17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Tarihi yapılarımızı ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz

Tarihi yapılarımızı ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz

Haberton - Haberton
9 Ağustos 2025
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Tarihi yapılarımızı ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Tarihi yapılarımızı ayağa kaldırmak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Bakan Uraloğlu, çeşitli ziyaretler için Nevşehir’e geldi. Sultan İkinci Abdulhamid Han döneminde inşa edilen Tarihi Avanos Köprüsü’nün restorasyon çalışmalarının tamamlandığını aktaran Bakan Uraloğlu, “Bugün burada, Sultan İkinci Abdülhamid Han döneminde inşa edilen Tarihi Avanos Köprüsü’nün restorasyonunu tamamlayarak, yeniden sizlerin hizmetine sunmanın heyecanını yaşıyoruz. Biliyorsunuz; kültürel değerlerine ve geçmişine sahip çıkmayan milletler, yok olmaya mahkumdur. Bu yaklaşımla tarihi değer taşıyan yapılarımızı koruyup, kollayarak, restore ederek, yeniden ayağa kaldırmak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylelikle tarihimize olan vefa borcumuzu öderken, bu tarihi yapıların gelecek nesillere taşınmasına da katkı sağlıyoruz.

Ayrıca bu çalışmalarımız, aynı zamanda turizmden ekonomiye, sosyal hayattan kültürel zenginliğe kadar pek çok alanda ülkemize katkı sağlayan önemli adımlardır. Bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanındaki tarihi köprülerimizde restorasyon çalışmaları yaptık. Tarihi Hıdırlık Köprüsü, Tarihi Malabadi Köprüsü, Kızılin Köprüsü, Kastamonu’daki Taşköprü, Osmancık Koyunbaba Köprüsü, Diyarbakır Ongözlü Köprü, Ani Köprüsü bunlardan yalnızca birkaçı. Restorasyonlarını tamamlayarak, kültür mirasımıza kazandırdığımız tarihi köprülerin sayısı 509’u buldu. 43 tarihi köprünün de restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Tarihi Avanos Köprüsü de bu çalışmalarımızın en güzel örneklerinden biri oldu” diye konuştu.

‘KÖPRÜNÜN TAŞ AYAKLARINI SAĞLAMLAŞTIRDIK’

Tarihi köprünün özelliklerinden bahseden Bakan Uraloğlu, “1900 yılında Sultan İkinci Abdülhamid Han döneminde inşa edilen ve 1982’de ‘korunması gerekli kültür varlığı’ olarak tescil edilen Tarihi Avanos Köprümüz, 152 metre uzunluğu ve 11 kagir ayakta oluşan bir abidemizdir. Özgün ahşap döşemesi, cumhuriyetin ilk yıllarında yaşanan yangın sonrası 1925’te betonarme tabliye ile yenilenmiş; ancak zamanla artan trafik yükü ve yıpranmalar, köprümüzün aslına uygun bir restorasyona ihtiyaç duyduğunu göstermiştir.

Biz de yaptığımız restorasyon çalışmasında, köprünün taş ayaklarını titizlikle sağlamlaştırdık. Ömrünü tamamlayan betonarme tabliyeyi kaldırarak yerine daha hafif ve dayanıklı çelik kirişlerden oluşan bir döşeme inşa ettik. Yaya yolları ve korkulukları modernize edip, yeni aydınlatma sistemleriyle köprümüzü hem estetik hem de işlevsel bir kimliğe kavuşturduk. Böylece hem yaya hem de taşıt trafiği için daha güvenli ve konforlu bir kullanım sağladık” dedi.

’15 MİLYAR 129 MİLYON LİRALIK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK’

Bakan Uraloğlu, “Kızılırmak’ın bereketli kıyılarında yükselen bu köprü, Avanos’un simgesi olarak yeniden hayat bulmuş; ilçemizin turistik ve kültürel değerine yeni bir soluk getirmiştir. Tarihi Avanos Köprüsü, sadece iki yakayı birleştirmekle kalmıyor; aynı zamanda tarihle geleceği, kültürle turizmi buluşturarak Kapadokya’nın ruhunu da yaşatıyor. Bu mirası korumak ve yüceltmek, hepimizin ortak sorumluluğudur ve biz bu mirası koruyarak geleceğe taşımaya devam edeceğiz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, Nevşehir’e hayata geçirdiğimiz yatırımlarımızla değer katmaya devam ediyoruz. Nevşehir’in ulaşım ve iletişim altyapısını güçlendirmek için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 23 yıllık dönemde 15 milyar 129 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. 2002’de 87 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 307 kilometreye çıkardık” diye konuştu.

NEVŞEHİR ÇEVRE YOLU İÇİN İHALE

Uraloğlu, “Bitümlü sıcak karışım kaplamalı yolu olmayan Nevşehir’e yaklaşık 300 kilometre BSK’lı yol kazandırdık. Nevşehir-Kırşehir-Ankara Yolu, Nevşehir-Acıgöl-Aksaray Yolu, Kayseri-Avanos Ayrımı-Ürgüp-Nevşehir Yolu, Gülşehir-Avanos Yolu, Nevşehir-Niğde Yolu ve Nevşehir Güney Çevre Yolu gibi önemli projeleri tamamladık. Şu anda da Nevşehir-Aksaray, Nevşehir-Ürgüp- Ürgüp-Boğazköprü, 103 Evler Köprülü Kavşağı ve Kesikköprü-Tuzköy Havalimanı Yolları gibi 4 önemli kara yolu projemize devam ediyoruz. Ayrıca buraya gelmişken bir müjde daha paylaşmak istiyorum sizlerle.

İnşallah 2026 yılı ilk çeyreği içerisinde Nevşehirlilerin dört gözle beklediği Nevşehir Çevre Yolu’nun ihalesini yaparak yapım çalışmalarını başlatmayı da planlıyoruz. 2 etap halinde inşa edeceğimiz projemizi tamamladığımızda, şehirler arası transit trafiğin şehir içinde meydana getirdiği yoğunluğun önüne geçip trafik güvenli arttırmış olacağız. Şimdiden hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

‘MEVCUT KAPASİTE 2 MİLYON YOLCUYA YÜKSELECEK’

Kapadokya Havalimanı’nın 2024 yılında rekorlar kırdığını aktaran Uraloğlu, “16 bin 772 uçuşla yaklaşık 722 bin yolcu taşındı, bu da 2023’e kıyasla yüzde 28’lik bir artış demek. Bu yıl da temmuz ayı itibarıyla 402 bin yolcu ağırladık. Artık havalimanımızın yıllık 700 bin olan yolcu kapasitesi bizlere yetmiyor. Bu kapsamda bölgedeki hava yolu taşımasına yönelik artan yolcu talebinin giderek hız kazanmasıyla mevcut havalimanımızın hizmet kapasitesi ve kalitesini arttıracak çalışmaları da başlattık. Mevcutta 3 bin 616 metrekare olan terminal binamızı yaklaşık 3 kat büyüterek 10 bin 650 metrekareye çıkarıyoruz. Böylece yılda 700 bin yolcu olan mevcut kapasite de 2 milyon yolcuya yükselecek.

Hiç şüphesiz yeni terminal binası ve diğer tamamlayıcı tesisleri ile havalimanımız Kapadokya Bölgesine gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısında artış sağlayarak, bölge turizminin gelişmesine katkı sağlayacak ve ticaret faaliyetlerini daha da hareketlendirecek. Bizler, ‘Halka hizmet, Hakk’a hizmettir’ anlayışıyla gece gündüz demeden çalışıyoruz. Nevşehir’imizin değerli insanlarının desteğiyle, şehrimizi daha yaşanabilir, daha güvenli ve daha kalkınmış bir geleceğe taşımak için bizler Cumhur İttifakı olarak yola devam edeceğiz. Birlikte el ele vererek, Kapadokya’nın bu eşsiz coğrafyasını dünya turizminin merkezi haline getirelim” diye konuştu.

Etiketler: Abdulkadir Uraloğlu
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

O dede ile torun buluştu

Sonraki Haber

Orman yangınında evinin bir bölümü yandı, geriye 3 tavuğu kaldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

18 bin 557 çiftçinin elektriği kesildi
Politika

18 bin 557 çiftçinin elektriği kesildi

17 Temmuz 2026
Bakan Gürlek’ten yasallaşan 12’nci Yargı Paketi ile ilgili açıklama
Politika

Bakan Gürlek’ten yasallaşan 12’nci Yargı Paketi ile ilgili açıklama

17 Temmuz 2026
Bakan Uraloğlu: Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız
Politika

Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız

16 Temmuz 2026
Tarım ve Orman Bakanlığı 1874 personel alımı sürecini başlatıyor
Politika

Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alımı sürecini başlatıyor

16 Temmuz 2026
Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian'ı kabul etti
Politika

Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian’ı kabul etti

16 Temmuz 2026
Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi
Politika

Devlet Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi

16 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Orman yangınında evinin bir bölümü yandı, geriye 3 tavuğu kaldı

Orman yangınında evinin bir bölümü yandı, geriye 3 tavuğu kaldı

En Güncel Haberler

Sıcaklıklar yükseldi, yılan ihbarları arttı
Gündem

Sıcaklıklar yükseldi, yılan ihbarları arttı

17 Temmuz 2026
Yazıcıoğlu soruşturmasında 19 tutuklama
Öne Çıkan

Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında 19 tutuklama!

17 Temmuz 2026
Telegram üzerinden uyuşturucu ticareti yapanlara operasyon: 110 gözaltı
Yerel Haberler

Telegram üzerinden uyuşturucu ticareti yapanlara operasyon: 110 gözaltı

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Traktör, gelin arabası oldu

17 Temmuz 2026
Yaşam

Ayağına ip dolanan yavru leylek kurtarıldı

17 Temmuz 2026
Yaşam

Uzak Doğulu turistlerden ‘sıcak’ önlemi

17 Temmuz 2026
Yaşam

Özel eğitimli köpeklerle 112 bin hektar tarandı, yer altında 22 ton trüf mantarı tespit edildi

17 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Uzak Doğulu turistlerden ‘sıcak’ önlemi

Uzak Doğulu turistlerden ‘sıcak’ önlemi

- Haberton
17 Temmuz 2026

Antalya'da 36 dereceyi bulan sıcaklıkta tarihi Kaleiçi'nde sokakları gezen Uzak Doğulu turistler, güneşten korunmak için yüzlerini dahi kapatıyor. Turizm sezonunun...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Sıcaklıklar yükseldi, yılan ihbarları arttı

Sıcaklıklar yükseldi, yılan ihbarları arttı

17 Temmuz 2026
Traktör, gelin arabası oldu

Traktör, gelin arabası oldu

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton