7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - ‘TUNA-1’ ile havadan afet koordinasyonu

‘TUNA-1’ ile havadan afet koordinasyonu

Haberton - Haberton
29 Haziran 2025
- İş Dünyası
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
‘TUNA-1’ ile havadan afet koordinasyonu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) öğrencileri, doğal afetlerde koordinasyonu sağlamak için içerisindeki sensör ve kameralarla ekipleri yönlendirebilen, dikey iniş-kalkış yapabilen ‘TUNA-1’ adı verilen insansız hava aracı (İHA) geliştirdi.

3 farklı kategoride yaptığı sınıflandırmalarla ekiplere anında veri gönderebilmesinin yanında depremde yıkılan yapıları da haritalayabilen TUNA-1 ile afet durumunda müdahale hızını artırarak olası can kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

RTEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören Kadir Kurtuluş, Beyzanur Yavuz ile Burak Alkan, danışmanları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Tören ile birlikte, deprem başta olmak üzere afet anlarında ekiplerin koordinasyonun sağlanması amacıyla insansız hava aracı tasarladı. Üniversite içerisindeki Milli Teknoloji Atölyesi’nde bulunan 3 boyutlu yazıcılardan destek alan öğrenciler, kendilerine özel yazılımı entegre ettikleri insansız hava aracına ‘TUNA-1’ adını verdi. Afet anlarında herhangi pist ya da rampaya ihtiyaç duymadan dikey şekilde havalanan, kanatları sayesinde pil ömrü uzayıp enerji ihtiyacı duymadan uzun süre havada kalabilen TUNA-1, içerisindeki gelişmiş kamera ve sensörlerle ekiplerin koordinasyon kurmasına yardımcı oluyor. 3 farklı kategoride yaptığı sınıflandırmalarla ekiplere anında veri gönderebilmesinin yanında depremde yıkılan yapıları da haritalayabilme kapasitesine sahip TUNA-1 ile afet durumunda müdahale hızını artırarak olası can kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Öğrenciler, katıldığı dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te ‘İnsanlık yararı’ kategorisinde finale yükselip TÜBİTAK tarafından da destek almaya hak kazandı.

‘YIKILAN NOKTALARDAKİ KAYBI AZALTMAYI PLANLIYORUZ’

Doç. Dr. Murat Tören, deprem bölgesinde hızlı koordinasyon kurulmasına yardımcı olması hedeflediklerini söyleyerek, “Bu İHA’mız öncelikle dikey iniş-kalkış yapan, özgün tasarım ve yazılıma sahip bir ürün olarak üretildi. Bu ürünle biz afet yönetiminde koordinasyonun sağlanmasını amaçlayan bir hedefe ulaşmaya çalışıyoruz. Afette birçok noktada koordinasyonu sağlamak ve bununla beraber hızı artırarak, kaybı azaltmaya yönelik bir amaç güdüyoruz. Afet noktasındaki yıkılan binaların tespiti, binalara müdahale eden kurumların ve araçlarının tespiti konusunda 3 farklı sınıflandırma da yapabiliyoruz. Bu sınıflandırmayla beraber bütün eksiklerimizi tespit edip, aksiyon alarak hızlı ve verimli bir sonuç almayı amaçlıyoruz. Bu sayede deprem bölgesinde yıkılan noktalardaki kaybı ise azaltmayı planlıyoruz” dedi.

‘YAZILIMI YÜZDE 100 BİZE AİT’

Yazılımın tamamen kendilerine ait olduğunu söyleyen elektrik-elektronik mühendisliği son sınıf öğrencisi Kadir Kurtuluş, “Bildiğiniz üzere, ülke olarak Kahramanmaraş depremlerini yaşadık. O dönemde arkadaşlarımızla bir proje geliştirmek istedik. Depremde afetin koordinasyonunun ne kadar zor olduğunu fark ettik. Bunun üzerine biz de bu çalışmayı geliştirdik. Bu çalışmamızda; deprem bölgesinde havalanan dikey kalkışlı İHA’mız, bölgedeki hasarlı binaları tarayıp tespit ediyor. Onları sınıflandırıp, haritalandırma işlemi yapıyor. Biz de bu sayede ekiplerin koordinasyonunu sağlayabileceğiz. Deprem bölgesinde pistler yıkılabilir, o yüzden dikey kalkış yapması bize önemli bir avantaj sağlayacak. Bu İHA’yı diğerlerinden farklı kılan özellik, yazılımı. Yazılımı yüzde 100 bize ait” diye konuştu.

’50 DAKİKA HAVADA KALABİLİYOR’

Üretimin zorlu bir süreç olduğunu anlatan Beyzanur Yavuz da “TUNA-1, tamamen üniversitemizdeki 3D baskı atölyesinde hafifletilmiş baskı maddesiyle üretildi. Bu maddenin diğerlerinden farkı ise köpürmesi sayesinde oldukça hafif bir İHA elde ettik. Bizim için çok zorlu bir süreçti. Kısa zamanda çok fazla şey yapmak zorunda kaldık. Her denemede farklı bir parçamız kırıldı. Ama işin sonunda çok güzel bir şey ortaya çıkardık. Şu anda 50 dakika havada kalabiliyoruz. Bu çalışmalarımız doğrultusunda bu süreyi uzatmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Antalya’da araziler halı tarlasına dönüşüyor

Sonraki Haber

Trump’tan Netanyahu’ya yönelik yolsuzluk davalarının düşürülmesi çağrısı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Turkcell'in GNÇYTNK programı ile 252 öğrenci kariyerine ilk adımı attı
İş Dünyası

Turkcell’in GNÇYTNK programı ile 252 öğrenci kariyerine ilk adımı attı

7 Ağustos 2026
SunExpress'in üç gün üst üste günlük yolcu sayısı 71 bini aştı
İş Dünyası

SunExpress’in üç gün üst üste günlük yolcu sayısı 71 bini aştı

7 Ağustos 2026
İş Dünyası

EPDK, Petrol Piyasası 2025 Yılı Sektör Raporu’nu yayımladı

7 Ağustos 2026
Gercüş’te arıcılar son 10 yılın en iyi bal hasadını bekliyor
İş Dünyası

Gercüş’te arıcılar son 10 yılın en iyi bal hasadını bekliyor

7 Ağustos 2026
Kaplıcalarıyla ünlü Yalova'daki termal tesisler sıcak havaya rağmen doldu
İş Dünyası

Kaplıcalarıyla ünlü Yalova’daki termal tesisler sıcak havaya rağmen doldu

7 Ağustos 2026
Türkiye ile Vietnam arasında haftalık yolcu sefer sayısı 42'ye çıkacak
İş Dünyası

Türkiye ile Vietnam arasında haftalık yolcu sefer sayısı 42’ye çıkacak

6 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Trump'tan Netanyahu'ya yönelik yolsuzluk davalarının düşürülmesi çağrısı

Trump'tan Netanyahu'ya yönelik yolsuzluk davalarının düşürülmesi çağrısı

En Güncel Haberler

'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava
Öne Çıkan

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı
Öne Çıkan

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026
Yüksel Yıldırım: Gabriele Guarino, Samsunspor’a hayırlı olsun
Spor Haberleri

Yüksel Yıldırım: Gabriele Guarino, Samsunspor’a hayırlı olsun

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ’da Kur’an kursu öğrencileri, harçlıklarını Filistin’e bağışladı

7 Ağustos 2026
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Altay'a ilk destek Folkart'tan

Altay’a ilk destek Folkart’tan

- Haberton
7 Ağustos 2026

3'üncü Lig'de mücadele edeceği yeni sezon öncesi mali ve idari sıkıntılar nedeniyle hazırlıklarına bugün başlayacak Altay'a ilk can suyu Folkart'tan...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton