15 Mayıs 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Sahte zeytinyağı uyarısı

Sahte zeytinyağı uyarısı

Haberton - Haberton
21 Kasım 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Sahte zeytinyağı uyarısı

Sahte zeytinyağı uyarısı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Zeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle Sahte zeytinyağı çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor. Gıda Mühendisi Nurten Sırma, “Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli. Zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir” diye konuştu.

Vatandaşın sağlığıyla oynayan fırsatçılar, zeytinyağında binbir türlü oyuna başvuruyor. Zeytinyağının içine palm yağı, kolza yağı, pamuk yağı ve ayçiçek yağı karıştırılarak elde edilen karışım yağlar katkısız zeytinyağı adı altında satılıyor. Gıda Mühendisi Nurten Sırma, vatandaşın markasını bilmediği zeytinyağlarını almaması konusunda uyarıda bulundu.

“ZEYTİNYAĞINA FARKLI YAĞLAR KARIŞTIRIYORLAR”

Gıda Mühendisi Nurten Sırma, “Zeytinyağı sofraların vazgeçilmezi, ama birkaç senedir fiyat anlamında, hem rekorte azlığı bakımından Türkiye’de de dünyada da bir sorun var.  Dünyada baş gösteren kuraklık nedeniyle hem dünyada zeytinyağında bir rekolte azlığı oldu üretimde de öyle. Ülkemizde de bu azlıkla birlikte, gıda enflasyonu da üzerine eklendiği zaman fiyatlar anlamında çok yüksek fiyatla karşılaşıyoruz. Litre fiyatları da hakikaten bir zirve noktaya ulaştı.

Bugünden itibariyle 320-330 bandında bir litre fiyatını görüyoruz zeytinyağının. Şimdi vatandaş da zeytinyağını alırken ucuz fiyata yönelmek istiyor. Fakat bunu fırsat bilen bir de art niyetli üreticiler var. Öyle ki gerçek zeytinyağının içine palm yağı gibi, kolza yağı gibi, pamuk yağı gibi, ayçiçeği yağı gibi farklı yağlar karıştırarak bir paçal yapıyorlar ve maliyeti düşürüyorlar. Maliyeti düşürmek aslında insan sağlığı açısından zararlı ama görünüşte değil fakat kayıtdışı üretim yapıyorlar.

Dolayısıyla da hijyen şartlarına ne kadar uyuyor? Kullandığı diğer yağlar ne kadar sağlıklı? Hepsini bir kenara bırakın para olarak vatandaşın cebindeki parayı almış oluyor. Parasını çalmış oluyor vatandaşın. Çünkü gerçek bir zeytinyağı alayım derken içerisinde farklı yağlarla karşılaşıyor. Bu zeytinyağında sahteciliktir, bu vatandaşın hem sağlığıyla hem de parasıyla oynamak demektir” dedi. 

Sahte zeytinyağı uyarısı
Sahte zeytinyağı uyarısı

“GERÇEK ZEYTİNYAĞI LABORATUVAR KOŞULLARINDA ANLAŞILIR”

Sırma, “Gıdada sahtecilik önemli bir başlık. Zeytinyağında sahteciliği vatandaş anlamaya çalışıyor. Sahte bir zeytinyağını gözle anlayabilir miyim, koklayarak anlayabilir miyim, tadarak anlayabilir miyim diye soruyorlar Hatta bazen riskli deneme yapıyorlar evde. İçerisine kezzap damlatarak gerçek olup olmadığını anlamaya çalışıyorlar. Zeytinyağı donar mı, donmaz mı? Birçok deney var.

Bu deneyler gerçekleri gösteriyor mu? Bu yolla gerçek zeytinyağını anlamak hakikaten çok zor. Çünkü gerçek bir zeytinyağı laboratuvar koşullarında anlaşılır. Tadından, görüntüsünden, kokusundan sadece bu işin eksperleri anlayabilir. Yani bu işte uzmanlaşmış olanlar anlayabilir.Zeytinyağında asitlik oranı yükseldikçe kalitesi düşer.

Zeytinyağını şöyle düşünün reyonlarda natürel sızma, soğuk sıkım, riviera ve diğer pirina yağları gibi sınıflandırılıyor.  Gerçek zeytinyağı 0.8 asitliğe kadar olan asitiliği düşük, daha kaliteli, tadımı daha lezzetli olan bir ürün. Fakat asitlik oranı sıkımdan önce ürünün bekletilmesiyle birlikte yükseliyor veya yörelere göre de değişiyor” sözlerini kullandı. 

“SAHTECİLER ZEYTİNİN KOKUSUNU TADINI RENGİNİ TAKLİT EDİYOR”

Sırma, “E-ticaret platformları var. E ticaret siteleri falanca yağ 5 litrelik tenekede diye satış yapıyor. Asitlik oranı nedir, fiyatı düşük ama içerisinde sahtecilik yapılmış mı, güvenli bir yağ mı, hangi firma satıyor bilinmiyor. Bir güven algısı yaratıyorlar. Şöyle düşünün falanca birlik, falanca kooperatif, fakat bunlar hakikaten o normlara sahip kuruluşlar mı, bunu bilemiyoruz. Öyle bir güven algısıyla ve arkasından hakikaten düşük kalitede bir yağ veya karışım yağlar görebiliyoruz.

Bir şekilde vatandaşın cebindeki parayla oynanıyor. Bu yüksek fiyatlı ürünlere ulaşamayan vatandaş bilsin ki bu ürünlerde piyasada daha fazla sahtecilik yapılıyor. Lütfen nereden geldiği belli olmayan malları almasınlar. Vatandaş bazen pazardan almayı tercih ediyor, bazen yol kenarlarında 5 litrelik pet şişelerde satılan yağlar var, üzerinde markası yok, hangi yörenin ürünü bilinmiyor. Asitlik seviyesi nedir, hakikaten soğuk sıkım veya gerçek bir zeytinyağı mı, içerisine farklı yağlar karışmış mı, hiçbir bilgimiz yok.

Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden zeytinyağı almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil. Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli. Zeytin kokusu veya içildiği zaman boğazı yakan bir raiyalı tadın gelmesi beklenir ; bazen sahteciler de bu yolu kullanabiliyorlar. Yani zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir.” ifadelerini kullandı. 

Zeytin ve zeytinyağı satıcısı Mustafa Aksu, “Çok fazla sahte zeytinyağı satanlar ortaya çıktı. Karışım zeytinyağı satanlar ortaya çıktı. Bugünkü şartlarda yağ fabrikaları zeytinyağını köylüden aşağı yukarı 280-300 lira bandında alıyor. Bunun altında bir zeytinyağı alıyorsanız mutlaka içinde farklı birşey vardır bunun” şeklinde konuştu

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 24,9 arttı

Sonraki Haber

Hindistan’da tünelde mahsur kalan işçiler görüntülendi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Narin Güran cinayetinde savcılıktan Nevzat Bahtiyar’a verilen 17 yıl hapis cezasına temyiz başvurusu
Öne Çıkan

Savcılıktan Nevzat Bahtiyar’a verilen 17 yıl hapis cezasına temyiz başvurusu

15 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Manavgat Belediyesi davasında karar: Başkan Kara’ya 45 yıl 22 ay hapis cezası!

15 Mayıs 2026
Tepebaşı Belediyesi yolsuzluk soruşturmasında gözaltı sayısı 25’e çıktı
Öne Çıkan

Tepebaşı Belediyesi yolsuzluk soruşturmasında gözaltı sayısı 25’e çıktı

15 Mayıs 2026
TBMM'deki taciz davasında 5 sanık hakkında 16'şar yıl 6'şar aya kadar hapis talebi
Öne Çıkan

TBMM’deki taciz davasında 5 sanık hakkında 16’şar yıl 6’şar aya kadar hapis talebi

15 Mayıs 2026
Öne Çıkan

MHP’de Isparta il ve 13 ilçe teşkilatı feshedildi!

15 Mayıs 2026
Ukrayna'da drıon saldırısına uğrayan Marquise İstanbul Boğazı'ndan geçti; trafik açıldı / Dron görüntüsüyle geniş haber
Öne Çıkan

Ukrayna’da drone saldırısına uğrayan Marquise, İstanbul Boğazı’ndan geçti; trafik açıldı

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Hindistan'da tünelde mahsur kalan işçiler görüntülendi

Hindistan'da tünelde mahsur kalan işçiler görüntülendi

En Güncel Haberler

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması'nın kazananları belli oldu
Yerel Haberler

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması’nın kazananları belli oldu

15 Mayıs 2026
Adana'da ATM'ye taşlı saldırı kamerada
Yerel Haberler

Adana’da ATM’ye taşlı saldırı kamerada

15 Mayıs 2026
Fenerbahçe Beko'da EuroLeague Final Four'u öncesi medya günü düzenlendi
Spor Haberleri

Fenerbahçe Beko’da EuroLeague Final Four’u öncesi medya günü düzenlendi

15 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mehmetçikten, dost ve müttefik ülkelerle ortak eğitim

15 Mayıs 2026
Yaşam

Muğla’da engellilerin askerlik sevinci

15 Mayıs 2026
Yaşam

İstanbul Boğaz Komutanlığı’nda engelli bireyler için temsili askerlik töreni

15 Mayıs 2026
Yaşam

Aynı gün hayatını kaybeden anne ve oğlu toprağa verildi

15 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

- Haberton
15 Mayıs 2026

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, “Hürmüz Boğazı ile ilgili söylenen iki çift lafın, vahşi kapitalizmin elinde ne...

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

İngilizce nasıl geliştirilir? Dizi izlemek gerçekten işe yarıyor mu?

Güncel Haber

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması'nın kazananları belli oldu

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması’nın kazananları belli oldu

15 Mayıs 2026
Adana'da ATM'ye taşlı saldırı kamerada

Adana’da ATM’ye taşlı saldırı kamerada

15 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton