18 Temmuz 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - Sudan’a yardımları, Gazze’ye gönderir gibi gönderin

Sudan’a yardımları, Gazze’ye gönderir gibi gönderin

Haberton - Haberton
6 Kasım 2025
- Yaşam
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Sudan'a yardımları, Gazze'ye gönderir gibi gönderin
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sudan’da yaşananlar ve yapılması planlanan yardımlar hakkında düzenlenen basın toplantısında konuşan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Sudan’a yardımları, Gazze’ye gönderir gibi gönderin” dedi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH), Sudan’da Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasından Nisan 2023’te başlayan iş savaşa bağlı yaşanan olayları anlatmak ve yapılması planlanan yardımlar için gerekenleri duyurmak için basın toplantısı düzenledi. Vakıfın Fatih’teki Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım’ın yanı sıra, Sudan’ın İstanbul Başkonsolosu Osama Mahjoub Hassan Dirar, İslam İşbirliği Teşkilatı Eski Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Ata Mannan Bakhit, İNSAMER Araştırmacısı Dr. Serhat Orakçı, İHH Program Geliştirme ve Strateji Birimi Koordinatörü Faruk Erkılıç ve Sudanlı sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

‘FİLİSTİN’E SALDIRAN BÜTÜN DEVLETLER KİMSE, SUDAN’A SALDIRANLAR DA ODUR’

Sudan’daki iç karışıklığın en önemli sebebinin bölgede altın, petrol ve uranyumun olduğunu vurgulayan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Güney Sudan, petrol bölgesiydi. Darfur, altının ve uranyumun olduğu bölgedir. Batılılar şimdi altını ve uranyumu da almak istiyor ve orada da petrol var. Fakat asıl bir sorun var. Sudan’ın bir kısmı, siyonist devlet İsrail’in Arz-ı Mev’ud dediği topraklar içerisinde yer alıyor. Yani Arz-ı Mev’ud topraklarını parçalıyorlar kendilerine göre, haritaya baktığınızda.

Arkasında Filistin’e saldıran bütün devletler kimse, Sudan’a saldıranlar da odur. Çünkü Sudan, Afrika’nın en güçlü İslam devleti ve bütün Afrika coğrafyasına yardım eden, fakirlikle mücadele eden, kalkınmayı sağlayan ve Afrika insanının eğitim düzeyini yükseltmeye çalışan, Afrika ülkelerinin yeraltı kaynaklarına sahip çıkmalarını isteyen bir devlet Sudan. Sudan bir bilinç demek, bir şuur demek, bir atılım demek, bir kalkınma demek Sudan. O nedenle Sudan’ı parçalamaları gerekiyordu” şeklinde konuştu.

‘GEMİLERİMİZ YOLA ÇIKACAK, ORADAYIZ, OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Bülent Yıldırım, “İslam dünyasının Filistin’e yardım eden en güçlü iki devletten biriydi. Ve Sudan’ı Filistin’i yalnızlaştırmak için, Arz-ı Mev’ud topraklarını kendilerine koparmak için, Nil meselesinde suya sahip çıkmak için, Darfur’u Sudan’dan Güney Sudan’ı böldükleri gibi bölüp, altına, uranyuma, petrole, doğalgaza ulaşmak için, Sudan’ı parçalayıp zayıflatmak için, Afrika coğrafyasını tamamen emperyalist güçlerin eline sunmak için çünkü Afrika coğrafyasını, Afrika’yı, geniş toprakları, tarım topraklarını, el değmemiş ormanları, kendi menfaatlerine göre yönetecek iktidarlara verebilmek için, Sudan’ın bilinç oluşturma faaliyetlerini yıkabilmek için Sudan’a saldırı yaptılar, kadın çocuk demeden katlettiler.

Ben bu vesileyle bütün Türkiye halkına sesleniyorum, bütün dünyaya sesleniyorum. Filistin için bedel ödeyen Sudan’a yardımları, Gazze’ye gönderir gibi gönderin. Hiçbir ayrım yapmayın. Gemilerimiz yola çıkacak, oradayız, olmaya devam edeceğiz. Hepinizin yardımlarını Sudan halkı için bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘SUDAN’DA YAŞANAN KRİZ, 25 MİLYONDAN FAZLA İNSANI ETKİLEDİ’

Sudan’dan verileri paylaşan Faruk Erkılıç, “Sudan’da yaşanan kriz, 25 milyondan fazla insanı derinden etkiledi. 11.7 milyon insan yerinden edildi. Bunların 4 milyon 200 bini diğer komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Bu zorlu süreçte, kardeşlerimizin yanında olmayı, onların temel ihtiyaçlarını karşılamayı ve umutlarını diri tutmayı görev bildik. Bugüne kadar sahada görev yapan 10 kişilik ekibimiz ve partner kurumlarla birlikte, 15 farklı eyaletteki 4 milyon 600 binden fazla kişiye yardımları doğrudan ulaştırdık. Hartum, Kadarif, El Faşir ve Leyla’daki kurduğumuz mutfaklarda 800 bin sıcak yemek pişirilerek ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıldı. Ayrıca adak, akika, kurban vesilesiyle yürütülen projeler kapsamında 275 tondan fazla kırmızı et dağıtımı gerçekleştirildi. Sahada yapılan tedariklerle ve Türkiye’den gönderilen yardımlarla 140 binden fazla gıda paketi farklı bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine teslim edildi.

Bunun yanı sıra, Türkiye’den düzenlediğimiz 8 insani yardım gemisi seferiyle 333 konteyner, yani yaklaşık 5 bin ton insani yardım malzemesi 14 farklı eyalete ulaştırıldı. El Faşir şehri ise Kuzey Darfur’un başkenti olarak yaklaşık 560 gün boyunca Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) kuşatması altında kalmış ve sonunda 27 Ekim itibarıyla büyük acılarla HDK kontrolüne geçmiştir. Şiddetin günden güne arttığı ve ses çıkarılmadığı takdirde sivillere yöneldiği durumlarda bölgede daha fazla yardıma ihtiyaç duyulmaktadır. Kamuoyu desteği, insani yardımların ulaştırılmasında, sivillere yönelik katliamların önlenmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Gazze’de bunun ne kadar etkili olduğunu gördük. Bugün aynı duyarlılığı, aynı insani gücü Sudan için de göstermemiz gerekmektedir” diye konuştu.

‘İNSANİ YARDIMLARIN BİR AN ÖNCE ULAŞTIRILMASI GEREKİYOR’

Sudan İstanbul Başkonsolosu Osama Mahjoub Hassan Dirar, “Sudan’daki kriz sadece şu an görmüş olduğunuz durumdan ibaret değil, bununla da yetinmemek gerekiyor. Artık eğitim, sağlık ve temel gıda desteği anlamında bunların daha bir üst seviyeye ulaştırılması gerektiğini her cihette farklı bir açıdan anlatmaya çalışıyoruz. Ablukanın devam etmesiyle birlikte insani kriz de devam ediyor. Bu sebepten ötürü insani yardımlar ve temel ihtiyaçların içeri girmesi her geçen gün zorlaşmaktadır.

Ulusal, uluslararası verilere de baktığımızda ve 2086 sayılı kanuna da baktığımızda insani yardımların bir an önce ulaştırılmasıyla alakalı bir karar da söz konusu. İnsanların oradaki görmüş olduğu bu vaziyetten ötürü de bizim de almış olduğumuz bu karar, görülen bu karar doğrultusunda elimiz kolumuz bağlı açıkçası. Ve hakikatin yükseldiği bu mimberden, bu kürsüden hepinize de seslenmek istiyorum. Bu zulmün ve bu soykırım, tabiri caizse, durdurulması için sizlere de sesleniyoruz. Darfur ve diğer bölgelerde insani yardımların bir an önce ulaştırılması için sizlere, hepinize seslenmiş durumdayız” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

New York’ta araçta patlama: 7 itfaiyeci yaralandı

Sonraki Haber

İmralı meşru bir yapı haline getirilmeye çalışılıyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Avcılar’da 'Boyaya geleceğim' yalanıyla saçını yaptırdı para vermeden gitti; 'Bir daha dükkanıma gelmesin'
Yaşam

Avcılar’da ‘Boyaya geleceğim’ yalanıyla saçını yaptırdı para vermeden gitti; ‘Bir daha dükkanıma gelmesin’

17 Temmuz 2026
Kasaplığa başlayınca veganlığı bıraktı
Yaşam

Kasaplığa başlayınca veganlığı bıraktı

17 Temmuz 2026
İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard
Yaşam

İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard

17 Temmuz 2026
Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi
Yaşam

Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

17 Temmuz 2026
Muğla açıklarında 67 düzensiz göçmen yakalandı
Yaşam

Muğla açıklarında 67 düzensiz göçmen yakalandı

17 Temmuz 2026
Haziranda 194 bin 740 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı
Yaşam

Haziranda 194 bin 740 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

17 Temmuz 2026
Sonraki Haber
İmralı meşru bir yapı haline getirilmeye çalışılıyor

İmralı meşru bir yapı haline getirilmeye çalışılıyor

En Güncel Haberler

Adana'da kimliğini gizlemek için kara çarşaf giyip, iş yerine kurşun yağdırdı
Yerel Haberler

Adana’da kimliğini gizlemek için kara çarşaf giyip, iş yerine kurşun yağdırdı

18 Temmuz 2026
Tahliye edilen eski Akçakoca belediye başkanı yeniden tutuklandı
Yerel Haberler

Tahliye edilen eski Akçakoca belediye başkanı yeniden tutuklandı

18 Temmuz 2026
Yol verme tartışmasında aracından inen sürücüye 261 bin TL ceza
Yerel Haberler

Yol verme tartışmasında aracından inen sürücüye 261 bin TL ceza

18 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da ‘Boyaya geleceğim’ yalanıyla saçını yaptırdı para vermeden gitti; ‘Bir daha dükkanıma gelmesin’

17 Temmuz 2026
Yaşam

Kasaplığa başlayınca veganlığı bıraktı

17 Temmuz 2026
Yaşam

İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard

17 Temmuz 2026
Yaşam

Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

17 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

- Haberton
17 Temmuz 2026

AKUT'un kurucusu Nasuh Mahruki, sanal medya hesabından yaptığı '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Adana'da kimliğini gizlemek için kara çarşaf giyip, iş yerine kurşun yağdırdı

Adana’da kimliğini gizlemek için kara çarşaf giyip, iş yerine kurşun yağdırdı

18 Temmuz 2026
Tahliye edilen eski Akçakoca belediye başkanı yeniden tutuklandı

Tahliye edilen eski Akçakoca belediye başkanı yeniden tutuklandı

18 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton