27 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - TÜİK’e göre gece yalnız yürüyen kadınların yüzde 56’sı kendini güvende hissediyor

TÜİK’e göre gece yalnız yürüyen kadınların yüzde 56’sı kendini güvende hissediyor

Haberton - Haberton
26 Aralık 2024
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
TÜİK'e göre gece yalnız yürüyen kadınların yüzde 56'sı kendini güvende hissediyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Metin Aytaç, 2023 yılı istatistiklerine göre, gece yalnız yürüyen kadınların yüzde 56’sının kendini güvende hissettiğini belirtti.

TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında toplandı. Cevizoğlu, TÜİK tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alınacağını belirterek, “Çok boyutlu bir sorun olan kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın dünyadaki tüm toplumları olumsuz etkilediği bir gerçek. Toplumsal sorunların çözümünde kamu politikalarının, kanıta dayalı yöntemlerle geliştirilmesi önem taşımaktadır. Ancak bu yöntemlerle doğru tespit, nitelikli politika, objektif yöntemlerle elde edilmiş veri ve istatistikler, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadele politikalarının yol göstericisi olmaya devam ediyor. Bu veriler ne kadar sağlıklı ve güvenilir olursa politika üretmekte o kadar nitelikli ve güçlü olacak” dedi.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4’üncü Ulusal Eylem Planı’nda sistematik, güvenilir ve karşılaştırılabilir verilerin toplanması ve istatistiklerin üretilmesi hedefine yer verildiğine işaret eden Cevizoğlu, “Bu eylem planı uyarınca Aile Bakanlığımızca daimi bir Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Veri ve İstatistik Çalışma Komisyonu oluşturulmuştur” diye konuştu.

EVİNDE YALNIZKEN GÜVENDE HİSSEDEN KADINLARIN ORANI YÜZDE 83,4

Ardından TÜİK yetkilileri, sunumlarını gerçekleştirdi. Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Metin Aytaç, 2014-2023 yılları arasında cinsiyete göre 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun istihdam oranı istatistiklerine göre, kadınlarda 2014 yılında istihdam oranı 26,3 iken 2023 yılında bu oranın 31,3 olduğunu kaydetti. Cinsiyete göre bireylerin yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken kendini güvende hissetme durumuna ilişkin de bilgi veren Aytaç, 2004 yılında kadınların yüzde 37’si kendisini güvende hissederken, 2023 yılına gelindiğinde yüzde 56’sının kendini güvende hissettiğini belirtti. Aytaç, ayrıca cinsiyete göre bireylerin kendini evinde yalnızken güvende hissetme durumunun kadınlarda 2004 yılında yüzde 66,7 iken 2023 yılında 83,4’e ulaştığı bildirdi.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ İÇİN İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKEN ALANLAR VAR

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Metin Aytaç, Kadın Erkek Eşitliği Endeksi Genel Endeks Değerinin Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığı 2023 Pilot Çalışmasına ilişkin bilgi verdi. İstatistiğe göre İsveç yüzde 82,2 oranla ilk sırada yer alırken, Türkiye yüzde 52,3 oranla 29’uncu sırada yer aldı. Endeksin kadın ve erkek arasındaki eşitliğin sağlanması açısından iyileştirilmesi gereken alanların olduğunu gösterdiği de kaydedildi.

EN YÜKSEK ŞİDDET ORANI ORTA ANADOLU’DA

Sosyal İstatistikler Daire Başkanı Turgay Altun ise 2008 ve 2014 yılları arasında yapılan ‘eşi ya da birlikte olduğu erkek tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış 15-59 yaş grubundaki kadınların oranlarını’ açıkladı. Buna göre, fiziksel şiddet oranı 2008 yılında yüzde 39,3 iken, 2014 yılında yüzde 35,5 oldu. Cinsel şiddet oranı ise 2008 yılında yüzde 15,3 iken 2014 yılında 12,0 oldu. Fiziksel veya cinsel şiddet olarak ele alındığında da oranın 2008 yılında yüzde 41,9 iken 2014 yılında 37,5 olduğu kaydedildi.

Öte yandan 2014 yılında, yüzde 44,5’lik oranla en yüksek fiziksel veya cinsel şiddet mağduru kadının Orta Anadolu’da yer aldığı bildirildi.

2024 yılında gerçekleşen kadına yönelik şiddete ilişkin yapılan istatistik çalışmasına ilişkin bilgi de veren Altun, “Şu anda halihazırda alan çalışmasını yürütmekteyiz. 31 Ocak tarihi itibarıyla alan çalışması tamamlanmış olacak ve mayıs sonu itibarıyla da inşallah, sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız yine öncekilerde olduğu gibi hem Türkiye düzeyinde hem de bölgesel düzeyde yani, 12 bölge dediğimiz bizim istatistiki bölge bilimleri sınıflamamız vardır. 12 bölge düzeyinde yayınlanacak, 22 bin haneyle görüşeceğiz. Her haneden bir fertle görüşüyoruz. Yani, bir kadın fertle, 15-59 yaş arası, Türk vatandaşı bir kadınla görüşme yapıyoruz halihazırda. Burada çalışmamızın en önemli hususlardan bir tanesi hanedeki kadının yazılım tarafından rassal olarak seçilmesi yani haneye gidiyoruz, öncelikle hane sorularını da aldıktan sonra yazılım tarafından hanedeki fert seçiliyor ve o fertle kadın anketör aracılığıyla doğrudan ayrı bir odada anket yapılmış oluyor. Bu şekilde anketin güvenliğini sağlayacağımızı düşünüyoruz. Buradaki önemli hususlardan bir tanesi çalışma 4 paydaş tarafından yürütülüyor. Yani burada TÜBİTAK, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Marmara Üniversitesi ve TÜİK’in eş güdümüyle çalışmayı yürütüyoruz” dedi.

Etiketler: KadınKadına Şiddet
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda

Sonraki Haber

Papa’dan ‘silahların susturulması’ çağrısı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Fidan, Ottava'da Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile bir araya geldi
Politika

Bakan Fidan, Ottava’da Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile bir araya geldi

27 Haziran 2026
AK Parti 33'üncü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı başlıyor
Politika

AK Parti 33’üncü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı başlıyor

26 Haziran 2026
Bakan Güler, Kara Kuvvetleri personelini kabul etti
Politika

Bakan Güler, Kara Kuvvetleri personelini kabul etti

26 Haziran 2026
Özgür Özel Diyarbakır’da Demirtaş’ın selamını iletti: Başımızın gözümüzün üstünde
Politika

Özgür Özel Diyarbakır’da Demirtaş’ın selamını iletti: Başımızın gözümüzün üstünde

26 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğrencilere karne tebriği
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğrencilere karne tebriği

26 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye'de yapay zeka pazarının 1,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor
Politika

Türkiye’de yapay zeka pazarının 1,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor

26 Haziran 2026
Sonraki Haber
Papa'dan 'silahların susturulması' çağrısı

Papa'dan 'silahların susturulması' çağrısı

En Güncel Haberler

Bursa'da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı

27 Haziran 2026
Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu:  6 yaralı
Yerel Haberler

Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu: 6 yaralı

27 Haziran 2026
Kütahya’da traktör devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Yerel Haberler

Kütahya’da traktör devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

27 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Suriye’de rahatsızlanıp şehit olan başçavuş toprağa verildi

26 Haziran 2026
Yaşam

Emekli olan 2 öğretmene duygusal veda töreni

26 Haziran 2026
Yaşam

TÜBİTAK Fen Lisesi, ilk mezunlarını verdi

26 Haziran 2026
Yaşam

Dedesinin hediye ettiği saat tutkuya dönüştü; 25 senede 500 saat biriktirdi

26 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Hatay'da orman yangını, büyümeden söndürüldü

Hatay’da orman yangını, büyümeden söndürüldü

- Haberton
27 Haziran 2026

Hatay’ın Antakya ilçesinde çıkan orman yangını, ekipler tarafından büyümeden kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın, akşam saatlerinde Antakya ilçesi Serinyol Mahallesi...

Dil öğrenirken yapılan en büyük hatalar

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahtesi nasıl ayırt edilir?

Gece sık sık uyanmak hangi hastalığın habercisi olabilir?

Market fiyatları neden sürekli artıyor? Uzmanlar perde arkasını anlattı

Güncel Haber

Bursa'da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı

Bursa’da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı

27 Haziran 2026
Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu:  6 yaralı

Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu: 6 yaralı

27 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton