16 Eylül 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - TikTok canavarını kimler biliyor?

TikTok canavarını kimler biliyor?

Filozof Sosyolog - Filozof Sosyolog
1 Ekim 2021 - Güncellenme Tarihi 18 Şubat 2022
- Yazarlar
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
TikTok canavarını kimler biliyor?

TikTok canavarını kimler biliyor?

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TikTok farklı bir dünya.. Sanki bir canavarın midesindeymişsiniz gibi.. Para kazanmaya başladın mı sürekli kazanıyorsun. Kendini sevdirdin mi, tutuldun mu insanlar sürekli senle olmak istiyor.

Değerli Okurlar,

Bundan Nisan 2021’e kadar yani beş ay öncesine kadar önyargılı olduğum bir uygulamadan bahsetmek istiyorum. 7’den 77 ye bilinen ve hatta kullanılan bir uygulama olan Çince adıyla DOUYIN, tüm dünyada İngilizce adıyla bilinen TikTok gerçeğinden naçizane gözlemlerimi aktarmak istiyorum.

ByteDance tarafından 14 Eylül 2016’da piyasaya sürülen bu sosyal medya uygulamasında Musical.ly bazında videolar yaratılarak, üzerine seslendirmeler, eklemeler ve düet yapılabiliyor. Var olan videolara edit ile birlikte, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra en az 1000 takipçiye ulaşan herkes (18+ yaş üstü olmak kaydıyla tabiki) canlı yayın açabiliyor.

Bir nevi kendi yayınınızı yapan bir yayıncıya dönüşüveriyorsunuz. Şuan yeni bir güncelleme geldi. Bin takipçiye ulaşmanıza gerek kalmadan hatta bin takipçi olmanızı kolaylaştıran bir uygulama eklendi o da MİSAFİR YAYINCI olabiliyorsunuz.

Canlı yayında olan birine konuk olabiliyorsunuz. İster sesli olarak katılın isterseniz görüntülü katılın. Misafir yayıncı olarak canlı yayın açan yayın sahibi üç kişiye kadar misafir yayıncı alabiliyor. Sohbet muhabbet, yeni insanlarla tanışma imkanı sağlayan TikTok’ta isteyen herkes yayıncıya JETON satın alarak puan değerli hediyeler atarak yayıncıya para kazandırabilir. Yayıncı bu şekilde para kazanmaya başlıyor.

ŞUBAT 2021’DE HESAP AÇTIM 3 GÜN SONRA KAPATTIM!

Yayıncı para kazanırken, yayıncıya hediye atan izleyici ise eğer o yayıncı FENOMEN yani tanınmış kişi ise, hesap adını söyleyerek o kişiye takipçi kazandırmış oluyor ve bilinirliğine katkı sağlamış oluyor.. Aslında bir nevi her şey karşılıklı.. TikTok’ta kimi yada hangi konuyu izlemek istiyorsanız etiketler yada konu başlıkları mevcuttur…izleme türlerini kendiniz belirliyorsunuz. Neyi izlemek istediğinize kendiniz karar veriyorsunuz.. Seviyeli yada seviyesiz dans, sohbet, yemek tarifi, fitness, müzik, gezi, askeri vs. her türlü video yada canlı yayın mevcuttur.

TikTok canavarını kimler biliyor?
TikTok canavarını kimler biliyor?

“bu ne ya, bu ne biçim bir uygulama? resmen çöplük, ahlaksızlık”

Ben bir sosyolog olarak önyargılı olmamak adına ilk olarak gözlem yapmak için Şubat 2021’de hesap açtım. Acemi olduğum için ilk üç günün ardından, “bu ne ya, bu ne biçim bir uygulama? resmen çöplük, ahlaksızlık” diyerek hesabımı kapattım sildim.. Ta ki 20 Nisan 2021 olana dek. Peki o gün ne oldu da ben yeniden hatta sürekli olacak kadar TikTok’a geri döndüm?

Araştırdım, üzerine düşündüm ya öyledeğilse, diye tekrar şans verdim demeyeceğim. Çünkü ortada kanser hastası bir anne vardı.. TikTok’ta para kazanıldığını duymuştum ama nasıl kazanıldığını bilmiyordum. Bir çare bulmalıydım. Hiç tanımadığım KANSER HASTASI teyze için, onun ihtiyacı olan makinenin eksik kalan kısmını toplayabilmek ve arkadaşıma destek vermek için tekrar hesap açtım.

Paylaşımlarla videolarla bin kişiye ulaşır ulaşmaz canlı yayın açmaya başladım. Utana sıkıla mahcup bir şekilde konuşuyordum. Gerekli parayı toplayamadım. Olmadı. Her şerde bir hayır vardır dedim. Bu sırada iki ay içinde 20 bin takipçiye ulaştım. Çünkü hergün saatlerce yayın açıyordum. Zamanla alıştım. TikTok’u sevdim. Gördüm ki iyi kişiler ve kaliteli yayınlar da varmış aslında. Kişi neye beğeni yapıyorsa o videoları görüyormuş.

ÇILGINCA EĞLENEBİLİYORSUN

TikTok’ta TSK ve TSK Personelleri, doktor, psikiyatr, psikolog, avukat, devlet kurumları, TV kanalları, sanatçılar da var. Televizyon gibi düşünün. TikTok’ta tek fark, onlara anında ulaşabiliyor ve yorum yapabiliyorsunuz. İstediğiniz sanatçıyla beğendiğiniz oyuncuyla dahi o an sohbet edebiliyorsunuz. Siz de kendi kitlenizi oluşturabiliyorsunuz. Kendi aranızda yarışlar- PK’lar yapabiliyor, çılgınca eğlenebiliyorsunuz… Küfür, aşağılayıcı şeyler olduğunda her an TikTok’a şikayet edebiliyorsunuz.

TACİZE UĞRADIM CEZA BANA KESİLDİ

Yorumları, hesapları, içerikleri bildirebiliyorsunuz. Bazen BAN yiyorsunuz, uyarıldıktan sonra hesabınız yada içeriğiniz engellenebiliyor. Değişik bir kontrol mekanizması var. Canlı yayında dahi şikayet edilirseniz yayınınız kapatılıyor.. Bazen haksızlığa da uğruyorsunuz yalan yok. Ben bile 2- 3 kere ban yedim yani girişim yada paylaşım yapmam engellendi.. Tacize uğradığım halde ceza bana kesildi.. Haksızlığa uğrayınca tabi, o yüzden insanlar sinirleniyorlarmış öğrenmiş oldum.

KEŞFETİM AÇILDI, KEŞFETİM KAPANDI

Keşfete düşme olayı da var. Keşfetim açıldı, keşfetim kapandı tabirlerini de öğrendim. Şuan benim keşfetim kapalı mesela. 350 bin, 280 bin gibi izlenmesi olan birkaç videomu sildiğim için, ceza niteliğinde bir algoritmadan dolayı keşfetim kapandı.

TikTok farklı bir dünya.. Sanki bir canavarın midesindeymişsiniz gibi..

Para kazanmaya başladın mı sürekli kazanıyorsun. Kendini sevdirdin mi, tutuldun mu insanlar sürekli senle olmak istiyor. Herkesin kendine göre bir kitlesi var. Benim aklımın almadığı tahmin etmediğim insanlar dahi fenomen olmuşlar. TikTok bana çok şey öğretti. İnsanların gerçek yüzlerini, ruhlarını net bir şekilde öğrenmeme yardımcı oldu. TikTok dünyasına giren herkeste bir özgüven patlaması var. Eğlence amaçlı yapılan videolar da var bilgi amaçlı da. Seçim sizin.

Özetle, Tiktok anlatılmaz yaşanır diyorum.

Etiketler: Sosyal Medya
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Europol’den ‘Bankamatik çetesi’ operasyonu

Sonraki Haber

MSB: Hudutlarda 4’ü terör örgütü üyesi 7 kişi yakalandı

Filozof Sosyolog

Filozof Sosyolog

Jale ERDOĞMUŞ, İstanbul'da doğdu. Muğla Üniversitesi İİBF Dış Ticaret ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İİBF İşletme ve yine aynı üniversitede Sosyoloji eğitimleri aldı. 2010 yılında Kanada Toronto LSC'de dil eğitimi, 2018'de Siyaset Akademisi, 2019 Kuantum Düşünce Teknikleri Eğitimi ve 2024'te İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim kapsamında Dijital Pazarlama Yönetimi Sertifika Eğitimleri aldı. Çeşitli internet gazetelerinde köşe yazarlığı ve içerik üretici yazarlığı yaptı. Kendine özgü yazılar yazmayı ve şiirler yazıp, yorumlamayı seviyor. Antoloji.com ve Edebiyat Defteri'nde şiirleri mevcuttur. Yayınlanmış çeşitli kitaplarda makaleleri yer almaktadır. “Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Şiiri ve Türk Şairleri” başta olmak üzere; bilim, sanat ve topluma katkı sunan farklı meslek alanlarında başarılı çalışmalar gerçekleştiren isimlerle “Vefa” yazı dizisi kapsamında söyleşiler gerçekleştirmektedir. Eseri: "Filozof Sosyolog Gözüyle Dijital Çağ: Toplumsal Çürümeye Yol açan Tiktok Sorunsalı" ve Filozof Kırmızısı Kitaplarının Yazarı (Yazım aşamasında, süreç devam ediyor)

İlgili Haberler

Herkes farklı iyileşir
Yazarlar

Herkes farklı iyileşir

15 Eylül 2026
Zehra Kelleci Mercan Köşk'te göz dolduruyor
Yazarlar

Zehra Kelleci Mercan Köşk’te göz dolduruyor

15 Eylül 2026
Altındağ’ın Kalesi, Bentderesi’nin dolmuşu ve Çankaya’nın "organik" kahvaltısı
Yazarlar

Altındağ’ın Kalesi, Bentderesi’nin dolmuşu ve Çankaya’nın “organik” kahvaltısı

15 Eylül 2026
Bihter Dinçel’in yeni tiyatro oyunu: “Nafiye Nasıl Şarkıcı Olamadı?”
Yazarlar

Bihter Dinçel’in yeni tiyatro oyunu: “Nafiye Nasıl Şarkıcı Olamadı?”

14 Eylül 2026
Taksi sarı da plakadaki o, "T" ne iş gardaşım?
Yazarlar

Taksi sarı da plakadaki o, “T” ne iş gardaşım?

14 Eylül 2026
Bozulmalar ve bozukluklar
Yazarlar

Bozulmalar ve bozukluklar

13 Eylül 2026
Sonraki Haber
MSB: Hudutlarda 4'ü terör örgütü üyesi 7 kişi yakalandı

MSB: Hudutlarda 4'ü terör örgütü üyesi 7 kişi yakalandı

En Güncel Haberler

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark
Özel Haber

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark

16 Eylül 2026
Araçlarda kış bakımı zamanı: Lastik, silecek ve antifriz ihmali yolda bırakabilir
Özel Haber

Araçlarda kış bakımı zamanı: Lastik, silecek ve antifriz ihmali yolda bırakabilir

16 Eylül 2026
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Müzakerelerden vazgeçmedik
Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Müzakerelerden vazgeçmedik

16 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İçme sütlerinde yeni dönem: Yağ sınıflandırması değişti

16 Eylül 2026
Yaşam

Üzüm üreticileri TMO’ya akın etti: Traktör kuyruğu oluştu

15 Eylül 2026
Yaşam

Ankara merkezli 15 ilde FETÖ operasyonu: 26 şüpheli yakalandı

15 Eylül 2026
Yaşam

TÜGVA’da ‘Akademide Siyonist Baskı Raporu’ açıklandı: “Bilgi siyonizm tarafından esir alınıyor”

15 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Los Angeles'ta helikopter düştü: 3 ölü

Los Angeles’ta feci kaza, helikopter düştü: 3 ölü

- Haberton
16 Eylül 2026

ABD'nin Los Angeles kentinde habercilere ait bir helikopterin düşmesi sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. ABD'nin Los Angeles kentinde yerel saatle...

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark

Araçlarda kış bakımı zamanı: Lastik, silecek ve antifriz ihmali yolda bırakabilir

Okul masrafları kontrolden çıkmasın: Aileler için aylık takip sistemi nasıl kurulmalı?

IBAN’a yanlış para gönderildiğinde ne yapılmalı? Parayı geri almanın yolu var

Güncel Haber

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark

16 Eylül 2026
Araçlarda kış bakımı zamanı: Lastik, silecek ve antifriz ihmali yolda bırakabilir

Araçlarda kış bakımı zamanı: Lastik, silecek ve antifriz ihmali yolda bırakabilir

16 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton