16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Sera üretiminde hasat dönemi, fiyatlar düşüyor

Sera üretiminde hasat dönemi, fiyatlar düşüyor

Haberton - Haberton
11 Kasım 2022
- İş Dünyası
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Sera üretiminde hasat dönemi, fiyatlar düşüyor

Sera üretiminde hasat dönemi, fiyatlar düşüyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Antalya’da, sera üretiminde hasat döneminin başlamasıyla, domates başta olmak üzere birçok sebzenin fiyatı düşmeye başladı.

Hal esnafı, kış dönemi için ‘Domates 50 TL olacak’ söylemine karşı, “50 TL olmaz ama 30 olabilir” dedi.

Türkiye’nin örtü altı üretim merkezi konumundaki Antalya’da sahil bandındaki seralarda kış dönemi hasat sezonu açıldı. Ekim ayı itibarıyla başlayan yeni ürünlerin hasadıyla birlikte domates, biber, salatalık, patlıcan gibi birçok ürün ve çeşitlerinin fiyatları inişe geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, toplam 800 bin dekarın üzerindeki Türkiye’deki toplam örtü altı üretim alanına bakıldığında 300 bin dekar ile Antalya ilk sırada yer alırken, bu kenti Mersin ve Adana takip ediyor.

15 EKİM’DE YENİ ÜRÜNLER ÇIKMAYA BAŞLADI

Seralarda 15 Ekim itibarıyla yeni ürünlerin çıkmaya başladığını söyleyen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, “Her türlü ürün şu an çıkıyor diyebiliriz. Domates, patlıcan, biber çeşitleri, salatalık hepsi başladı.

Domates fiyatları şu anda 10- 20 TL arasında, domatesin çeşidi ve rengine göre değişiyor. Biber çeşitleri 15 liradan 40 TL’ye kadar. İhracatımız devam ediyor, Ukrayna, Rusya olsun savaşa rağmen şu an talep var. Avrupa’ya aynı şekilde ihracat devam ediyor” dedi.

Sera üretiminde hasat dönemi, fiyatlar düşüyor
Sera üretiminde hasat dönemi, fiyatlar düşüyor

ÇEŞİDİNE GÖRE FİYAT DEĞİŞİYOR

İhracatta domates fiyatının ortalama 16-17 lira civarında olduğunu belirten Doğan, günlük fiyatların borsa gibi değişebildiğine dikkat çekerek, “Şu an ihracata yazdığımız fiyat, domatesin çeşidine göre 15- 20 TL arasında. Salkım domates ise 25 TL’ye kadar. Hangi domatesi aldığınıza bağlı.

Bu yılki fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüksek, en az iki kat artış var. Fiyatların yüksek olması da gerekiyor, çünkü belli fiyatın altına düşerse çiftçimiz para kazanmıyor, girdi maliyetlerimiz de aşırı arttı. Çiftçimizin önümüzdeki dönemde tekrar üretim yapabilmesi için para kazanması gerekiyor” diye konuştu.

50 TL’Yİ BAZI DOMATES ÇEŞİTLERİ GÖREBİLİR

‘Bu kış domates 50 TL olacak’ söylemini değerlendiren Cüneyt Doğan, “Geçen sene nisan-mart aylarında salkım ve bazı çeşit domatesler 40 TL’ye kadar gördü. Bunun yanında 20 liraya da domates vardı.

Şimdi yine aynı domatesler için 50 TL’yi göreceği söyleniyor ama Antalya bazında baktığınızda özellikle o para eden dönemlerde şubat, mart, nisan domatesin olmadığı, kış üretiminden çıkan domateslerin ekimine baktığımızda bu sene yüzde 50’ye yakın da artış var. Bu nasıl pazarı etkiler, ihracat talebi nasıl olur bilmiyoruz, bunu zamanla yaşayıp göreceğiz. Belli fiyatların altına da bundan sonra düşmemesi gerekiyor, çünkü üreticinin para kazanması gerekiyor.

Antalya’da, sera üretiminde hasat döneminin başlamasıyla, domates başta olmak üzere birçok sebzenin fiyatı düşmeye başladı.
Antalya’da, sera üretiminde hasat döneminin başlamasıyla, domates başta olmak üzere birçok sebzenin fiyatı düşmeye başladı.

Halkımız açısından baktığımızda pazara gittiğinde 5 liraya domates almak istiyor ama bu saatten sonra mümkün değil. Maliyetlerin belli bir seviyeye gerilemesiyle mümkün olabilir” dedi.

DOMATES FİYATI DÜŞÜYOR

Örtü altı yeni dönem ürünlerin 10- 15 gündür Antalya’da Toptancı Hal’e gelmeye başladığını belirten hal esnafından Nevzat Akcan, “Hasat başladı, inşallah hep beraber üreticisi, esnafı, ihracatçısı ve tüketicisiyle mutlu olacağımız bir sezon geçer.

Domates 15-20 TL bandındaydı, bugün 10-15 TL bandına geriledi. İhracatta da şu an talep var. Hatta Avrupa’daki doğal gaz sıkıntısından dolayı üretim azalmasına bağlı talep var. Şu an ürünler yeni çıktığı için Avrupa’ya inanılmaz, gayet iyi bir talep var.

Kış aylarında ise tamamen hava şartları ve ihracata bağlı fiyatlar belli olur. İhracata da kesinlikle kısıtlama getirilmemeli, yoksa seneye paramızla alacak domates bulamayız. Bu yıl üretimde düşüş, sıkıntı yok” diye konuştu.

BULGARİSTAN SINIRINDA TIR’LAR YİNE GEÇEMİYOR

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, yeni sezonun başlamasıyla Antalya Hali’nde her türlü ürünün mevcut olduğunu belirterek, Bulgaristan sınırındaki Kapıkule’de, Bulgaristan’da daha önce de yaşanan kendi iç sorunlarıyla alakalı TIR’ları bekletme olaylarıyla yine karşılaştıklarını açıkladı.

Ekinci, “TIR’lar 10-20 kilometre kuyruklar oluşturuyor. Bu kuyruklar nedeniyle sevkiyatta sıkıntı yaşıyoruz. İnşallah devletimiz bunu da aşacaktır. Bulgar kapısında kendi sorunlarından kaynaklı, daha önceki yaşanan bir olaydı ve devam ediyor. Bir TIR’ı 2-3 gün tutuyorlar ve sebzenin çabuk bozulması demek” dedi.

DOMATES 50 TL’Yİ GÖRMEZ

Girdilerin yüksek olmasına bağlı ürün fiyatlarındaki artışlara ve Ukrayna-Rusya savaşı kaynaklı bu iki pazara yönelik ihracat sorunlarına da değinen Ekinci, kış dönemi için domatesin 50 TL’yi görmeyeceğini kaydetti.

Ekinci, “Zaten Hollanda firmaları buraya salkım domates için gelmişlerdi, bu karıştırılıyor. Tabi ki salkım domatesi Hollanda’nın alması tek domatesi etkiler diye bakıyorlar ama şu an İspanya’dan gelen Demre domatesi gibi topraklı salkımı 70 Euro/Sente Almanya’ya teslim ediyorlar. Şimdi fiyatlar yüksek kaldığından bizde işler yavaşladı.

Üretimde azalma yok, her geçen gün çoğalıyor, azalma olacağını da düşünmüyorum ama ekimde bir sene domates fazla ekiliyor, diğer yıl biber fazla ekiliyor. Bunları ayarlamak lazım, havalar da güzel gidiyor” diye konuştu.

YENİ ÜRÜNLER ÇIKTI, FİYATLAR DÜŞÜYOR

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, Antalya sahil bandı üretiminin başlamasıyla, bütün sebze gruplarının da hale geldiğini, fiyatların da ürünlerin çıkmasıyla düşüşe geçtiğini kaydetti.

Domatesin 14 TL seviyesinden 12 TL seviyesine düştüğünü açıklayan Yılmaz, “Biberlerimiz 11 TL, patlıcan 8 TL, salatalık 7 TL seviyesinde ve fiyatlar gayet normal, çitçimizi de memnun ediyor. Tüketiciyi de memnun edecek bir seviyeye gideceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’YA İHRACATTA ARTIŞ BEKLENTİSİ

Avrupa’da, Rusya kaynaklı doğal gaz krizine işaret eden Yılmaz, buna bağlı üretimdeki düşüşün, Türkiye’den talepleri artıracağını kaydetti. Türkiye’deki üretimin de geçen senenin üzerinde olduğunu dile getiren Yılmaz, enerji krizinden dolayı yurt dışına ihracatta artış beklediklerini açıkladı. Domatesin kış döneminde bazı lüks semtlerde ve lüks çeşitlerin 50 TL olabileceğini de söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ama şu andan 50 lira olacak demek mümkün değil. Neye dayanarak diyeceğiz, belli bir dönem belli lüks bölgelerde olabilir, şu an çok erken. Kokteyl domates 16, pembe 21 TL seviyesinde. Lüks dediğimiz ürünlerde bazen o fiyatları gördüğümüz bölgeler olabilir ama kışın devamlı suretle 50 TL’ye domates yiyeceğiz demek yanlış olur. Şimdi bir şey söylemek için erken. İhracat, hava şartlarıyla alakalı 20- 30’u bulur.” 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Meme kanserine farkındalık hareketi başlatıldı 

Sonraki Haber

Gemideki yangın, büyümeden söndürüldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

'Yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunun pazar payı yüzde 15'lere çıktı'
İş Dünyası

Yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunun pazar payı yüzde 15’lere çıktı

15 Mayıs 2026
BtcTurk, A Milli Futbol Takımı'nın kupa yolculuğuna özel kampanya başlattı
İş Dünyası

BtcTurk, A Milli Futbol Takımı’nın kupa yolculuğuna özel kampanya başlattı

15 Mayıs 2026
Tera Bank ilk şubesini Bağdat Caddesi'nde hizmete açtı
İş Dünyası

Tera Bank ilk şubesini Bağdat Caddesi’nde hizmete açtı

15 Mayıs 2026
SuperFresh, yeni ürünü Pizza Napoliten'i tanıttı
İş Dünyası

SuperFresh, yeni ürünü Pizza Napoliten’i tanıttı

15 Mayıs 2026
Tera Portföy Proje GYF’sinin 631,6 milyon TL’ye ulaştığını duyurdu
İş Dünyası

Tera Portföy Proje GYF’sinin 631,6 milyon TL’ye ulaştığını duyurdu

15 Mayıs 2026
Tadelle ve Sarelle'ye Business Honors Awards'tan iki ödül
İş Dünyası

Tadelle ve Sarelle’ye Business Honors Awards’tan iki ödül

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Gemideki yangın, büyümeden söndürüldü

Gemideki yangın, büyümeden söndürüldü

En Güncel Haberler

Baygınlık geçiren yolcuyu güzergahını değiştirip, hastaneye yetiştirdi
Yerel Haberler

Baygınlık geçiren yolcuyu güzergahını değiştirip, hastaneye yetiştirdi

16 Mayıs 2026
Arakçi: Amerikalılara savaşın yükselen maliyetlerini yüklenmeleri gerektiği söyleniyor
Dış Haberler

Arakçi: Amerikalılara savaşın yükselen maliyetlerini yüklenmeleri gerektiği söyleniyor

16 Mayıs 2026
Üniversite öğrencisine bıçaklı, sopalı saldırı kamerada
Yerel Haberler

Üniversite öğrencisine bıçaklı, sopalı saldırı kamerada

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kumköy sahilindeki lağım çukurları için suç duyurusu

16 Mayıs 2026
Yaşam

Bakanlıktan ‘yeşil bina’ düzenlemesi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Koparmanın 699 bin TL cezasının olduğu, Siirt’e özgü sümbüller çiçek açtı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Türkiye’nin en büyük canlı hayvan pazarında ‘kurban’ hareketliliği

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

'Dijital dolandırıcılar, 'oltalama' yöntemiyle yaşlıları ve çocukları hedef alıyor'

‘Dijital dolandırıcılar, ‘oltalama’ yöntemiyle yaşlıları ve çocukları hedef alıyor’

- Haberton
16 Mayıs 2026

Jandarmanın ‘siber devriyeleri’ suç ve suçlularla etkin mücadele için dijital mecralarda aktif rol üstlenirken, jandarma personeli de sahaya çıkarak vatandaşları...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Baygınlık geçiren yolcuyu güzergahını değiştirip, hastaneye yetiştirdi

Baygınlık geçiren yolcuyu güzergahını değiştirip, hastaneye yetiştirdi

16 Mayıs 2026
Arakçi: Amerikalılara savaşın yükselen maliyetlerini yüklenmeleri gerektiği söyleniyor

Arakçi: Amerikalılara savaşın yükselen maliyetlerini yüklenmeleri gerektiği söyleniyor

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton