27 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Su Verimliliği Yönetmeliği ile yıllık 15 milyar metreküp su kazanımı hedefi

Su Verimliliği Yönetmeliği ile yıllık 15 milyar metreküp su kazanımı hedefi

Haberton - Haberton
31 Aralık 2024
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Su Verimliliği Yönetmeliği ile yıllık 15 milyar metreküp su kazanımı hedefi
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, 27 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Verimliliği Yönetmeliği ile yıllık 15 milyar metreküp su kazanımı hedeflediklerini söyledi.

Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, Su Verimliliği Yönetmeliğine ilişkin DHA’ya değerlendirmelerde bulundu. Sever, yağmur suyu hasadı, gri su hasadı, kullanılmış suların yeniden prosese alınarak kullanılması, tarımda kapalı kanal sistemine geçilmesi, tarla içi sulama sistemlerinden modern sulama sistemlerine geçilmesi, yeşil alanlarda, tarımda, gün batımından sonra ve gün doğmadan önce gece sulaması yapılması gibi birçok su verimliliği uygulamasının yapıldığını söyledi. Sever, Türkiye’nin iklim değişikliğine uyum yönünden kırılgan bir yapıda olduğunu söyleyerek, “Akdeniz yarı kurak iklim kuşağı içerisinde yar alan ülkemiz, su stresi altında ve suya daha fazla ihtiyaç duyacağı da aşikar. İklim değişikliği etkilerine uyum kapasitemizin artırılması gerekiyor. Kırılgan yapıdaki oluşumlarımızı, kapasitemizi iyileştirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu noktada da ‘su verimliliği’ bu kırılgan yapıyı güçlendirmek adına uygulamaya aldığımız bir uyum faaliyetidir, iklim değişikliğine uyum faaliyetidir” dedi.

’81 İLİMİZDE İL SU KURULLARINI TOPLADIK’

Su verimliliğine ilişkin hayata geçirilen faaliyetlerin içerisinde en önemli konulardan birinin eğitim olduğuna işaret eden Sever, “Biz eğitim faaliyetlerine çocuklarımızdan başladık, gençlerimizden başladık. Turizm sektörüyle eğitim faaliyetlerimiz var. Organize sanayi bölgelerimizle var. 2024 yılı içerisinde 81 ilimizde İl Su Kurullarını topladık. 25 havzamızda Havza Su Kurullarımızı topladık. Bu kurullarımızda yaklaşık 5 bin kişi var. Özellikle 3’üncü ve 4’üncü sınıflarımızda, Milli Eğitim Bakanlığımızla protokolümüz var. Su Gönüllüsü Gençler Projesi çatısı altında da ortaokullarımızda ve liselerimizde akran eğitimleri var. Öğretmenlerimiz öğretmenlerimize, gençlerimiz gençlerimize su verimliliği konusunda eğitimler veriyorlar. Bu da yeterli değil. Biz Tarım ve Orman Bakanlığı ailesi olarak her yıl yüzlerce çiftçimize tarımsal sulama üzerinde de eğitimler veriyoruz” diye konuştu.

Sever, yönetmelik kapsamında mavi, turkuaz ve yeşil su verimliliği belgeleri verileceğini belirterek, “İl belediyelerimiz, büyükşehir belediyelerimiz, ilçe belediyelerimiz, gıda, kimya, tekstil ve benzeri endüstriyel faaliyette bulunan sektörlerimiz, tarımsal faaliyette bulunan 500 hektarın üzerindeki işletmelerimiz, bununla beraber turizm sektörü, havaalanlarımız, okullarımız, öncelikle ne kadar su kullandıklarını ortaya koyacaklar. Bu kullandıkları suyu azaltmak için neler yapmaları gerektiğine dair bir plan ortaya koyacaklar. İşte o zaman mavi belgeyi almaya hak kazanacaklar. Ortaya koydukları planı uygulayıp kullandıkları suyu azalttıkları zaman da yeşil belgeyi alacaklar. Turkuaz ise gönüllük esaslı, 46 bin 001 TS belgesine uygun olarak su verimliliği yönetim sistemine sahip olanlar da turkuaz belgesini almaya hak kazanacaklar” dedi.

‘SU VERİMLİLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ 2025 YILI İÇERİSİNDE BİTMİŞ OLACAK’

Sever, yönetmelikle su verimliliği bilgi sistemini de kurduklarını belirterek, “O sisteme geçmiş durumdayız. Şimdi dijital ortama aktaracağız. Dolayısıyla ilgili kurum kuruluşlarda bu coğrafi yönetim bilgi sistemi kapsamında verileri bizimle paylaşacaklar. Bu da 2025 yılı içerisinde bitmiş olacak bir çalışmamız. Sektörler, su verimliliği noktasında eğitimleri yapıyorlar mı? Kurakçıl peyzaj uygulamaları var mı? Geleneksel olmayan suları kullanıyorlar mı? Ki bunun içerisinde arıtılmış atık suların yeniden kullanılması var. Yağmur suyu hasadı var. Gri suyun yeniden kullanılması var. Tarım sektöründe yine yağmur suyu hasadı var. Tarımdan dönen drenaj hatlarıyla oluşan suyun yeniden tarıma kazandırılması ve sanayide proses içerisinde kullanılan suların yeniden kullanılması var. Belediyelerimizde şebeke kayıplarının azaltılması var. İşte tüm bu verilerin, bilgilerin girileceği bir sistemden bahsediyoruz” dedi.

‘YAPIYI GÜÇLENDİRMEZSEK SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİM MÜMKÜN OLMAYABİLİR’

Sever, su verimliliği seferberliğinin uluslararası alanlarda da konuşulan bir konu olduğuna işaret ederek, “Su verimliliği uygulamaları iklim değişikliğine uyum kapasitemizi artıracak. Riskli bir bölgedeyiz, kırılgan bir yapıdayız. Eğer bu kırılgan yapımızı güçlendiremezsek, 2030’dan sonra maalesef sanayide de tarımda da, içme suyu temininde de sürdürülebilir yönetim mümkün olamayabilir. Dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olarak su verimliliği seferberliği uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Bu uygulamalar içerisinde kurakçıl peyzaj uygulamaları çok kıymetli. Kuraklığa dayanıklı bir bitki deseni oluşturuyorsunuz. Bu bitki desenini özellikle arıtılmış atık sular veya yağmur suyu hasadı yaparak sulamaya alıyorsunuz. Şebeke suyu asla kullanmıyorsunuz. Dolayısıyla büyük bir su kazanımı gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Ayrıca karbon yutak alanı oluşturarak da iklim değişikliğinin azaltım programına da katkıda bulunuyorsunuz. Su Verimliliği Yönetmeliğimizin uygulanmasıyla beraber 10-15 milyar metreküp yıllık su kazanımı sağlamayı hedefliyoruz. Bu da çok kıymetli bizim için” ifadelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ege 2024 yılında sporda altın senesini yaşadı

Sonraki Haber

Eski eşinin üzerine benzin döküp ateşe verdiği Pınar, ağır yaralandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Türkiye-Suriye ticaretinde hedef belirlendi: 10 milyar dolar
Politika

Türkiye-Suriye ticaretinde hedef 10 milyar dolar

26 Ağustos 2026
İletişim Başkanı Duran’dan SDG açıklaması: “Feshedilmesi önemli bir gelişme”
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan SDG açıklaması: “Feshedilmesi önemli bir gelişme”

26 Ağustos 2026
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Suriye açıklaması: "Geleceğe bir ve bütün olarak ilerlemeli"
Politika

Ömer Çelik’ten SDG açıklaması: “Suriye için önemli bir eşik geçildi”

26 Ağustos 2026
Bakan Kurum'dan COP17'ye video mesaj: "Artık söz değil, eylem istiyoruz"
Politika

Bakan Kurum’dan COP17’ye video mesaj: “Artık söz değil, eylem istiyoruz”

26 Ağustos 2026
Bakan Ersoy: "Çanakkale, Türkiye'nin ortak hafızasında çok özel bir yere sahip"
Politika

Bakan Ersoy: “Çanakkale, Türkiye’nin ortak hafızasında çok özel bir yere sahip”

26 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan anlamlı 'Büyük Taarruz' mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan anlamlı ‘Büyük Taarruz’ mesajı

26 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Eski eşinin üzerine benzin döküp ateşe verdiği Pınar, ağır yaralandı

Eski eşinin üzerine benzin döküp ateşe verdiği Pınar, ağır yaralandı

En Güncel Haberler

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı

27 Ağustos 2026
Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı
Yerel Haberler

Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı

27 Ağustos 2026
Adana'da kauçuk ayakkabı tabanı fabrikasında yangın
Yerel Haberler

Adana’da kauçuk ayakkabı tabanı fabrikasında yangın

27 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Arnavutköy’de 4 yaşındaki Ediz devrilen futbol kalesinin altında kaldı: “Çocuğum sürüklenerek getirildi”

26 Ağustos 2026
Yaşam

Yaya geçidinde otomobilin çarptığı kişi yaralandı; kaza kamerada

26 Ağustos 2026
Yaşam

Serik’te otluk alanda yangın: Vatandaşların müdahalesiyle kontrol altına alındı

26 Ağustos 2026
Yaşam

3 milyon 387 bin metrekareden fazla hayalet ağ, su kaynaklarımızdan temizlendi

26 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bayrampaşa’da kadını darbeden şüpheliye müdahale eden polisleri yaralayan 4 şüpheli tutuklandı

Bayrampaşa’da kadını darbeden şüpheliye müdahale eden polisleri yaralayan 4 şüpheli tutuklandı

- Haberton
27 Ağustos 2026

Bayrampaşa’da M.Y.’nin (24) sokakta Z.T.’yi (19) darbettiğini gören polis memurları O.K. ve M.A.K., olaya müdahale etti. Şüphelinin yakınlarının da dahil...

İyileşmeyen yaraların gizemi: Hücresel onarımı hızlandıran beslenme rehberi

Sivrisinekler sadece gece mi ısırıyor? Yaz aylarında doğru bildiğimiz yanlışlar

Adınıza dava açılmış olabilir mi? E-Devlet’te birkaç dakikada kontrol edebilirsiniz

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

Güncel Haber

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı

27 Ağustos 2026
Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı

Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı

27 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton