16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Sığınmacıların geri gönderilmesi tartışmaları

Sığınmacıların geri gönderilmesi tartışmaları

Nur Torun - Nur Torun
17 Nisan 2022
- Yazarlar
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Sığınmacıların geri gönderilmesi tartışmaları

Sığınmacıların geri gönderilmesi tartışmaları

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ukrayna ve Rusya savaşı sonrası tekrar sükse yaratan, sınırdan sorgusuz sualsiz geçen sığınmacılar Dünya ve Türkiye’de yakın zamanda tekrar gündem haline gelmiştir.

Suriye, Irak ve Afganistan kökenli insanlar ülkelerindeki savaş, can kaybı ve benzeri durumlardan kaçarak komşu ülkelere göç etmeye mecbur bırakılmışlardır. Bu komşu ülkelerden bir tanesi olan Türkiye’ye de oldukça fazla sayıda göçmen gelmiş ve hala pek çoğu hayatlarına düzenli veya düzensiz olarak devam etmektedirler.

Sınırdan sorgusuz sualsiz ve kontrolsüz bir biçimde geçen göçmenlerle birlikte tartışmalar başlamış ve hala daha devam eden bir süreç izlenmektedir. Toplumsal ve kültürel bağlamda oldukça farklı olan milletlerin ani bir şekilde birbirleri ile iç içe bırakılması dışlanmayı, kabul görmemeyi ve ırkçı söylemleri beraberinde getirmiştir.

Bir grup göçmenlerin ülkede kalıp yaşamasını, önemli olanın din kardeşliği olduğunu veya insani olarak bunun yapılmasının gerekli olduğunu savunmuşlardır. Bir diğer grup ise ülkede yapılan göçmen politikasının düzensiz ve umursamaz olduğunu, toplumsal yapılara zarar verildiğini ve ekonomik olarak istihdam problemleri yaşayan bir ülkenin içinde ucuz işçi gücü anlamına gelen göçmenlerin ülke vatandaşlarının gelirlerine zarar vereceğini savunmuşlardır.

Özellikle son dönemde gündeme oldukça damga vuran Ukraynalı göçmenler konusunda Avrupa ülkelerinin kabul özveri göstermeleri ve Türkiye’de bulunan mülteciler için sınırlarını açmaması sadece mali destek politikası uygulaması hem muhalefetin hem de toplumun tepkilerini beraberinde getirmiştir.

Sığınmacıların geri gönderilmesi tartışmaları

Muhalefet kanadından Kılıçdaroğlu, “Biz barışacağız. Suriye’de çözümle birlikte barışacak, sığınmacıların güven içinde hayatlarını sürdüreceği koşulları sağlayacak ve onları güven içinde evlerine dönmelerine olanak sağlayacağız” demişti.

 Kılıçdaroğlu, “Erdoğan iktidarda kalırsa kendi ifadesiyle mültecileri, doğru deyişle sığınmacıları ülkelerine göndermeyeceğini söyledi. Bizce bu üç nedenden dolayı yanlış olur. 1- Sığınmacılar toplumda yozlaşmaya yol açıyor, 2- Sığınmacıların emeği acımasızca sömürülüyor, 3- Suriye ile hiç barışmak istemediği anlaşılıyor” dedi.

Bunun üzerine yaptığı son açıklamayla Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün Irak’tan, Suriye’den, Afganistan’dan gelmişlerdi. Bugün Ukrayna’dan geliyorlar, bu ülke daima mazlumların sığınağı olmaya devam edecek” ifadesini kullandı.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu güzel ülkemizde ana muhalefetin başındaki ve yanındakiler ‘seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz’ diyorlar. Biz göndermeyeceğiz. Çünkü biz ensarın ne olduğunu, muhacirin ne olduğunu peygamberi bir metot olarak çok iyi biliriz. Sevgililer sevgilisi (Hz. Muhammed) bir muhacirdi ama ensarla el ele kol kolaydı. Biz ev sahipliğine devam edeceğiz. Bundan tedirgin değiliz. Sevgili milletimize sesleniyorum. Sıkıntılarınız olabilir, zaman zaman yük de olabilirler. Unutmayın bunun ecri çok büyüktür. Bu ecri hiçbir zaman bir kenara koymayın. Biz her zaman düşmüşün yanında olduk. Bunlar kendilerini öldürmeye gelen katillerden kaçarak geliyorlar. Sığınılacak yer var diyor ve bize geliyorlar” dedi.

Konuşulanlar böyleyken; Türkiye’nin hem uyum politikası konusunda yetersizlikleri hem de kırılgan bir ekonomiden geçiyor olması ortak bir çözüm arayışına girmesinin zorunlu olduğunu göstermektedir. Tek başına muhalefetin iktidar olduktan sonra hemen halledebileceği bir sorun olmadığını, toplumun bu beklentilerini karşılamadığı an büyük sorunlara neden olacağının bilinmesi gerekmektedir. Sığınmacı probleminin tek başına Türkiye’nin problemi olmadığı gerekli üsluplarla dile getirilmelidir. Sığınmacılar konusunda AB ile işbirliği yapılmalı ve gerekli politikalar bulunarak toplu bir biçimde sağlıklı bir yolla çözüm yoluna gidilmelidir.

TÜRKİYE’DE KADINLARIN GÜNCEL ŞEKİLDE SIĞINMACILARLA YAŞADIKLARI SORUNLAR?

Özellikle son dönemde sığınmacılar özelinde en büyük korku ve kaygıyı kadınlar yaşamaktadırlar. Sokaklarda dolaşan sığınmacıların uyum sağlamadan katıldığı toplumun yapısına ayak uyduramaması, kültürel farklılıkları, kadınlara yönelik bakış açısı ve zihniyetinin bozuk olması ve Türk kadınlarının vapurda, sokakta, plajlarda videolarının çekilip atılması özellikle son 1-2 haftadır gündeme yerleşen bir konu olmuştur. Kendi ülkelerinde artan kadın tacizleri ve tecavüzlerle baş etmeye çalışan kadınların başına habersiz bir şekilde videosunun kaydedilip sosyal mecralara atılması korkusu salınmış durumdadır.

Sığınmacıların geri gönderilmesi tartışmaları

Bu videoların sürekli olarak paylaşılması kadın, erkek fark etmeksizin sığınmacılara karşı tepkileri tekrar ayyuka çıkarmıştır. Sosyal mecralarda özellikle Twitter gündeminde #ÜlkemdeSığınmacıİstemiyorum hashtagiyle beraber gündeme damga vurmuştur. Tepkiler hala daha gündemin en çok konuşanları arasındadır. Toplumun belli bir kısmı yaşanan bu olaylardan sonra Türk kadınlarının yaşamının gasp edildiğini ve kendi toplumsal yapısına zarar gelmesin isteyen Avrupa’dan para almak için yaşamlarının, hayatlarının satıldıkları söyleminde bulunmaktadırlar.

Belli bir grup hala daha din kardeşlerinden ve Müslümanlığın görevlerinden bahsetmektedir. Burada bulunmalarının gerekliliğini savunmaktadırlar. Sığınmacılar konusunda bu olaylar sonucunda bile bazı politikacılardan, toplumun belli kesimlerinden hala bu tarz savunmalar geldikçe insan şunu sormak istiyor; eşinizin, kızınızın veya ailenizden birisinin videosu çekilene kadar mı din kardeşleriniz? Yoksa her koşulda mı?

Etiketler: GöçmenKemal KılıçdaroğluRecep Tayyip ErdoğanSavaşSuriye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Pınar Karşıyaka son haftalarda yıkıldı

Sonraki Haber

Bozcaada’da bazı feribot seferleri iptal edildi

Nur Torun

Nur Torun

ADÜ - IR Allianz Türkiye - Marmara Bölge Yazı dışında şiir ve resim alanlarında yetkinliğimi sürdürmeye çalışmaktayım.

İlgili Haberler

Yazarlar

Çocuğunuzu büyütürken aslında bir karakter inşa ediyorsunuz

16 Mayıs 2026
Caucasian man sitting on sofa watching television news broadcast, holding remote control and facing TV screen in modern living room interior, back view visible
Yazarlar

Muhabir gözüyle ekranlar

16 Mayıs 2026
Kardeşin yeri hep özeldir
Yazarlar

Kardeşin yeri hep özeldir

15 Mayıs 2026
Kalp risalesi
Yazarlar

Kalp risalesi

15 Mayıs 2026
Kötü kötüdür
Yazarlar

Kötü kötüdür

15 Mayıs 2026
Ruhsuz kalabalıklar
Yazarlar

Ruhsuz kalabalıklar

13 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Bozcaada’da bazı feribot seferleri iptal edildi

Bozcaada’da bazı feribot seferleri iptal edildi

En Güncel Haberler

TIR'da uyuyan yeğen ölü bulundu
Yerel Haberler

TIR’da uyuyan yeğen ölü bulundu

16 Mayıs 2026
Yazarlar

Çocuğunuzu büyütürken aslında bir karakter inşa ediyorsunuz

16 Mayıs 2026
Otomobil, site duvarına çarptı; kaza ve son anda kaçan kedi kamerada
Yerel Haberler

Otomobil, site duvarına çarptı; kaza ve son anda kaçan kedi kamerada

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Görme engelli anne, kızına okuyabilmek için kabartma kitap hazırlıyor

16 Mayıs 2026
Yaşam

Nefes borusuna et parçası kaçan turisti, restoran sahibi Heimlich manevrasıyla kurtardı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Bakan Tekin: Eğitim sisteminde kültüre daha fazla yer açmak için çalışıyoruz

16 Mayıs 2026
Yaşam

Erciyes, kayak sezonu boyunca 3,3 milyon ziyaretçiyi ağırladı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Nesli tehlike altındaki salep yumrusunu toplayan kişiye 699 bin TL ceza

Nesli tehlike altındaki salep yumrusunu toplayan kişiye 699 bin TL ceza

- Haberton
16 Mayıs 2026

Kocaeli’de, 40 kilogram nesli tehlike altında bulunan salep yumrusu toplayan kişiye 699 bin 245 TL idari para cezası uygulandı. Kentte,...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Görme engelli anne, kızına okuyabilmek için kabartma kitap hazırlıyor

Görme engelli anne, kızına okuyabilmek için kabartma kitap hazırlıyor

16 Mayıs 2026
TIR'da uyuyan yeğen ölü bulundu

TIR’da uyuyan yeğen ölü bulundu

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton