14 Eylül 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - CHP Haberleri - Sütün üretici ve market arasındaki fiyat farkı 3 katına çıktı

Sütün üretici ve market arasındaki fiyat farkı 3 katına çıktı

Haberton - Haberton
19 Şubat 2024
- CHP Haberleri, Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Sütün üretici ve market arasındaki fiyat farkı 3 katına çıktı

Sütün üretici ve market arasındaki fiyat farkı 3 katına çıktı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, süt üreticisinin sorunlarıyla ilgili olarak siyasi iktidara uyarılarda bulurdu… Gürer: “Sütün üretici ve market arasındaki fiyat farkı 3 katına çıktı” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticiden 13 buçuk liraya alınan sütün marketlerde tüketiciye 39 lirayı satılmasının hayvancılık yapana faydası olmadığını söyledi.

Süt üreticisi ise “Maliyetler sürekli artıyor. Asgari ücret kadar bile para kazanamıyoruz. Kime çalıştığımız belli değil, süt toplayan firmaya mı, yemciye mi çalışıyoruz, bilmiyoruz. Bu işin tek karlı yeni kendi ürettiğimiz peyniri yememiz oluyor” diyerek yaşadıkları sorunları anlattılar.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım ,Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de, çiftçilerin ve üreticilerin sorunlarını da yerinde tespit etmeye devam ediyor.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilik ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamaya çalışan üreticileri ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi.

Hayvancılıkla uğraşan ve kiraladıkları tarlalarda hayvan yemi olarak arpa yetiştiren üreticiler, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunları anlattılar.

TARLA KİRALARINDAKİ ARTIŞ ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDİYOR

Tarla kiralarının çok arttığını, 300 liradan 3 bin liraya kadar kiralık tarlaların olduğunu belirten üreticiler, “Kira fiyatları tarla sahibinin insafına kalıyor. Biz buğday üretirken, üründen kar elde edemedik. O nedenle arpa üretimine geçerek, en azından hayvanlarımız için yem sorununu çözmeye çalışıyoruz. Ürettiğimiz sütü USK tavsiye fiyatı 13 buçuk liraya çıkardı ama 50 kg hayvan yemini torbası 570 lira oldu” diyerek yaşadıkları zorluklara dikkat çektiler.

KİME ÇALIŞTIĞIMIZ BELLİ DEĞİL

Ulusal süt konseyi çiğ sütün tavsiye fiyatını 13 buçuk lira olarak belirlemesine rağmen 10 liraya, 11 liraya süt satmak zorunda kaldıklarını da anlatan üreticiler, “Süt üretimi her geçen yıl biraz daha zorlaşıyor. Sabah 6.30’da 7.00’de kalkıyoruz. Kime çalıştığımızı da bilmiyoruz. Yemciye mi çalışıyoruz, süt toplayıcısına mı çalışıyoruz belli değil” dediler.

BİZ PARA KAZANAMIYORUZ AMA MARKETLERDE 39 LİRAYA SÜT SATILIYOR

“Bu işin bizim için karlı olan yanı kendi peynirimizi üretiyoruz, kendi sütümüzü içiyoruz. Ancak kazancımız yok, elde ettiğimiz para asgari ücret kadar bile değil” diyen üreticiler, “Bizden yeni düzenleme ile 13 buçuk liraya alınan sütler büyükşehirlerdeki marketlerde 3 katına, yani yaklaşık 39 liraya satılıyor. Biz kazanamıyoruz ama büyük firmalar büyük işletmeler kazanıyor. Aile tipi küçük işletmeler ise bitme noktasına geldi” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

ÜRETİCİDEN ALINAN SÜT

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise üreticiden alınan sütün market raflarına ulaşana kadar 3 katına çıkmasının, üreticiler ve tüketiciler açısından büyük bir sorun olduğuna dikkat çekti.

SİYASİ İKTİDARA SÜT UYARISI

Bu olumsuz tablonun neden olduğu sorunların çözülememesi durumunda, süt üretimiyle ilgili problemlerin ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Maliyet artışlarının altında ezilen üretici süt üretiminden kar edemezken, aracılar ve büyük firmalar raflarda 39 liraya kadar çıkan sütten gelir elde ediyor. Üretici ve tüketici mağdur oluyor, Büyükbaş Hayvan sayısında 2020 yılında 18 milyon 157 bin 971 büyükbaş varlığı 2023 yılında 16 milyon 583 bine düştü.

İşin ilginç yanı hayvan varlığı azalırken TÜİK veriler ile süt üretimini artırmayı başardı. Köylere gitseler, düşen hayvan varlığı yanında boşalan ahırları görürler. Yeterli hayvan beslemede de sorun var. Ahır giderleri sürekli artıyor. Veterinerden aşıya, vitaminden yeme fiyatlar artarken hayvancılık yapan süt inekçiliği yapıyorsa hayvanını ya satıyor ya doğrudan kesime veriyor. Çiftçilik yapmadan hayvancılık sürdürülebilir bir durum olmaktan çıktı” diyerek, siyasi iktidara uyarılarda bulundu.

KENDİ ÇIKARDIKLARI KANUNA KENDİLERİ UYMUYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerin mutlak surette desteklenmesi ve başta yem fiyatları olmak üzere girdi maliyet artışlarının durdurulması gerektiğini de belirtti.

Tarım Kanununun ilgili maddesine göre yıllık bütçenin yüzde 1’inin çiftçiye verilmesi gerektiğini da hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak siyasi iktidar kendi çıkardığı kanunu bile uygulamıyor. AKP dönemlerinde hiçbir zaman milli gelirin yüzde 1’i çiftçilere verilmedi. Bu yıl 91 milyar lira çiftçilere verileceği açıklandı. Ancak bütçeye göre çiftçiler için ayrılması gereken para miktarı en az 411 milyar lira olmalıydı. Çiftçilere bu para verilmedikçe ithal ürün geliyor, ithal ürün getirildiği için yerli üretici de üretimden uzaklaşıyor. Sorun çığ gibi büyüyor” şeklinde konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Grip sonrası bağışıklık sistemini bu besinlerle güçlendirin

Sonraki Haber

Akut lösemiler çocukluk çağında en sık görülen kanser türü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı hayalini gerçekleştirdi: "Şehir hastaneleri projesi hayalimdi, eski Türkiye'nin dili olsa da konuşsa"
Politika

Cumhurbaşkanı hayalini gerçekleştirdi: “Şehir hastaneleri projesi hayalimdi, eski Türkiye’nin dili olsa da konuşsa”

13 Eylül 2026
MHP’li isimden 'Terörsüz Türkiye' mesajı: "Geri dönülemez bir yola girildi"
Politika

MHP’li isimden ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı: “Geri dönülemez bir yola girildi”

13 Eylül 2026
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmetlerine devam ediyor: Huzurevi, rehabilitasyon merkezi ve yaşlı bakım evi sözü
Politika

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmetlerine devam ediyor: Huzurevi, rehabilitasyon merkezi ve yaşlı bakım evi sözü

13 Eylül 2026
Cumhurbaşkanından Sakarya Zaferi'nin yıl dönümünde anlamlı mesaj: "Anadolu'nun bir Türk yurdu olduğunu akıllara kazıdı"
Politika

Cumhurbaşkanı’ndan Sakarya Zaferi’nin yıl dönümünde anlamlı mesaj: “Anadolu’nun bir Türk yurdu olduğunu akıllara kazıdı”

13 Eylül 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize'de komşularını ziyaret etti
Politika

Erdoğan’dan Rize’de baba ocağı ziyareti: Komşularıyla hasret giderdi

13 Eylül 2026
Bakan Gürlek: Terörsüz Türkiye, geleceği güvence altına alma hedefidir
Politika

Bakan Gürlek’ten “Terörsüz Türkiye” mesajı: Ortak geleceğimizi güvence altına alacağız

13 Eylül 2026
Sonraki Haber
Akut lösemiler çocukluk çağında en sık görülen kanser türü

Akut lösemiler çocukluk çağında en sık görülen kanser türü

En Güncel Haberler

Spor Haberleri

Selçuk İnan: Puan veya puanlar alıp dönebilirdik

14 Eylül 2026
Bursa’da evde çıkan yangın söndürüldü
Yerel Haberler

Bursa’da evde çıkan yangın söndürüldü

14 Eylül 2026
Fatih’te surlarda erkek cesedi bulundu
Yerel Haberler

Fatih’te surlarda erkek cesedi bulundu

14 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İnatçı boğa güreşten kaçtı, demir kapıdaki boşluktan arena dışına atladı

13 Eylül 2026
Yaşam

İzmir’de 12 ilçede atlı jandarma birlikleri görev yapıyor: Vatandaşların ilgi odağındalar

13 Eylül 2026
Yaşam

Mersin Limanı’nda geminin altına gizlenmiş 350 kilo kokain ele geçirildi

13 Eylül 2026
Yaşam

15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda dönüş yoğunluğu sürüyor: Okulların açılması da etkili

13 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Düzce’de kapı fabrikasında yangın

Düzce’de kapı fabrikasında yangın

- Haberton
14 Eylül 2026

Düzce’de faaliyet gösteren kapı üretim fabrikasında yangın çıktı. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi sürüyor. Merkeze bağlı Hacialiler köyü mevkisinde bulunan kapı...

Türk ihracat pazarları: İşte en çok ihracat yapılan 20 ülke

Türkiye’de belediye başkanlarının yetkileri: Yerel yönetim rehberi

Türk mutfağında sonbahar geçişi: Mevsim malzemeleriyle yeni tarifler

Yapay Zekâ ile tarım: Türkiye’de Precision Farming uygulamaları

Güncel Haber

Selçuk İnan: Puan veya puanlar alıp dönebilirdik

14 Eylül 2026
Bursa’da evde çıkan yangın söndürüldü

Bursa’da evde çıkan yangın söndürüldü

14 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton