5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Sokak köpekleri için gerekirse Atatürk’ün 1932’deki tamimi uygulansın

Sokak köpekleri için gerekirse Atatürk’ün 1932’deki tamimi uygulansın

Haberton - Haberton
10 Aralık 2023
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Sokak köpekleri için gerekirse Atatürk'ün 1932'deki tamimi uygulansın

Sokak köpekleri için gerekirse Atatürk'ün 1932'deki tamimi uygulansın

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, “Sokak köpekleri için gerekirse Atatürk’ün 1932’deki tamimi uygulansın” dedi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Ankara’da 10 yaşındaki Tunahan Yılmaz’ın köpek saldırısına uğradığını hatırlatıp, “Bu konu etraflı bir şekilde görüşülmeli. Gerekirse Meclis’te bununla ilgili bir araştırma komisyonu kurulmalı. Çok açık ve net söylüyorum; gerekirse bunların önüne geçmek için Atatürk’ün 1932’deki tamiminin uygulamaya geçmesini de buradan önerdiğimizi ifade ediyorum” dedi. 

Mustafa Destici, Eskişehir’de basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ankara’nın Keçiören ilçesinde 10 yaşındaki Tuhahan Yılmaz’ın sokak köpeklerinin saldırısı sonucu yaralandığını hatırlatan Destici, bu konuda Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğini söyledi.

Atatürk’ün onayıyla sokak köpeklerine ilişkin 1932 yılında bir tamim yayınlandığını anlatan Destici, “1932 yılında Atatürk’ün onayı ile bir tamim yayınlanıyor ve bu tamimde birinci maddesi şu; ‘Sahipsiz olan bütün köpekler ithaf edilecektir.’ İkinci madde de ‘Şehirlerde sahipli olarak gezen ya da gezdirilen köpeklerin ağız ve burun kısmında maske ya da tasma olacaktır’ diyor.

Tamimin üçüncü maddesi, ‘Maskesiz köpekler de sahipli olsalar bile ithaf edilecektir’ diyor. Dördüncü madde, ‘Köylerde bulunan ve sahipli olan köpekler gündüz kesinlikle salınmayacak, bir yerde bağlı bulundurulacaklar, gece ise bekçi nezaretinde serbest bırakılacaktır’ deniyor. Bu 1932 yılında Atatürk’ün onayı ile çıkartılmış bir tamim. Tabii 1932’de bu problemler yaşanmış ve Atatürk’ün onayı ile bıçak gibi kesilmiş, gereği yapılmış. Bugün de mutlaka ama mutlaka bunun gereğinin yapılması gerekiyor. Tabii o döneme göre bizim imkanlarımız daha fazla şimdi.

Sokak köpekleri için gerekirse Atatürk'ün 1932'deki tamimi uygulansın
Sokak köpekleri için gerekirse Atatürk’ün 1932’deki tamimi uygulansın

Biz ne diyoruz, direkt o tamim gibi hepsi, sahipsiz olanları ithaf edilsin demiyoruz. Sahipsiz olanlar toplansın, bir hayvan barınağında bunlar muhafaza edilsin ve canları korunsun. Bu konu etraflı bir şekilde görüşülmeli. Gerekirse Meclis’te bununla ilgili bir araştırma komisyonu kurulmalı. Olay etraflıca, güzelce araştırılarak bütün bu iddialar incelenerek bir düzenleme yapılmalı ve bununla ilgili gerekirse bir yönetmelik, bir düzenleme o da yetmiyorsa mutlaka yasal bir düzenleme yapılmalıdır diye düşünüyoruz” dedi.

‘İNSAN HAYATININ YANINDAYIZ’

Atatürk’ün onayladığı genelgenin yeniden uygulanması gerektiğini ifade eden Destici, “Açık ve net şekilde insan hayatının yanındayız. Çocuklarımızın, kadınlarımızın ki özellikle kadınlarımız çok korkuyorlar, bütün insanlarımızın bu köpek saldırılarından korunmasını, bununla ilgili ivedi önlemlerin alınmasını bir kere daha ifade ediyoruz. Çok açık ve net söylüyorum; gerekirse bunların önüne geçmek için Atatürk’ün 1932’deki tamiminin uygulamaya geçmesini de buradan önerdiğimizi ifade ediyorum” diye konuştu.

‘SİZE DE YAZIKLAR OLSUN’

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına da değinen Destici, ABD’de Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki’nin açıklama yapmamasını kınadığını söyledi. Maliki’nin kendisine açıklama hakkı bile vermeyen bir ülkeye gitmesine anlam veremediğini kaydeden Destici, “Bakın daha enteresan bir olay gerçekleşti. Biliyorsunuz; Gazze’de yaşanan İsrail saldırılarını görüşmek üzere bazı İslam ülkeleri, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin bakanları, ABD’ye davet edildi. Bunların içerisinde Filistinli bakan da var, Suudi Arabistanlı bakan da var ve bunlar orada konuşturulmadılar.

Daha sonra öğrendik ki konuşmamaları kaydıyla vize verilmiş. Şimdi o bakanlara sesleniyorum; ABD size böyle hadsiz, terbiyesiz bir teklifte bulunuyor ve siz bunu kabul ederek oraya gidiyorsunuz; size de yazıklar olsun. Size açıklama hakkı vermeyen bir ülkede sizin ne işiniz var? Niye gidiyorsunuz? ABD’nin tarafı belli. ABD’ye Filistin, Suudi Arabistan ya da tüm İslam İşbirliği Teşkilat’ının söylemesi gereken şu; ‘Sen önce tarafsız ol, bu saldırılara karşı dur, insani ateşkesi destekle ancak o zaman ben senin ülkene gelirim’ demeleri lazım. Bunu demedikleri sürece İsrail bu saldırganlığa devam eder, ABD’nin ona desteği devam eder” dedi. 

Etiketler: Atatürk
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İnsan Hakları Günü’nün tüm dünya için bir çıkış kapısı olmasını diliyorum

Sonraki Haber

Kalemimle seni yazıyorum

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Politika

Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır
Politika

Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Özgür Özel'den CHP'lilere çağrı; "Öfke yerine iktidar diye bağırın"
Politika

Özgür Özel’den CHP’lilere çağrı; “Öfke yerine iktidar diye bağırın”

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Politika

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir / Geniş haber
Politika

Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir

5 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Kalemimle seni yazıyorum

Kalemimle seni yazıyorum

En Güncel Haberler

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı
Yerel Haberler

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

5 Haziran 2026
Devrilen kamyonun şoförü yaralandı
Yerel Haberler

Devrilen kamyonun şoförü yaralandı

5 Haziran 2026
Bodrum’da otomobil ile minibüs çarpıştı: 6 yaralı
Yerel Haberler

Bodrum’da otomobil ile minibüs çarpıştı: 6 yaralı

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Kralı Gustaf tarafından kabul edildi

Numan Kurtulmuş, İsveç Kralı tarafından kabul edildi

- Haberton
5 Haziran 2026

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi ziyaret için bulunduğu İsveç’in başkenti Stockholm’de, İsveç Kralı Carl 16'ncı Gustaf ile...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

5 Haziran 2026
Devrilen kamyonun şoförü yaralandı

Devrilen kamyonun şoförü yaralandı

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton