6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Siyaset yargı eliyle dizayn edilmeye çalışılıyor

Siyaset yargı eliyle dizayn edilmeye çalışılıyor

Haberton - Haberton
11 Eylül 2025
- Politika
Okuma Süresi:9 dakikalık okuma
A A
0
Siyaset yargı eliyle dizayn edilmeye çalışılıyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Türkiye’de maalesef, siyaset yargı eliyle dizayn edilmeye çalışılıyor. Adliye koridorlarında bir türlü aranıp bulunamayan asliye hukuk mahkemeleriyle bir siyasi dizayn yapılıyor” dedi.

TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, işçi ve memur sendikaları ile oda ve dernek temsilcilerini dinlemek üzere toplandı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Ümit ediyorum ki en kısa zamanda sadece Türkiye’de silahların sustuğu bir ortam değil, bütün bölgede silahların sustuğu, kardeşliğin hakim olduğu, insanlar arasındaki etnik, mezhebi ve siyasi farklılıkların çatışma sebebi değil, bir bütünleşme ve birleşme vesilesi haline dönüştürüldüğü bir Türkiye’yi ve bir bölgeyi inşa ederiz” dedi.

TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında TBMM Tören Salonu’nda toplandı. Komisyonun 8’inci toplantısına komisyonu üyelerinin yanı sıra Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) temsilcileri katıldı.

‘SİYASET YARGI ELİYLE DİZAYN EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Toplantı öncesi söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, ‘Terörsüz Türkiye’ hedefi doğrultusunda Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başta olmak üzere pek çok kişinin son derece samimi, içten, cesur çalışmalar yaptığını söyleyerek, “Biz bu komisyon çalışmasını nasıl bir Türkiye’de, nasıl bir siyasi atmosferde yaptığımızı da bugün konuşmak durumundayız. Türkiye’nin gündemine bunu getirmek zorundayız. Türkiye’de maalesef, siyaset yargı eliyle dizayn edilmeye çalışılıyor. Adliye koridorlarında bir türlü aranıp bulunamayan asliye hukuk mahkemeleriyle bir siyasi dizayn yapılıyor. Bu bugün Cumhuriyet Halk Partisi’ne yapılıyor. Çünkü biz Türkiye’nin birinci partisiyiz. Çünkü ilk seçimde iktidara gelecek partiyiz. Ama bugün iktidar partisi bulabildiği yargı aparatlarıyla Cumhuriyet Halk Partisi’ne karşı bir darbe girişimi içerisindedir. Teşhisi doğru koymak zorundayız. Bakın kısaca kavramsallaştıracak olursak, bir kayyımlaştırma sürecinden geçiliyor. Seçilmiş belediye başkanlarımız görevlerinden alınıyor. Tutuksuz yargılanmaları gerekirken tutuklu yargılanıyor. Yapılabilirse yerine kayyım atanıyor. Eğer kayyım atanacak gibi değilse terörle ilişkilendirilerek görevden alınıyor ve bütün bunlarla birlikte aslında halk iradesine, seçmen iradesine darbe vurulmuş oluyor. Açık bir gerçeklik olarak önümüzdedir. Biz hiç kimsenin yargılanmayacağını söylemiyoruz. Ama özellikle seçilmişler bakımından yargılamanın tutuksuz olması gerektiğini ve halk iradesine, demokrasiye saygının en temel gereğinin bu olduğunu söylüyoruz” dedi.

‘İSRAİL’İN SALDIRILARI, ÇALIŞMALARIN ÖNEMİNİ HATIRLATTI’

Komisyonun açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Bu komisyonumuzun yapmış olduğu görevin, ne kadar önemli olduğunu hatırlatan gelişmelerden birisi hiç şüphesiz 2 gün evvel Doha’da gerçekleştirilen İsrail’in saldırısıdır. İsrail aynı gün içerisinde 3 egemen ülkeye birden; Katar’a, Tunus’a ve Yemen’e saldırarak aslında bölgedeki saldırgan tutumlarıyla ilgili yeni bazı sinyalleri ortaya koymuştur. Hem Sumud İnsani Yardım Filosu’nun hedef alınarak Tunus’ta saldırının gerçekleşmesi hem de esası itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri’nin müttefiki olan ve bölgedeki en önemli güçlerinden birisi olan Katar’da bu saldırının ortaya konulmuş olması, gerçekten artık her birimizi alarme eden fevkalade önemli bir işaret fişeğidir. Bu saldırıyla açıkçası İsrail, ‘Ben istediğim ülkede istediğim insanı öldürebilirim’ mesajını çok net bir şekilde vermiş, hiçbir ülkenin egemenlik hakkını tanımadığını bir kez daha çok açık bir şekilde ortaya koymuştur. Amerika Birleşik Devletleri’nin hangi üsse sahip olursa olsun bölge halklarını, bölge ülkelerini korumayacağını ya da koruyamayacağını ortaya koymuştur. Böylece, bölge halklarının neredeyse tamamına karşı bir düşmanlık ilişkisi içerisinde olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur” diye konuştu.

‘BERABER OLDUĞUMUZU ORTAYA KOYMAK MECBURİYETİNDEYİZ’

Şimdiye kadar pek çok saldırının gerçekleştiğini belirten Kurtulmuş, “Bu son saldırıların hepimizi gerçekten derin bir uyanışa sevk etmesi gereken bir adım olduğuna inanıyorum. Bu çerçevede bu komisyonun yüklendiği görev de en az bu uyarı kadar önemli tarihi bir sorumluluktur. Biz böylece zaten bölerek, parçalayarak, terör örgütleri vasıtasıyla, vekalet örgütleri vasıtasıyla Orta Doğu halklarının içine nifak sokarak, ülkeleri, bölgeleri karıştırarak yoluna devam eden bu anlayışa karşı, jeopolitikten kaynaklanan Siyonizmin yayılmacı anlayışına ve siyasetine karşı biz de bölge halkları olarak beraber olduğumuzu ifade etmek, ortaya koymak mecburiyetindeyiz. Tam da bu komisyonun varlık sebebi, bu gerekçelerden kaynaklanmıştır. Adından da anlaşılabileceği gibi milli dayanışmayı ortaya koymak, Türkü ile Kürdü ile farklı etnik ve mezhebi farklılıklarıyla kardeşliği ortaya koymak ve Türkiye’de demokrasinin standartlarını artırarak, herkesin özgür ve güvenlik içerisinde yaşadığı bir ülkeyi kurmak ve buna destek olmak bu komisyonun başlıca hedefidir. Bu çerçevede ümit ediyoruz ki büyük mesafe alındı. Bu komisyon gerçekten gayretli bir çalışmaya ev sahipliği yapıyor. Burada önemli görüşmeler yapıyoruz. Şimdiye kadar toplumun farklı kesimlerini temsil eden arkadaşlarımız, bireysel olarak ya da kendi temsil ettikleri sivil toplum kuruluşları adına burada söz aldılar. Herkes kendi farklı görüşlerini ifade etmekle birlikte herkesin ortak meramı; ‘Evet biz kardeşlik istiyoruz, barış istiyoruz, huzur istiyoruz, esenlik istiyoruz ve hep beraber Türkiye’nin güvenlik içerisinde yaşayabileceği bir ülke olmasını istiyoruz’ kanaatini ortaya koydu. Dolayısıyla bu çalışmaları en kısa zamanda olgunlaştırmak ve bir nihai sonuca ulaştırmak komisyonumuzun başlıca görevidir” diye konuştu.

Komisyonun gerçekleştirdiği dinlemelerin, görüş almaktan ibaret olmadığına dikkat çeken Kurtulmuş, “Burada her arkadaşımızın dile getirdiği görüşlerin tabii ki tamamı nihai raporumuzda yer almasa bile burada dile getirilen görüşler, nihai raporlarımızın oluşmasına büyük katkı sunacaktır. Ama bundan da önemlisi daha evvel de ifade ettiğim gibi burada söz olan her bir arkadaşımız Türkiye’de toplumsal mutabakatın oluşması, toplumsal rızanın gelişmesine şimdiye kadar çok büyük katkı sundular. Bundan sonra da sunmaya devam edecekler. Ümit ediyorum ki en kısa zamanda sadece Türkiye’de silahların sustuğu bir ortam değil, bütün bölgede silahların sustuğu, kardeşliğin hakim olduğu, insanlar arasındaki etnik, mezhebi ve siyasi farklılıkların çatışma sebebi değil, bir bütünleşme ve birleşme vesilesi haline dönüştürüldüğü bir Türkiye’yi ve bir bölgeyi inşa ederiz. Bu toplantılara başladığımız ilk günden itibaren en temel iddialarımızdan birisi aslında ‘Terörsüz Türkiye’, terörsüz bir bölgenin de teminatı olacaktır. Ümit ediyorum; gayretle yürüttüğümüz, büyük bir titizlikle bugüne kadar getirdiğimiz bu çalışmaları en kısa süre içerisinde nihayete erdirecek ve terörsüz bir Türkiye’nin, terörsüz bir bölgenin kurulabilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde teşkil edilen komisyon olarak görevimizi yerine getireceğiz ve tekliflerimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na sunmuş olacağız” dedi.

‘ŞEHİTLERİMİZİN HATIRASI SÜRECİN KIRMIZI ÇİZGİSİ OLMALIDIR’

Komisyonda konuşan Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, ‘Terörsüz Türkiye’ vizyonunun, yalnızca bir güvenlik stratejisi değil, aynı zamanda bir toplumsal sözleşme olduğunu vurgulayarak, “Hepimizin ortak meselesidir. Bu süreci toplumsallaştırmak, sivil toplum örgütlerini paydaş kılmak, yeni ve sivil bir anayasa ile taçlandırmak, ‘Türkiye Yüzyılı’nın ön koşuludur. Memur-Sen olarak sürece ilişkin dikkat edilmesi gereken birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Süreç, özgürlük, adalet, demokrasi ve milli birlik temelinde yürütülmelidir. Sivil toplum kuruluşları sadece dinlenen değil, gerçek anlamda sürecin paydaşı kılınmalı, yalnızca bir defaya mahsus görüş alınmamalıdır. Devlet kuşatıcı ama kararlı olmalı, terörü cesaretlendirecek hiçbir adım söz konusu olmamalıdır. Çözüm sürecinde, tüm iyi niyet ve çabalara rağmen yaşanan olumsuzlardan ders çıkarılmalı, sürecin sabote edilmesine ve sekteye uğratılmasına karşı ihtiyatlı olunmalıdır. Yeni ve sivil bir anayasa yapılmalı, toplumun bütün kesimlerini kapsayan toplumsal sözleşme oluşturulmalıdır. Terörün mağdur ettiği vatandaşlarımızın acısı politize edilmemeli, toplumsal vicdanın ortak paydası olmalıdır. Terör örgütü PKK, sadece Türkiye ve Irak’ta değil hangi adı taşırsa taşısın, bütün ülkelerdeki bileşenleriyle birlikte silah bırakmalıdır. Suriye’deki yapılanma orada durduğu müddetçe ‘Terörsüz Türkiye’ projesi gerçekleşmemiş olacaktır. İsrail-Amerikan projesinin Suriye’de hayat bulmasına müsaade edilemez. Bu konu pazarlık konusu yapılamaz. Yine şehitlerimizin hatırası, gazilerimizin fedakarlığı, annelerimizin gözyaşı bu sürecin kırmızı çizgisi olmalıdır. Biz eminiz; terör vesayeti kalktığında Türkiye sadece daha güvenli değil; aynı zamanda daha huzurlu, daha güçlü ve daha müreffeh olacaktır. Bu hedefe ulaşmak için bizler de üzerimize düşen her sorumluluğu almaya hazırız. ‘Terörsüz Türkiye’, ‘Türkiye Yüzyılı’nın ön şartıdır” diye konuştu.

BARIŞ MÜCADELESİ SAVAŞTAN ZORDUR’

Komisyonda konuşan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kamu görevlilerinin can güvenliğinin tereddüt altında olmadığı, aksine huzur ve barış ortamının hakim olduğu bir ülkede, bölgede sunulan kamu hizmetinin niteliği ve kalitesinin de artacağını söyledi. KESK Genel Başkanı Ayfer Koçak, ihraç edilen üyelerinin dava dosyalarının düşürülmesini, tüm özlük ve ekonomik haklarıyla birlikte görevlerine geri dönmelerini önemsediklerini söyleyerek, “Arkadaşlarımızın bu komisyondan beklentisi büyüktür. Barış mücadelesi savaştan daha zordur; ama zorunludur” dedi.

‘ŞEHİT AİLELERİNİN HASSASİYETLERİ ZEDELENMEMELİ’

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar da “Atılacak adımlar, şehit aileleri ve gazilerin hassasiyetlerini zedelemeyecek şekilde planlanmalı. Fedakar şehit ailelerinin ve gazilerin bilgilendirilmesine özen gösterilmelidir. Ülke sınırları dışında, özellikle Suriye’de yaşanabilecek gelişmelerin içerideki bütünlüğümüzü baltalamaması için alternatif planlar hazırlanmalıdır. TÜRK-İŞ olarak süreci dikkatle ve titizlikle takip ettiğimizi, her aşamada görüş ve önerilerimizi kamuoyuyla paylaşacağımızı belirtmek isteriz. Bu yalnızca sendikal bir sorumluluk değil, aynı zamanda toplumsal barışa katkı sunma görevimizin de gereğidir. Sendikalar olarak biliyoruz ki, terörün panzehri birlik, adalet ve demokratik diyalogdur. Herkesin eşit yurttaş olarak görüldüğü, fikirlerini özgürce ifade edebildiği, sosyal adaletin sağlandığı bir Türkiye teröre zemin bırakmaz. TÜRK-İŞ olarak bizler, ülkemizin tüm farklılıklarını zenginlik olarak görüyor; bunların ayrışmaya vesile olmasına karşı çıkıyoruz. Bin yıldır bu toprakların hamuruyla yoğrulmuş milletimizin ortak noktaları küçük farklılıkların çok ötesindedir. Bu nedenle milli dayanışma ve kardeşliği pekiştirecek, demokrasimizi daha ileriye taşıyacak her adımı önemsiyoruz” diye konuştu.

‘BAŞARABİLİRİZ, BAŞARMALIYIZ’

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Geçmişte benzer umutlarla başlayan ancak olumsuz sonuçlanan süreçler yaşadık. Ama şimdi başarabiliriz, başarmalıyız. Geçmişteki hataların tekrar etmemesi, toplumun barışa olan inancının korunması, sürecin tüm aşamalarında açıklık ve güven sağlanması hepimizin ortak sorumluluğudur. Geniş bir toplumsal mutabakatla, sakin, özgür ve yapıcı bir tartışma ikliminde sorunları daha kolay aşacağımız açıktır. Bu nedenle TBMM kapsamında böyle bir komisyonun oluşturulmasını anlamlı buluyor ve destekliyoruz. Evet, komisyon çalışmaları bahsettiğimiz geniş bir toplumsal mutabakat için önemli ve kıymetli bir adımdır. TBMM’deki bu komisyonun toplumsal karşılığını da oluşturmak gerekmektedir. Bu toplumsal karşılık, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması ile oluşturulabilir” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İlayda’nın katiline ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis cezası

Sonraki Haber

Charlie Kirk’e Özgürlük Madalyası verilecek

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Politika

Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır
Politika

Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Özgür Özel'den CHP'lilere çağrı; "Öfke yerine iktidar diye bağırın"
Politika

Özgür Özel’den CHP’lilere çağrı; “Öfke yerine iktidar diye bağırın”

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Politika

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir / Geniş haber
Politika

Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir

5 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Charlie Kirk'e Özgürlük Madalyası verilecek

Charlie Kirk'e Özgürlük Madalyası verilecek

En Güncel Haberler

Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu
Yerel Haberler

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Tarkan, Ankara'da sevenleriyle buluştu
Kültür ve Sanat

Tarkan, Ankara’da sevenleriyle buluştu

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Vincenzo Montella: Hayallerimiz büyük ama adım adım ilerlememiz lazım

Hayallerimiz büyük ama adım adım ilerlememiz lazım

- Haberton
5 Haziran 2026

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, “Duygusal olarak milli takımda her şeyi hissedersiniz. Çok çalışmamız lazım tabii ki...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton