27 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - Tekirdağ’da atık suları arıtan OSB sayısı 6’ya yükseldi

Tekirdağ’da atık suları arıtan OSB sayısı 6’ya yükseldi

Haberton - Haberton
4 Kasım 2024
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Tekirdağ'da atık suları arıtan OSB sayısı 6'ya yükseldi

Tekirdağ'da atık suları arıtan OSB sayısı 6'ya yükseldi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Trakya’da kirliliğiyle gündemde olan Ergene Havzası’nı korumak için devreye konulan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Tekirdağ’da atık suları arıtan OSB sayısı 6’ya yükseldi.

Trakya’da kirliliği önlemek için Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Tekirdağ’da bulunan 14 OSB’nin atık sularının arıtılarak Marmara Denizi’ne bırakılması için 2020 yılının Kasım ayında Derin Deşarj Projesi hayata geçirildi. Çorlu, Çerkezköy, Ergene ve Çorlu Deri İhtisas ve Karma organize sanayi bölgelerinde kurulan arıtmalarla, atık sular Marmara Denizi’nin 4 kilometre açığında 40 kilometre derinliğe deşarj edilmeye başlandı. 14 organize sanayi bölgesinin bulunduğu Tekirdağ’da arıtma tesisini tamamlayıp, atık sularını Marmara Denizi’ne deşarj eden OSB sayısı 6’ya yükseldi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki Deri Organize İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (Çorlu Deri ve Karma OSB) Müdürü ve çevre mühendisi Halil Hız, 6 OSB’nin atık suları arıtma tesisinin tamamlandığını ve günlük 300 bin metreküp suyun Marmara Derin Deniz Deşarj sistemine verildiğini söyledi. Tekirdağ’ın 14 OSB ile sanayisinin yoğun bir bölge olduğunu belirten Hız, “Ergene Çayı ve Ergene Nehri’nde kirliliğin, bölgede çevre sorunlarının artmasıyla birlikte Ergene Havzası Koruma Eylem Planı devreye girdi. Bu plan kapsamında OSB’ler oluşturuldu ve arıtma tesisleri yapıldı. Şu anda 2020 yılında biz Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi olarak Derin Deniz Deşarj sistemine suları vermeye başladık.

6 tane OSB’nin atık suları arıtma tesisleri tamamlandı. Şu anda projenin toplam kapasitesi 460 bin metreküp gün olmasına rağmen 300 bin metreküp civarında atık su arıtıldıktan sonra Derin Deniz Deşarj sistemine veriliyor. Bu sular Çorlu Deresi’ne verilmediğinden Ergene Nehri ve Çorlu Deresi’ni kirlilik seviyesinde de ciddi bir azalma gözlendi. Ancak Çorlu Deresi’ne verilen atık suların tamamı endüstriyel atık sular değil. Maalesef evsel atık sularda arıtılmadan Çorlu Deresi’ne verildiği için şu anda kirlilik seviyesi azalmasına rağmen yine devam ediyor. Bu evsel atık sularında bir an önce arıtma tesislerine bağlanıp arıtıldıktan sonra deşarj edilmesiyle deredeki problem çözülmüş olacak” dedi.

Tekirdağ'da atık suları arıtan OSB sayısı 6'ya yükseldi
Tekirdağ’da atık suları arıtan OSB sayısı 6’ya yükseldi

‘YER ALTI SULARINI KORUMUŞ OLURUZ’

Bölgede sanayicilerin yer altı sularını kullandığını söyleyen Halil Hız, “Şu anda yer altı suyu 400 metrelere kadar düştü maalesef. Yani Ergene Havzası’nın geneline baktığımız zaman günlük 400-500 bin metreküp suyu yer altından çekiyoruz. Endüstri tesislerinde kullandıktan sonra atık su olarak deşarj ediyoruz. Dolayısıyla bu yer altı seviyesini her geçen gün daha da düşürmekte. Tabi yer altı suyunun alternatiflerini oluşturmak lazım. Bunlardan en önemlisi de bu bizim arıtma tesislerinden çıkan suların geri kazanılması. Bununla ilgili ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor ve gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Şöyle ki, yer altı suyunu daha az kullanmak için yer altı suyundan kullanımının önüne geçilmesi gerekiyor. Bununla ilgili ciddi tedbirler alınması gerekiyor.

Sondaj kuyularının açılmasının önüne geçilmesi gerekiyor ki ciddi maliyetlerle arıttığımız, tekrar geri kazandığımız suyu kullanılabilir hale getirelim. Yani şu anda 300 bin metreküp suyun derinlerinizde şarja verildiğini söyledik. Bunun yüzde 50’sini bile geri kazansak 150 bin metreküp su yapar, yarı yarıya yer altı suyu kullanımını azaltmış oluruz. Tabi şunu da ekleyelim evsel atıklarda var, bunların da önüne geçilmesi gerekiyor. Belediyelerin altyapılarını tamamlayıp, bu suları topladıktan sonra arıtması ya da bölgede aktif arıtma tesislerine bu suları verebilirler. Bu şekilde o sular da arıtılmış olur ve dere temizlenmiş olur” diye konuştu.

İklim değişikliği, kuraklık ve yer altı su kaynaklarının giderek tükenmesi üzerine Tekirdağ’daki OSB’ler, Namık Kemal Üniversitesi, Marmara Denizi’ne günde yaklaşık 300 bin metreküp dökülen suyun, yeniden tesislerde kullanılması için proje çalışması başlattı. Çalışmaları süren projede reaktif oksijen ve membran sistemiyle çalışan teknolojide su geri kazanılarak yeniden tesislerde kullanılması hedefleniyor.

Etiketler: Tekirdağ
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bursa’daki meyve bahçeleri, sonbahar renklerine büründü

Sonraki Haber

Özgür Özel Mardin’e gidiyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Avcılar'da bıçaklı kavgada husumetlisini öldüren şüpheli Esenyurt'ta yakalandı
Yerel Haberler

Avcılar’da bıçaklı kavgada husumetlisini öldüren şüpheli Esenyurt’ta yakalandı

27 Ekim 2026
Fatih'te tartıştığı kişilere silahla ateş açan şüpheli tutuklandı; saldırı kamerada
Yerel Haberler

Fatih’te tartıştığı kişilere silahla ateş açan şüpheli tutuklandı; saldırı kamerada

27 Ekim 2026
Tartıştığı eski sevgilisi tarafından tabancayla başından vuruldu
Yerel Haberler

Tartıştığı eski sevgilisi tarafından tabancayla başından vuruldu

27 Ekim 2026
Seyyar satıcı ile zabıta arasındaki arbede kamerada
Yerel Haberler

Seyyar satıcı ile zabıta arasındaki arbede kamerada

27 Ekim 2026
Kayıp kadının cansız bedeni bulundu
Yerel Haberler

Kayıp kadının cansız bedeni bulundu

27 Ekim 2026
Düğün davetiyesi götürdükleri araç takla attı; 3'ü çocuk 6 yaralı
Yerel Haberler

Düğün davetiyesi götürürken kaza yaptılar! 3’ü çocuk 6 kişi yaralandı

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
Özgür Özel Mardin'e gidiyor

Özgür Özel Mardin'e gidiyor

En Güncel Haberler

Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”
Spor Haberleri

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

27 Ekim 2026
DMM'den tutuklu Hasan Mutlu'nun sağlık durumuna ilişkin açıklama
Öne Çıkan

DMM’den tutuklu Hasan Mutlu’nun sağlık durumuna ilişkin açıklama

27 Ekim 2026
MHP'li Murat Saral cinayetinde karar! Çocukluk arkadaşı tutuklandı
Gündem

MHP’li Murat Saral cinayetinde karar! Çocukluk arkadaşı tutuklandı

27 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

27 Ekim 2026
Yaşam

Datça’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

27 Ekim 2026
Yaşam

‘Polisiz’ deyip 1,2 kilo altını alarak dolandıran 3 şüpheli tutuklandı: “14 yıllık emeğimizi istiyorum”

27 Ekim 2026
Yaşam

Bingöl’de 7 büyüklüğünde deprem senaryolu tatbikat

27 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Güllü’nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter hakkında ‘hastalara eziyet’ iddiasıyla soruşturma

- Haberton
27 Ekim 2026

Yalova’da ‘Güllü’ adıyla tanınan annesi şarkıcı Gül Tut’u (52) öldürdüğü gerekçesiyle yargılandığı davada 'Kadına ve üstsoya karşı kasten öldürme' suçundan...

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Kasım indirimleri öncesi e-ticarette büyük hareketlilik bekleniyor! Gözler yılın en yoğun alışveriş döneminde

Türkiye’de saatler neden geri alınmıyor? Kalıcı yaz saati uygulamasının günlük yaşama etkileri

Güncel Haber

Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

27 Ekim 2026
DMM'den tutuklu Hasan Mutlu'nun sağlık durumuna ilişkin açıklama

DMM’den tutuklu Hasan Mutlu’nun sağlık durumuna ilişkin açıklama

27 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton