2 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Sanayi ve teknoloji kolejleri kuracağız

Sanayi ve teknoloji kolejleri kuracağız

Haberton - Haberton
25 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Kacır: Sanayi ve teknoloji kolejleri kuracağız

Bakan Kacır: Sanayi ve teknoloji kolejleri kuracağız

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Önümüzdeki dönemde savunma sanayimizin, üretim ekosistemimizin ihtiyaç duyduğu yetkinliklere sahip, nitelikli iş gücünü yetiştirecek sanayi ve teknoloji kolejleri kuracağız" dedi.

Ostim Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilen '21'inci Kobi Zirvesi'ne, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın yanı sıra Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Teknik Hizmetler Genel Müdürü Tümgeneral Ercan Eroğlu, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ülkenin güvenlik ihtiyaçlarına en üst düzeyde cevap veren, dost ve kardeş ülkelerin de ihtiyaç duyduğu sistemleri karşılayabilen, rekabetçi ve ihracat kapasitesi yüksek bir savunma sanayi ekosistemi inşa ettiklerini söyleyerek, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, kamu kurumlarımızın, özel sektör girişimlerimizin ve üniversitelerimizin savunma sanayi alanındaki yatırımlarını ve Ar-Ge projelerini güçlü şekilde destekliyoruz. Son 23 yılda bin 112 savunma sanayi yatırımını teşvik ettik, 456 milyar lira yatırımın önünü açtık. 2002’den bu yana, TÜBİTAK burs ve destek programlarıyla 2 bin 142 savunma sanayi projesine ve 4 bin 300 bilim insanı ile gencimize 64,1 milyar lira kaynak sunduk. Biliyoruz ki, teknolojiyi sahada en etkin şekilde kullanan, bunu yerli üretim ve Ar-Ge kapasitesiyle gerçekleştiren ülkeler geleceğin dünyasında söz sahibi olacak. Bunun için de olmazsa olmazlardan biri, savunma sanayi ekosistemimizin paydaşı Kobi’lerimizin yetkinlik ve kapasitelerini ileriye taşımaktır" dedi.

Kefalet Desteği Veriyoruz

Bakan Kacır, savunma sanayinin ihracat performansında Kobi'lerin büyük pay sahibi olduğunu belirterek, "Kobi’lerimizin kapasite genişletme yatırımlarını hızlandıracak program kapsamında, 36 aya kadar vadeli finansman için 20 puana kadar geri ödemesiz finansman desteği sunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz ay imalat sanayi firmalarımızın yararlanması için 100 milyar liralık bir finansman paketini de içeren 'İmalat Sanayi Finansman ve İstihdamı Koruma Programı'nın müjdesini verdi. Finansman programı kapsamında, Kobi’lerimize ve büyük ölçekli firmalarımıza, 1 aylık istihdam maliyetleriyle orantılı olarak 50 milyon liraya kadar uygun koşullarda finansman sunuyoruz. Ayrıca Kobi’lerimize kefalet desteği veriyoruz. Emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere çalışan başına istihdam desteğini bu yıl 3 bin 500 liraya çıkarmıştık. Destek kapsamı dışında kalan sektörlerde faaliyet gösteren Kobi’lerimizin de 2025 yılı Kasım-Aralık dönemindeki ortalama istihdam seviyelerini muhafaza etmeleri şartıyla, kullandıkları kredilerin finansman maliyetinin 10 puanını Kosgeb eliyle karşılıyoruz. Böylelikle yıllık finansman maliyetini Kobi’lerimiz için yüzde 23’e kadar indirdik" diye konuştu.

Teşvik Etmeyi Sürdüreceğiz

Bakan Kacır, 'TÜBİTAK Bigg Programı'yla, filizlenme aşamasındaki savunma sanayi girişimlerini desteklediklerini söyleyerek, "NATO Dıana hızlandırma programıyla hem sivil hem de askeri sahada kullanılabilecek teknolojiler geliştiren teknoloji firmalarımıza, NATO üyesi ülkelerdeki son kullanıcı ve test altyapılarına erişim imkanı sunuyoruz. Ortağı olduğumuz NATO İnovasyon Fonu’yla, derin teknoloji alanlarında çalışan girişimcilerimizin uluslararası yatırım ağlarıyla buluşmasını, stratejik ortaklıklar kurmasını ve küresel ölçekte büyümesini sağlıyoruz. Oluşturduğumuz fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla, teknoloji girişimlerinin başarı yolculuklarda ihtiyaç duydukları finansmana hızlı ve kolay erişimini teminat altına aldık. Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile bilim merkezlerimizle, Sektör Kampüste Programı ile Milli Teknoloji akademimizle, yazılım okullarımızla gençlerimizi erken yaşlardan itibaren bilimle, teknolojiyle, üretim kültürüyle ve girişimcilik ruhuyla buluşturuyoruz. Önümüzdeki dönemde savunma sanayimizin, üretim ekosistemimizin ihtiyaç duyduğu yetkinliklere sahip, nitelikli iş gücünü yetiştirecek sanayi ve teknoloji kolejleri kuracağız. Her ölçekten girişimlerimizin gereksinimlerine yanıt veren araçları ve altyapıyı sunarak, ihtiyaç makamlarımızın ve ana yüklenicilerimizin girişimlerle yakın iş birliğini teşvik etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Daha Fazla Yatırım Yapmalarını Önemsiyoruz

Bakan Kacır, savunma sanayi firmalarından beklentilerinin olduğunu vurgulayarak, "Ana yüklenici firmalarımızın Kobi’lerimizle çok daha yakın, çok daha derinlikli ve uzun soluklu iş birlikleri kurmalarını bekliyoruz. Ana yüklenicilerimizin Kobi’lerimizi birlikte büyüdükleri, birlikte güçlendikleri stratejik paydaşlar olarak görmesi, onlara bir anlamda hamilik yapması, savunma sanayimizin yenilik üretme kabiliyetini derinleştirecektir. Elbette savunma sanayimizin gelişiminde ve dönüşümünde Kobi’lerimize de önemli sorumluluklar düşüyor. Kobi’lerimizin yarının ihtiyaçlarını öngören bir anlayışla hareket etmelerini bekliyoruz. Üretim kabiliyetlerini güçlendirmelerini, kalite standartlarını yukarı taşımalarını, ikiz dönüşümü hızlandırmalarını, Ar-Ge ve inovasyona daha fazla yatırım yapmalarını son derece önemsiyoruz. Savunma sanayimizin ihtiyaç duyduğu hassasiyet, süreklilik ve güvenilirliği sağlayacak şekilde kurumsal altyapılarını desteklemeleri, nitelikli insan kaynağına, belgelendirmeye, test ve doğrulama yetkinliklerine daha fazla odaklanmaları beklentimizdir. Sizler yatırım yaptıkça, katma değer ürettikçe ve özgün teknolojiler geliştirdikçe, biz de tüm imkanlarımızla, teşviklerimizle ve altyapılarımızla yanınızda durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'Savunma Sanayisini Anadolu'ya Hızlı Yaygınlaştırmak Zorunluluk'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, savunma sanayinin Anadolu'nun sanayileşmiş diğer şehirlerine yayılımını hızlandırmayı hedeflediklerini belirterek, "Ankara, bugün savunma sanayinin merkezi, yine Marmara Bölgesi'nde bir savunma sanayi kümelenmesi, özellikle İstanbul ve çevresinde oluştu. Türkiye'nin sanayileşmiş şehirlerindeki imkan ve kabiliyetleri, gelecekte karşılaşabileceğimiz tüm fırsatları da dikkate alarak harekete geçirmek ve savunma sanayisini Anadolu'ya daha hızlı yaygınlaştırmak bir zorunluluk. Bu konuda da özellikle inşa etmeyi hedeflediğimiz Ulusal Sanayi Alanları Master Planı ile kamuoyuyla paylaştığımız yeni endüstri bölgelerinde, mega endüstri bölgelerinde savunma sanayi şirketlerimizin ve kümelenmelerimizin hızla oluşmasını temin edecek adımlar atmak arzusundayız" dedi.

Etiketler: AnkaraİstanbulNatoTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türkiye’nin doğru yaptığı şeyler var

Sonraki Haber

Adana’da kaybolan 13 yaşındaki İklim aranıyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Fidan, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı el-Feyyad ile bir araya geldi
Politika

Bakan Fidan, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı el-Feyyad ile bir araya geldi

1 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 2 Mayıs 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: TRT'mizin 62'nci kuruluş yıl dönümünü tebrik ediyorum
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TRT’mizin 62’nci kuruluş yıl dönümünü tebrik ediyorum

1 Mayıs 2026
Bakan Bayraktar: Eti Maden ile yılda 1,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz
Politika

Eti Maden ile yılda 1,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz

1 Mayıs 2026
Bakan Çiftçi, İstanbul Emniyet Müdürlüğünü ziyaret etti
Politika

Bakan Çiftçi, İstanbul Emniyet Müdürlüğünü ziyaret etti

1 Mayıs 2026
Özgür Özel Kadıköy'de 1 Mayıs kutlamalarına katıldı
Politika

Özgür Özel Kadıköy’de 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

1 Mayıs 2026
Cemil Tugay’dan 1 Mayıs mesajı: Mücadele siyasetten geçer
Politika

Cemil Tugay’dan 1 Mayıs mesajı: Mücadele siyasetten geçer

1 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Adana'da kaybolan 13 yaşındaki İklim aranıyor

Adana'da kaybolan 13 yaşındaki İklim aranıyor

En Güncel Haberler

Niğde'de iki otomobil çarpıştı: 2'si ağır 4 yaralı
Yerel Haberler

Niğde’de iki otomobil çarpıştı: 2’si ağır 4 yaralı

2 Mayıs 2026
Erciyes yolunda yoğun sis etkili oldu
Yerel Haberler

Erciyes yolunda yoğun sis etkili oldu

2 Mayıs 2026
Özel Haber

Türkiye’de en çok yanlış bilinen yasalar: Doğru sanılan hatalar

2 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bolu’nun yükseklerinde mayıs karı

1 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 2 Mayıs 2026
Yaşam

Trabzon’da ‘Bayraktar Bilim Merkezi’ için imzalar atıldı

1 Mayıs 2026
Yaşam

Antalya’da coşkulu 1 Mayıs kutlaması

1 Mayıs 2026
Yaşam

Hatimoğulları: Şu çok net bilinmeli ki, barış nehri akacak

1 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Edirne'de evin girişindeki beton zemin çöktü; 1 yaralı

Edirne’de evin girişindeki beton zemin çöktü; 1 yaralı

- Haberton
1 Mayıs 2026

Edirne'de iki katlı müstakil evin girişinde, altında kömürlük bulunan beton zeminin çökmesi sonucu 1 kişi yaralandı. Olay, akşam saatlerinde Çavuşbey...

Türkiye’de en çok yanlış bilinen yasalar: Doğru sanılan hatalar

Aç karnına spor yağ yakımını artırıyor mu? Gerçekler ve doğru bilinen yanlışlar

Klima kullanımında en ekonomik yöntem nedir?

Yemeği tekrar tekrar ısıtmak ne kadar riskli?

Güncel Haber

Niğde'de iki otomobil çarpıştı: 2'si ağır 4 yaralı

Niğde’de iki otomobil çarpıştı: 2’si ağır 4 yaralı

2 Mayıs 2026
Erciyes yolunda yoğun sis etkili oldu

Erciyes yolunda yoğun sis etkili oldu

2 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton