Sivas’ın Altınyayla ilçesinde bulunan, Hitit kralları tarafından dini merkez olarak kullanılan 3 bin 500 yıllık Sarissa Antik Kenti’nde kazı çalışmaları, 2027 yılında yeniden başlayacak.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Anadolu’nun en büyük Hitit yerleşimlerinden biri olan bölgede incelemelerde bulunarak yeni kazı dönemini müjdeledi.
Sivas’ın Altınyayla ilçesi Başören köyü sınırlarında bulunan, Hititler ile Mısırlılar arasındaki ilk yazılı anlaşmanın yapıldığı yer olarak kabul edilen Sarissa Antik Kenti, yeniden gün yüzüne çıkıyor. Vali Yılmaz Şimşek, beraberindeki heyetle birlikte antik kentte incelemelerde bulunarak İl Kültür ve Turizm Müdürü Aziz Erdoğan’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
52 tablet ve ikiz boğa heykeli çıkarıldı
Sarissa’nın Hititlerin en önemli dini, siyasi ve idari merkezlerinden biri olduğunu belirten Vali Şimşek, “Bunu bölgeden çıkan tarihi tabletlerden anlıyoruz. Bugüne kadar yapılan kazılarda 52 adet tablet ve saray kalıntıları ortaya çıkarıldı. Ayrıca burada bulunan ve şu an Sivas Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen ikiz boğa Rhyton heykeli, Hititleri sembolize eden çok önemli bir eser” dedi.
3 bin 500 yıllık su mühendisliği
Kentin inanç ve mühendislik tarihi açısından önemine dikkat çeken Şimşek, “1993-2005 yılları arasındaki kazılarda 4 bin 600 metrekarelik bir tapınak bulundu. Hattuşa’daki krallar ilkbaharda buraya gelip Fırtına Tanrısı’nın mekanında dini törenler düzenliyordu. Ayrıca tarihteki ilk su mühendisliği örneklerinden olan Suppitassu Gölü de burada yer alıyor ve bu gölet günümüzde de halen görülebiliyor” diye konuştu.
Kazılar gelecek yıl başlıyor
Amaçlarının bu kültürel mirası korumak ve turizme kazandırmak olduğunu vurgulayan Vali Şimşek, kazıların İstanbul Üniversitesi öncülüğünde yeniden başlayacağını açıkladı. Şimşek, “Önümüzdeki yıl İstanbul Üniversitesi’nden Metin Hoca öncülüğünde çalışmalara yeniden başlanacak. Yeni kazılarla Hititlerin dini, idari ve sosyal yaşantısı hakkında daha çok bilgi sahibi olacağız. Geçmişte bu çalışmalara emek veren Prof. Dr. Andreas Müller Karpe ve ekibine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.



















