27 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Tarımda kadın var ama güvencede ve gelirde adı yok

Tarımda kadın var ama güvencede ve gelirde adı yok

Haberton - Haberton
15 Ekim 2025
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Tarımda kadın var ama güvencede ve gelirde adı yok
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

15 Temmuz Dünya Kadın Çiftçiler Günü için CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer bir mesaj yayınladı. Gürer: “Tarımda kadın var ama güvencede ve gelirde adı yok. Tarımın yükünü kadınlar taşıyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların tarımsal üretimdeki belirleyici rolüne, buna karşın karşılaştıkları güvencesizlik ve yoksulluk koşullarına dikkat çekti. Dünya Kadın Çiftçiler Gününü kutlayan Gürer “Kadın çiftçi de kadın tarım işçisi de sorunlu bir dönem yaşıyor. Kadın, tarımın yükünü taşıyan en büyük güçtür ancak emeğinin karşılığını alamamaktadır” dedi.

TARIMIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KADININ RÖLÜ ÖNEMLİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer açıklamasında, 1995 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 15 Ekim’in Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak ilan edildiğini, Türkiye’de ise bu günün 1997 yılından itibaren kutlanmaya başladığını anımsattı.

“Tarımın sürdürülebilirliği ve tarımda sorunların aşılması bugün dünden daha önemli bir konuma ermiştir. Özellikle kırsalda yaşamın devamı kadar kentten kırsala göçeninde geri dönüşe dönüştürecek olan kadının vereceği karardır” dedi.

Kadının sadece “anne, eş, bakıcı, ev kadını” değil; aynı zamanda tarımsal istihdamın belkemiği olduğunu belirten Gürer, kadınların tarım istihdamındaki varlığının hâlen önemini koruduğunu söyledi.

KADIN EMEĞİ GÖRÜNMEZ, GÜVENCESİZ VE KAYITDIŞIDIR

CHP’li Gürer, kadınların yüzde seksene varan oranda güvencesiz aile işçisi olarak tarıma güç kattığını, tarım istihdamında kadınların oranının yüzde 50’ye yaklaştığını belirterek, “Tarlada tarım işçileri sayısı erkek işçileri aşmıştır. Ekimde, dikimde, hasatta, tarlada, bağda, bahçede, hayvan bakımından sağımına, ağılda, ahırda, ambalajlamadan depolamaya, son tüketiciye ulaşan sürecin her aşamasında kadın emeği vardır,” diye konuştu.

Gürer, tüm bu emeğe rağmen kadınların hâlâ güvenceden yoksun olduğunu vurguladı:

“Kadın çalışır ancak güvencede ve gelirde kadının adı yoktur. Tarım işçileri kayıt dışıdır. Anne olanın çocuğu da tarladadır; eğitimden uzaktır. Tarım işçileri olumsuz koşullarda yaşar, çalışır, zor koşullarda marabanın sağladığı yevmiye ile aile bütçesine katkıda bulunur.”

KADIN YOKSULLUĞUN EN AĞIR YÜKÜNÜ TAŞIYOR

Ekonomik krizin etkisiyle derinleşen aile yoksulluğunun en ağır sonuçlarını yine kadınların yaşadığını belirten Ömer Fethi Gürer, şu ifadeleri kullandı:

“Ekonomik krizle oluşan aile yoksulluğunda tarım işçisi olan da kadındır. Sağlıkta, eğitimde, kadın yoksulluğun etkisi kadar yalnızdır.”

Gürer, tarımda kalıcı bir iyileşme sağlamak için kadınların ve gençlerin tarımda güvenceli, gelirli ve cazip koşullarla sürece katılmasının zorunlu olduğunu belirterek, “Tarımı geliştirmek için gençleri ve kadınları bu alanda güvenceli, gelirli, cazip kılacak olanakları sunmak gerekir,” dedi.

KADINA SAĞLANACAK DESTEK KIRSALDAN GÖÇÜ DURDURUR

CHP’li Ömer Fethi Gürer, tarımda kadının güçlenmesinin yalnızca üretimi değil, kırsaldan göçün durmasını da sağlayacağını vurguladı:

“Tarımda kadının varlığının güçlenmesi için ona sağlanacak destek ve katkılar, tarımın güçlenmesinden öte kırsaldan göçün durmasını da sağlar. Kadının güvenceli bir yaşam tercihi yanında, sağlıklı ve yaşanabilir bir ortam isteği de analığın verdiği bir sorumluluktur.”

Gürer, eğitimin, gelir güvencesinin ve sigortalı yaşamın kırsaldaki kadının yerinde kalmasını sağlayacak en önemli unsurlar olduğunu belirterek, “Eğitim, çiftçi refahını sağlayacak gelir ve sigortalı güvenceli, ürettiği ürüne alım garantili bir yaşam tercihidir. Doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı yeri terk etmesinin başlıca nedeni sorunlu yaşamıdır ve orada yük kadının omzundadır,” şeklinde konuştu.

KADIN YARDIMCI DEĞİL, YÜKÜ TAŞIYANDIR

Kadınların çiftçi olarak da, tarım işçisi olarak da üretimin asıl gücü olduğunu dile getiren Gürer, ancak hâlâ “yardımcı” olarak görüldüklerini söyledi:

“Çiftçi olarak da, tarım işçisi olarak da kadın yardımcı gibi görülür; oysa yükü çeken ve taşıyan odur. Dünya Çiftçi Kadınlar Günü en azından yılda bir kez de olsa kadın çiftçi ve tarım işçisi kadınların konuşulmasına vesile olmaktadır. Ancak konuşmak değil, kadının bu bağlamda etkinliğinin artırılması ve sorunlarının çözümüne destek sağlanması gereklidir.”

Gürer, başarılı kadın kooperatiflerinin ve kadın çiftçilerin tarımdaki olumlu örneklerini de vurgulayarak, bu gelişmenin kooperatifleşme yoluyla yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Gürer, “Başarılı kadın kooperatifleri ve kadın çiftçilerin varlığı, kadınların tarımda etkileri için önemli örneklerdir. Bu alanda gelişme kooperatifleşme ile sağlanabilir,” dedi.

KADIN TARIM İŞÇİLERİ SORUNU KANAYAN BİR YARADIR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kadın tarım işçilerinin yaşadığı sorunların Türkiye’nin kanayan bir yarası olduğunu söyleyerek, mevcut iktidarın bu alanda ciddi bir çaba göstermediğini ifade ederek, “Kadın tarım işçileri sorunu kanayan bir yaradır ve bu bağlamda siyasi iktidarın değişim için bir çabası yoktur. Kırsalda kadının etkinliğini artırmak, desteklemek ve düzenlemelerle kalıcı katkı sağlamak gerekir. Kırsala dönen kadın için sosyal sigortalar priminin devlet tarafından karşılanması gibi uygulamalar önemli bir etken olacaktır,” dedi.

KADININ EMEĞİNİ KORUMAK, TARIMIN GELECEĞİNİ KORUMAKTIR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

“Tarımı geliştirmek için gençleri ve kadınları bu alanda güvenceli, gelirli, cazip kılacak olanakları sunarak sürece katmak gerekmektedir. Kadının emeğini korumak, tarımın geleceğini korumaktır.”

Etiketler: Tarım
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

BM’den Gazze’de patlamamış mühimmat uyarısı

Sonraki Haber

Aksaray’da karbonmonoksit gazından zehirlenen anne ve oğlu öldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum
Politika

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum

27 Haziran 2026
Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız
Politika

Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız

27 Haziran 2026
İHA'ları yapay zeka takip edecek
Politika

İHA’ları yapay zeka takip edecek

27 Haziran 2026
AK Parti'nin 25'inci yıl şarkısı ilk kez dinletildi
Politika

AK Parti’nin 25’inci yıl şarkısı ilk kez dinletildi

27 Haziran 2026
'Yenilenmiş Ürünler Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de
Politika

‘Yenilenmiş Ürünler Hakkında Yönetmelik’ Resmi Gazete’de

27 Haziran 2026
1 yılda yaptığımız ihracatı artık 1 ayda yapıyoruz
Politika

1 yılda yaptığımız ihracatı artık 1 ayda yapıyoruz 

27 Haziran 2026
Sonraki Haber
Aksaray'da karbonmonoksit gazından zehirlenen anne ve oğlu öldü

Aksaray'da karbonmonoksit gazından zehirlenen anne ve oğlu öldü

En Güncel Haberler

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum
Politika

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum

27 Haziran 2026
Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız
Politika

Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız

27 Haziran 2026
Ekranların arkasındaki yeni dünya: Güven, geçim ve dijital sığınaklar
Yazarlar

Ekranların arkasındaki yeni dünya: Güven, geçim ve dijital sığınaklar

27 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Şanlıurfa’dan 600 kilometre yol gelen tarım işçilerinin zorlu mesaisi

27 Haziran 2026
Yaşam

Denizden su alan uçağın olumsuz hava şartları nedeniyle kalkış yapamadığı anlar kamerada

27 Haziran 2026
Yaşam

Mutfak penceresinin daimi misafiri, ‘Züccaciyeci Jonathan’

27 Haziran 2026
Yaşam

Gözleme pişirip satarak 5 çocuğunu büyüttü

27 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İsrail ve Lübnan arasında 'kalıcı barış' için çerçeve anlaşma imzalandı

İsrail ve Lübnan arasında ‘kalıcı barış’ için çerçeve anlaşma imzalandı

- Haberton
27 Haziran 2026

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İsrail ve Lübnan arasında kalıcı barış ve güvenliğin sağlanması amacıyla hazırlanan üçlü çerçeve anlaşmasının imzalandığını...

Sosyal medyada fake yatırım tuzakları büyüyor

Sahte IBAN dolandırıcılığına dikkat: Uzmanlardan kritik uyarı

Borç kapatmanın en etkili yöntemleri

Sürekli yorgunluk erkeklerde hangi hastalıkları gösterebilir?

Güncel Haber

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum

27 Haziran 2026
Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız

Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız

27 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton