5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Tahıl kıtlığı çıkarsa sebebi Rusya’dır

Tahıl kıtlığı çıkarsa sebebi Rusya’dır

Haberton - Haberton
2 Kasım 2022
- Dış Haberler
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Tahıl kıtlığı çıkarsa sebebi Rusya'dır

Tahıl kıtlığı çıkarsa sebebi Rusya'dır

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Eğer ortaya bir tahıl kıtlığı ve eksikliği çıkarsa veya bazı ülkeler için bu durum çok daha zorlaşırsa, sorumlu olan taraf Rusya’dır.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Öncelikle Ukrayna’ya karşı bu savaş sebebiyle sorumludur. Bir de Türkiye ve Birleşmiş Milletler’e karşı varmış olduğu anlaşmaya devam etmediği için sorumludur” dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve delegasyon heyeti, bir dizi temas ve ziyaret için Samsun’a geldi. Heyet, AB Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı hibe desteğiyle yapılan Samsun-Sivas Kalın demir yolu hattını inceledi. Kavak’tan trene binen heyet, Samsun merkeze ulaştı. Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, burada açıklamalarda bulundu.

Avrupa Birliği olarak Samsun- Sivas Kalın Demir Yolu hattı projenin bir parçası olmaktan çok büyük bir gurur duyduklarını söyleyen Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Trenler yeşil dönüşüm açısından çok önemli. Çünkü karbon emisyonlarını azaltıyorlar. Çünkü ulaşım sektörü karbon emisyonlarının en fazla arttığı sektör.

Tahıl kıtlığı çıkarsa sebebi Rusya'dır
Tahıl kıtlığı çıkarsa sebebi Rusya’dır

O yüzden trenler kullanıldığında bu emisyonların düşürülmesinde gerçekten önemli bir rol oynuyorlar. Konfor, güvenlik ve bunun yanı sıra yeni sinyalizasyon sistemi de olumlu katkıları var. Bizim ulaştırma alanındaki iş birliğimiz açısından çevre açısından karbondioksit emisyonlarının düşürülmesi açısından gerçekten öneli bir unsur bu tür projeler.

Bu büyük projelerden bir tanesini burada bitirdik. Ama başka bir projenin uygulanması devam ediyor. O da İstanbul Bulgaristan sınırı arasındaki demir yolu hattı. Aynı zamanda trenlerin inşası rehabilitasyonuna yönelik projeler de var. Toplum bütçesi de oldukça fazla. Ulaşım, Avrupa Birliği Türkiye arasındaki işbirliğinin çok önemli bir faktörü” diye konuştu.

Mola verildiği sırada trenin yanında koşarak poz veren Meyer-Landrut, “Bunu özellikle bu değişimin ne kadar dinamik olduğunu ve gerçekten bu alana yatırımın ne kadar önemli olduğunu bu alana ne kadar yatırım yapmamız gerektiğini vurgulamak için yaptım. Yani daha da hızlanmalıyız bu alandaki çalışmalarda” dedi.

‘DAYANIŞMA KORİDORU ÇOK ÖNEMLİYDİ’

Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğini belirten Meyer-Landrut, “Bu girişimin gerçekleştirilebilmesi için yapılan düzenlemelerde biraz basitleştirmeye gidilmek zorunda kalındı. Tahıl koridoru tek bir şeritte değil, tek bir güzergah üzerinden gitmiyor. Nehirler, akarsular üzerinden geçiyor, trenlerle taşınıyor. Kamyonlar ve TIR’lar kullanılıyor.

Ancak bu sistemle tabii ki Ukrayna’nın ihraç edebileceği kadar tahıl taşımak mümkün olmuyordu. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler, Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında temmuz ayında varılan tahıl anlaşması çok önemliydi. Çünkü böylece Ukrayna’dan yapılabilecek hem tahıl hem de diğer gıda maddeleri ihracat potansiyeli genişlemiş oldu” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, "Eğer ortaya bir tahıl kıtlığı ve eksikliği çıkarsa veya bazı ülkeler için bu durum çok daha zorlaşırsa, sorumlu olan taraf Rusya'dır.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Eğer ortaya bir tahıl kıtlığı ve eksikliği çıkarsa veya bazı ülkeler için bu durum çok daha zorlaşırsa, sorumlu olan taraf Rusya’dır.

‘OLUŞABİLECEK BİR KITLIKTAN RUSYA SORUMLUDUR’

Sürecin başından bu yana ortak bir çabayı benimsediklerini belirten Meyer-Landrut, “Ben daha sonrasında ihraç edilen miktarlara baktım. Yani bu dayanışma şeridi dediğimiz ilk girişimle, Avrupa Birliği’ne ihraç edilen tahıl miktarı ve ekim ayı sonunda başlayan ve boğazı kullanan bu yol arasındaki taşınan miktar farkına baktım.

Savaşın başından bu yana Ukrayna’dan çıkan toplam tahılın yüzde 50’si boğazlardan taşındı, diğer yarısı ise dayanışma şeridi dediğimiz kara koridorundan taşındı. Ama tabii boğazdan taşıma yeni olduğu için kara yoluyla yapılan taşımayı geçecektir. Tabii bu bir ortak çabaydı. Bu çabanın amacı da Ukrayna’da yetiştirilen tahıl ve diğer gıda ürünlerinin ihraç edilebilmesine yardımcı olmaktı. Bu hem Ukrayna’nın gelir elde etmesi açısından önemli hem gıda kaynağı ve temini açısından önemli.

Ayrıca gıda fiyatları açısından önemli. Çünkü Ukrayna’dan yetiştirilen tahılın pazarda olduğu zaman ve olmadığı zaman ki fiyatlar farklı. Dolayısıyla biz bu konuda çalışmalara devam ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin ve Birleşmiş Milletler’in bu yöndeki çalışmalarını destekliyoruz. Burada önemli olan temmuz itibariyle varılan anlaşma sonrasında boğazdan gerçekleşen tahıl ihracatının devam edebilmesi.

Ama tabii Rusya artık yok bu denklemde. Açık olan bir şey var bizim için. Eğer ortaya bir tahıl kıtlığı ve eksikliği çıkarsa veya bazı ülkeler için bu durum çok daha zorlaşırsa, sorumlu olan taraf Rusya’dır. Öncelikle Ukrayna’ya karşı bu savaş sebebiyle sorumludur. Bir de Türkiye ve Birleşmiş Milletler’e karşı varmış olduğu anlaşmaya devam etmediği için sorumludur” dedi.

Kentte konaklayacak Meyer-Landrut ve delegasyon heyeti, ziyaretlerini yarın Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde sürdürecek.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Cumhurbaşkanlığı tezkeresi 1 yıl daha uzatıldı

Sonraki Haber

Hulusi Akar Burak Haktanır ile görüştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç'te Süryani toplumu temsilcilerini kabul etti
Dış Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç’te Süryani toplumu temsilcilerini kabul etti

5 Haziran 2026
MSB: BALTOPS-2026 Tatbikatı'na hazırız
Dış Haberler

MSB duyurdu; BALTOPS-2026 Tatbikatı’na hazırız

5 Haziran 2026
ABD'den Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel'e yaptırım kararı
Dış Haberler

ABD’den Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel’e yaptırım kararı

5 Haziran 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç'te konuştu: Yeni bir küresel mimari oluşturmalıyız
Dış Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç’te konuştu: Yeni bir küresel mimari oluşturmalıyız

5 Haziran 2026
Çin Devlet Başkanı Şi, Kuzey Kore'yi ziyaret edecek
Dış Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kuzey Kore’yi ziyaret edecek

5 Haziran 2026
Fidan'dan Bangladeş'te 'İsrail' uyarısı: Ateşkesi sabote etme girişimlerine engel olunması şarttır
Dış Haberler

Fidan’dan Bangladeş’te ‘İsrail’ uyarısı: Ateşkesi sabote etme girişimlerine engel olunması şarttır

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Hulusi Akar Burak Haktanır ile görüştü

Hulusi Akar Burak Haktanır ile görüştü

En Güncel Haberler

Kapıkule'de 840 kilogram canlı kum midyesi ele geçirildi
Yerel Haberler

Kapıkule’de 840 kilogram canlı kum midyesi ele geçirildi

5 Haziran 2026
Gençlerbirliği Başkanı Çakmak: Kulübün toplam borcu ortalama 5 milyon euro
Spor Haberleri

Gençlerbirliği’nin toplam borcu ortalama 5 milyon euro

5 Haziran 2026
Beykoz Cam ve Billur Müzesi'nde Kompost Üretim Merkezi'nin tanıtımı yapıldı
İş Dünyası

Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nde Kompost Üretim Merkezi’nin tanıtımı yapıldı

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

60 kişilik bölümünün tek kadın öğrencisi Bahar’ın mezuniyet sevinci

5 Haziran 2026
Yaşam

Kağıthane’de ambulans devrildi; 4 yaralı

5 Haziran 2026
Yaşam

Ablasıyla aynı kaderi paylaşan motosiklet sürücüsü, yaşam mücadelesini kaybetti

5 Haziran 2026
Yaşam

Seyyar satıcı, esnaf çifti silahla yaralayıp, yaşamına son verdi

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Seyyar satıcı, esnaf çifti silahla yaralayıp, yaşamına son verdi

Seyyar satıcı, esnaf çifti silahla yaralayıp, yaşamına son verdi

- Haberton
5 Haziran 2026

Ankara'da seyyar tezgahta canlı tavuk satan Sancak Karıksız (52), pide-kebap salonu işleten Rıfat ve Zemzem Kaleli çiftini, tabanca ve tüfekle...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

60 kişilik bölümünün tek kadın öğrencisi Bahar'ın mezuniyet sevinci

60 kişilik bölümünün tek kadın öğrencisi Bahar’ın mezuniyet sevinci

5 Haziran 2026
Kağıthane'de ambulans devrildi; 4 yaralı

Kağıthane’de ambulans devrildi; 4 yaralı

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton