29 Temmuz 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Trakya’daki OSB’lerin atıklarından çıkan 3 bin ton çamur, ekonomiye kazandırılacak

Trakya’daki OSB’lerin atıklarından çıkan 3 bin ton çamur, ekonomiye kazandırılacak

Haberton - Haberton
4 Mayıs 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Trakya'daki OSB'lerin atıklarından çıkan 3 bin ton çamur, ekonomiye kazandırılacak

Trakya'daki OSB'lerin atıklarından çıkan 3 bin ton çamur, ekonomiye kazandırılacak

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Trakya’da organize sanayi bölgelerindeki arıtma tesislerinden çıkan çamurun ekonomiye kazandırılması için hazırlanan proje, Tekirdağ Valiliği tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunuldu.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’den günlük olarak hem evsel arıtma tesislerinden hem de endüstriyel arıtma tesislerinden ortalama 3 bin ton arıtma çamuru çıkıyor. Bunun yüzde 80’i su, geri kalanı yüzde 20’si 600 ton günlük katı madde, kuru madde” dedi.

Trakya’da kirliliği önlemek için Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında, Tekirdağ’da bulunan 14 organize sanayi bölgesinin atık sularının arıtılarak Marmara Denizi’ne bırakılması için 2020 yılının Kasım ayında Derin Deşarj Projesi hayata geçirildi. Çorlu, Çerkezköy, Ergene ve Çorlu Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgelerinde kurulan arıtmalarla, atık sular Marmara Denizi’nin 4 kilometre açığında 40 kilometre derinliğe deşarj edilmeye başlandı. Tekirdağ Valiliği, bölgedeki tesislerde arıtma sonrası ortaya çıkan çamurun yakıt olarak değerlendirilmesi için hazırladığı projeyi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sundu. Projede çamurları az bir ısıyla ısıtılıp ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Yakıt Özelliği Taşıyor

Proje için oluşturulan komisyonda yer alan Nkü Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Bunların kalorilik değerleri oldukça yüksek ve yakıt olarak kullanılabilme potansiyeli var. Aynı zamanda evsel olanlar da toprakta gübre olarak kullanılma potansiyeline sahipler. İsterseniz bu bölgedeki arıtma çamurlarının mevcut durumundan bahsedelim aslında nasıl büyük bir çevresel kaynaktan bahsediyoruz daha iyi anlaşılmış olur. Bildiğiniz gibi Trakya bölgesinde 3 tane kentimiz var; Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli. Buradan günlük olarak hem evsel arıtma tesislerinden hem de endüstriyel arıtma tesislerinden ortalama 3 bin ton arıtma çamuru çıkıyor. Bunun yüzde 80’i su, geri kalanı yüzde 20’si 600 ton günlük katı madde, kuru madde. Aslında kalorifik değeri olan, yakıt özelliği taşıyan; evsel atık suların çamurları ise gübre özelliği taşıyan, azot ve fosforla zengin bir kaynak konumunda” diye konuştu.

Bertaraf Edilip Ekonomiye Kazandırılmalı

Ergene Koruma Eylem Planı’ndan sonra kurulan arıtma tesislerinde oluşan bu çamurların önemli bir çevresel problem haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Tecer, “Tekirdağ’da 14 tane Organize Sanayi Bölgesi var, 5 tane ortak arıtma tesisi var. Atık su arıtılmasıyla alakalı ciddi bir yol katedildi. Ergene Koruma Eylem Planı’ndan sonra kurulan arıtma tesislerinde bu oluşan çamurların önemli bir çevresel problem haline geldiğini görüyoruz. Çünkü günde 3 bin ton muazzam bir rakam. Dolayısıyla bunların bertaraf edilmesi ve ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Dünyada ‘Waste to energy’ dediğimiz yöntemlerle aslında bunlar bir yakıt olarak kullanılarak elektrik enerjisine dönüştürülebiliyor. Bu başlı başına bir yatırım ama bir sonraki aşama ise bu çamurların susuzlaştırılarak, bir yakıt haline dönüştürülüyor. Bölgemizde 3 tane çimento fabrikası var. Bunların kullandıkları yakıtların belli bir oranını bu arıtma çamurlarından tüketmelerini, kullanmalarını öneriyoruz biz. Bu da bu bölgedeki arıtma çamurlarının direkt ekonomiye katkısı anlamına geliyor ki atık su arıtımından sonra çamurun da bu anlamda ekonomiye katılması hem çevresel problemlerin azaltılması hem de bu atıkların enerji olarak ekonomiye sokulması katılması artık günümüzde kaçınılmaz ve bir an önce başlanılması gereken bir konu” ifadelerini kullandı.

Atık Değil, Kaynak Gözüyle Bakılmalı

Konunun organize şekilde, tüm bölgede kapsamlı olarak ele alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, şöyle konuştu:

“Bu arıtma çamurları arıtma tesisi işletmecilerinin, OSB’lerin ve diğer münferit arıtma tesisi işletenlerin tek başına alabilecekleri bir karar değil. Bunun organize bir şekilde, bölgeyi temsil edecek çapta ve bölgedeki bütün çamurları enerjiye katacak şekilde ele alınması gerekiyor. Evsel atık sular biraz daha organik maddece zengin olduklarından, içerisinde ağır metallerin daha az bulunmasından dolayı bu evsel atık sulardaki oluşan çamurların da toprakta gübre olarak kullanılması mümkün. Tabii uygulama sırasında ciddi düzenlemelerin, ciddi kontrollerin yapılması gerekiyor.

Eğer arıtma tesisine ulaşan sularda antibiyotikler varsa bunların kalıntıları varsa toprakta kullanılması bu anlamda da sakıncalı olabilir. Ama bunların takip edilmesiyle, çiftçilerin bilinçlendirilmesiyle bu evsel atık sulardan oluşan çamurların toprakta gübre olarak kullanılması mümkün. Ki bu bölgede sadece Tekirdağ’da 19 tane evsel atık su arıtma tesisi var. Bunların her birisinden her gün çamur oluşuyor, yüzlerce ton çamur oluşuyor.

Bunların büyük bir kısmı da katı madde içeriyor, gübre olabilecek kıvamda. Dolayısıyla hem evsel atık suların hem de endüstriyel atık suların arıtılmasından sonra oluşan çamurlara bir atık gözüyle değil, bir kaynak gözüyle bakmak, bununla ilgili planları da bir an önce devreye sokmak gerekiyor.”

Önemli Bir Çevresel Yük

Bölgede çıkan günlük 3 bin ton çamurun depolanabileceği, bertaraf edilebileceği bir alan olmadığını da Tecer, “Bu bölgede 3 bin ton sulu vaziyette arıtma çamuru çıkıyor, yani bunları depolayabileceğiniz, bunları herhangi bir yerde bertaraf edebileceğiniz bir alan da yok. Yani bunun mutlaka bertarafını planlı programlı yapmanız lazım. Bir süre sonra arıtma çamurlarından dağlar oluşmaya başlayacak, bunu hiçbir coğrafya, hiçbir bölge çekemez, kaldıramaz. Kaldı ki bunların uzaklaştırılmaması, bertaraf edilmemesi durumunda çeşitli sağlık problemlerine de yol açabilir. Çünkü neticede içlerinde patolojik bakteriler de var. Bunların tabii tarımda gübre olarak kullanılmasından önce bir stabilizasyon, yani patolojik mikroorganizmaların arındırılması işleminin de yapılması gerekiyor. Dolayısıyla hem bir kaynak aynı zamanda da bu bölgeyi ilgilendiren önemli bir çevresel yük olarak karışımızda duruyor bu arıtma çamurları. Çünkü günde 3 bin tonluk muazzam bir kütleyi bir yerde depolamanız, bir yerde biriktirmeniz sürdürülebilir değil, mümkün de değil” dedi.

Etiketler: EdirneTekirdağTeknoloji
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ermenistan’da

Sonraki Haber

Mayıs ayı kira artış oranı belli oldu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Türkiye'nin e-ihracatına dev destek! ETİD ile TİM stratejik iş birliği protokolü imzaladı
İş Dünyası

Türkiye’nin e-ihracatına dev destek! ETİD ile TİM stratejik iş birliği protokolü imzaladı

28 Temmuz 2026
Dacia ve Milangaz'dan otogaz kampanyası
İş Dünyası

Dacia ve Milangaz’dan otogaz kampanyası

28 Temmuz 2026
Emekli Hava Pilot Yarbay Munanoğlu: Her mesleği yapabilecek yetkinlikte insanlar vardır cinsiyet yoktur
İş Dünyası

Emekli Hava Pilot Yarbay Munanoğlu: Her mesleği yapabilecek yetkinlikte insanlar vardır cinsiyet yoktur

28 Temmuz 2026
pladis, ‘global beslenme modeli’ oluşturduğunu duyurdu
İş Dünyası

Pladis, ‘global beslenme modeli’ oluşturduğunu duyurdu

28 Temmuz 2026
Ürettiği balla İngiltere’nin en prestijli yarışmasında altın madalya kazandı
İş Dünyası

Ürettiği balla İngiltere’nin en prestijli yarışmasında altın madalya kazandı

28 Temmuz 2026
Ticaret Bakanlığı'ndan 'tüketici hakları' uyarısı
İş Dünyası

Ticaret Bakanlığı’ndan ‘tüketici hakları’ uyarısı

28 Temmuz 2026
Sonraki Haber

Mayıs ayı kira artış oranı belli oldu

En Güncel Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda, öğrenci affına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi görüşmeleri tamamlandı
Politika

TBMM Genel Kurulu’nda, öğrenci affına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi görüşmeleri tamamlandı

29 Temmuz 2026
Osmaniye'de zincirleme kaza: 5 yaralı
Yerel Haberler

Osmaniye’de zincirleme kaza: 5 yaralı

29 Temmuz 2026
Sultangazi’de 2 motosikletin kafa kafaya çarpıştığı kaza kamerada
Yerel Haberler

Sultangazi’de 2 motosikletin kafa kafaya çarpıştığı kaza kamerada

29 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakan Yumaklı’dan şiddetli rüzgar uyarısı

29 Temmuz 2026
Yaşam

Motosiklet duvara çarptı, genç sürücü öldü

28 Temmuz 2026
Yaşam

Odasında ölü bulundu

28 Temmuz 2026
Yaşam

Kayseri’de 77 yaşındaki kadın, yamaç paraşütü yaptı

28 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Antalya'da orman yangını; karadan müdahale sürüyor

Antalya’da orman yangını; karadan müdahale sürüyor

- Haberton
29 Temmuz 2026

Karadan Müdahale Sürüyor Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan Üzümlü Mahallesi'nde saat 06.00 sıralarında çıkan orman yangınına müdahale sürüyor. Gün boyu...

Sahte SMS’leri nasıl ayırt edebilirsiniz? Uzmanlardan dolandırıcılık mesajlarına karşı hayati uyarılar

Neden sürekli canımız tatlı çekiyor? Uzmanlar en sık görülen nedenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı

Yalnızlık hissi neden son yıllarda arttı? Uzmanlar dijital çağın görünmeyen tehlikesine dikkat çekiyor

Çocuğunuzda dikkat eksikliği olabilir mi? Uzmanlar erken fark edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Güncel Haber

TBMM Genel Kurulu'nda, öğrenci affına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi görüşmeleri tamamlandı

TBMM Genel Kurulu’nda, öğrenci affına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi görüşmeleri tamamlandı

29 Temmuz 2026
Osmaniye'de zincirleme kaza: 5 yaralı

Osmaniye’de zincirleme kaza: 5 yaralı

29 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton