22 Mayıs 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Tekstil fabrikalarının kapatılması soru önergesi oldu

Tekstil fabrikalarının kapatılması soru önergesi oldu

Haberton - Haberton
11 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Tekstil fabrikalarının kapatılması soru önergesi oldu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, tekstil fabrikalarının kapatılması hakkında soru önergesi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Türkiye ekonomisinin uzun yıllardır en önemli üretim ve istihdam alanlarından biri olan tekstil ve hazır giyim sektörlerinde son yıllarda ciddi bir daralma yaşandığı görülmektedir. Sosyal güvenlik ve ihracat verilerine göre özellikle son dönemde artan maliyetler, kur politikaları, küresel rekabet, finansmana erişim sorunları ve üretimin başka ülkelere kayması nedeniyle sektör hem şirket sayısı hem de istihdam bakımından ciddi bir küçülme sürecine girmiştir.

2025 yılı verilerine göre tekstil ve hazır giyim sektörlerinde son bir yılda yaklaşık 4 bin 987 şirket faaliyetlerini sonlandırmış, bu durum 113 bin 491 kişinin işsiz kalmasına neden olmuştur. 2022 yılı ile kıyaslandığında ise sektörde toplam istihdam kaybının 392 bin kişiye ulaştığı belirtilmektedir.

Hazır giyim sektöründe aktif firma sayısı 2024 yılında 39 bin 640 iken, 2025 yılında 35 bin 514’e düşmüş, yani 4 bin 126 firma faaliyetini sonlandırmıştır. Aynı dönemde çalışan sayısı 574 binden 499 bine gerileyerek 75 bin 480 kişilik bir istihdam kaybı ortaya çıkmıştır.

Diğer yandan 2026 yılının ilk aylarında da sektörün ihracat performansında düşüş devam etmektedir. Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 3,5 düşüşle 2 milyar 667 milyon dolara, tekstil ve ham maddeleri ihracatı ise yüzde 4,8 düşüşle 1 milyar 781 milyon dolara gerilemiştir. Sektörün Türkiye toplam ihracatı içindeki payı ise son yıllarda düzenli olarak azalmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. 2022–2026 yılları arasında tekstil ve hazır giyim sektörlerinde faaliyetlerini durduran veya iflas eden şirket sayısı yıllara göre kaçtır? Bu şirketlerin illere göre dağılımı nedir?
  2. Aynı dönemde söz konusu sektörlerde işten çıkarılan veya işini kaybeden çalışan sayısı kaçtır? Bu çalışanların illere göre dağılımı nedir?
  3. 2022–2026 yılları arasında tekstil ve hazır giyim sektörlerinde kapanan fabrika ve üretim tesislerinin sayısı kaçtır? Bu tesislerin kaçı organize sanayi bölgelerinde faaliyet göstermektedir?
  4. Sektörde faaliyet gösteren firmaların üretimlerini Türkiye dışına taşıdığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise son beş yılda üretimini başka ülkelere taşıyan firma sayısı kaçtır?
  5. Tekstil ve hazır giyim sektöründe artan enerji, işçilik, finansman ve lojistik maliyetlerinin üretim ve ihracat üzerindeki etkilerine ilişkin Bakanlığınız tarafından yapılmış bir etki analizi var mıdır?
  6. Son yıllarda Türkiye’den üretimin özellikle Mısır, Bangladeş, Vietnam ve Pakistan gibi ülkelere kaydığı yönündeki değerlendirmeler hakkında Bakanlığınızın tespiti nedir?
  7. Sektörde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla son beş yılda sağlanan kredi, teşvik ve desteklerin toplam tutarı ne kadardır?
  8. Son beş yılda tekstil ve hazır giyim sektörüne verilen yatırım teşvik belgelerinin sayısı ve toplam yatırım tutarı nedir? Bu teşvikler hangi illerde yoğunlaşmıştır?
  9. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yaşanan istihdam kaybının özellikle kadın ve genç işgücü üzerindeki etkilerine ilişkin Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
  10. Sektörde yaşanan işten çıkarmalar sonucunda işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısı kaçtır? Bunların kaçı işsizlik ödeneği almaya hak kazanmıştır?
  11. Türkiye’nin hazır giyim ve tekstil ihracatındaki düşüşün temel nedenleri nelerdir? Bu düşüşü tersine çevirmek amacıyla Bakanlığınızın hazırladığı bir sektörel dönüşüm veya kurtarma programı bulunmakta mıdır?
  12. Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektöründe küresel rekabet gücünü artırmak için teknolojik dönüşüm, katma değerli üretim ve markalaşma alanlarında yürütülen somut projeler nelerdir?
  13. Sektördeki kapanmaların önüne geçmek ve istihdamı korumak amacıyla kısa vadede uygulanması planlanan vergi indirimi, enerji desteği veya istihdam teşviki gibi yeni bir politika hazırlığı bulunmakta mıdır?
  14. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye ekonomisi içindeki stratejik önemi dikkate alındığında, sektörün yeniden büyüme sürecine girmesi için orta ve uzun vadeli bir ulusal strateji hazırlanmakta mıdır?
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Tekirdağ’da baklavada kullanılacak 2 ton aflatoksinli fıstık ele geçirildi

Sonraki Haber

İstanbul’da etkili olan sis havadan görüntülendi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Çiftçi: Uyuşturucuyla mücadelede ünlü-ünsüz ayrımımız yok
Politika

Mustafa Çiftçi’den net mesaj: Suça bulaşan herkes adalete teslim edilecek

21 Mayıs 2026
Ömer Çelik: Kardeşlerimiz, Gazze'deki soykırıma karşı durmak adına bu yolculuğu gerçekleştirdiler
Politika

Kardeşlerimiz, Gazze’deki soykırıma karşı durmak adına bu yolculuğu gerçekleştirdiler

21 Mayıs 2026
Yavuz Ağıralioğlu. Fotoğraf: Ankara, (DHA)
Politika

Milletin kalbine doğru büyük bir yürüyüş başlatıyoruz

21 Mayıs 2026
Binali Yıldırım: Hepimizin arzu ettiği büyük Türk dünyasının entegrasyonunu gerçekleştireceğiz
Politika

Hepimizin arzu ettiği büyük Türk dünyasının entegrasyonunu gerçekleştireceğiz

21 Mayıs 2026
Bakan Çiftçi: 'Hayat 112 Acil' ile ihbarlar dijital ortamda toplanacak
Politika

‘Hayat 112 Acil’ ile ihbarlar dijital ortamda toplanacak

21 Mayıs 2026
Bakan Kacır: İnsansız hava aracı üretiminde dünya lideriyiz
Politika

İnsansız hava aracı üretiminde dünya lideriyiz

21 Mayıs 2026
Sonraki Haber
İstanbul'da etkili olan sis havadan görüntülendi

İstanbul'da etkili olan sis havadan görüntülendi

En Güncel Haberler

Evde çakmak gazı patladı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Evde çakmak gazı patladı: 3 yaralı

22 Mayıs 2026
Ali Babacan’dan mutlak butlan kararı sonrası açıklama; Yargı, siyaseti dizayn etmenin aracı haline getirilemez
Öne Çıkan

Ali Babacan’dan mutlak butlan kararı sonrası açıklama; Yargı, siyaseti dizayn etmenin aracı haline getirilemez

22 Mayıs 2026
Zecorner Kayserispor'dan Süper Lig'in tescil edilmesi sonrası açıklama
Spor Haberleri

Zecorner Kayserispor’dan Süper Lig’in tescil edilmesi sonrası açıklama

21 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tokat’ta yağış nedeniyle yamaçtan kopan kaya parçaları yola savruldu

21 Mayıs 2026
Yaşam

Çerkes ve Abhazlar, Kafkas Sürgünü’nde kaybettikleri atalarını andı

21 Mayıs 2026
Yaşam

Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 162’nci yıldönümünde Kayseri’de anma yürüyüşü

21 Mayıs 2026
Yaşam

Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali renkli görüntülerle başladı

21 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Tokat’ta yağış nedeniyle yamaçtan kopan kaya parçaları yola savruldu

Tokat’ta yağış nedeniyle yamaçtan kopan kaya parçaları yola savruldu

- Haberton
21 Mayıs 2026

Tokat'ta etkili olan yağışlar nedeniyle merkeze bağlı Çat Beldesinde yüksek kesimlerde toprağın yumuşamasıyla kaya parçaları yola savruldu. Jandarma yolda güvenlik...

Fitness’a yeni başlayanlar için 4 haftalık program: Hızlı sonuç almak için uzmanlardan altın tavsiyeler

Yaz tatili kabusa dönüşmesin: Sahte tatil ilanlarını anlamanın en kritik yolları

Karne günü yaklaşıyor: Çocuğunuzu kırmadan motive etmenin en etkili yolları

Evde sinek ve haşere kontrolü: Kimyasal kullanmadan en etkili ve güvenli yöntemler

Güncel Haber

Evde çakmak gazı patladı: 3 yaralı

Evde çakmak gazı patladı: 3 yaralı

22 Mayıs 2026
Ali Babacan’dan mutlak butlan kararı sonrası açıklama; Yargı, siyaseti dizayn etmenin aracı haline getirilemez

Ali Babacan’dan mutlak butlan kararı sonrası açıklama; Yargı, siyaseti dizayn etmenin aracı haline getirilemez

22 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton