5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Serbest bölgelerin ihracatı KOBİ’lere yarıyor

Serbest bölgelerin ihracatı KOBİ’lere yarıyor

Haberton - Haberton
2 Eylül 2024
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Serbest bölgelerin ihracatı KOBİ'lere yarıyor

Serbest bölgelerin ihracatı KOBİ'lere yarıyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Yüksek teknolojili üretim merkezleri olan serbest bölgelerin ihracatı son 5 yılda yüzde 55 artarken, ülke içindeki firmalarla ticareti ise yüzde 51 oranında artış gösterdi.

SEBKİDER Başkanı Yusuf Kılınç, küresel pazarlarla bağlantılarını geliştirme konusunda fırsat sundukları KOBİ’leri, sermayelerini bina ve arsaya yatırmadan, serbest bölgelerde fabrika kiralayarak, tüm birikimlerini üretimde kullanmaya davet etti.

2018 yılında Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 4’ünü gerçekleştiren serbest bölgeler, 2023 yılında 13 milyar dolara yaklaşan tutarla bu oranı yüzde 5’e çıkardı. Serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalar, uluslararası pazarlardan sağladıkları payı arttırırken, yerel KOBİ’lerle ticaretlerini de arttırdı.

Bölgedeki firmaların iç pazardaki firmalarla gerçekleştirdikleri ticaretin 2018 yılında 2.5 milyar dolardan, 2023 yılında yaklaşık 3.8 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Serbest Bölgeler Kurucu ve İşleticileri Derneği (SEBKİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kılınç, yüzde 51 oranındaki bu artışın, bölgelerdeki firmaların dış pazarlarda sağladıkları büyümeyi, iç pazardaki KOBİ’lerle ticaretlerine de yansıtmasından kaynaklandığını vurguladı. Kılınç, son 2 yılda yurt dışından bölgelere yapılan ticaretin yüzde 16.8 küçüldüğünü, buna karşılık ülke içindeki firmalarla ticaretin ise arttığını belirterek, şöyle konuştu: “Tedarik sürecinin daha hızlı olması nedeniyle serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalar yerel firmalarla gittikçe daha fazla ticaret yapıyor. Özellikle pandemiden sonra serbest bölgelerin yurt içindeki KOBİ’lerle ticareti daha da önem kazanmış durumda. Bölgelerimizdeki firmalar ihracatlarını arttırırken, ülkemizdeki KOBİ’lerle daha çok ticaret yapıyor ve onların da ihracattan pay almasını sağlıyor.”

KOBİ’ler Bina ve Arsaya Sermaye Ayırmadan Üretim Yapabiliyor

Kılınç, küresel pazarlara açılmak konusunda Türkiye’deki KOBİ’lere daha çok destek olmak istediklerini belirterek, “Finansmana erişimin daha da zor olduğu günümüz koşullarında KOBİ’ler, serbest bölgelere gelerek bina ve arsaya sermaye yatırmadan, tüm birikimlerini üretim faaliyetlerinde kullanıp küresel pazarlara açılabilir. Bu imkân ihracata sağlanan vergisel teşviklerle birleşince çok büyük rekabet avantajına dönüşüyor. KOBİ’lerimizi, onlara sağlanan olanaklardan daha fazla yararlanmak üzere serbest bölgelerde yatırıma davet ediyoruz” dedi.

KOBİLER’e Uluslararası Pazarlara Açılma Fırsatı Sağlıyor

Serbest bölgelere yurt dışından ya da ülke içinden yarı mamul olarak gelen ürünlerin işlenerek yüksek katma değerli ürün şeklinde ihraç edildiğini kaydeden SEBKİDER Başkanı, serbest bölgelerin havacılık, otomotiv, yazılım, yat-gemi inşası ve tamiri, medikal aletler, hazır giyim sektörleri ile Ar-Ge faaliyetleri olmak üzere çok farklı sektörlerde faaliyet gösteren, aralarında küresel ölçekte dev firmaların da bulunduğu güçlü endüstri merkezleri olduğunu ve buradaki firmalarla iş yapan Türk firmalarının uluslararası pazarlara açılma fırsatı da yakalayacağına işaret etti. Kılınç, şunları söyledi: “İhracat odaklı üretime sağlanan teşviklerden yararlanmak amacıyla serbest bölgelere gelen ulusal ve uluslararası yatırımcılar, yurt içi üretimin artmasına ve yerli işletmelerin gelişmesine de katkı sağlar. Bölgelerdeki firmalar uluslararası pazarlara sunmak üzere üretim yaparken, maliyet ve zaman avantajı sunacağı için bu üretim süreçlerini destekleyecek hammadde tedariğini yerel firmalardan sağlamayı tercih etmektedir. Bölgelerde faaliyet gösteren uluslararası şirketler, yerel işletmelere yeni teknolojiler ve iş yapma yöntemlerini aktarırken, yerli şirketler de bu bilgi ve teknoloji transferi sayesinde rekabetçiliklerini artırabilir.”

Serbest Bölgelerle Gelişen Altyapı Kalkınmayı Hızlandırıyor

Serbest bölgelerin bulundukları bölgelerde yollar, limanlar, depolama tesisleri gibi yerel altyapıların gelişmesine de katkıda bulunduğunu ve bu gelişmelerin yurt içi ticareti ve lojistiğin verimliliğini arttırdığını ifade eden Kılınç, “Bu yatırımlar ekonomik faaliyetleri de geliştiriyor. Yeni iş fırsatları yaratan bu gelişmeler işsizlik oranlarını düşürürken, gelişen lojistik altyapı, ürünlerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayarak ticaretin maliyetlerini düşürmekte ve hızını artırmaktadır. Bu sayede hem iç ticaret hem de uluslararası ticaret artıyor. Üretim ve dağıtım süreçlerinin gelişmesi yerel ve yabancı yatırımları arttıracağı için sağlanan bu gelişmeler sadece serbest bölgelerde değil, çevresindeki diğer bölgelerde de ekonomik kalkınmayı teşvik etmektedir.”

Etiketler: Ihracat
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Taraftar ruhuna sahip olmadığımız için takımca utanmalıyız

Sonraki Haber

Ponza Bitlis ekonomisine can suyu oluyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Beykoz Cam ve Billur Müzesi'nde Kompost Üretim Merkezi'nin tanıtımı yapıldı
İş Dünyası

Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nde Kompost Üretim Merkezi’nin tanıtımı yapıldı

5 Haziran 2026
Özbekistan’ın Cizzak bölgesinde hayata geçirilen nükleer güç santralinin inşası başladı
İş Dünyası

Özbekistan’ın Cizzak bölgesinde hayata geçirilen nükleer güç santralinin inşası başladı

5 Haziran 2026
Sarelle’ye Superior Taste Award’dan çifte ödül
İş Dünyası

Sarelle’ye Superior Taste Award’dan çifte ödül

5 Haziran 2026
Turkcell’den sürdürülebilirlik odaklı projelere 500 milyon dolarlık yatırım
İş Dünyası

Turkcell’den sürdürülebilirlik odaklı projelere 500 milyon dolarlık yatırım

5 Haziran 2026
Çinli yatırımcının Türkiye'de konuta ilgisi arttı
İş Dünyası

Çinli yatırımcının Türkiye’de konuta ilgisi arttı

5 Haziran 2026
WORLDEF Istanbul 2026, global e-ticaret ve perakende ekosistemini bir araya getirecek
İş Dünyası

WORLDEF Istanbul 2026, global e-ticaret ve perakende ekosistemini bir araya getirecek

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Ponza Bitlis'in ekonomisine can suyu oluyor

Ponza Bitlis ekonomisine can suyu oluyor

En Güncel Haberler

UNİPER Üniversite Personeli Spor Oyunları, Burdur’da başladı
Spor Haberleri

UNİPER Üniversite Personeli Spor Oyunları, Burdur’da başladı

5 Haziran 2026
Esenler Belediyesi ‘Sıfır Atık Festivali’nde
Yerel Haberler

Esenler Belediyesi ‘Sıfır Atık Festivali’nde

5 Haziran 2026
CHP Sözcüsü Sarı: Kılıçdaroğlu, grup konuşmasını yapacak
Öne Çıkan

CHP Sözcüsü Müslim Sarı duyurdu; Kılıçdaroğlu, grup konuşmasını yapacak

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakırköy’de 50 milyon TL değerinde 4 otomobilin yandığı olayla ilgili 5 gözaltı

5 Haziran 2026
Yaşam

Köylüsünü öldüren sanıktan ‘büyü’ savunması

5 Haziran 2026
Yaşam

Dut toplamak için evden ayrılmıştı; ölü bulundu

5 Haziran 2026
Yaşam

Grand Kartal Otel yangınında kaybettiği 8 yakınının hatırası için yaptırdığı eserler hizmete alındı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Marmaris, Tour de France heyecanıyla dünya sahnesine çıkıyor

Marmaris, Tour de France heyecanıyla dünya sahnesine çıkıyor

- Haberton
5 Haziran 2026

Vısa Maximiles Black L'Étape Marmaris by Tour de France, yüzlerce sporcuyu ve binlerce bisiklet tutkununu Marmaris'te buluşturacak. İlçe, hafta sonu...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Bakırköy'de 50 milyon TL değerinde 4 otomobilin yandığı olayla ilgili 5 gözaltı

Bakırköy’de 50 milyon TL değerinde 4 otomobilin yandığı olayla ilgili 5 gözaltı

5 Haziran 2026
Eskişehir'in Çifteler ilçesinde köylüsü Ahmet Çalık’ı otomobille çarptıktan sonra demir çubukla döverek öldüren Yalçın Namal, mahkemedeki ilk savunmasında suçunu itiraf etti. Fotoğraf: Eskişehir,(DHA)

Köylüsünü öldüren sanıktan ‘büyü’ savunması

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton