25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - TSK depremin ilk anından itibaren seferber olmuştur

TSK depremin ilk anından itibaren seferber olmuştur

Haberton - Haberton
20 Şubat 2023
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
TSK depremin ilk anından itibaren seferber olmuştur

TSK depremin ilk anından itibaren seferber olmuştur

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, depremin ardından Mehmetçiğin kışlalardan geç çıkarıldığı iddiasına ilişkin, “TSK depremin ilk anından itibaren seferber olmuş, milletinin yanına koşmuştur. Gerçekleri yansıtmayan bu yanlı iddialar, iyi niyetle izah edilemez” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hatay’ın Serinyol ilçesindeki 8’inci Komando Tugay Komutanlığı’nda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ve deprem bölgesindeki birlik komutanları ile video konferans toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Akar, Türkiye’nin ‘asrın felaketi’ ile karşı karşıya olduğunu belirterek Türk milletine baş sağlığı, hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa dileklerini iletti. Akar, MSB ve TSK’nın depremin hemen ardından harekete geçtiğini kaydederek, “TSK olarak ilk andan itibaren bu acıyı hafifletmek ve vatandaşımıza yardım etmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Mehmetçik, terörle mücadele ve hudut güvenliğinde olduğu gibi ilk andan itibaren depremle mücadelede de yapılması gereken ne varsa yaptı ve yapmaya devam ediyor” diye konuştu.

‘04.30’DA BİRLİKLERDEN RAPOR İSTENDİ’

Tüm çalışmaların yanı sıra terörle mücadele, hudut güvenliği; semalarda, denizlerde hak alaka menfaatlerin korunması için gerçekleştirilen faaliyetlerin aynı kararlılıkla sürdüğüne dikkat çeken Akar, şunları söyledi:

“Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ilk deprem saat 04.17’de gerçekleşti. MSB’nin yanı sıra Genelkurmay, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin harekat merkezleri süratle yapılması gerekenleri yaparak saat 04.30’da birliklerden rapor istedi. Aynı saatte TSK İnsani Yardım Tugay Komutanlığına ‘hazır ol’ emri verildi. Saat 04.50’de 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak görevinin başındaydı ve birliklerden durum raporu almaya başladı. Saat 05.00’te bakanlığımız bünyesinde Afet Acil Durum Kriz Merkezi teşkil edildi. Eş zamanlı olarak kriz merkezleri Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıklarında da çalışmaya başladı.”

‘05.10’DA CUMHURBAŞKANIMIZI ARADIM’

Akar, saat 05.00 itibarıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve kuvvet komutanlarından bilgi almasının ardından saat 05.10’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradığını belirterek, “Bilgileri aldıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımızı arayarak TSK ile ilgili ilk raporları sunduk. Aldığımız ilk bilgilere göre Hatay’da bir binamızın yıkılıp, 3 erimizin şehit olduğu haberini kendilerine sunup Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile Hatay’a hareket edeceğimizi kendilerine arz ettik. Uygun buldular ve bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürdük” açıklamasında bulundu.

TSK depremin ilk anından itibaren seferber olmuştur

Deprem bölgesinde yer alan 2’nci Ordu Komutanlığı birliklerinin valilik ve AFAD ile koordineli olarak saat 06.00’da Kahramanmaraş, Malatya ve İskenderun’da arama kurtarma çalışmalarına başladığını dile getiren Akar, çalışmalar kapsamında saat 07.00’de iki askeri ambulans uçağının da Etimesgut’taki askeri havaalanında hazır olduğunu belirtti. Aynı saatte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın TCG İskenderun ile en büyük çıkarma gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar’a ‘seyre hazır ol’ emri verdiğini aktaran Akar, saat 07.30’da ise Doğu Akdeniz’deki iki fırkateynle iki helikoptere İskenderun Körfezi’ne intikal emri verildiğini açıkladı.

‘10.00 İTİBARIYLA 8’NCİ KOMANDO TUGAYI ARAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLADI’

07.30’da TSK İnsani Yardım Tugayı unsurlarının ekipmanları ile göreve hazır olarak Etimesgut askeri havaalanında hazır olduğunu ifade eden Akar, AFAD’dan gelen talep doğrultusunda personel, araç ve malzeme nakli için hazırlanan 3 A400M uçağının yoğun kar yağışının pisti kapatmasına rağmen yapılan pist açma çalışmaları sonrası saat 08.00’de Kayseri’den Ankara, İstanbul ve İzmir’e hareket ettiğini söyledi. Akar, saat 10.00 itibarıyla depremden kendisi de etkilenen Hatay’daki 8’inci Komando Tugayı’nın arama kurtarma çalışmalarına başladığını aktardı.

Akar, Etimesgut’tan gelen İnsani Yardım Tugayı Doğal Afet Arama ve Kurtarma (DAK) Taburu’nun intikaline ilişkin yapılan hazırlıkları denetlemelerinin ardından saat 10.45’te beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Avsever ile Ankara’dan deprem bölgesine hareket ettiklerini de belirtti.

AKAR VE KOMUTANLAR 2’NCİ DEPREME YOLDA YAKALANDI

Hatay Havalimanı’nın deprem nedeniyle zarar görmesi ve kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle İncirlik’teki 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı’na indiklerinde saatin 11.30’u gösterdiğini belirten Akar, İncirlik’te de bazı inceleme ve koordinasyon çalışmalarının ardından hava şartlarının helikopter uçuşuna izin vermemesi nedeniyle, kara yoluyla Hatay’a gitmek için hareket ettiklerini bildirdi. 2’nci Ordu Komutanlığı’nca ilk birlik takviyesinin saat 13.00’te Nurdağı’na gerçekleştirildiğini ifade eden Akar, saat 13.24’te Elbistan merkezli ikinci büyük depremin yaşandığını, kendilerinin de bu depreme Hatay’a giderken yolda yakalandıklarını aktardı.

Depremin meydana geldiği günkü olumsuz hava şartları nedeniyle uçuşların aksadığını ve iletişim ağlarında sıkıntılar yaşandığını da söyleyen Akar, “Tüm olumsuzluklara rağmen Hava ve Kara kuvvetlerimizin hava unsurları hem TSK’nın hem de AFAD’ın ekiplerini istenilen noktalara götürmek için yoğun bir çaba gösterdiler” dedi.

Deprem bölgesine personel ve malzeme gönderilmesine yönelik büyük bir fedakarlıkla hava yardım koridorunun kurulduğunu aktaran Akar, malzeme götüren hava araçlarının dönüşlerinde yaralı, depremzede ve diğer vatandaşları bölgeden tahliye ettiklerini söyledi.

‘6 ÜLKENİN HAVA ARAÇLARI TSK EMRİNE TAHSİS EDİLDİ’

TSK’nın tüm nakliye uçakları ile genel maksat helikopterlerinin hava yardım koridorunda görev aldığını dile getiren Akar, “Hava yardım koridorunda şu ana kadar 65 uçak, 70 helikopter, İHA/SİHA’larla birlikte toplam 4 bin 662 sorti gerçekleştirildi” dedi. ABD, Endonezya, Hollanda, Birleşik Krallık, Katar ve Norveç tarafından toplam 5 uçak ve 18 helikopterin tahsis edildiğini belirten Akar, “TSK’nın emrine tahsis edilen bu araçlar, yardım, destek faaliyetlerinde kullanılıyor” diye konuştu.

Bakan Akar, deniz nakliye koridoruna ilişkin ise “İzmir’den, Aksaz’dan, Antalya’dan İskenderun’a çok sayıda büyük iş makinesi, personel taşıdık. Ayrıca gemilerimiz geri dönüşte bölgedeki yaralılar ve isteyen depremzedelerin de Mersin’e tahliyesini gerçekleştirdi. Bölgedeki gemilerin tamamı teyakkuz halinde, hizmete hazır” ifadelerini kullandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en büyük çıkarma gemileri TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar’ın Rol-2 seviyesinde hastane olarak sağlık hizmeti verdiğini, MSB tarafından Kahramanmaraş’ta sahra hastanesi kurulduğunu aktaran Akar, “Şu ana kadar 5 bin 994 civarında yaralı ve hasta geldi. Onlara gerekli sağlık müdahalesi yapıldı. Buralarda 82 ameliyat gerçekleştirildi. Hatta bu sıkıntılı günlerde bir umut ışığı olarak Hatice Deniz isimli bebeğimiz de TCG Bayraktar gemimizde dünyaya geldi” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, depremin ardından Mehmetçiğin kışlalardan geç çıkarıldığı iddiasına ilişkin, “TSK depremin ilk anından itibaren seferber olmuş, milletinin yanına koşmuştur. Gerçekleri yansıtmayan bu yanlı iddialar, iyi niyetle izah edilemez” dedi.

“TSK İLK ANDAN İTİBAREN SEFERBER’

Depremin ardından Mehmetçiğin kışlalardan geç çıkarıldığına ilişkin söylemlere tepki gösteren Akar, “Bu tartışmalar gerçekleri yansıtmıyor. MSB, TSK unsurları; askeriyle, siviliyle, işçisiyle, teknik personeli ile ilk andan itibaren seferber olmuş, milletinin yanına koşmuştur. Gece gündüz demeden bu büyük deprem felaketinin açtığı yaraları sarmak için tüm gücüyle ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde gayretlerini aralıksız sürdürmektedir. Resmi kayıtlar ve bunlar arasında ordumuzun tarihçesi olan ceridelerdeki gerçekler var. Gerçekleri yansıtmayan bu yanlı iddialar iyi niyetle izah edilemez” ifadelerini kullandı.

‘MEHMETÇİK İLK GÜNDEN İTİBAREN GÖREVİNİN BAŞINDA’

Mehmetçiğin deprem bölgesinde nöbet, devriye, arama kurtarmanın yanı sıra yaşam destek faaliyetlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akar, askeri helikopter ve uçaklarla taşınan depremzedelerden bazılarının TSK’ya ait sosyal tesislerde misafir edildiğini belirtti. TSK’ya ait depolardan deprem bölgelerine akaryakıt desteğinin de sağlandığını söyleyen Akar, deprem bölgelerinden 18 binden fazla vatandaşın tahliye edildiğini belirterek şunları kaydetti:

“Milletimizin bağrından çıkan TSK bu zor günlerde diğer bakanlık ve kurumlarla birlikte asil milletimizin emrinde, ilk günden itibaren görevinin başındadır. Depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımız ile silah ve mesai arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Asil milletimizle birlikte omuz omuza çalışarak tek yumruk, tek yürek olarak inşallah tüm bu sıkıntıların üstesinden gelecek, yaralarımızı saracağız. Binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca her türlü musibetten birlik ve beraberlik içinde alnının akıyla çıkan devletimiz ve milletimiz tek yumruk, tek yürek olarak bu zor dönemi de atlatacaktır.”

Akar, milletinin bağrından çıkan, ‘Peygamber ocağı’ olarak da bilinen TSK’nın ilk andan itibaren milletinin yanında ve görevinin başında olduğunu söyledi. Akar, kahramanca ve fedakarca görev yapan Mehmetçiği de kutladı.

Etiketler: Deprem
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Trabzonspor’da Basel hazırlıkları sürüyor

Sonraki Haber

Deprem sonrası enfeksiyon riskine dikkat

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Adıyaman'da parçalanmış halde yavru kedi bulundu
Yerel Haberler

Adıyaman’da parçalanmış halde yavru kedi bulundu

25 Nisan 2026
Suriye-Türkiye sınırında, insan kaçakçılarıyla kovalamaca anı kamerada: 3 gözaltı
Yerel Haberler

Suriye-Türkiye sınırında, insan kaçakçılarıyla kovalamaca anı kamerada: 3 gözaltı

25 Nisan 2026
Hatay'da mazgala düşen civciv kurtarıldı
Yerel Haberler

Hatay’da mazgala düşen civciv kurtarıldı

25 Nisan 2026
Ankara'da 1 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırı soruşturmasında 7 tutuklama
Yerel Haberler

Ankara’da 1 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırı soruşturmasında 7 tutuklama

25 Nisan 2026
Türkiye sınırında, insan kaçakçılarıyla kovalamaca anı kamerada: 3 gözaltı
Yerel Haberler

Türkiye sınırında, insan kaçakçılarıyla kovalamaca anı kamerada: 3 gözaltı

25 Nisan 2026
Gaziantep’te şiddet ve taciz iddiasıyla babasını öldüren çocuk tutuklandı
Yerel Haberler

Gaziantep’te şiddet ve taciz iddiasıyla babasını öldüren çocuk tutuklandı

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Deprem sonrası enfeksiyon riskine dikkat

Deprem sonrası enfeksiyon riskine dikkat

En Güncel Haberler

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı
Spor Haberleri

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

25 Nisan 2026
Adıyaman'da parçalanmış halde yavru kedi bulundu
Yerel Haberler

Adıyaman’da parçalanmış halde yavru kedi bulundu

25 Nisan 2026
Suriye-Türkiye sınırında, insan kaçakçılarıyla kovalamaca anı kamerada: 3 gözaltı
Yerel Haberler

Suriye-Türkiye sınırında, insan kaçakçılarıyla kovalamaca anı kamerada: 3 gözaltı

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Gaziantep’te şiddet ve taciz iddiasıyla babasını öldüren çocuk tutuklandı

Gaziantep’te şiddet ve taciz iddiasıyla babasını öldüren çocuk tutuklandı

- Haberton
25 Nisan 2026

Gaziantep’te kendisine şiddet ve tacizde bulunduğu gerekçesiyle babası Ali B.’yi (42) boğazından bıçaklayarak öldürüp emniyete teslim olan E.B. (14) adlı...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton