26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - Sındırgı’da eleme yapılmadan kullanılan büyük taşlar betonda zayıflığa yol açmış

Sındırgı’da eleme yapılmadan kullanılan büyük taşlar betonda zayıflığa yol açmış

Haberton - Haberton
17 Ağustos 2025
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Sındırgı'da eleme yapılmadan kullanılan büyük taşlar betonda zayıflığa yol açmış
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

NKÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Bal, “Sındırgı’da eleme yapılmadan kullanılan büyük taşlar betonda zayıflığa yol açmış” diye konuştu.

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede incelemede bulunan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Bal, “İki tane önemli problemimiz yine karşımızdaydı. Bunlardan birincisi betonun içerisindeki biliyorsunuz beton aslında taşlardan yapılan, çimentoyla bunun belli oranlarda karıştırılarak yapılan bir durum. Tabii ki bölgede hazır betonun çok yaygın olmadığını gördük. Yerinde dökme yapı stoku oluşmuş birçok binada. Burada maalesef eleme yapılmadan kullanılan bu büyük taşlar betonda aderansın zayıfladığını ve betonun tabii zayıf olması hasebiyle de ciddi bir hasara yol açtığını gördük” diye konuştu.

NKÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Bal, üniversitenin görevlendirmesiyle ekibiyle birlikte Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 10 Ağustos’ta meydana gelen, 1 kişinin öldüğü ve bazı binaların yıkıldığı 6.1’lik depremin ardından bölgede incelemelerde bulundu. Önceki depremlerde gördükleri aynı sıkıntıları Sındırgı’da da gördüklerini belirten Bal, en önemli sorunların başında binaların alt kısımlarının iş yeri olarak kullanılması olduğunu söyledi. Bal, “Gördüğümüz manzara diğer depremlerdekine çok benziyordu. Her zaman gördüğümüz sıkıntıları tekrar gördük. Birinci en önemli sorun binaların alt katlarında dükkan olarak kullanılması. Hatta bunun tabii yumuşak kat oluşturduğunu net söyleyebiliriz ve bölgede de bu hasarı net bir şekilde gördük. Bunun dışında kamu yapılarımızın gayet uygun olduğunu gördük. Yani özellikle 36 tane kamu yapısını, okul binasını, hastaneyi, üniversitenin bazı binalarını değerlendirme fırsatımız oldu. Bunların nitelikli yapıldığında, herhangi bir problem görmediğini, depremin zaten beklenenden daha düşük bir deprem olduğunu tespit ettik. Bölgedeki hasar da bize bunu gösteriyordu” dedi.

‘ELEME YAPILMADAN KULLANILAN TAŞLAR CİDDİ HASARA YOL AÇMIŞ’

Deprem sonrası iki önemli problemle yine karşılaştıklarını anlatan Bal, “Bunlardan birincisi betonun içerisine ki biliyorsunuz beton aslında taşlardan yapılan, çimentoyla bunun belli oranlarda karıştırılarak yapılan bir durum. Tabii ki bölgede hazır betonun çok yaygın olmadığını gördük. Yerinde dökme yapı stoku oluşmuş birçok binada. Burada maalesef eleme yapılmadan kullanılan bu büyük taşlar betonda aderansın zayıfladığını ve betonun tabii zayıf olması hasebiyle de ciddi bir hasara yol açtığını gördük” diye konuştu.

’13 SANİYEDEN UZUN SÜRSEYDİ ÇOK DAHA BÜYÜK HASARLA KARŞILAŞACAKTIK’

Balıkesir merkezde de incelemeler yaptıklarını dile getiren Bal, “Yaklaşık olarak 36 tane kamu yapısını inceledik. Bunun dışında Balıkesir Caddesi’ndeki ve çevre bölgedeki tarihi yapıları da değerlendirme fırsatımız oldu. Yani yaklaşık olarak 60-70 civarında binayı değerlendirme imkanımız oldu. Burada tabi kamu yapıları genellikle iyiydi. Fakat bizi üzen bir Sındırgı Belediye binası vardı. Bu yeni bir bina olmasına rağmen mimari tasarımındaki hatalardan dolayı taşıyıcı sistemindeki hatalardan dolayı binanın ağır hasar aldığını gördük. Aynı şekilde daha önce yapılmış olan Sındırgı otel binası Belediye Oteli’nde ciddi kat mekanizmalarının oluştuğunu ve göçme bölgesine yani deprem 13 saniye sürmüş yaklaşık olarak. Hani deprem belki uzun sürseydi muhtemelen çok daha büyük bir hasarla karşılaşacaktık. Bir de şunu söylemem gerekiyor; biz Balıkesir merkezde de incelemelerde bulunduk. Özellikle Balıkesir merkezdeki Zağnos Paşa Cami ve Yeşilli Cami’nde hasarlar vardı. Zağnos Paşa Cami çok önemli, tarihi bir camimiz. Bunda da deprem hasarlarının meydana geldiğini söylememiz gerekiyor. Yeşilli Cami’nin de minaresinde önemli bir hasar var. Bunların onarılması yerinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘ALTININ İŞYERİ OLMASI BETONARMEYE CİDDİ ZARAR VERMİŞ’

Deprem sonrası, Sındırgı ilçesinde Camikebir Mahallesi’ndeki 1 kişinin öldüğü apartmanı da incelediklerini söyleyen Bal, “Biz ilk giden üniversite ekibi olduğumuz için o binadan örnekler alma fırsatını yakaladık. 1997 yılında yapılmış bir bina, altı dükkan olarak kullanılıyor. Zaten altı dükkan olan binaların yumuşak kat mekanizması oluşturması çok genel bir durum. Dolayısıyla binanın bir dönem lokanta olarak ve fırın olarak yani içinde bir fırın olduğunu da gördük. Bu fırının olması tabii ki daha sonradan tadil edilip eczaneye dönüştürülmüş ancak betonarmeye ciddi zarar vermiş buradaki ısı etkisi. Tabi ki yine düz yüzeyli demirlerin kullanılması ve betondaki taşların çok büyük olması aderansı azaltmış. Bu da sonuç olarak alt dükkandan yıkılmasına yol açmış binanın” diye konuştu.

‘BİNALARIN ALTINDA İŞ YERİ OLMASI TEHLİKELİ’

Bal, binaların altında iş yeri bulunmasının genel olarak tehlikeli olduğunu belirterek, “Binaların altında aslında genel olarak iş yeri olarak kullanılması, dükkan olarak olması tehlikeli. Çünkü üst katlarda dolgu duvarlar devam ediyor ama alt katlarda aynı dolgu duvarı kullanmıyorsunuz. Tabii ki buna ilave olarak bir de fırın olması demek orada yüksek ısı demek. Bu nedenle betonun içerisindeki donatı da genleşmelere yol açıyor. Isı sıcaklık etkisi sebebiyle de ön hasarların oluştuğunu gözlemliyoruz genelde” dedi.

Etiketler: Deprem
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kuralsız Sokaklar birbirinden farklı rotalarla izleyiciyi şaşırtıyor

Sonraki Haber

Fındıkta düşük rekolteye rağmen rekor ihracat hedefi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bursa'da  polisin 'dur' ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada
Yerel Haberler

Bursa’da polisin ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

26 Nisan 2026
Bursa'da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

26 Nisan 2026
Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı
Yerel Haberler

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

26 Nisan 2026
Avcılar'da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Avcılar’da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
Başakşehir'de polisin 'dur' ihtarına uymadı; otomobilin lastikleri indirilerek yakalandı
Yerel Haberler

Başakşehir’de polisin ‘dur’ ihtarına uymadı; otomobilin lastikleri indirilerek yakalandı

26 Nisan 2026
Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü
Yerel Haberler

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

26 Nisan 2026
Sonraki Haber
Fındıkta düşük rekolteye rağmen rekor ihracat hedefi

Fındıkta düşük rekolteye rağmen rekor ihracat hedefi

En Güncel Haberler

Bursa'da  polisin 'dur' ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada
Yerel Haberler

Bursa’da polisin ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

26 Nisan 2026
Bursa'da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

26 Nisan 2026
Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı
Yerel Haberler

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Sivas'ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

Sivas’ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

- Haberton
25 Nisan 2026

Sivas'ta iki katlı müstakil evde kısmen çökme meydana geldi. Yan yatan binada yalnız yaşayan Süleyman Yabancı (66) kendi imkanlarıyla dışarı...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Bursa'da  polisin 'dur' ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

Bursa’da polisin ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

26 Nisan 2026
Bursa'da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Bursa’da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton