18 Mayıs 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Sezgin Tanrıkulu, görevden alınan ve tutuklanan belediye başkanlarının isim listesini sordu

Sezgin Tanrıkulu, görevden alınan ve tutuklanan belediye başkanlarının isim listesini sordu

Haberton - Haberton
10 Şubat 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Sezgin Tanrıkulu, görevden alınan ve tutuklanan belediye başkanlarının isim listesini sordu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a görevden alınan ve tutuklanan belediye başkanlarının isim listesini sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesi şu şekilde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Adalet Bakanı Sn. Yılmaz TUNÇ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Türkiye’de son yıllarda yerel yönetimler üzerinde artan idari ve yargısal müdahaleler kapsamında birçok belediye başkanı hakkında soruşturma açılmış, bir kısmı görevden alınmış, tutuklanmış, bir kısmı ise yargılama süreçleri sonucunda tahliye edilmiştir. Bu süreçlerin önemli bir bölümünde, masumiyet karinesi, seçilme hakkı, seçme ve seçilme hakkının korunması, yerel yönetimlerin özerkliği, orantılılık ilkesi ve hukuki güvenlik ilkelerinin ihlal edildiğine dair ciddi tartışmalar kamuoyuna yansımıştır.

Başta Ahmet Türk, Ahmet Özer, Zeydan Karalar ve diğer belediye başkanları olmak üzere; görevden alma, kayyım atama, tutuklama ve uzun süreli yargılamalar neticesinde, halkın sandık iradesiyle seçilmiş yerel yöneticilerin görevlerinden fiilen uzaklaştırıldığı, ancak yargılamaların sonuçlanmaması veya tahliye kararları verilmesine rağmen göreve iade işlemlerinin gerçekleştirilmediği görülmektedir.

Anayasa’nın 2’nci maddesinde yer alan hukuk devleti ilkesi, 36’ncı maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkı, 38’inci maddesinde güvence altına alınan masumiyet karinesi, 67’nci maddesinde düzenlenen seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı, 127’nci maddesinde yer alan yerel yönetimlerin demokratik niteliği birlikte değerlendirildiğinde; görevden alma ve görevden uzaklaştırma işlemlerinin istisnai, geçici, ölçülü ve yargı denetimine açık olması gerektiği açıktır.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6’ncı maddesi (adil yargılanma hakkı), 3 No’lu Protokol’ün 1’inci maddesi (serbest seçim hakkı) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları da, seçilmiş kişilerin görevden alınmasına yönelik müdahalelerin ancak zorunlu toplumsal ihtiyaç, orantılılık ve demokratik toplum düzeni kriterleri çerçevesinde mümkün olabileceğini ortaya koymaktadır.

Bu bağlamda, tahliye edilen veya hakkında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunmayan belediye başkanlarının görevlerine iade edilmemesi, idari tasarruf yoluyla seçme ve seçilme hakkının fiilen ortadan kaldırılması anlamına gelmekte olup, demokratik hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.

  1. Görevden alınan, tutuklanan ve/veya tahliye edilen belediye başkanlarının (Ahmet Türk, Ahmet Özer, Zeydan Karalar ve diğerleri) isim isim listesi nedir?
  2. Bu kişilerin her biri hakkında;
    1. Açılan soruşturma ve dava dosyalarının sayısı,
    1. Dosya numaraları,
    1. Suç isnatlarının hukuki nitelikleri,
    1. Tutuklama, tahliye ve adli kontrol kararlarının tarihleri nelerdir?
  3. Hakkında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunmayan ve/veya tahliye edilmiş belediye başkanlarının görevlerine iade edilmemesinin hukuki gerekçesi nedir?
  4. Görevden alma ve kayyım atama işlemleri hangi mevzuat hükümlerine dayandırılmaktadır? Bu işlemler tesis edilirken orantılılık, ölçülülük ve geçicilik ilkeleri nasıl gözetilmektedir?
  5. Tahliye kararına rağmen görevine iade edilmeyen belediye başkanları açısından, idarenin bu tutumunun Anayasa’nın 67’nci ve 127’nci maddelerine, AİHS 3 No’lu Protokol 1’inci maddesine aykırılık teşkil ettiği yönündeki değerlendirmelere ilişkin Bakanlığınızın görüşü nedir?
  6. Görevden alınan belediye başkanlarının yerine atanan kayyımların;
    1. Yetki kapsamları,
    1. Aldıkları idari kararlar,
    1. Belediyelerin mali yapısı üzerindeki etkileri,
    1. Yerel halkın seçme-seçilme hakkına etkileri konusunda herhangi bir hukuki denetim mekanizması mevcut mudur?
  7. Görevden alma ve göreve iade süreçlerine ilişkin olarak;
    1. Standart bir idari prosedür bulunmakta mıdır?
    1. Bu süreçler tüm belediye başkanları için eşitlik ilkesi çerçevesinde mi uygulanmaktadır?
  8. Tahliye edilen belediye başkanlarının görevlerine iadesine ilişkin idari işlemlerin tesis edilmemesi, hukuki güvenlik ve belirlilik ilkeleri açısından nasıl değerlendirilmektedir?
  9. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları doğrultusunda, seçilmiş yerel yöneticilerin görevden alınmasına ilişkin uygulamaların gözden geçirilmesine yönelik Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?
  10. Demokratik hukuk devleti ilkesi gereği, haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunmayan ve/veya tahliye edilmiş belediye başkanlarının görevlerine iade edilmesini sağlayacak yasal veya idari düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Portekizli Oliviera estetik operasyon sonrası hayatını kaybetti

Sonraki Haber

Sulama birliğini tek merkezde toplamak çözüm değil

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

CHP’li Sezgin Tanrıkulu gençlik raporunu açıkladı
Politika

CHP’li Sezgin Tanrıkulu gençlik raporunu açıkladı

18 Mayıs 2026
Gençlerin payına işsizlik, yoksulluk düşüyor
Politika

Gençlerin payına işsizlik, yoksulluk düşüyor

18 Mayıs 2026
Ticaret Bakanlığı’ndan uluslararası başarı ödüllerine gümrük kolaylığı
Politika

Ticaret Bakanlığı’ndan uluslararası başarı ödüllerine gümrük kolaylığı

18 Mayıs 2026
New York'ta 43'üncü Türk Günü Yürüyüşü coşkuyla kutlandı
Politika

New York’ta 43’üncü Türk Günü Yürüyüşü coşkuyla kutlandı

17 Mayıs 2026
Gürsel Tekin: Biz savaş meydanlarında kurulmuş bir siyasi partiyiz
Politika

Biz savaş meydanlarında kurulmuş bir siyasi partiyiz

17 Mayıs 2026
MSB: 'Gemi Zapt ve Müsadere Eğitimleri' icra edildi
Politika

‘Gemi Zapt ve Müsadere Eğitimleri’ icra edildi

17 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Sulama birliğini tek merkezde toplamak çözüm değil

Sulama birliğini tek merkezde toplamak çözüm değil

En Güncel Haberler

Aras Kargo'dan Özge'ye veda
Spor Haberleri

Aras Kargo’dan Özge’ye veda

18 Mayıs 2026
Balıkesir'de lodos nedeniyle deniz taştı, yollar göle döndü
Yerel Haberler

Balıkesir’de lodos nedeniyle deniz taştı, yollar göle döndü

18 Mayıs 2026
Çin'de 5.2 büyüklüğünde deprem: 2 ölü
Dış Haberler

Çin’de 5.2 büyüklüğünde deprem: 2 ölü

18 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Beykoz’da kaçak hafriyat dökümü yaparken suçüstü yakalandılar; şirket sahibi tutuklandı

18 Mayıs 2026
Yaşam

Belediye çalışanı, silahlı saldırıda hayatını kaybetti

18 Mayıs 2026
Yaşam

Başakşehir’de hafif ticari aracın çarptığı kadın yaralandı

18 Mayıs 2026
Yaşam

Arnavutköy’de zincirleme kaza kamerada: 1’i ağır 5 yaralı

18 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Muğlaspor tarihi şampiyonluğu kutladı

Muğlaspor tarihi şampiyonluğu kutladı

- Haberton
18 Mayıs 2026

2'nci Lig play-off finalinde geçen hafta Elazığspor'u seri penaltı atışları sonucu 8-7 yenerek tarihinde ilk kez adını 1'inci Lig'e yazdıran...

Doğum sonrası karın en hızlı nasıl toparlanır?

“Sağlıklı” sanılıyor ama uzmanlar uyarıyor: Beslenmede doğru bilinen bazı yanlışlar

Güneş yanığına ne iyi gelir? Uzmanlardan kritik uyarılar

Boşanma sürecinde adli açıdan bilinmesi gerekenler

Güncel Haber

Beykoz'da kaçak hafriyat dökümü yaparken suçüstü yakalandılar; şirket sahibi tutuklandı

Beykoz’da kaçak hafriyat dökümü yaparken suçüstü yakalandılar; şirket sahibi tutuklandı

18 Mayıs 2026
Aras Kargo'dan Özge'ye veda

Aras Kargo’dan Özge’ye veda

18 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton