27 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Teknoloji Haberleri - TÜMOSAN’ın yerli ve milli motoru test edildi

TÜMOSAN’ın yerli ve milli motoru test edildi

Haberton - Haberton
7 Haziran 2023
- Teknoloji Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
TÜMOSAN’ın yerli ve milli motoru test edildi

TÜMOSAN’ın yerli ve milli motoru test edildi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TÜMOSAN tarafından üretilen FAZ-V emisyon seviyesine sahip yerli ve milli motorun emisyon deney testlerine TÜBİTAK RUTE laboratuvarlarında başlandı.

TÜMOSAN tarafından üretilen FAZ-V emisyon seviyesine sahip motorun emisyon deney testlerine TÜBİTAK RUTE laboratuvarlarında başlandı. Tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen motor, Avrupa standartlarındaki testleri başarıyla tamamladıktan sonra piyasada rakipleri karşısına çıkacak. FAZ-V emisyon seviyesine sahip olan motor 125 beygir gücüne sahipken, tamamının yerli imkanlarla geliştirilmesi dikkat çekiyor.   

Gelişmelerden memnun olduğunu dile getiren TÜMOSAN Stratejik Planlama ve Bilgi Yönetimi Grup Müdürü Yüksel Özdek: “Bugün TÜBİTAK’ta bu emisyon tesislerini gerçekleştirmek için ekibimizle beraber, arkadaşlarımızla beraber burada bulunmaktayız. Tabii bu çalışmanın içerisinde şu anda Sanayi Bakanlığı yetkilileri ve TSE yetkilileri de bize eşlik ettiler. Bu çalışmaları hep beraber, bugünden itibaren yürütmeye devam edeceğiz. Şu anda arkamda gördüğünüz motor 125 beygir güce sahip dizel motor. Türkiye’de ve Avrupa’da şu anda geçerli olan FAZ-V emisyon seviyesi.

Avrupa’nın da şu anda ulaşabileceği en üst seviye. Biz de FAZ-V motorla ilgili olarak yaptığımız geliştirmelerin neticesinde buna uygunluğunu sağladıktan sonra TÜBİTAK laboratuvarında tamamen yerli imkanlarla akredite bir laboratuvar haline getirilerek TSE ile birlikte bunun burada sertifikalandırması çalışmasına başlamış olduk. Tabii motor emisyon seviyesi itibariyle şu anda Avrupa’nın ulaştığı en yüksek seviye ve Avrupa’daki motor geliştiricileri de bu konuda oldukça zorlanmış ve bu durumu çözebilmek için Avrupa’da da defalarca tarihler revize edilmiştir.

Çok kolay bir seviye değil. Biz de 1976 yılı itibariyle motor üretimine başlamış bir firma olarak bu deneyimlerimizin neticesinde elde ettiğimiz kazanımlarla aslında bunları gerçekleştirdik. Biz öncesinde FAZ1, FAZ2, FAZ3 ve FAZ4 emisyonlu motor sertifikasyonlarını geliştirerek aslında bu seviyeye ulaştık. Dolayısıyla bunun aynı zamanda bir geçmişi var. Şu anda 125 beygir güçteki bir motorumuzun bu çalışmayla beraber sertifikalandırmasından sonra üretimini yaptığımız traktörlerde FAZ-V emisyonlu traktör üreterek müşterilerimizle hizmetimize 2024 itibariyle de devam edeceğiz” dedi. 

TÜMOSAN’ın yerli ve milli motoru test edildi

‘KENDİ MOTORUMUZU KULLANMA YÖNÜNDE KARAR ALDIK’ 

Bazı firmaların ithal ikame ürün kullandıklarını fakat kendilerinin bu konuda stratejik davranarak kendi ürettikleri motorla yola devam etmek istediklerini ifade eden Yüksel Özdek sözlerine şöyle devam etti: 

“Şöyle bir farklılığımız var bir yerli üretici olarak. Ürettiğimiz traktörlerin tamamında kendi motorunu kullanan belki de tek firma olacağız. Çünkü FAZ-V emisyon seviyesine geçildiğinde firmalar bunun yerine ikame ürünler kullanmak zorunda kaldılar veya ithal motor kullanmak zorunda kaldılar. Fakat biz kendi motorumuzla devam etme kararı aldık. Stratejik bir kararı aldık.

Bu kararın arkasında üst yönetim kararlı bir şekilde durdu. Ar-Ge yetkililerimiz bu konuda çabalarını azami şekilde gösterdiler. Bu onaydan sonra da tüm traktörlerimizin FAZ 5 emisyonlu olarak sertifikasyon çalışmasını gerçekleştirerek piyasaya arzına başlayacağız. Aynı zamanda bu sadece iç piyasa için değil, Avrupa pazarına da girişimiz için de aslında bir basamak olacak”  

‘TÜRKİYE’NİN KENDİ ALTYAPISIYLA SAĞLAMIŞ OLMANIN GURURU İÇERİSİNDEYİZ’ 

Yerli ve milli imkanların kullanılması konusunda önemli adımlar attıklarını anlatan TÜMOSAN Motor Teknolojileri Müdürü Cihan Büyük: “Motorumuz şu anda TÜBİTAK Rute Motor Mükemmeliyet Merkezi’nde FAZ-V emisyon çalışmaları için hazırlanmış olan ve emisyon regülasyon testlerine girecek olan yeni geliştirdiğimiz tamamen yeni tasarım 125 beygir, 4 silindirli motorumuz. Bu motorumuz 3,9 litre. Temel olarak traktör uygulamaları için bu motorumuzu kullanmayı planlıyoruz ancak pek çok alanda, pek çok platforma hizmet edecek özelliğe sahip.

TÜMOSAN tarafından üretilen FAZ-V emisyon seviyesine sahip yerli ve milli motorun emisyon deney testlerine TÜBİTAK RUTE laboratuvarlarında başlandı.

Endüstriyel uygulamalar olsun, marin uygulamaları olsun, traktör uygulamaları zaten hakeza olsun bu motorlarımız görev alacaklar. Dünyadaki emisyon regülasyonları çok katı. Bu anlamda da FAZ-V dediğimiz aslında dünyanın en yüksek emisyon standardından bahsediyoruz. Şu anda Türkiye’de bu görmüş olduğunuz 125 beygir, 4 silindir motorumuzla biz aslında bu emisyon standardını artık yakalamış bulunuyoruz. Bunu da Türkiye’deki bir test odasında Türkiye’nin kendi altyapısıyla sağlamış olmaktan da ayrıca gurur içerisindeyiz” dedi. 

‘’TÜRK MÜHENDİSLERİYLE YERLİ İMKANLARLA GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİ DEVAM ETTİRİYORUZ’ 

Motorun teknik kısımlarını anlatan Cihan Büyük sözlerine şöyle devam etti: “Bu motorumuz aslında bir ticari motor. Ticari standartları sağlayan motor. Bunun yanında biz yeni geliştirdiğimiz 4 silindirli ve 6 silindirli 5.2 litre ve, 7.8 litre motorlarımızı da geliştiriyoruz. Artık Türkiye’de bu emisyon standardını sağlama noktasında bu tesisat yapısına sahip olabildiğimiz için o motorlarımızda orta vadede ve uzun vadede yine FAZ-V dediğimiz emisyon standardına ulaştırmayı hedefliyoruz. Temelde bu yeni motor ailemiz, 55 beygir 3 silindirden başlayarak 4 silindirli 125 beygire kadar bir aralığı kapsamış olacaklar bu anlamda TÜMOSAN aslında Türkiye’nin motor ihtiyacını, ithal motor ihtiyacını yerli imkanlarla sağlamış oluyor.

55 beygirden başlayarak 125 kadar bu motor ailemizle 4 silindirli ve 6 silindirli 7.8 litre yeni motorlarımızda da 540 beygire kadar aslında orta ve uzun vadede çıkmayı planlıyoruz ticari platformlarda. Bu da baktığımız zaman yine 55 beygirden 540 beygire kadar bir motor güç yelpazesini kapsamış olmayı açıklamış oluyor. 55 beygirden 125 beygire kadar bir motor alanını kapsamış oluyoruz bu sayede. TÜMOSAN daha öncesinde olduğu mekanik enjeksiyonlu sistemli motorlarda yerli imkanlarla geliştiriyor olsa da test anlamında, sertifikasyon anlamında yine yurt dışına bağımlılık söz konusuydu. Motorlarımızı alıp Avrupa ülkelerine ya da diğer ülkelere gitmek durumunda kalıyorduk.

Ancak şu anda görmüş olduğunuz motoru biz Kocaeli Gebze’de artık testlerini gerçekleştiriyor ve sertifikasyonu alabiliyoruz. Bu bizim için de Türkiye için de çok ciddi bir kazanım. Görmüş olduğumuz motor yine yerli imkanlarla Konya’da üretildi. Bu çok önemli. Çünkü yerlilik biliyorsunuz özellikle yurtdışı bağımlılık noktasında çok kritik öneme sahip. Parçaların tedariği ve imalatı Türkiye’de Konya’da yapılmakla beraber tüm geliştirme çalışmaları, tasarım, mühendislik, anlamında da yine Türk mühendisleriyle yerli imkanlarla geliştirme faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz”  

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bağcılar’da inşaat alanında toprak kaydı

Sonraki Haber

Adana’da erkek öğrenci yurdunda cinayet

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

BiP entegrasyonuna sahip Huawei Watch Kids X1, satışa sunuldu
Teknoloji Haberleri

BiP entegrasyonuna sahip Huawei Watch Kids X1, satışa sunuldu

26 Ağustos 2026
SSB 13 pozisyonda bilişim personeli istihdam edecek
Teknoloji Haberleri

SSB 13 pozisyonda bilişim personeli istihdam edecek

25 Ağustos 2026
Bankanızdan gelmiş gibi görünen sessiz tehlike: Sahte banka SMS'i nasıl anlaşılır?
Teknoloji Haberleri

Bankanızdan gelmiş gibi görünen sessiz tehlike: Sahte banka SMS’i nasıl anlaşılır?

23 Ağustos 2026
Teknoloji Haberleri

Bakan Kacır’dan KOBİ’lere finansman desteği açıklaması

22 Ağustos 2026
Teknoloji Haberleri

Koruma Klor Alkali’nin FLEX-CIRC-CO₂ projesi, Horizon Europe’dan tam puan aldı

18 Ağustos 2026
Electric car charging at home, Clean energy filling technology. 3D illustration
Teknoloji Haberleri

Elektrikli araç bataryaları nasıl çalışıyor?

23 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Adana'da erkek öğrenci yurdunda cinayet

Adana'da erkek öğrenci yurdunda cinayet

En Güncel Haberler

Avcılar’da oto galeriye ait park halindeki otomobiller alev alev yandı
Yerel Haberler

Avcılar’da oto galeriye ait park halindeki otomobiller alev alev yandı

27 Ağustos 2026
Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı

27 Ağustos 2026
Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı
Yerel Haberler

Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı

27 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Arnavutköy’de 4 yaşındaki Ediz devrilen futbol kalesinin altında kaldı: “Çocuğum sürüklenerek getirildi”

26 Ağustos 2026
Yaşam

Yaya geçidinde otomobilin çarptığı kişi yaralandı; kaza kamerada

26 Ağustos 2026
Yaşam

Serik’te otluk alanda yangın: Vatandaşların müdahalesiyle kontrol altına alındı

26 Ağustos 2026
Yaşam

3 milyon 387 bin metrekareden fazla hayalet ağ, su kaynaklarımızdan temizlendi

26 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kayınpederini tüfekle yaraladı

Kayınpederini tüfekle yaraladı

- Haberton
27 Ağustos 2026

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde H.S.(70), yaşanan tartışma sırasında damadı H.Ö. (34) tarafından tüfekle vuruldu. Karın bölgesinden yaralanan H.S. hastaneye kaldırılırken, damadın...

İyileşmeyen yaraların gizemi: Hücresel onarımı hızlandıran beslenme rehberi

Sivrisinekler sadece gece mi ısırıyor? Yaz aylarında doğru bildiğimiz yanlışlar

Adınıza dava açılmış olabilir mi? E-Devlet’te birkaç dakikada kontrol edebilirsiniz

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

Güncel Haber

Avcılar’da oto galeriye ait park halindeki otomobiller alev alev yandı

Avcılar’da oto galeriye ait park halindeki otomobiller alev alev yandı

27 Ağustos 2026
Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı

27 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton