18 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Sermaye sadece getiri değil, öngörülebilir bir ortam arıyor

Sermaye sadece getiri değil, öngörülebilir bir ortam arıyor

Haberton - Haberton
10 Nisan 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
'Sermaye sadece getiri değil, öngörülebilir bir ortam arıyor'

'Sermaye sadece getiri değil, öngörülebilir bir ortam arıyor'

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nin ilk panelinde konuşan Garanti Bbva Baş Ekonomisti Seda Güler Mert, “Sıcak çatışma ortamına çok yakın bir noktada bulunuyoruz.

Savaş sadece risk primini etkileyen bir katman değil, lojistik ve hammadde tedariği gibi konuları da etkiliyor. Sermaye en yüksek getiriyi arayacak ancak daha öngörülebilir bir ortam arıyor” dedi.

2012 yılından bu yana Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi, bu yıl 15’inci kez Türkiye ve dünyanın saygın siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini ağırlıyor.

Bu yıl ‘Büyük Dönüşüm: Dayanıklı ve Sürdürülebilir Bir Küresel Sisteme Geçişin Pusulası’ temasıyla düzenlenen zirvenin ana sponsorluğunu Tera Finans Grubu üstleniyor.

Zirvenin ilk panelinde küresel ekonomideki gelişmeler ele alındı. Tepav Ekonomik ve Yapısal Politikalar Merkezi Direktörü Dr. Burcu Aydın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin sponsorluğunu, Garanti Bbva üstlendi.

Dr. Burcu Aydın, ‘Global Ekonomide Yeni Dengeler ve Türkiye’ başlıklı panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de merkez bankasının son üç yıldır parasal sıkılaşma süreci içinde olduğunu belirtti. Savaş öncesi dönemde yüzde 30’un üzerinde seyreden enflasyonun, bu yılki hedeflerle birlikte hem hane halkı hem de reel sektör üzerinde belirleyici bir baskı unsuru haline geldiğini ifade etti.

Farklı eleştirilerin gündemde olduğu bu süreçte küresel ölçekte yeni bir şokla karşı karşıya kalındığını vurgulayan Aydın, bu gelişmeler doğrultusunda merkez bankasının faiz artışları ve rezerv satışlarıyla şekillenen bir politika setine yöneldiğini belirtti.

Prof. Dr. Ahmet Kasım Han: Üç Ülkede Birden Rejim Değişimi Gerekiyor

Ted Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kasım Han da 2000’li ve 2010’lu yıllarda ülkeler arasındaki farkların azalacağı yönündeki beklentilerin aksine, günümüzde küresel ölçekte belirgin bir ayrışma ve dönüşüm yaşandığını ifade etti.

İran savaşında kalıcı bir barışın zor göründüğünü dile getiren Han, “Ama kalıcı barış nasıl olur derseniz, size çok net olarak söyleyeyim. Üç ülkede birden rejim değişimi gerekiyor. ABD’de, İsrail’de ve İran’da. Bu üç ülkenin üçünde de rejim değişmeden bu bölgede kalıcı bir barış tesis edilmesi pek bir imkan dahilinde değil” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel savaş riski ve artan jeopolitik belirsizliklerin kısa vadede ciddi riskler barındırdığını vurgulayan Han, buna karşın uzun vadede Türk varlıkları ve Türkiye ekonomisinin mevcut jeopolitik kırılma sürecinden önemli fırsatlar ve kazanımlar üretebileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Ali Hakan Kara: Merkez Bankası Tek Başına Dünyayı Kurtaramaz

Bilkent Üniversitesi, İktisat Bölümü Merkez Bankacılığı & Finansal Piyasalar Profesörü Prof. Dr. Ali Hakan Kara ise küresel kriz ve savaş ortamında merkez bankalarının mevcut yaklaşımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Merkez bankalarının enflasyon hedeflerinde eskisi kadar katı olmadığını vurgulayan Kara, “Merkez bankası tek başına dünyayı kurtaramaz. Maliye politikası ve diğer politika alanları da en az para politikası kadar belirleyici” ifadelerini kullandı.

Ekonominde her yıl mart ayında farklı bir şokla karşılaşıldığını ancak Türkiye’nin bu şoklara karşı dayanıklı kalmayı başarabildiğini belirten Kara, şunları kaydetti:

“Enflasyon konusunda çok iyimser değilim ancak dayanıklılık ve şokları absorbe etme kapasitesi açısından daha olumlu bir noktadayım. Maliye politikası genel olarak iyi gidiyor ancak dış kaynaklı şoklar nedeniyle bazı zorluklar söz konusu. Küresel kriz döneminde Türkiye’nin kredi notu düşüktü. Türkiye’nin göründüğünden daha dayanıklı olduğunu anlatıyorduk ancak yeterince karşılık bulmuyordu. Ardından gelen küresel kriz, bu dayanıklılığı somut şekilde ortaya koydu ve not artışlarını beraberinde getirdi. Mevcut savaş ortamında da benzer bir sürecin yaşanması mümkün. Belirsizliklerin azalmasıyla birlikte Türkiye’nin yeniden not artışı sürecine girebileceğini öngörüyorum.”

Belirsizlikler Azalırsa, Sermaye Akışı Da Artar

Gelinen noktada güvenlik kaygılarının ve jeopolitik risklerin öne çıktığını ifade eden Garanti Bbva Baş Ekonomisti Seda Güler Mert, “Küreselleşmenin sonu değil ancak kimlerle entegre olduğunuz öne çıkıyor. ABD-Çin rekabeti, teknolojideki ayrışmalar, ticaret savaşları öne çıkıyor. Ülkeler ticari partnerlerini belirlerken jeopolitik partnerleriyle hareket ediyor. Sıcak çatışma ortamına çok yakın bir noktada bulunuyoruz. Savaş sadece risk primini etkileyen bir katman değil, lojistik ve hammadde tedariği gibi konuları da etkiliyor. Sermaye en yüksek getiriyi arayacak ancak daha öngörülebilir bir ortam arıyor” dedi.

Türkiye’nin tek başına kırılganlıklar değil, avantajlar da sunan bir ekonomi olduğunu anlatan Seda Güler Mert, sözlerine şöyle devam etti:

“Sanayide üretim kapasitesinin olması, nitelikli insan kaynağının olması, özel sektörün dayanıklılığı, hizmet gelirlerinin önemli bir pay edinmesi, kamu borçluluğunun düşük olduğu bir dönemdeyiz. Bunlar bize fırsatlar sunuyor. Ama sermaye neden kısa vadeli ve fırsatçı dediğimizde de yüksek enflasyon gibi kırılganlıklar öne çıkıyor. Hem maliyet hem de güven şoku ile karşı karşıyayız. Enflasyon kalıcı olarak yüzde 20’nin altına inecek mi, bu tür soru işaretleri var. Sağlam bir zeminimiz, temelimiz var desek de daha proaktif olmamız gerekiyor. İklim değişikliği ile beraber gıda arz güvenliğini de konuşmamız gerekiyor. Türkiye bu şoktan daha sağlam çıkacak. Ancak belirsizlikleri daha da azaltırsak sermaye akışının artacağını düşünüyorum.”

Uzun Vadede Dünya Ticaretinin Daralması Herkesin Aleyhine

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Kamil Yılmaz, şöyle konuştu:

“Son 60 yılda küreselleşmenin başlamasıyla birlikte sürekli artan bir ticaret var; ancak sorunların da arttığını görüyoruz. Bu süreçte ciddi kırılmalar yaşandığına tanık oluyoruz. Dünyanın en büyük ithalatçısı, ithalat yaptığı ülkelere tarifeler koyuyor. Çin’in de üretici olarak karşı hamlelerini görüyoruz. İki gücün çarpışmasına tanıklık ediyoruz. Üçüncü ülkeler ise daha itidalli davrandı, köprüler kurmaya çalıştı; üçüncü bir yolun mümkün olup olmadığına baktılar. Uzun vadede dünya ticaretinin daralması herkesin aleyhine. ABD ile Çin’in ayrışması dünya ekonomisini yaklaşık yüzde 4 daraltıyor. Tamamen enseyi karartmamıza gerek yok. AB’nin Hindistan ile yaptığı anlaşma, Pasifik ülkelerinin yaptığı anlaşmalar önemli. İran savaşının etkilerinden ziyade uzun vadeye bakıyorum. Türkiye’nin coğrafi konumu, Avrupa’ya Gümrük Birliği ile entegrasyonu önemli. Bu yeni oluşan dünya düzeninin bize ne kadar fayda sağlayacağına, bizi ne kadar ileri taşıyacağına bakmak lazım. Biz yine Gümrük Birliği konusunda adımlar atmak zorundayız.”

Etiketler: ABDAydınÇinEkonomiEnflasyonİranİsrailSavaşTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Özgür Özel, CHP Genel Merkezi’nde görevli polislerin gününü kutladı

Sonraki Haber

Zecorner Kayserispor, Fenerbahçe maçının hazırlıklarını tamamladı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Van Besi OSB'de ilk altyapı çalışmaları başladı
İş Dünyası

Van Besi OSB’de ilk altyapı çalışmaları başladı

18 Ağustos 2026
İş Dünyası

Müşteri deneyiminde yeni yaklaşım: Çözüm Gücü

18 Ağustos 2026
İş Dünyası

İş Bankası yeni kartı MaxSticker’ı müşterileriyle buluşturdu

18 Ağustos 2026
İş Dünyası

38 yıllık otomotiv deneyimi Kolumana taşındı

18 Ağustos 2026
İş Dünyası

Avustralya uçuşlarında yeni dönem: Direkt uçuşlar ve yeni kabin sınıfı geliyor

18 Ağustos 2026
İş Dünyası

ŞOK Marketler, 2026 yılı ilk yarı finansal sonuçlarını açıkladı

18 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Zecorner Kayserispor, Fenerbahçe maçının hazırlıklarını tamamladı

Zecorner Kayserispor, Fenerbahçe maçının hazırlıklarını tamamladı

En Güncel Haberler

Rusya'da İHA saldırısına uğrayan gemi İstanbul Boğazı'ndan geçiyor -1
Gündem

İHA saldırısında hasar gören petrol tankeri İstanbul Boğazı’ndan geçti

18 Ağustos 2026
Öne Çıkan

Yeni Parti Milletvekili Cemal Enginyurt’un oğlu ifadeye çağrıldı

18 Ağustos 2026
Bağcılar'da gürültü nedeniyle çıkan kavgada komşusu ve damadını silahla vurdu
Yerel Haberler

Bağcılar’da gürültü nedeniyle çıkan kavgada komşusu ve damadını silahla vurdu

18 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakanlıktan denetimlerde ‘güvensiz’ olduğu belirlenen kalemlik için toplatma kararı

18 Ağustos 2026
Yaşam

Bakan Kurum, Malatya’da sosyal konutlarına yerleşen Başar çiftinin görüntülerini paylaştı

18 Ağustos 2026
Yaşam

Alevlerle mücadelede, üniversiteli gençlerden hızlı müdahale projesi

18 Ağustos 2026
Yaşam

Tekirdağ’da 30 leylek akıma kapılarak öldü

18 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Yeşilay Türkiye Yol Bisiklet Şampiyonası Burdur’da başladı

- Haberton
18 Ağustos 2026

Türkiye Bisiklet Federasyonu ile Burdur Valiliği iş birliğinde düzenlenen Yeşilay Türkiye Yol Bisiklet Şampiyonası Burdur’da başladı. 18- 20 Ağustos tarihleri...

İlişkilerde iletişim neden bozuluyor? Çiftleri birbirinden uzaklaştıran davranışlara dikkat

Küçük yatırımcı için en az riskli yatırım araçları hangileri? Parayı korumak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Sosyal medya hesabınız çalındıysa ne yapmalısınız? İlk dakikalarda bu adımlara dikkat

Kilo verememenizin nedeni yavaş metabolizma olabilir mi? İşte metabolizma hızını etkileyen faktörler

Güncel Haber

Rusya'da İHA saldırısına uğrayan gemi İstanbul Boğazı'ndan geçiyor -1

İHA saldırısında hasar gören petrol tankeri İstanbul Boğazı’ndan geçti

18 Ağustos 2026

Yeni Parti Milletvekili Cemal Enginyurt’un oğlu ifadeye çağrıldı

18 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton