27 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Turizm verileri açıklaması; Parlak rakamların gölgesinde gerçekler saklanıyor

Turizm verileri açıklaması; Parlak rakamların gölgesinde gerçekler saklanıyor

Haberton - Haberton
8 Ağustos 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Turizm verileri açıklaması; Parlak rakamların gölgesinde gerçekler saklanıyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Kültür ve Turizmden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Gölge Bakan Gülşah Deniz Atalar Turizm verileri ile ilgili yaptığı açıklamada, “Parlak rakamların gölgesinde gerçekler saklanıyor” dedi.

“Kültür ve Turizm Bakanı’nın kamuoyuna sunduğu 2025 yılı ilk yarı turizm verileri, yüzeyde parlak görünse de, altında ciddi kırılganlıklar ve yapısal sorunlar barındırmaktadır” diyen CHP Kültür ve Turizmden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz-Atalar şu değerlendirmelerde bulundu: “Bakanlığın kamuoyuna sunduğu 25,8 milyar dolarlık gelir artışı dikkat çekici gibi görünse de, ulaşabildiğimiz verilere göre aynı dönemde ziyaretçi sayısında yalnızca %1’lik bir artış yaşanmıştır. Bu, reel bir büyümeden çok; fiyat artışları, kur etkisi ve gurbetçi vatandaşlarımızın memleket ziyaretleriyle ilgili gelişmelere işaret etmektedir. Özellikle geceleme verileri çarpıcıdır: yabancı ziyaretçilerin geceleme süresi %2,5 oranında düşmüş, buna karşın yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın gecelemeleri %9,6 oranında artarak açığı telafi etmiştir. Bu tablo, yabancı turistlerin ilgisinin azaldığını, ‘rekor’ denilen artışın vatandaşlarımızın ev ziyaretleriyle maskelendiğini göstermektedir.”

Ulaşılan verilerde, yabancı gecelemelerin 167,7 milyona düştüğü; gurbetçi gecelemelerinin ise 69 milyona çıktığı görülmektedir. Bu bağlamda Atalar, şu soruları kamuoyuna yöneltti: “Sayın Bakan, ziyaretçi artışı yalnızca %1 iken, gelir artışını ‘rekor’ olarak sunmak kamuoyunu yanıltmak değil midir? Turizmdeki bu artış gerçekten yabancı turistten mi kaynaklanıyor, yoksa vatandaşlarımızın yıllık memleket ziyaretleriyle mi makyajlanıyor? Gurbetçi ve transfer yolcu harcamalarını ayrı açıklamayı neden tercih etmiyorsunuz?

Atalar, turizm gelirinin yapısal dağılımına dair de çarpıcı verilere değindi:“Gelirin üçte biri paket turlardan oluşuyor. Bu, esnafa değil; yabancı operatörlere ve zincir otellere kazanç sağlıyor. Aynı dönemde yerli vatandaşların paket tur harcamaları %50 azalmışken, yabancılarınki %14 artmış. Bu tablo, refahın halk tabanında değil, sistemsel aktörler arasında dağıldığını göstermektedir.”

Bu modelin esnafı dışladığını vurgulayan Atalar, Bakanlığa şöyle seslendi: “Esnafın turizm gelirinden aldığı pay her geçen yıl azalıyor. Bakanlık olarak bu dengesizliği gidermek için hangi somut adımları attınız? Yoksa parıltılı tablolarla bu gerçeği örtmeyi mi tercih ediyorsunuz?”

Atalar, açıklamasında iklim krizine de geniş yer ayırarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bakanlık, afetler ve küresel krizler söz konusu olduğunda yalnızca dışsal etkenleri gündeme getiriyor. Oysa iklim krizi artık turizmin çeperinden değil merkezinden konuşulmalıdır. Yaz aylarında yaşanan orman yangınları, kıyı tahribatları, su krizleri ve hava sıcaklıkları, yalnızca destinasyonları değil; tüm ekosistemi tehdit etmektedir.”

“Ancak Bakanlık hâlâ 20 yılı aşkın süredir değişmeyen ‘deniz-kum-güneş’ modeline sıkışmış durumda. Türkiye, gastronomi, doğa, kültür, tarih, sağlık ve spor turizmi gibi birçok alanda dört mevsime yayılan büyük bir potansiyele sahipken, bu vizyonun birkaç sahil kentine indirgenmesi kabul edilemez.”

“İklim dostu turizm yalnızca sürdürülebilirlik raporlarında yer almakla olmaz; doğaya zarar vermeyen altyapılar, düşük karbonlu ulaşım sistemleri, yerel üretimi destekleyen tüketim modelleri ve afet direnci yüksek destinasyonlarla mümkündür. Bu anlayışı benimsemeyen her turizm politikası, gelecek krizlerin mimarıdır.”

Turizmin sürdürülebilirliği için yalnızca çevresel değil, siyasal güvenin de sağlanması gerektiğini vurgulayan Atalar şu ifadeleri kullandı:“Savaşlar, yangınlar, küresel krizler elbette etkili. Ancak İstanbul ve Antalya gibi dünya markası şehirlerin seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması, sadece içeride değil, dışarıda da güven sarsıcıdır. Hukuka olan inanç zedelendiğinde, turistin güveni de zedelenir. Turizmin sürdürülebilirliği için önce içeride hukuku yeniden inşa etmemiz gerekiyor.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar basın açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Turizmde başarı, yalnızca dövizle değil; içerikle, adaletle ve sürdürülebilirlikle ölçülür. Rakamları parlatmak kolaydır. Ancak halkın ve sektörün gerçek sorunlarını çözmeden başarıdan söz edilemez. CHP olarak biz, turizmi yalnızca döviz getiren bir sektör olarak değil; sosyal bir hak, yerel kalkınma aracı ve kültürel bir köprü olarak görüyoruz. İktidarımızda 81 ilde 12 ay boyunca sürecek turizm modellerini hayata geçireceğiz. Paket turlara bağımlılığı azaltacak, esnaf ve üreticinin kazancını artıracağız. Turizm istatistiklerini şeffaflaştıracak; gurbetçi, yabancı ve transit yolcuları ayrı ayrı raporlayacağız. İklim dostu, adil, hukuka dayalı ve sürdürülebilir bir turizm politikasıyla hem ekonomimizi hem ülkemizin saygınlığını güçlendireceğiz.”

Etiketler: Turizm
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bursa’da otomobilin çarptığı bisikletli Cihan, ağır yaralandı

Sonraki Haber

Beşiktaş-St. Patrick’s’i 4-1 mağlup etti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

27 Ağustos 2026
Bakanlar Kacır ve Çiftçi bir araya geldi
Politika

Bakan Kacır ile Bakan Çiftçi bir araya geldi!

27 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da esnafı ziyaret etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar’da esnafı ziyaret etti

27 Ağustos 2026
İyi Parti Genel Başkanı Dervişoğlu sert konuştu: "Türk milleti ihanet yasasını not etti"
Politika

İyi Parti Genel Başkanı Dervişoğlu sert konuştu: “Türk milleti ihanet yasasını not etti”

27 Ağustos 2026
CHP’li Saraç: Asgari ücret 45 bin lira olmalıdır
Politika

CHP’den asgari ücret için dikkat çeken çıkış! “Minimum 45 bin lira olmalı”

27 Ağustos 2026
AK Parti'li Ayan: Türkiye, COP31 sorumluluğunu diyalog, uzlaşı ve eylem temelinde yürütecek
Politika

Türkiye’den COP31 için dünyaya mesaj: “Diyalog değil, artık eylem zamanı”

27 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Beşiktaş- St. Patrick's: 4-1

Beşiktaş-St. Patrick's'i 4-1 mağlup etti

En Güncel Haberler

Bosna Savaşı'nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü
Dış Haberler

Bosna Savaşı’nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

27 Ağustos 2026
Samsunsporlu Ohlenschlaeger: "Kendi hikâyemi yazmak istiyorum"
Spor Haberleri

Samsunsporlu Ohlenschlaeger: “Kendi hikâyemi yazmak istiyorum”

27 Ağustos 2026
Zaferin 104'üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı
Gündem

Zaferin 104’üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı

27 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de yol kenarında oluşan hortum kamerada

27 Ağustos 2026
Yaşam

Maltepe’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Yaşam

Döktüğü gibi topladı: Çevre katliamına hem ceza hem temizlik görevi

27 Ağustos 2026
Yaşam

Koruyucu Aile Festivali’nde çocuklar aileleriyle eğlendi

27 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İzmir'de orman yangını; büyük ölçüde kontrol altında

İzmir’de orman yangını; büyük ölçüde kontrol altında

- Haberton
27 Ağustos 2026

İzmir Ödemiş'te çıkan orman yangını, ekiplerin fedakâr çalışmaları sonucunda kontrol altına alındı. İzmir’in Ödemiş ilçesinde saat 15.00 sıralarında çıkan orman...

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Facebook hesabınıza başkası girmiş olabilir! Hesabınıza giriş yapan cihazları böyle kontrol edebilirsiniz

ATM kartınızı yutarsa ne yapmalısınız? Kartı geri almak için yapılan bu hata risk oluşturabilir

Şifreniz çalınmış olabilir! Hesaplarınız ele geçirilmeden önce bu işaretlere dikkat

Güncel Haber

Bosna Savaşı'nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

Bosna Savaşı’nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

27 Ağustos 2026
Samsunsporlu Ohlenschlaeger: "Kendi hikâyemi yazmak istiyorum"

Samsunsporlu Ohlenschlaeger: “Kendi hikâyemi yazmak istiyorum”

27 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton