9 Ekim 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - TBMM’de ‘Deprem Araştırma Komisyonu’ kuruldu

TBMM’de ‘Deprem Araştırma Komisyonu’ kuruldu

Haberton - Haberton
3 Mart 2023
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
TBMM'de 'Deprem Araştırma Komisyonu' kuruldu

TBMM'de 'Deprem Araştırma Komisyonu' kuruldu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM’de, 5 siyasi partinin ortak önergesiyle 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin nedenlerini araştırmak amacıyla ‘Deprem Araştırma Komisyonu’ kuruldu.  

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin sonuçlarının tüm yönleriyle araştırılmasına ilişkin; 5 siyasi partinin verdiği önergeler görüşüldü. AK Parti, CHP, İYİ parti, MHP ve HDP’nin önergeleri birleştirilerek görüşüldü.

Önerge üzerine HDP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, daha önce bu yönde kurulan Meclis araştırma komisyonlarını hatırlatarak, “Deprem komisyonunun kurulmasına bizim ‘hayır’ dememiz mümkün değil fakat yani deprem komisyonunu laf olsun diye kurmamamız gerekiyor. Daha önce bir Deprem Komisyonu kurduk yakın zamanda. Bu Deprem Komisyonu yaklaşık 500 sayfalık bir rapor çıkardı, burada da okundu o rapor, tartışıldı. 268 öneride bulundu bu Deprem Komisyonu yani sanıyorum bu önerilerden hiçbir tanesi ama istisnasız hiçbir tanesi yürütmenin uygulamasında herhangi bir şekilde dikkate alınmadı” değerlendirmesinde bulundu.

Önerge üzerine konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da, daha önce Meclis’te depremle ilgili kurulan araştırma komisyonlarını hatırlatarak, “Yaşadığımız bu büyük acıların sebeplerini adeta konuşulamaz hale getiren, konuşturmak istemeyen, siyasi iktidarın kusurlarını tenkit eden herkesi tehdit eden bu ucube düzendir, bu iktidarın kamplaştırma ve sindirme politikalarıdır. Hükümet, devleti yönetme hususunda ve devlet bürokrasisinin koordinasyonunu sağlama konusunda büyük aciz içindedir. Bu acizlik depremin ilk anından itibaren mümkün olabilecek en acı şekilde kendisini göstermiştir” diye konuştu.

MHP Grubu adına konuşan Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, “Türkiye deprem bölgesi. Herkes, her iktidar elinden geleni yapmıştır kendi döneminde ama 99 Marmara depremini herhalde milat olarak almak gerekir. Ondan önce yaşanan en büyük deprem Erzincan’da oldu 39’larda. 38 bin kişiyi de Erzincan depreminde kaybettik. Gölcük depremi olduğunda o zaman ‘Yüzyılın felaketi’ denilmişti; 7,3 şiddetinde bir depremdi. Bu deprem 2 ayrı deprem; biri 7,7 biri 7,6 büyüklüğünde deprem. Üstelik yüzeye 7 kilometre derinlikte ve 2 deprem üst üste geldi, başka bir örneği de bildiğim kadarıyla yok” yorumunda bulundu.

CHP Grubu adına konuşan Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, depremi Adana’da evinde yaşadığını belirterek, “Gerçekten, artık bu afetlerden sonra bu kürsüden yeniden, yeniden, yeniden ‘önlem alın’ diye haykırmak, bir daha haykırmak, bir daha haykırmak istiyorum. Biz orada enkazların başına gittiğimizde sadece yıkılmış insanları değil, yıkılmış binaları değil, yıkılmış devleti gördük. Bunu söylemek zorundayız, bununla yüzleşmediğimiz sürece önlem almıyoruz arkadaşlar.

Yeter artık, gerçekten şu haritayı ilkokul mezunu çocuklar bile ezberledi artık. İlkokul çocukları bile biliyor ki ülkemizde 24 il, 500’ü aşkın köy, 105’i aşkın ilçemiz doğrudan fay zonlar üzerinde. Bunları taşıyın dedik, fay yasası için burada önerme sunduk, kanun teklifi sunduk, sizlerin oyuyla reddedildi. Zamanında Maraş için bangır bangır bağırdı bütün insanlar, ‘deprem geliyor’ denildi, ‘deprem gelecek.’ denildi, buna ilişkin hep beraber maalesef ret oyu verdiniz, ret oyu verdiniz” diye konuştu.

ÖZDEMİR’DEN, MUHALEFETİN ‘DEVLET İKİ GÜN BÖLGEDE YOKTU’ ELEŞTİRİLERİNE YANIT

AK Parti Grubu adına söz alan Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir de muhalefetin ‘Devlet iki gün bölgede yoktu’ eleştirilerine yanıt vererek şöyle dedi:

“Kahramanmaraş’ta jandarmanın 3 bin 200 askeri var. O gün sabah saat dokuzda ben de o çalışmadaydım İçişleri Bakanlığına bağlı jandarmanın 3 bin 200 askeri Kahramanmaraş’taydı, bir gün sonra bu sayı 5 bini geçti. Eğer ‘Milli Savunma Bakanlığı’nın askerlerini niye görmedik?’ diyorsanız asker askerdir; jandarmanın askeri de olsa Milli Savunma Bakanlığı’nın askeri de olsa. Ama şunu bilin; 20 bin tane bağımsız bölüm yıkılmış bir anda, dünyanın en büyük depremi olmuş, 7,7’lik bir deprem olmuş. Eleştirmek çok kolay ama içinde bulunup mücadele edeni de takdir etmek gerekir.

Şimdi, bir vekilimiz dedi ki biraz önce (onu eleştirmek için söylemiyorum, tabii ki eksiklikleri söyleyecek) sarı çizmeyle Bakanın orada poz vermesini eleştirdi ama Bakanın orada olması kıymetliydi, orada verdiği mesaj çok kıymetliydi, dedi ki; ‘Hemen deprem konutları yapacağız.’ Ee, şimdi, İYİ Partili Grup Başkan Vekilimiz dedi ki; ‘Hemen niye başlıyorsunuz?’ Müzeyyen Hanım dedi ki; ‘Daha artçılar varken niye başlıyorsunuz?’ Şimdi, vatandaşımız zor durumda, ağır bir deprem geçirmiş, onun barınma ihtiyacına dair ona bir mesaj vermek ve gereğini yapmaktan daha önemli bir şey var mıdır? Yok.”

Konuşmaların ardından; Genel Kurul’da tüm önergeler birleştirilerek Meclis’te ‘Deprem Araştırma Komisyonu’ kurulması kabul edildi. 

Etiketler: DepremTBMM
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Batuhan Çakır, üç adım atlamada finale çıktı

Sonraki Haber

Hasarlı Galeria Sitesi sakinleri eşyalarını istiyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kim milletin hakkına, hukukuna, emanetine el uzatırsa karşısında bizi bulur
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kim milletin hakkına, hukukuna, emanetine el uzatırsa karşısında bizi bulur

9 Ekim 2026
CHP’li Karan: Öğrencilerin burs ve kredi imkanları yeniden düzenlenmeli
Politika

CHP’li Karan: Öğrencilerin burs ve kredi imkanları yeniden düzenlenmeli

9 Ekim 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanun önünde eşitliğin göz ardı edildiği bir hukuk sisteminde adalet olmaz
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanun önünde eşitliğin göz ardı edildiği bir hukuk sisteminde adalet olmaz

9 Ekim 2026
Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi
Politika

Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi

9 Ekim 2026
Kemal Memişoğlu Akademik Yılı açılışında konuştu: "Sağlığın bilgisini üreteceğiz, teknolojisini geliştireceğiz"
Politika

Kemal Memişoğlu Akademik Yılı açılışında konuştu: “Sağlığın bilgisini üreteceğiz, teknolojisini geliştireceğiz”

9 Ekim 2026
Yusuf Tekin, eğitimde atılım hamlelerini değerlendirdi: "600 bin derslik inşa ettik"
Politika

Yusuf Tekin, eğitimde atılım hamlelerini değerlendirdi: “600 bin derslik inşa ettik”

9 Ekim 2026
Sonraki Haber
Hasarlı Galeria Sitesi sakinleri eşyalarını istiyor

Hasarlı Galeria Sitesi sakinleri eşyalarını istiyor

En Güncel Haberler

TFF'de istifa depremi! Mecnun Otyakmaz dahil 5 yönetici görevinden ayrıldı
Gündem

TFF’de istifa depremi! Mecnun Otyakmaz dahil 5 yönetici görevinden ayrıldı

9 Ekim 2026
TFF'den peş peşe kritik kararlar! Montella ile yollar ayrıldı, yönetim devam edecek
Gündem

TFF’den peş peşe kritik kararlar! Montella ile yollar ayrıldı, yönetim devam edecek

9 Ekim 2026
A Milli Takım’da Montella dönemi sona erdi!
Gündem

A Milli Takım’da Montella dönemi sona erdi!

9 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Rize’de yöresel lezzetler festivalde buluştu: 123 çeşit yemek sergileniyor

9 Ekim 2026
Yaşam

Oğlunu öldüren cinayet şüphelisinin annesi tarafından tabancayla vurulan kadın, toprağa verildi

9 Ekim 2026
Yaşam

Çılgın Sayısal Loto’da büyük ikramiye 750 milyon TL’yi aştı

9 Ekim 2026
Yaşam

TED Ankara Koleji 95’inci yaşını kutluyor

9 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Rize'de yöresel lezzetler festivalde buluştu: 123 çeşit yemek sergileniyor

Rize’de yöresel lezzetler festivalde buluştu: 123 çeşit yemek sergileniyor

- Haberton
9 Ekim 2026

Rize Belediyesi tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen, şehrin yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı 'Ulusal Gastronomi Rize Günleri'nin açılışı gerçekleştirildi. Kortej yürüyüşüyle başlayan...

Çizgi filmlerin görünmeyen mesajları: Ebeveynler nelere dikkat etmeli?

Ankara’nın kaybolan sokak gösterisi: Ayı oynatıcılarından geriye ne kaldı?

Türkiye’de gıda bankacılığı nedir? Gıda israfını önleyen ve ihtiyaç sahiplerine umut olan paylaşım modeli

Tek bir karede koca bir hikâye: Eren Boz’un sanat yolculuğu

Güncel Haber

TFF'de istifa depremi! Mecnun Otyakmaz dahil 5 yönetici görevinden ayrıldı

TFF’de istifa depremi! Mecnun Otyakmaz dahil 5 yönetici görevinden ayrıldı

9 Ekim 2026
TFF'den peş peşe kritik kararlar! Montella ile yollar ayrıldı, yönetim devam edecek

TFF’den peş peşe kritik kararlar! Montella ile yollar ayrıldı, yönetim devam edecek

9 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton