5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - ‘Tefenni moru’ için 11 yıldır koruma bekliyor

‘Tefenni moru’ için 11 yıldır koruma bekliyor

Haberton - Haberton
1 Ağustos 2022
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
'Tefenni moru' için 11 yıldır koruma bekliyor

'Tefenni moru' için 11 yıldır koruma bekliyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Genç, 2009’da tesadüfen keşfettiği ve 2011’de ‘Lathyrus tefennicus- Tefenni moru’ adıyla dünya literatürüne kaydettirdiği bitkinin korumaya alınması için 11 yıldır uğraşıyor.

MAKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Genç, Tefenni Meslek Yüksekokulu’nda müdürlük yaptığı 2009’da, arazi çalışmasında bitki türü fark etti. Yaptığı çalışmalarda bitkinin, bölgenin endemik türü olduğunu tespit eden Genç, tescil ettirilmesi için harekete geçti. Baklagiller familyasından ve protein bakımından zengin olan bitki, ‘Lathyrus tefennicus’ adıyla 2011’de tescil ettirildi. Genç’in mor çiçeklerinden esinlenerek ‘Tefenni moru’ adını verdiği bitki, literatüre de böyle geçti. Bitkinin yok olmaması ve korumaya alınmasına yönelik çalışmalar başlatan Genç, 11 yıldır sonuç elde edemedi.

‘YENİ TÜR OLDUĞUNA KARAR VERDİM’

Prof. Dr. Hasan Genç, bitkiyi incelediğini dile getirerek, “Bu bitki baklagiller familyasından ‘Lathyrus tefennicus’. İlk defa 2009 yılında bir arazi çalışması sırasında rastladım, bu bölgede çok yaygın. İnceledim, yeni bir tür olduğuna karar verdim ve adına ‘Lathyrus tefennicus’ dedim. Dünyanın herhangi bir yerinde ‘Lathyrus tefennicus’ denildiği zaman Burdur’un Tefenni ilçesinden bir bitki olduğunu anlamış olurlar. Bu aynı zamanda ekoturizm veya bir başka ifadeyle flora turizminin konusu olarak da değerlendirilebilir. Böylece flora turizmine kazandırılmış olur. Bitkilerin tanıtımı için de böyle projeler önemlidir. Dünyada ekoturizm ya da flora turizmi son derece gelişmiş durumda. Bizler de bu alanda çalışmalar yapabiliriz” dedi. 

‘Tefenni moru’ için 11 yıldır koruma bekliyor

‘TÜRKÇE ADI; TEFENNİ MORU’

‘Lathyrus tefennicus’un dünyada sadece Tefenni’de yetiştiğini kaydeden Genç, şöyle devam etti:

“Bitkiyi bulduğum 2009 yılından bu yana üzerinde daha ayrıntılı çalışıyorum fakat bir türlü koruma altına alınamadı veya aldıramadık. Koruma altına alma projesi çıktı ama bakanlıktan ekonomik destek çıkmadı. Ben istiyorum ki Burdur’da, Tefenni’de bu bitkiye sahip çıkılsın, korunsun. Ben şöyle demiştim ‘Bu bitkinin fotoğraflarını Tefenni’deki resmi dairelere asalım, herkes bilsin burada yetiştiğini’.

Dünyada bir sürü bitki var ama Türkiye’de 12 bin bitki taksonu var, tür alttür ve varyete düzeyinde. Avrupa’daki bütün ülkelerin bitki taksonlarının sayısı kadar bitki sadece ülkemizde. Bu 12 bin bitkinin 4 bin civarı ise sadece Türkiye’de yayılış gösteriyor. Bu bitkilere endemik bitkiler, diyoruz. ‘Lathyrus tefennicus’ da bunlardan biri. Türkçe adını da ‘Tefenni moru’ olarak belirledik. Böylelikle Tefenni’nin de fahri tanıtım elçisi olduğumuzu söyleyebiliriz. Bizim amacımız bu bitkiyi korumak, tanıtmak, daha doğrusu güncel tutmak.”

‘İNSANLAR VARLIĞINDAN HABERSİZ’

Bitkinin mayıs ve haziran sonlarına kadar çiçek açtığını anlatan Genç, “Bezirgan Yaylası yolunda tamamen bir rastlantı olarak bulduk. Makalesini yaptık ve dünya literatürüne 2011 yılında eklendi. İnsanlar bunun varlığından habersiz. Belki bunu dünya literatürüne eklemek bize nasip oldu ama Tefenni’deki bütün kamu görevlilerine ve vatandaşlara ‘Tefenni moru’nun korunması ve tanıtımı konularında önemli iş düşüyor. Son yıllarda Türkiye’nin değişik bölgelerinde bitkiler koruma altına alınıyor, koruma projeleri yapılıyor. Bazıları diyor ki ‘Alıp bunu başka yere götürelim’. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil çünkü bu bitkinin doğal yayılış alanı burasıdır” diye konuştu. 

‘Lathyrus tefennicus’un baklagiller familyasından olması dolayısıyla protein bakımından son derece zengin olduğunu da sözlerine ekleyen Genç, “Belki de buralara keçi sürüleri çok fazla gelmediği için yiyemiyorlar. En güzel tarafı çok yıllık bitki olması. Üst tarafından yense bile seneye tekrar filizlenme sağlıyor. Koruma altına alabilirsek binlerce yıl doğada varlığının devamını sağlayabiliriz” dedi. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hamilelik sonrası yeni trend: Anne estetiği

Sonraki Haber

Bir sevda masalı; Hz. Ali ile Hz. Fatıma

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

2 2026 Tatbikatı'nda eğitim faaliyetleri yapıldı
Yerel Haberler

Denizkurdu-2 2026 Tatbikatı’nda eğitim faaliyetleri yapıldı

5 Haziran 2026
Sahillerde ‘dumansız plaj’ dönemi
Yerel Haberler

Sahillerde ‘dumansız plaj’ dönemi

5 Haziran 2026
Denizkızları, Dünya Çevre Günü'nde dip temizliği yapıp, deniz çayırı dikti
Yerel Haberler

Denizkızları, Dünya Çevre Günü’nde dip temizliği yapıp, deniz çayırı dikti

5 Haziran 2026
'Salda Gölü bilimsel araştırmaların yapıldığı bir alan haline geldi'
Yerel Haberler

Salda Gölü bilimsel araştırmaların yapıldığı bir alan haline geldi

5 Haziran 2026
Okulun bahçe duvarından atlarken düşüp, yaralandı
Yerel Haberler

Okulun bahçe duvarından atlarken düşüp, yaralandı

5 Haziran 2026
Elektrikli motosikletli çocuğun ağır yaralandığı kaza kamerada
Yerel Haberler

Elektrikli motosikletli çocuğun ağır yaralandığı kaza kamerada

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Bir sevda masalı; Hz. Ali ile Hz. Fatıma

Bir sevda masalı; Hz. Ali ile Hz. Fatıma

En Güncel Haberler

Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç'te Süryani toplumu temsilcilerini kabul etti
Dış Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç’te Süryani toplumu temsilcilerini kabul etti

5 Haziran 2026
Goalball Milli Takımı Çin’e gitti
Spor Haberleri

Goalball Milli Takımı Çin’e gitti

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Otomobiller çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

5 Haziran 2026
Yaşam

İstanbul ve Adıyaman’da kaçak tütün mamulü operasyonunda 24 şüpheli yakalandı

5 Haziran 2026
Yaşam

Yolda lastiği patlayan kamyonetteki meyve ve sebzeler yola saçıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Komşusu kadını bıçaklayarak öldürdü, suç aletiyle yakalandı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

MSB: BALTOPS-2026 Tatbikatı'na hazırız

MSB duyurdu; BALTOPS-2026 Tatbikatı’na hazırız

- Haberton
5 Haziran 2026

Milli Savunma Bakanlığı, Polonya’da konuşlanan hava kuvvetleri unsurlarıyla Baltops-2026 Tatbikatı için hazır olduklarını bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) sanal medya...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Seyyar satıcı, esnaf çifti silahla yaralayıp, yaşamına son verdi

5 Haziran 2026
Otomobiller çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

Otomobiller çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton