26 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - TOGG ile ilgili çarpıcı açıklamalar

TOGG ile ilgili çarpıcı açıklamalar

Haberton - Haberton
16 Kasım 2022
- İş Dünyası
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
TOGG ile ilgili çarpıcı açıklamalar

TOGG ile ilgili çarpıcı açıklamalar

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Dr. Osman Simav, Türkiye’nin otomobili TOGG ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. TOGG ile benzinin yaklaşık 5’te 1’i hatta 7’de 1’i fiyatına yolculuk yapılabileceğini belirten Dr. Osman Simav, TOGG’un dünyada Tesla’dan sonra tam elektrikli otomobil yapan ikinci firma olduğunu söyledi.

Dr. Simav, “Fiyat olarak pahalı diyoruz ama bugün için pahalı. Önümüzdeki yıllarda seri üretime başlanacağı için elektrik motorları, aküler daha ucuza imal edilebilecek. Dünyada otomotiv sanayisinde çok fazla motor ve akü imalatçısı yok. Bunların sayısı arttıkça fiyatlar düşecektir” dedi.  

1979’da elektrikli otomobil üretmek için 3 akademisyen ile iş adamlarının da içinde bulunduğu bir şirket kurduğunu fakat o dönemin gereklilikleri yüzünden şirketin farklı bir boyuta evirildiğini söyleyen Dr. Osman Simav, elektrikli otomobillerin geçmişten günümüze hangi süreçlerden geçtiği, TOGG ve elektrikli otomobillerin geleceği, TOGG’un gelişmesi için alınması gereken önlemleri DHA’ya anlattı.

Dr. Simav, “Eğer tip seçiminde ve pazarlama yönünden hata yapılmazsa, Türkiye’nin otomobilinin çok başarılı olacağına inanıyorum. İlk seçilen model biraz pahalı olan SUV modeli. Çinli şirketlerin çıkarttığı küçük otomobillerin daha büyüğü gibi modeller çıkarılırsa satış adetlerimizin çok hızlı yükselme durumu ve tam kapasite imalat yapma imkânımız var” şeklinde konuştu. 

“1900’LÜ YILLARDA ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİ GÖRÜYORUZ” 

Beykent Üniversitesi Makine Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Osman Simav elektrikli otomobillerin tarihçesiyle ilgili şu bilgileri verdi: 

“Elektrikli otomobil konusu aslında yeni değil, eski bir konu. 1900’lü yıllarda elektrikli otomobilleri görüyoruz. O dönemde içten yanmalı motorlu otomobiller az miktarda kullanılırken elektrikli otomobillerin kullanımı daha fazlaydı.

Ama içten yanmalı otomobillerde problem teşkil eden marş motoru bulunup vites kademeleri geliştirildikten sonra içten yanmalı motorlar, petrol tekellerinin desteği ile Henry Ford’un 1908’de seri üretime başlamasıyla daha yaygınlaştı. Böylelikle maalesef, elektrikli otomobiller geri kaldı. 1995’lerde tekrardan bir deneme oldu. General Motors 5 bin adet piyasaya sürdüğü bir araç yaptı. Ama bu durum petrol tekellerinin pek işine gelmediği için imalata son verildi. Ayrıca üretilen 5 bin araç da imha edildi.

Geçirilen süreç Japonya’ya da yansıdı. Oradaki az sayıda yapılmış olan elektrikli araçlar imha edildi. 2008 yılına gelindiğinde Elon Musk elektrikli otomobilini çıkarttı. O çıkarttıktan sonra diğer bütün otomotiv firmaları prototip olarak beklettikleri modelleri seri üretime sundular.” 

“2008’DE ELON MUSK’IN ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETİMİ YAPMASIYLA ÜÇÜNCÜ DÖNÜM NOKTASI BAŞLADI” 

TOGG ile ilgili çarpıcı açıklamalar
TOGG ile ilgili çarpıcı açıklamalar

Günümüzde elektrikli otomobil üretiminin ivme kazanmasının sektörün ilerleyen dönemlerde nasıl bir noktaya geleceğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Simav, “1900 yılında Manhattan’daki meşhur 5’inci caddede bütün at arabaları içinde bir tane otomobil görünürken, 1913 yılına gelindiğinde fotoğrafta görülen bütün araçların içinde sadece bir tane at arabası görüyorsunuz. 13 yıl gibi çok kısa bir sürede bu dönüşüm Amerika’da gerçekleşmişti. Şu an da birçok kişi ‘Nasıl bir dönüşüm olabilir?’ diye soruyor.

Bence otomotiv sanayide üçüncü dönüm noktası bu: Birinci dönüm noktası, Henry Ford’un seri üretime başlamasaydı. İkincisi, 1970’lerde Toyota firmasının yalın üretime geçmesi ki bu maliyetleri çok düşürdü. 2008’de Elon Musk’ın elektrikli otomobil üretimi yapmasıyla, üçüncü dönüm noktası başladı. O zaman yavaş bir ivmeyle başlamıştı bu yıllarda ise inanılmaz bir hız olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 

 “TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ TAM ZAMANINDA DEVREYE GİRDİ” 

Dr. Simav, “TOGG, Türkiye’nin otomobili tam zamanında devreye girdi. Hatta 1-2 yıl önce olsaydı daha iyi olabilirdi ama treni kaçırmış değiliz. Dünyada ikinci tam elektrikli otomobil yapan firmayız. Diğer firmaların hepsi, içten yanmalı motorlu imal edip daha sonra elektrikliye geçen firmalar. Seri üretime geçen birinci firma, Elon Musk’ın Tesla firması, Türkiye’de de TOGG ikinci olacak.

Eğer tip seçiminde ve pazarlama yönünden hata yapılmazsa, Türkiye’nin otomobilinin çok başarılı olacağına inanıyorum. İlk seçilen model biraz pahalı olan SUV modeli. Dünyada ucuz elektrikli otomobiller aranıyor, buradaki açığı ise Çin firmaları dolduruyor. Çinli şirketlerin çıkarttığı küçük otomobillerin daha büyüğü gibi modeller çıkarılırsa satış adetlerimizin çok hızlı yükselme durumu ve tam kapasite imalat yapma imkânımız var” ifadelerini kullandı.  

“AKÜ ŞARJ İSTASYONLARI DAHA ÖNCEDEN PROBLEM TEŞKİL EDİYORDU” 

Elektrikli otomobillerin şimdilik pahalı olduğunu söyleyen Dr. Simav, “Amerika’da, Avrupa’da 5 bin dolar veya euro gibi devlet destekleri veriliyor. Elektrikli otomobillerin gelişmesini sağlayacak en önemli etken, şehir merkezlerine içten yanmalı motorların alınmamasıdır. Örneğin, İstanbul’da tarihi yarımadaya, Taksim-Şişli arasına alınmamalı. Büyükşehir belediyeleri tarafından böyle bölgeler seçilirse ve Avrupa’da da uygulanan bu sistemi bizler uygularsak elektrikli otomobillerin gelişimi için en büyük desteği vermiş oluruz. Fiyat olarak pahalı diyoruz ama bugün için pahalı.

Önümüzdeki yıllarda seri üretime başlanacağı için elektrik motorları, aküler daha ucuza imal edilebilecek. Dünyada otomotiv sanayisinde çok fazla motor ve akü imalatçısı yok. Bunların sayısı arttıkça fiyatlar düşecektir. Ayrıca akü şarj istasyonları daha önceden problem teşkil ediyordu” dedi.  

“ÜÇ YIL ELEKTRİKLİ OTOMOBİL KULLANDIM” 

Dr. Osman Simav, Türkiye’nin otomobili TOGG ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. TOGG ile benzinin yaklaşık 5’te 1’i hatta 7’de 1’i fiyatına yolculuk yapılabileceğini belirten Dr. Osman Simav, TOGG’un dünyada Tesla’dan sonra tam elektrikli otomobil yapan ikinci firma olduğunu söyledi.
Dr. Osman Simav, Türkiye’nin otomobili TOGG ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. TOGG ile benzinin yaklaşık 5’te 1’i hatta 7’de 1’i fiyatına yolculuk yapılabileceğini belirten Dr. Osman Simav, TOGG’un dünyada Tesla’dan sonra tam elektrikli otomobil yapan ikinci firma olduğunu söyledi.

Üç yıl boyunca elektrikli otomobil kullandığının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Osman Simav, elektrikli otomobillerin şarj durumları, yanma ve alev tehlikelerini önlemek için neler yapıldığıyla ilgili şöyle konuştu: 

“Şehir içinde hiç sıkıntı çekmeden kullandım ama şehir dışına giderken bazı sıkıntılar oluyordu. Onu yenmek için 300 kilovatın daha üzerinde doğru akımlı şarj kullanmamız lazım.

500 kilovat, hatta şimdi Tesla 1000 kilovata kadar yapmak istiyor. Bu şekilde 5-10 dakika içinde şarj edebiliyorsunuz ama alev alma ve yanma tehlikeleri oluşabiliyor. Tesla’nın patentini yeni aldığı aküleri sıvılaştırılmış azot gazıyla soğutma sistemi ile yanma meydana gelmiyor, daha hızlı şarj yapılabiliyor.

Bu hızlı şarj istasyonlarının sayısı artıkça şarj etme süreleri 15-20 dakikalara kadar ineceği için daha yaygın bir kullanım olacaktır. Bunun yanında gece evinizde alternatif akıma takıp şarj ederseniz motor gücüne ve akünün kapasitesine göre 5-6 ya da 7-8 saatte doldurabilirsiniz. En ucuz elektrik gece 10’dan sonra olduğu için evinizde o saatlerde şarja takarsanız çok daha ucuza geliyor. Benzinin yaklaşık 5’te 1’i hatta 7’de 1’i fiyatına rahatlıkla yolculuk yapabilirsiniz.” 

“DÜNYANIN ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERE GEÇMEKTEN BAŞKA BİR ÇARESİ YOK” 

Son olarak sadece kâr amaçlı değil dünyanın geleceği için de elektrikli otomobillerin çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Simav, “Alman bir mühendisin geliştirmiş olduğu motor dizel, çok verimli, momenti kamyonlar, otobüsler için son derece uygun ama çok fazla azotoksit emisyonu mevcut.

Azotoksit emisyonu da aynı karbondioksit gibi atmosfere zarar veriyor. O bakımdan dünyanın elektrikli otomobillere geçmekten başka bir çaresi yok” şeklinde konuştu.  

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İzmir’de çam fıstığı hasat sezonu başladı

Sonraki Haber

Hafif ticari araç apartman boşluğuna düştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Toplam 49,5 megavat kurulu güce sahip Gelgit RES, devreye alındı
İş Dünyası

Toplam 49,5 megavat kurulu güce sahip Gelgit RES, devreye alındı

25 Ağustos 2026
TÜİK açıkladı: Hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde güven geriledi
İş Dünyası

TÜİK açıkladı: Hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde güven geriledi

25 Ağustos 2026
İş Dünyası

Antalya’daki 3 milyar dolarlık 3 kongre, turizmdeki kayıpları telafi edecek

25 Ağustos 2026
Niğde'de kilosu 25 liradan satılan patates, üreticinin yüzünü güldürdü
İş Dünyası

Niğde’de kilosu 25 liradan satılan patates, üreticinin yüzünü güldürdü

25 Ağustos 2026
Ticaret Bakanlığı: 54 ilimizin ihracatı arttı
İş Dünyası

İhracatta dikkat çeken tablo! 54 ilde artış kaydedildi

25 Ağustos 2026
Topraktan Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu yatırımcılarla buluştu
İş Dünyası

Topraktan Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu yatırımcılarla buluştu

24 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Hafif ticari araç apartman boşluğuna düştü

Hafif ticari araç apartman boşluğuna düştü

En Güncel Haberler

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi
Yerel Haberler

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi

26 Ağustos 2026
Bursa'da zincirleme kaza: 4 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da zincirleme kaza: 4 yaralı

26 Ağustos 2026
Bursa'da depoda çıkan yangın kısa sürede söndürüldü
Yerel Haberler

Bursa’da depoda çıkan yangın kısa sürede söndürüldü

26 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

26 Ağustos 2026
Yaşam

Dere kenarında ölü bulunan kız kardeşler, 30 metreden düşmüş

25 Ağustos 2026
Yaşam

Silahlı kavgada yaralandı, 3 gün sonra hastanede öldü

25 Ağustos 2026
Yaşam

Plakası kapalı aracıyla drift atan sürücüye 281 bin TL ceza

25 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Gaziosmanpaşa'da eski sevgilisini öldüren şüpheli emniyete getirildi

Gaziosmanpaşa’da eski sevgilisini öldüren şüpheli emniyete getirildi

- Haberton
26 Ağustos 2026

Gaziosmanpaşa’da bir yufkacının önünde eski sevgilisi olduğu öğrenilen Şerife Gezer (41)'i vuran Hakan Sayacı (51), sorgulanmak üzere emniyete getirildi. Olay,...

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

İnternetten alınan ürün kaç gün içinde iade edilir? 14 günlük süreyi kaçırmayın

Araba rölantide neden titrer? Motor çalışırken hissedilen sarsıntının nedeni bu parçalar olabilir

Telefonunuza gelen bu linklere sakın tıklamayın: Sahte bağlantı nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi

26 Ağustos 2026
Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

26 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton