15 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - TİM Başkanı: Ekim ayı rekorlar ayı oldu

TİM Başkanı: Ekim ayı rekorlar ayı oldu

Haberton - Haberton
1 Kasım 2021
- İş Dünyası
Okuma Süresi:9 dakikalık okuma
A A
0
TİM Başkanı: Ekim ayı rekorlar ayı oldu

TİM Başkanı: Ekim ayı rekorlar ayı oldu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye İhracatılar Meclisi Başkanı Gülle ihracat verilerine ilişkin açıklamasında “Takvimin olumsuz etkisine rağmen ekim ayı rekorlar ayı oldu” dedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türk ihracatçısı açıklanan ekim ayı verilerine göre, tüm zamanların aylık ihracatı, son 12 ay ve yılın ilk 10 ayı ihracat rekorlarını kırdı. Cumhuriyetin ilanının 98’inci yıl dönümü olan ekim ayında Türkiye’nin ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 20,2’lik artışla, 20,8 milyar dolara ulaştı.

Bu rakamın aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatı olduğu da kaydedildi. 20 milyar dolar eşiğini geçen ihracat ailesi, yılın ilk 10 ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 34’lük artışla 181,8 milyar dolarlık ihracata imza attı. Açıklanan rapora göre, Türk ihracatçısının, son 12 ayda 215,7 milyar dolarlık ihracatla da 211 milyar dolarlık yıllık hedefini bir kez daha aştığı belirtildi.

“220 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNİ ZORLAYACAĞIZ”

Açıklanan verilere göre, ekimde geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 22 sektör ihracatını artırdı. Otomotiv sektörü 2,6 milyar dolarlık ihracatla zirvede yer aldı. Türk bayrağını 217 ülke ve bölgede dalgalandıran ihracat ailesi, 157 ülkeye ihracatını artırma başarısı gösterdi. Aralarında İtalya, İsrail, Yunanistan, Senegal ve Kanada’nın da bulunduğu, 15 ülkede aylık ihracat rekoru kırdı. 61 il ihracatını yükseltirken, 9 il tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaştı. Geçtiğimiz ay 2 bin 477 firma, ilk kez ihracat yaparken, yılbaşından bu yana ilk defa ihracata katılan firma sayısı ise 87 bini aştı.  Ekimde ihracata “merhaba” diyen firmalar 107 milyon dolarlık ihracat yaptı. 171 ülkeye toplam 6,6 milyar TL tutarında Türk lirası ile ihracat gerçekleştirildi.

TİM Başkanı İsmail Gülle konuya ilişkin açıklamasında, “Takvimin olumsuz etkisine rağmen ekim ayı, rekorlar ayı oldu. Mevcut ivme gösteriyor ki; 220 milyar dolar seviyesini zorlayacağız. İhracat, bir Cumhuriyet projesidir. Orta Vadeli Program’da 100. yıl hedefimiz olan 242 milyar dolara doğru emin adımlarla ilerliyoruz.

Mevcut ivmeyle, inşallah bu rakama Cumhuriyetin 100. yılından önce ulaşacağız. Yıl sonunda, pek çok uluslararası kuruluşun değerlendirmesine göre ülkemiz yılı yüzde 9’luk bir büyüme ile kapatacak. Bu büyümenin 2 puanı doğrudan ihracattan, 3 puanı ihracatın tetiklediği sanayi üretim artışından, ve 1 puanı yine ihracatla yükselişe geçen yeni yatırımlardan gelecek. Yani ihracatla büyüyor, ihracatla güçleniyoruz” dedi. 

Ekonominin büyümesi ve dünya devleri arasında yer alması için çalışan, üreten, 61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla ekim ayına ait dış ticaret verilerini, Ankara’da düzenlediği toplantıyla açıkladı. Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre; ekim ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 20,2’lik artışla, 20,8 milyar dolara ulaştı. Böylelikle ihracat ailesi tüm zamanların aylık ihracat rekoru kırdı. Yılın ilk 10 ayında, yüzde 34’lük artışla 181,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda 215,7 milyar dolarla da yıllık 211 milyar dolarlık ihracat hedefinin üzerine bir kez daha çıkma başarısı gösterdi.

" 20 milyar dolar sınırını bir kez daha aşarak ihracatta yeni bir lige çıktığımızı tescilledik "
” 20 milyar dolar sınırını bir kez daha aşarak ihracatta yeni bir lige çıktığımızı tescilledik “

“242 MİLYAR DOLARA EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”

Cumhuriyetin 98. yılını gururla kutlandığı ekim ayında, her sektörün başarılı bir ihracat performansı sergilediğine dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracatçılarımız, ulaşmış oldukları Cumhuriyet tarihi aylık ihracat rekoruyla, bizlere adeta çifte bayram yaşattılar. Ekim ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 20,2’lik artışla, 20,8 milyar dolar oldu. Bu rakamla beraber, tarihimizin en yüksek aylık ihracat rakamına imza atarken, 20 milyar dolar sınırını bir kez daha aşarak ihracatta yeni bir lige çıktığımızı tescilledik.

Gururla ifade ediyorum ki, takvimin olumsuz etkisine rağmen bu rakam; tarihimizin en yüksek ihracat rakamı. Bu rekorla beraber, Ocak-Ekim dönemi ihracatımız 181,8 milyar dolara ulaştı. Son 12 ayda ise 215,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, yıllık ihracat hedefimiz olan 211 milyar doları şimdiden aştık. Öyle ki, Son 12 ayın 10’unda ihracat rekorları kırdık. Böylelikle, Orta Vadeli Program’daki hedefimizi şimdiden yakalamış olduk. İhracat ailemizle iftihar ediyoruz.  Yıl sonu hedeflerimiz için önemli bir kilometre taşını başarıyla geride bıraktık.

Yıl sonu hedefimiz 211 milyar dolardı; mevcut ivme gösteriyor ki, bu rakamı rahatlıkla aşacak; hatta 220 milyar dolar seviyesini zorlayacağız. Bizler, “İhracatla Yükselen Türkiye” için aralıksız çalışmayı ve tüm hedeflerimizi birer birer gerçekleştirmeyi sürdüreceğiz. İhracat, bir cumhuriyet projesidir. Cumhuriyetimizin ilk yılında 50,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 50. yılda 1 milyar doları, 64. yılda 10 milyar doları, 84. yılda 100 milyar doları ve 98. yılda 215 milyar doları aşmayı başardık. Orta Vadeli Program’da 100. Yıl hedefimiz olan 242 milyar dolara doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Mevcut ivmeyle, inşallah bu rakama 100. yıldan önce ulaşacağız” açıklamasında bulundu.

“OTOMOTİV ZİRVEDE; 22 SEKTÖR İHRACATINI ARTIRDI”

Ekim ayında sektörlerin performanslarıyla ilgili bilgiler veren Gülle şu bilgileri paylaştı:

“Tam 22 sektörümüzün ihracatını artırdı. 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Otomotiv sektörümüz ilk sırada yer alırken, (yüzde 10,6 düşüş), 2,3 milyar dolara ulaşan Kimyevi Maddeler sektörümüz ikinci, (yüzde 34,4 artış) ve 2,3 milyar dolara yaklaşan Çelik sektörümüz ise üçüncü oldu. (Yüzde 108 artış) … Bununla birlikte, ihracat birim fiyatımızda da oldukça pozitif bir ivme görmekteyiz. Birim ihracat değerimiz geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artışla 1,38 dolara yükseldi.

Bu ay birim ihracat değerini en çok artıran sektörlerimiz, yüzde 72 artışla Gemi ve Yat, yüzde 68 artışla Çelik, yüzde 33 artışla Kimyevi Maddeler sektörlerimiz oldu. Katma değerli ve markalı ihracatımız arttıkça, ürünlerimizin değeri daha da artacak. Sektörel anlamda en dikkat çekici artışlar ise, geçtiğimiz yıla göre ihracatını 1,2 milyar dolar artıran Çelik, 591 milyon dolar artıran Kimyevi Maddeler ve 344 milyon dolar artıran Demir ve Demir dışı metaller sektörlerimizde yaşandı. Hububat sektörümüz ise, 903 milyon doları aşan ihracatıyla tarihinin en yüksek rakamına erişti.”

“TÜRK BAYRAĞINI 217 ÜLKE VE BÖLGEDE DALGALANDIRDIK”

Ekim ayında miktar bazında ihracatın geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 artarak, 15,1 milyon ton olarak gerçekleştiğine ve ilk 10 ayda ise, yüzde 15 artışla 144,2 milyon ton ihracat gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Gülle şöyle devam etti:

“Ekim ayında ihracatçılarımız, ülkemizin bayrağını 217 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. 157 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. Aralarında İtalya, İsrail, Yunanistan, Senegal ve Kanada’nın da bulunduğu, 15 ülkede, aylık ihracat rekoruna imza attık. Bu ay ihracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke; 1,7 milyar dolarla Almanya, 1,3 milyar dolarla ABD ve 1,2 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. İhracatımızı tutar bazında en çok artırdığımız ülkeler; 341 milyon dolar artışla ABD, 267 milyon dolar artışla İspanya ve 194 milyon dolar artışla İtalya oldu.

Ülke gruplarına göre ihracata baktığımızda ise, en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’ne (AB-27) ihracatımızın yüzde 18 artışla, 8,6 milyar dolarlık bir hacme ulaşarak yüzde 41’lik pay aldığını görüyoruz. AB haricindeki diğer Avrupa ülkelerini de topladığımızda, Avrupa kıtasının, ekim ayı ihracatımızdaki payı ise, yüzde 55 oldu. Bu ay diğer ülke gruplarında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,6 milyar dolar; Afrika kıtasının tamamına 2 milyar dolar; Uzak Doğu ülkelerine 1,4 milyar dolar ve Kuzey Amerika’ya 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik”

61 İL İHRACATINI ARTIRDI

TİM Başkanı İsmail Gülle, 61 ilin ihracatını artırdığını belirterek, “İzmir, Ankara, Mersin, Adana, Çorum, Zonguldak, Aydın, Diyarbakır ve Niğde ise tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını, Ekim ayında gerçekleştirdiler. Bu başarılı performans için tüm illerimizi tebrik ediyorum. Bu ay en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilimiz sırasıyla; 8,1 milyar dolarla İstanbul, 1,6 milyar dolarla Kocaeli ve 1,3 milyar dolarla Bursa oldu. Ayrıca, ihracatını 250 milyon dolar artıran İzmir ve 212 milyon dolar artıran Hatay illerimizin performansı oldukça değerliydi” şeklinde konuştu.

“İHRACATÇI SAYISI VE TL İLE YAPILAN İHRACAT ARTIYOR”

İhracata ‘merhaba’ diyen firma sayısının da, TL ile yapılan ihracatın da arttığına kaydeden Gülle, şöyle devam etti:

“Ekimde tam 2 bin 477 firmamız, bu ay ilk kez ihracat yaparak ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, ekim ayında 107 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana ihracat yapan firma sayısı ise 87 bini aştı. 10 ayda ilk kez ihracat yapan 15 bin 141 firmanın toplam ihracatı 2,6 milyar dolar oldu. 

Geçtiğimiz ay Euro/dolar paritesinde yaşanan düşüşün ihracata etkisi negatif yönlü 180 milyon dolar oldu. Ancak yılın geneline bakıldığında, pozitif yönlü 3,6 milyar dolarlık bir etki olduğunu görüyoruz. Diğer yandan, yerel para birimleriyle ticaret, her geçen gün daha da önem kazanıyor. Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 171 ülkeye toplam 6,6 milyar TL tutarında Türk lirası ile ihracat gerçekleştirildi. 7 bin 389 firmamız ihracat işlemlerinde Türk lirasını tercih etti. Firmalarımızı tebrik ediyorum. Karşılıklı ticarette yerel para birimlerini desteklemeyi sürdüreceğiz.”

“BİZLER İÇİN İSTİKRARLI KUR, İSTİKRARLI İHRACAT DEMEKTİR”

Büyümeye ihracatın katkısına da değinen Gülle, “İhracatçılarımız hiçbir zaman döviz kurlarında spekülatif artıştan yana olmamıştır. İhracatçılarımızın kurların yükselişi ile ilgili bir talebi ya da beklentisi de hiçbir zaman olmamıştır. Bizler için istikrarlı kur, istikrarlı ihracat demektir. Rakamlar da zaten net bir şekilde gösteriyor ki; kurun seviyesi ne olursa olsun ihracatta rekor üzerine rekor kırmayı sürdürüyoruz.

Bizler, üretim için, istihdam için, bu ülkenin müreffeh yarınları için çalışan kocaman bir aileyiz. Bizler, üretim için, istihdam için, bu ülkenin müreffeh yarınları için çalışan kocaman bir aileyiz. Yıl sonunda, birçok uluslararası kuruluşun değerlendirmesine göre ülkemiz yılı yüzde 9’luk bir büyüme ile kapatacak. Bu büyümenin 2 puanı doğrudan ihracattan, 3 puanı ihracatın tetiklediği sanayi üretim artışından ve 1 puanı yine ihracatla yükselişe geçen yeni yatırımlardan gelecek. Yani ihracatla büyüyor, ihracatla güçleniyoruz” diye konuştu.

Etiketler: Ihracat
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Rekabet diye bir şey var

Sonraki Haber

Bitlis-Tatvan karayolunda kaza: 2 ölü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Yapı Kredi ve TÜBİTAK BİLGEM'den bankacılık ve ödeme altyapılarında yerli teknoloji dönemi
İş Dünyası

Yapı Kredi ve TÜBİTAK BİLGEM’den bankacılık ve ödeme altyapılarında yerli teknoloji dönemi

15 Eylül 2026
Merzigo’nun içerik modeli Uluslararası Emmy Akademisi’nde
İş Dünyası

Merzigo’nun içerik modeli Uluslararası Emmy Akademisi’nde

15 Eylül 2026
İş Dünyası

Savunma sanayisinde yeni istihdam hamlesi: 500 genç yetiştirilecek

15 Eylül 2026
'DTÖ Panel Raporu'ndaki bazı değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığı açıklandı: Tazminat veya mali borç doğurmadı
İş Dünyası

‘DTÖ Panel Raporu’ndaki bazı değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığı açıklandı: Tazminat veya mali borç doğurmadı

15 Eylül 2026
Huzur Koridoru'nun 2'nci etabı için ihale tarihi belli oldu
İş Dünyası

Huzur Koridoru’nun 2’nci etabı için ihale tarihi belli oldu

15 Eylül 2026
Kadın kooperatiflerine 4 milyar liralık kredi imkânı: Yeniden faydalanma süresine 1 yıl avantaj sağlandı
İş Dünyası

Kadın kooperatiflerine 4 milyar liralık kredi imkânı: Yeniden faydalanma süresine 1 yıl avantaj sağlandı

15 Eylül 2026
Sonraki Haber
Bitlis-Tatvan karayolunda kaza: 2 ölü

Bitlis-Tatvan karayolunda kaza: 2 ölü

En Güncel Haberler

Trabzon'da okul çevrelerinde güvenlik denetimi yapıldı
Yerel Haberler

Okul çevrelerinde kuş uçurtulmuyor: Trabzon’da güvenlik denetimi yapıldı

15 Eylül 2026
Şanlıurfa'da döner bıçaklı kavga korku saçtı: 2 yaralı
Yerel Haberler

Şanlıurfa’da döner bıçaklı kavga korku saçtı: 2 yaralı

15 Eylül 2026
Sanal medyada müstehcen paylaşımlar yapan 2 şüpheli tutuklandı
Yerel Haberler

Sanal medyada müstehcen paylaşımlar yapan 2 şüpheli tutuklandı

15 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Üzüm üreticileri TMO’ya akın etti: Traktör kuyruğu oluştu

15 Eylül 2026
Yaşam

Ankara merkezli 15 ilde FETÖ operasyonu: 26 şüpheli yakalandı

15 Eylül 2026
Yaşam

TÜGVA’da ‘Akademide Siyonist Baskı Raporu’ açıklandı: “Bilgi siyonizm tarafından esir alınıyor”

15 Eylül 2026
Yaşam

Burdur’da Ahilik Haftası programı: ‘Yılın Ahisi’ne cübbesi giydirildi

15 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

MHP'li isimden yeni yasa önerisi: "Siyasi parti kurmak, şirket kurmaktan kolay"

MHP’li isimden yeni yasa önerisi: “Siyasi parti kurmak, şirket kurmaktan kolay”

- Haberton
15 Eylül 2026

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Siyasi parti kurmanın şirket kurmaktan kolay olduğunu, defalarca dile getirmiştik. Yeni bir siyasi partiler...

Sonbahar alerjileri: Küf sporları ve iç mekân hava kalitesi neden daha fazla önem kazanıyor?

Çocuk ders çalışmak istemiyorsa ne yapılmalı? Uzmanların önerdiği etkili yöntemler

EYT’den emekli olup çalışmaya devam edenlerin hakları neler? Maaş, kıdem, izin ve SGDP ayrıntıları

İkinci el otomobil alırken motorun iyi olduğu nasıl anlaşılır? Ustaların baktığı kritik işaretler

Güncel Haber

Trabzon'da okul çevrelerinde güvenlik denetimi yapıldı

Okul çevrelerinde kuş uçurtulmuyor: Trabzon’da güvenlik denetimi yapıldı

15 Eylül 2026
Şanlıurfa'da döner bıçaklı kavga korku saçtı: 2 yaralı

Şanlıurfa’da döner bıçaklı kavga korku saçtı: 2 yaralı

15 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton