26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Tıbbi ve aromatik bitki ticareti hızlandı

Tıbbi ve aromatik bitki ticareti hızlandı

Haberton - Haberton
15 Mart 2022
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Tıbbi ve aromatik bitki ticareti hızlandı

Tıbbi ve aromatik bitki ticareti hızlandı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bitki cenneti Türkiye, pandemi rüzgarıyla 200 milyar doları aşan küresel tıbbi ve aromatik bitki ticaretinden aldığı payı 1 milyar dolar seviyesine yaklaştırdı.

Bağışıklık sistemini destekleyen, çok yönlü kullanım alanına sahip ürünlere artan talep, Türkiye için yeni fırsatlar barındırıyor. Katma değerli ürünler ile pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine odaklanan yerli şirketler, markalı ihracatla Türkiye’nin bilinirliğini artırmayı hedefliyor.

Pandemide sağlıklı yaşama yönelik artan bilinçle hareketlenen küresel tıbbi ve aromatik bitki ticareti, bitkisel üretimden sağlığa, kozmetikten turizme kadar çok sayıda alanda ekonomik bir katma değer yaratıyor. Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) tarafından açıklanan güncel verilere göre Türkiye, dünyada 200 milyar doları aşan tıbbi ve aromatik bitki ticaretinden 1 milyar doların altında bir pay alıyor.

Dünyadaki tıbbi bitkilerin yaklaşık yüzde 6’sına ev sahipliği yapan Türkiye, bu oranı kısa vadede 1 milyar dolar, 2023’te 5 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı 13 üründe hazırladığı fizibilite ve yatırımcı rehberiyle yerli yatırımcının sektöre ilgisini artırarak Türkiye’nin pazar payını genişletmeyi planlıyor.

ZENGİN BİR FLORAYA VE EKONOMİK POTANSİYELE SAHİBİZ

Türkiye’nin coğrafi konumu, zengin bitki çeşitliliği, ekolojik yapısı ve geniş yüzölçümüyle küresel tıbbi ve aromatik bitki ticaretinde oldukça büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Talya Türkiye ve Amerika Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı M. Halis Ertaş, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Bitkisel ilaç, bitki kimyasalları, gıda ve katkı maddeleri, kozmetik ve parfümeri gibi alanların hammaddesini oluşturan çok sayıda tıbbi ve aromatik bitki türü açısından oldukça zengin bir floraya ve ekonomik potansiyele sahibiz. Kekik üretiminde dünya lideriyiz.

Dünyanın defne ihtiyacının yüzde 90’ını karşılıyoruz. 2021’de bitkisel yağ çeşitleri ve gıda takviyeleriyle küresel ticarette aktif hale gelsek de ihracatta 1 milyar dolar seviyesini bile göremedik. Çörekotu, kuşburnu, kekik ve uçucu yağlar ile çeşitli vitaminler ve ballı karışımlar ihracatta öne çıkarken, Amerika, Pakistan, Türkmenistan, Hong Kong, İsviçre ve Güney Kore gibi farklı coğrafyalardan yüksek talep aldık.

Tıbbi ve aromatik bitki ticareti hızlandı
Tıbbi ve aromatik bitki ticareti hızlandı

Pandeminin etkisiyle bağışıklık sistemini destekleyen, çok yönlü kullanım alanına sahip bitkisel ürünlere artan talep, Türkiye için yeni fırsatlar barındırıyor. Lavanta gibi tek bir ürüne odaklanmak yerine farklı ürünlerdeki potansiyelimizin tümünü harekete geçirip markalı ihracata ağırlık vererek; ülkemizi ilk etapta 1 milyar, 2023’te de 5 milyar dolarlık ihracat hedefinin ötesine taşıyabiliriz.”

PAZARLAMA VE TANITIM FAALİYETLERİNE ODAKLANMALIYIZ

Türkiye’nin küresel tıbbi ve aromatik bitki pazarından daha fazla pay almasının yolunun katma değerli ürünler ile pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine odaklanmaktan geçtiğini söyleyen M. Halis Ertaş, “Yaklaşık 20 yıldır sürdürdüğümüz faaliyetler kapsamında Türkiye’nin farklı bölgelerindeki tedarikçilerimiz ve bünyemizde yer alan Bilim Kurulumuzla güç birliği yaparak geliştirdiğimiz katma değerli ürünlerimizi dünya pazarlarına ulaştırıyoruz.

Sadece hammadde ihracatına odaklanmıyor, Talya markalı ürünlerimizle de küresel ticarette Türkiye’nin bilinirlik kazanmasını destekliyoruz. 2016’da Amerika’da kurduğumuz Talya Herbal LLC ile tıbbi ve aromatik bitki alanında bölgeye yatırım yapan ilk Türk şirketi olduk.

Amerika, Ürdün, Türkmenistan, Azerbaycan, Hong Kong, İsviçre, Güney Kore, Tayvan, Pakistan, Malezya ve Hollanda gibi ülkeler ihracatımızda ilk sırada yer alıyor. 2021 yılında üretimden yüzde 30 pay alan ihracatımızı yüzde 40 artırmayı başardık. Türkiye’nin küresel pazarda bilinirlik kazanması için markalı ihracatın büyük bir önemi bulunuyor. Bu yönde attığımız adımlarla ülkemizin dünyadaki vitrinini oluşturuyoruz” dedi.

İHRACAT HACMİNİ YÜZDE 70 GENİŞLETECEK

Tıbbi ve aromatik bitki üretiminde Ar-Ge’nin önemini vurgulayan Ertaş, 2022 hedefleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Geçtiğimiz yıl bütçemizin yüzde 15’ini oluşturan Ar-Ge faaliyetlerimizin payını bu sene yüzde 25’e çıkardık. Ar-Ge’de sporcu gıdaları ve probiyotiklerin ağırlıklı olduğu çalışmalar yürüteceğiz. Markalı ürünlerimizle yeni pazarlara ulaşarak ihracat hacmimizi yüzde 70 genişletmeyi planlıyoruz.

Henüz adım atmadığımız Avrupa ülkeleri, hedef pazarlarımız arasında yer alıyor. Amerika’daki operasyonumuzu büyütmek için 3 önemli fuara katılacağız. 2022’de yurt içinde ve dışında toplam 15 fuar ve kongrede yer alarak ticari faaliyetlerimizi hızlandıracağız. İhracat hacmimizi genişleterek sadece kendi markamızın değil ülkemizin de dünyadaki bilinirliğini artırmaya hizmet edeceğiz.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Marcao inanılmaz bir oyuncu

Sonraki Haber

3 puan bizim için çok önemliydi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Sınırlı miktarda üretilen beyaz çayın kilosu 40 bin TL
İş Dünyası

Sınırlı miktarda üretilen beyaz çayın kilosu 40 bin TL

26 Nisan 2026
Klavyeyi bıraktı, merdaneyi ele aldı; yazılımcının 'pizzacıya' dönüşümü
İş Dünyası

Klavyeyi bıraktı, merdaneyi ele aldı; yazılımcının ‘pizzacıya’ dönüşümü

26 Nisan 2026
İş Dünyası

Türkiye genelinde dron eğitim merkezleri kuracağız

25 Nisan 2026
İş Dünyası

Yeni teşvikler Türkiye için yeni bir atılım süreci başlatabilir

25 Nisan 2026
'OYAKKENT Silüet, ulaşım ve yaşamın merkezinde konumlanıyor'
İş Dünyası

OYAKKENT Silüet, ulaşım ve yaşamın merkezinde konumlanıyor

24 Nisan 2026
'Yüzyılın Konut Projesi'nde İstanbul'un kurası yarın çekiliyor
İş Dünyası

‘Yüzyılın Konut Projesi’nde İstanbul’un kurası yarın çekiliyor

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
3 puan bizim için çok önemliydi

3 puan bizim için çok önemliydi

En Güncel Haberler

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler
Sağlık Haberleri

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler

26 Nisan 2026
Altınordu sezonu moralli kapattı
Spor Haberleri

Altınordu sezonu moralli kapattı

26 Nisan 2026
Glütensiz beslenme herkes için sağlıklı bir tercih mi?
Sağlık Haberleri

Glütensiz beslenme herkes için sağlıklı bir tercih mi?

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Yörükler 27’nci kez geleneklerini canlandırdı

26 Nisan 2026
Yaşam

Antalya’da sıcak havayı fırsat bilenler sahile akın etti

26 Nisan 2026
Yaşam

Didim 2. Ege Lezzetleri Festivali’ne 2’nci günde de yoğun ilgi

26 Nisan 2026
Yaşam

Doktordan hemşire annesine sürpriz

26 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Manisa filede Vanjak'ı aldı

Manisa filede Vanjak’ı aldı

- Haberton
26 Nisan 2026

Voleybolda Sultanlar Ligi'nin yeni takımı Vestel Manisa Büyükşehir Belediyespor'da transfer harekatı sürüyor. Manisa temsilcisi son olarak 30 yaşında, 1.93 boyundaki...

Kadına şiddet vakalarında artış iddiası: Gerçek tablo ne?

Gençlerde anksiyete ve depresyon artıyor mu? Uzmanlar uyardı

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahte nasıl ayırt edilir?

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor: Türkiye nasıl etkilenecek?

Güncel Haber

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler

26 Nisan 2026
Altınordu sezonu moralli kapattı

Altınordu sezonu moralli kapattı

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton