28 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Su tehdidi artık hayati bir boyuta doğru ilerliyor

Su tehdidi artık hayati bir boyuta doğru ilerliyor

Haberton - Haberton
14 Eylül 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Su tehdidi artık hayati bir boyuta doğru ilerliyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, “Su tehdidi artık hayati bir boyuta doğru ilerliyor” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, ‘Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Üretiminin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında Çanakkale’de düzenlenen hasat etkinliğinde yaptığı konuşmada suyun önemine dikkat çekip, “Tehdit artık hayati bir boyuta doğru ilerliyor. O yönüyle buradaki bu proje son derece bizim için anlamlı olacak. Son derece hayati olacak ve sadece burada bir çeltik damla sulama projesinin tanıtımı faaliyetin başlangıcı değil çok daha büyük bir anlamı ifade edecek” dedi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, ‘Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Üretiminin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında Çanakkale’nin Biga ilçesinde düzenlenen hasat etkinliğine katıldı. Etkinlikte Bakan Yardımcısı Gizligider’e Çanakkale Valisi Ömer Toraman, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Ömer Faruk Göktürk ve çok sayıda çiftçi eşlik etti. Program saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

‘YENİ NORMALİN YENİ KURALLARI VAR’

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Çanakkale gibi mübarek topraklarda bir ilki başlatmak istediklerini belirtip, “Çünkü burası Tarım ve Orman Bakanlığı açısından madem laboratuvar kent, o zaman ilklerinde buradan başlaması lazım. Bu yeni normalden size 2 oran vereceğim, ne kadar ciddi bir tehditle insanlığın ve özellikle de Akdeniz havzasındaki bizim gibi ülkelerin muhatap olduğunu anlatmak için. Son 30 yılın ortalamasıyla geçtiğimiz yılın yağış ortalamasının mukayesesini söylemek istiyorum. Türkiye genelinde yüzde 26 düşüş var. Bu bölgelerdeki oran yüzde 30’un üzerinde. Yani neredeyse suyumuz doğal olarak 3’te 1’i düşmüş. Peki suyumuzun düşmesi sadece içme suyuna, tarımsal sulamaya mı etki ediyor? Belki bu sezonun en çok içimizi yakan haberlerini aldığımız şehir olması itibariyle Çanakkale’de orman yangınları olarak karşımıza çıktı. Hatta inanamadık yani, ‘Olamaz’ dedik. 10- 15 gün içinde 4 büyük yangın nasıl çıkabilir? Aynı anda 2 noktadan nasıl çıkabilir? Dün Orman Bölge Müdürlüğü’ndeydim. Bir noktadaki yangının başlangıç anının kamera kaynağını bulabildik. Gerçekten gördük kimse hiçbir şey yapmamış. ‘Bir küçücük dumanla başlayan hemen yol kenarındaki bir kıvılcım’ diyelim. Ekiplerimiz, 3,5 dakikada ulaşmasına rağmen, bir koca semt çok ciddi bir tehditle evlerin dahi ne yazık ki yandığı bir sürece geldi. Yani demem odur ki artık yeni normalin yeni kuralları var. Bildiğimiz ne varsa buraya kadar hepsini masanın üzerinden aşağı atmalıydı. Burada devlete düşenler var. Bakanlığımıza düşenler var. Yeni şehirleşme, yeni imar felsefesine ihtiyacımız var. Yeni tarımsal üretim modeline ihtiyacımız var. Birçok yeniye ihtiyacımız var” dedi.

‘ATMOSFER DENGESİ KAYBOLDU’

Türkiye’nin kutup araştırmalarında görev yapan bir akademisyenin ulusal kurul toplantısında paylaştığı bilgilere de değinen Bakan Yardımcısı Gizligider, “Kutuplardaki erime dolayısıyla, buzulların azalmadan kaynaklı atmosfer dengesi kayboldu. Bu sebeple bir yıllık yağmur 3-5 günde bir noktaya adeta duş etkisiyle yağabiliyor. Bunun da hiçbir faydası yok toprağa akıp gidiyor. Yine bu yangınlarda çok yaşadık, ‘kararsız rüzgar’ diye bir şey çıktı. Normalde rüzgarın bir akış yönü, kuzeyden doğuya, güneyden batıya, güneyden kuzeye, bir akış yönü var. Bir anda güneyden kuzeye doğru olan rüzgar, yön değiştirip, batıdan doğuya, doğudan batıya esip, değişiklik arz edebiliyor. Son kaybettiğimiz şehit olan 10 kardeşimizi, yangınlarla mücadelede bu şekilde kaybettik. Aslında bitmek üzere olan bir yangına son müdahaleyle ilgili geldiklerinde alev adeta arkalarını dolanıyor ve bir yangının ortasında kalıyorlar. En başta devlete, bizlere sonra da bütün millete düşen çok önemli görevler var” diye konuştu.

‘GÖLETLER HAYATİ BİR FONKSİYON’

Türkiye’de 8 gölle ilgili kurtarma eylem planını açıkladıklarını belirten Bakan Yardımcısı Gizligider, şöyle devam etti:

“İlk de Eğirdir’den başladık. İkincisi Beyşehir. Devam edecek. Sadece 8 göl ama. Elimizdeki cep telefonlarından haritalar uygulamasından biraz büyüterek Türkiye’deki göllerin ne kadar çekildiğine bakmanızı isterim. Yani tehdit artık hayati bir boyuta doğru ilerliyor. O yönüyle buradaki bu proje son derece bizim için anlamlı, son derece hayati olacak. Buradaki çeltik damla sulama projesinin tanıtımı faaliyetin başlangıcını değil çok daha büyük bir anlamı ifade edecek. Biz, bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak tarımsal sektörde bir ‘kızılelma’ belirledik. Nitelikli üretim. Nicelik eyvallah. Rakamları artırabilirsiniz falan, problem değil. Suyumuzu, bereketimizi, toprağımızı, alın terimizi, güneşimizi satabiliriz. Eğer onu işlersek bunun 10 katına, 15 katına satmayı başarabilirsek o zaman medeni dünyada rekabet edebiliriz. O yönüyle sulama faaliyetleri, tarımsal üretimin olmazsa olmazı. Sadece tarımsal üretimin değil, içme suyunun ve hatta sizin sık sık yaşadığınız üzere ne yazık ki yangınlarda dahi bu barajlar, göletler hayati bir fonksiyona sahip.”

Yapılan konuşmanın ardından Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ve beraberindekiler, 2025 yılında Çanakkale’de yangından etkilenen üreticilere destek çeklerini takdim etti. Daha sonra hasat duası edildi. Bakan Gizligider, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, biçerdöver makinesine binerek hasat gerçekleştirdi.

Etiketler: Kuraklık
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bursa’da silahlı çatışma: 1 ağır yaralı

Sonraki Haber

Kadına yönelik şiddetle mücadelede çok güçlü bir yasal altyapıya sahibiz

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır
Politika

Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır

28 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

27 Ağustos 2026
Bakanlar Kacır ve Çiftçi bir araya geldi
Politika

Bakan Kacır ile Bakan Çiftçi bir araya geldi!

27 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da esnafı ziyaret etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar’da esnafı ziyaret etti

27 Ağustos 2026
İyi Parti Genel Başkanı Dervişoğlu sert konuştu: "Türk milleti ihanet yasasını not etti"
Politika

İyi Parti Genel Başkanı Dervişoğlu sert konuştu: “Türk milleti ihanet yasasını not etti”

27 Ağustos 2026
CHP’li Saraç: Asgari ücret 45 bin lira olmalıdır
Politika

CHP’den asgari ücret için dikkat çeken çıkış! “Minimum 45 bin lira olmalı”

27 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Kadına yönelik şiddetle mücadelede çok güçlü bir yasal altyapıya sahibiz

Kadına yönelik şiddetle mücadelede çok güçlü bir yasal altyapıya sahibiz

En Güncel Haberler

Otoyolda yanan TIR, kullanılmaz hale geldi
Yerel Haberler

Otoyolda yanan TIR, kullanılmaz hale geldi

28 Ağustos 2026
Bursa'da hafif ticari araç kaldırıma çarptı: 1 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da hafif ticari araç kaldırıma çarptı: 1 yaralı

28 Ağustos 2026
Bingöl'de hafif ticari araç uçuruma yuvarlandı: 4 ölü, 5 yaralı
Yerel Haberler

Bingöl’de hafif ticari araç uçuruma yuvarlandı: 4 ölü, 5 yaralı

28 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de yol kenarında oluşan hortum kamerada

27 Ağustos 2026
Yaşam

Maltepe’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Yaşam

Döktüğü gibi topladı: Çevre katliamına hem ceza hem temizlik görevi

27 Ağustos 2026
Yaşam

Koruyucu Aile Festivali’nde çocuklar aileleriyle eğlendi

27 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Çıldır’da şiddetli dolu ve fırtına: 20’den fazla evin çatısı uçtu

Çıldır’da şiddetli dolu ve fırtına: 20’den fazla evin çatısı uçtu

- Haberton
28 Ağustos 2026

Ardahan’ın Çıldır ilçesinde akşam saatlerinde etkili olan şiddetli dolu ve fırtına, büyük hasara yol açtı. Fındık büyüklüğünde yağan dolu, ekili...

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Facebook hesabınıza başkası girmiş olabilir! Hesabınıza giriş yapan cihazları böyle kontrol edebilirsiniz

ATM kartınızı yutarsa ne yapmalısınız? Kartı geri almak için yapılan bu hata risk oluşturabilir

Şifreniz çalınmış olabilir! Hesaplarınız ele geçirilmeden önce bu işaretlere dikkat

Güncel Haber

Otoyolda yanan TIR, kullanılmaz hale geldi

Otoyolda yanan TIR, kullanılmaz hale geldi

28 Ağustos 2026
Bursa'da hafif ticari araç kaldırıma çarptı: 1 yaralı

Bursa’da hafif ticari araç kaldırıma çarptı: 1 yaralı

28 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton