ve 9 gün olması, Türk misafirin 3-4 günlük tatil alışkanlığının bir kısmını öncesinde, bir kısmını sonrasında gelerek en azından 7-8 güne dayanan bir doluluğun yakalanacağını düşünüyorum.

Bu ciddi kriz döneminde bir can suyu olacak bizler için. Kurban Bayramı yüzde 100’ü bulur bütün tesisler. Kaldı ki şu anda doluluklarımız iyi. Ben Antalya bölgesini yüzde 100 olarak görüyorum Kurban Bayramı’nda. Antalya otel anlamında her türlü segmente hitap eden bir bölge. A’dan Z’ye çok farklı tesisler var. Kişi başı 5 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar fiyat bulabileceğiniz bir aralıkta Antalya” dedi.

Etiketler: ABDAntalyaCumhurbaşkanıİranİsrailKurban BayramıRecep Tayyip ErdoğanRusyaSavaşTurist
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Avrupa’daki karar vericiler Türkiye ile çok daha sıkı iş birliğine yönelmelidir

Sonraki Haber

Tokat’ta cip ile motosikletin çarpıştığı kaza kamerada

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Emre Tezmen Topkapı Üniversitesi Mütevelli Heyeti başkanı oldu
İş Dünyası

Emre Tezmen Topkapı Üniversitesi Mütevelli Heyeti başkanı oldu

5 Mayıs 2026
TUSAŞ ve GE Aerospace'den motor tedariki sözleşmesi
İş Dünyası

TUSAŞ ve GE Aerospace’den motor tedariki sözleşmesi

5 Mayıs 2026
Yemeksepeti ücretsiz teslimat ve tasarruf ekosistemi ‘Ypro’yu hayata geçirdi
İş Dünyası

Yemeksepeti ücretsiz teslimat ve tasarruf ekosistemi ‘Ypro’yu hayata geçirdi

5 Mayıs 2026
Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadın Teknisyen Programı’nın yeni dönemi başladı
İş Dünyası

Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadın Teknisyen Programı’nın yeni dönemi başladı

5 Mayıs 2026
GüzelEnerji’ye Stevie Awards MENA’dan 3 ödül
İş Dünyası

GüzelEnerji’ye Stevie Awards MENA’dan 3 ödül

5 Mayıs 2026
İzmir–Atina hattında yeni iş birliği adımı
İş Dünyası

İzmir–Atina hattında yeni iş birliği adımı

5 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Tokat’ta cip ile motosikletin çarpıştığı kaza kamerada

Tokat’ta cip ile motosikletin çarpıştığı kaza kamerada

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Bakırhan: Bahçeli'nin ortaya koyduğu çerçeveye imzamızı atıyoruz
Politika

Bakırhan: Bahçeli’nin ortaya koyduğu çerçeveye imzamızı atıyoruz

5 Mayıs 2026
Siber Güvenlik Kurulu toplandı
Politika

Siber Güvenlik Kurulu toplandı

5 Mayıs 2026
Kedinin yüzüne yağ çözücü sprey sıkan market çalışanı adli kontrol şartıyla serbest
Yerel Haberler

Kedinin yüzüne yağ çözücü sprey sıkan market çalışanı adli kontrol şartıyla serbest

5 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kürtçe klasik eserlerin toplandığı ‘Jaba Koleksiyonu’nun tanıtım toplantısı yapıldı

5 Mayıs 2026
Yaşam

Bingöl’de kayıp Parkinson hastası emekli öğretmen 3 gündür aranıyor

5 Mayıs 2026
Yaşam

Bakanlıktan zincir restoranda ayrımcılık iddiasına idari para cezası

5 Mayıs 2026
Yaşam

Çalıştığı iş merkezinde uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı

5 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakanlıktan zincir restoranda ayrımcılık iddiasına idari para cezası

- Haberton
5 Mayıs 2026

Ticaret Bakanlığı, İstanbul'daki zincir fast food restoranında anne ve kızının yemek yemelerine izin verilmediği iddiasına ilişkin, söz konusu işletmeye idari...

Gluten hassasiyeti nasıl anlaşılır? Belirtiler ve dikkat edilmesi gerekenler

İş yerinde mobbinge karşı ne yapılabilir? Etkili ve somut adımlar

Anneler Günü’nde ne almalı? Klişelerin dışına çıkan hediye önerileri

Gece diş sıkma (Bruksizm): Fark edilmeden dişleri aşındıran tehlike

Güncel Haber

Bakırhan: Bahçeli'nin ortaya koyduğu çerçeveye imzamızı atıyoruz

Bakırhan: Bahçeli’nin ortaya koyduğu çerçeveye imzamızı atıyoruz

5 Mayıs 2026
Siber Güvenlik Kurulu toplandı

Siber Güvenlik Kurulu toplandı

5 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton