5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Sera Gölü’ndeki kirliliğe çökeltim havuzu çözümü

Sera Gölü’ndeki kirliliğe çökeltim havuzu çözümü

Haberton - Haberton
4 Mayıs 2021 - Güncellenme Tarihi 5 Eylül 2021
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Sera Gölü'ndeki kirliliğe çökeltim havuzu çözümü

Sera Gölü'ndeki kirliliğe çökeltim havuzu çözümü

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sera Gölü’nün kalıcı olarak kurtarılması için Devlet Su İşleri’nce (DSİ) dere yatağına çökeltim havuzu yapılacak.

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, 1950’de meydana gelen heyelanın ardından oluşan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan tabiat parkı Sera Gölü, balçıkla kaplandı, Sera Deresi yatağına atılan çöplerin birikmesiyle kirlilik oluştu. Kısmen temizlenen gölün kalıcı olarak kurtarılması için Devlet Su İşleri’nce (DSİ) dere yatağına çökeltim havuzu yapılacak. DSİ Trabzon Bölge Müdürü Emre Akçalı, “Göl, taşkınlar veya doğal akışlarla rusubat doluyor, bu da çevre halkında memnuniyetsizlik yaratıyordu. Gölümüz kirlilikten arınacak” dedi.

Sera Gölü'ndeki kirliliğe çökeltim havuzu çözümü
Sera Gölü’ndeki kirliliğe çökeltim havuzu çözümü

Akçaabat ilçesinde, 21 Şubat 1950’de Derecik Vadisi yamaçlarından kopan büyük kayaçların vadi tabanını tıkaması sonucu oluşan ve 11 yıl önce ‘tabiat parkı‘ ilan edilen Sera Gölü’nde, taşkın ve akarsuların taşıdığı rusubat nedeniyle kirlilik yaşanıyor. Sera Deresi yatağına atılan çöplerin de biriktiği göl yüzeyindeki kirliliğin kalıcı olarak ortadan kaldırılması için harekete geçildi. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından ‘Akçaabat Yıldızlı Sera Deresi Islahı 2’nci Kısım İkmali’ projesi hazırlandı. Sözleşmesi imzalanan ve haziran ayında başlanacak kapsamlı çalışmayla Sera Gölü’ne akan derelerde ıslah tesisleri, köprü, menfezler yapılacak. Küçük boyutlu rusubatların göle karışmasını önlemek için de çökeltim havuzu inşa edilecek.

‘TAŞKINLARLA RUSUBAT DOLUYOR’

Sera Gölü’ndeki kirliliği önlemek üzere geçmiş yıllarda temizleme çalışması yaptıklarını anlatan DSİ Trabzon 22’nci Bölge Müdürü Emre Akçalı, “Sera Gölü maalesef taşkınlarla veya doğal akışlarla rusubatla doluyor. Bu da çevre halkında memnuniyetsizlik yaratıyor. Bunun için zaman zaman makineli çalışmalar yapıyoruz ancak çok sık dolum yaşandığı için bunu önleyemiyorduk. Yapılacak projeyle bu kirliliğin büyük ölçüde önüne geçmiş olacağız” dedi.

‘1000 GÜNDE TAMAMLANACAK’

Sera Gölü'nün kalıcı olarak kurtarılması için Devlet Su İşleri'nce (DSİ) dere yatağına çökeltim havuzu yapılacak.
Sera Gölü’nün kalıcı olarak kurtarılması için Devlet Su İşleri’nce (DSİ) dere yatağına çökeltim havuzu yapılacak.

Projenin, 2019’da Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’nın ziyareti sırasında gündeme geldiğini, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin talimatıyla da hazırlandığını söyleyen Akçalı, “Proje çalışmalarını 2020 yılında tamamladık ve ihaleye çıkarak sözleşmesini imzaladık. Yer teslimi yapıldı ve yüklenici firma en kısa zamanda çalışmalara başlayacak. Yukarı havzada çok sayıda proje yapılacak; dere ıslah tesisleri, köprüler, menfezler, bunlarla birlikte toplam bin günlük iş süresi öngörülüyor” diye konuştu.  

‘ÇÖKELTİM HAVUZU, KÜÇÜK BOYUTLU MALZEMEYİ TUTACAK’

Sera Gölü’nün üst havzasında bulunan tersip bentlerinin, büyük boyutlu rusubatları tuttuğunu fakat kirliliğe yol açan küçük boyutlu malzemenin göle taşınarak, kirliliğe neden olduğunu kaydeden Akçalı, şunları söyledi: 

“Gölün yapısı gereği yukarı havzadan gelen rusubatla zaman zaman dolmakta. Biz de burayı temizlemek zorunda kalıyoruz. Geçtiğimiz yıl 180 bin metreküp rusubat temizledik. Bu temizleme çalışmalarını 3-4 yılda bir yapmak durumunda kalıyoruz. Yukarı havzada tersip bentlerimiz var. Gelen rusubattan iri olanları kum ve çakılı tutuyor fakat askıdaki malzemeler dere akışlarıyla birlikte geliyor ve doğal gölü dolduruyor. Bu projeyle çökeltim havuzu yapılacak ve askıdaki malzemenin göle gelmeden çökeltilmesi ve tutulması sağlanacak. Bu sayede göl, doğal güzelliğiyle doğaseverlere hizmet verecek.” 

HEYELANLA OLUŞAN DOĞAL GÜZELLİK

Göl, aşırı yağış sonucu 21 Şubat 1950’de Derecik Vadisi yamaçlarından kopan büyük kayaçların vadi tabanını tıkaması sonucu oluştu. Heyelan nedeniyle oluşan göl, Trabzon için en önemli turizm merkezlerinden biri haline geldi. Oluşum hikayesi, barındırdığı canlı türleri, kent merkezine yakınlığı ve suyun başlı başına çekim merkezi olması nedeniyle popüler olan göl; Trabzon’a 10, Akçaabat sahiline ise 3 kilometre mesafede yer alıyor. Ulaşımı kolay olan göl ve bölgesinde, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti de ağırlanıyor.

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, 1950'de meydana gelen heyelanın ardından oluşan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan tabiat parkı Sera Gölü, balçıkla kaplandı, Sera Deresi yatağına atılan çöplerin birikmesiyle kirlilik oluştu.
Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, 1950’de meydana gelen heyelanın ardından oluşan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan tabiat parkı Sera Gölü, balçıkla kaplandı, Sera Deresi yatağına atılan çöplerin birikmesiyle kirlilik oluştu.

GÖL KIYISINDAKİ DUVAR YIKILMIŞTI

Sera Deresi Vadisi’nde oluşan Sera Gölü’ne paralel uzanan kara yolunun genişletilmesi için bölgede perde beton duvar yapımına başlandı. Bölgede göl manzarası olan otelde konaklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, büyük bölümü tamamlanan beton duvarı fark etti. Bakan Soylu, çirkin görüntü oluşturduğunu belirttiği duvarın yıkılması talimatını verdi.

Birçok çevrecinin de ‘Çin Seddi’ benzetmesiyle tepki gösterdiği duvar, yıkıldı. Gölün doğal dokusuna uygun projenin hayata geçirilmesi için de çalışma yapıldı. Göl çevresinde tehlike oluşturan alanlara geleneksel duvar istinat sistemi olan betonarme perde ve taş duvarlara alternatif ‘GeoArme Geosentetik donatılı duvar’ yapıldı. Projede ayrıca 30- 40 santimetre fileli toprakla çalışma da yapılarak, göl çevresi yeşil örtüyle kaplandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Fed dijital para birimi konusunda erken aşamada

Sonraki Haber

Girlevik Şelalesi’nde turizm sezonu hazırlıkları

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Öne Çıkan

Dilan Polat’ın korumasının öldürüldüğü olayda, 2 kişi İstanbul’a gönderildi

5 Haziran 2026
Kilis Belediye Başkanı Bilecen, CHP'den istifa etti
Öne Çıkan

Kilis Belediye Başkanı Bilecen, CHP’den istifa etti

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Ankara-Samsun arası 2,5 saate düşecek
Öne Çıkan

Bakan Uraloğlu duyurdu: Ankara-Samsun arası 2,5 saate düşecek!

5 Haziran 2026
Erman Toroğlu hakkında beraat kararı
Öne Çıkan

Erman Toroğlu hakkında beraat kararı

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

İmamoğlu’nun Şadi Yazıcı’ya hakaret davası 11 Eylül’e ertelendi

5 Haziran 2026
Esenboğa Havalimanı'nda korku dolu anlar: Uçakta Powerbank yangını paniğe neden oldu
Öne Çıkan

Esenboğa Havalimanı’nda korku dolu anlar: Uçakta Powerbank yangını paniğe neden oldu

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Girlevik Şelalesi'nde turizm sezonu hazırlıkları

Girlevik Şelalesi'nde turizm sezonu hazırlıkları

En Güncel Haberler

Yazarlar

Şiddetin kadını, kızı, ırkı olmaz!

5 Haziran 2026
Karşıyaka'dan Yaya'dan 10 Haziran uyarısı
Spor Haberleri

Karşıyaka’dan Yaya’dan 10 Haziran uyarısı

5 Haziran 2026
Bakan Tekin Rami Kütüphanesi'nde açılan 'Geleceğin Yazarları' fuarında öğrencilerle biraraya geldi
Politika

Yusuf Tekin, ‘Geleceğin Yazarları’ fuarında öğrencilerle biraraya geldi

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Yola inen bozayı ile 2 yavrusu görüntülendi

5 Haziran 2026
Yaşam

Elektrik akımına kapılan işçi, 4’üncü kattan düştü

5 Haziran 2026
Yaşam

5’inci kattan düşen Ebrar bebek, toprağa verildi

5 Haziran 2026
Yaşam

Malatya’da takside 28 bin uyuşturucu hap ele geçirildi; 4 gözaltı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

5'inci kattan düşen Ebrar bebek, toprağa verildi

5’inci kattan düşen Ebrar bebek, toprağa verildi

- Haberton
5 Haziran 2026

Samsun’un Atakum ilçesinde, 5’inci kattan beton zemine düşüp ölen 1,5 yaşındaki Ebrar Yardımcı, son yolculuğuna uğurlandı. Olay, dün saat 16.30...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Şiddetin kadını, kızı, ırkı olmaz!

5 Haziran 2026
Karşıyaka'dan Yaya'dan 10 Haziran uyarısı

Karşıyaka’dan Yaya’dan 10 Haziran uyarısı

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton